БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 567
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 890
Ще стерилизираме с домашна ракия, а за шиенето имам всякакви игли вкъщи... Инструментите не ги зная какви са, но едва ли заемат повече от един сак място...

В този случай защо Ви е медицинско лице?

# 1 891
Ще стерилизираме с домашна ракия, а за шиенето имам всякакви игли вкъщи... Инструментите не ги зная какви са, но едва ли заемат повече от един сак място...

В този случай защо Ви е медицинско лице?

За да имам компания за лафче... И със сигурност не е за да влачи магарето и операционната маса вкъщи...

# 1 892
Titina, ти сериозно ли имаш проблем да разбереш изречението, което съм написала? На чист български език е, много ясно се разбира, че не съм радетел на секциото в домашни условия. Моля те, успокой се и прочети отново Simple Smile Няма смисъл да водим лингвистични спорове, но мога да се хвана на бас че компетентните лица ще отсъдят в моя полза Simple Smile Ако някога, някак се осъществи секцио в дома на пациента, все пак, вероятно би било честно ЗК да плати по-висока сума за него, отколкото за вагинално раждане Simple Smile

ЗК плаща фиксирана сума за раждането, нали? Т.е. ако се налага да се доплаща за нещо (било то цяла болница на колела да се докара) следва да го поеме родилката, или, да речем, специален дарителски фонд, създаден от сектантки за целта Simple Smile

На въпроса защо ни е медицинско лице аз лично отговорих многократно- за да наблюдава и да може да прецени кога се налага намеса и/или трансфер в болница. Предложението да се мъкне стерилизатор също граничи с абсурда- но да, защо трябва акушерката да донесе стерилни изструменти, по-разумно е да ги донесе мръсни, и да ги стерилизира в дома на родилката Simple Smile В интерес на истината в родилно отделение нямаше много апаратура, стерилизатор и магаре трябва да се транспортират, главно Simple Smile

Регламент дори да непишем в темата, дори да е много добър- едва ли ще ни го приемат, така че няма смисъл да се пънем. За щастие дело вече има, така че за децата ми вероятно ще съществува и избор. Надявам се, обаче докато тече делото Българската държава да се сети и сама да напише регламент, та делото да се прекрати, поради липса на предмет- въпреки че надали ще стане....

За лекаря и антибиотиците- в Банско и Разлог разговарях с доста лекари, избрах този, който предписва най-малко антибиотици. Не лекувам зад гърба му, лично на него казвам че искам да опитам без антибиотик и той се съгласява да изчакаме. Някой може ли да ми предложи по-разумен вариант, но без "намери друг", защото избора ми е ограничен и няма как да пътувам всеки път с болно дете да голям град.
За личното ми раждане- пак да кажа- имах перфектно раждане, точно каквото мечтаех да имам, в БГ, но персонала на болницата наруши сума ти болнични процедури и правила. Аз съм много спокоен човек, разбирам се лесно с хората и почти винаги и навсякъде ми услужват и помагат, социалният ми статус също много ми помага във всякакви ситуации. Дори имаше лекар, гинеколог, който би дошъл в дома ми ако помоля. Т.е. ако е за личното ми спасение аз нямам нужда от помощ. Но раждането, такова каквото го получих аз трябва да е достъпно за всички.
Тези, които правят избор, различен от моя също трябва да имат право на безопасно раждане. Именно затова има международни закони Simple Smile

Апропо, да спомена че промяна все пак се случва- 3 месеца след мен в Разлог роди моя приятелка. На нея и дадоха бебето без да се налага (като мен) да виси пред стаята с бебетата. Следващата позната просто мина в графата "и тя като Яна". Година след като се роди сина ми направиха ремонт на родилно отделение и бебетата вече са при майките. След като акушерките за пръв път в живота си (по техни думи) видяха бебе да засуква 15 мин. след раждането те дават бебетата на майките, които желаят веднага Simple Smile

# 1 893
Никаква апаратура не носи акушерката.
С една чанта са. Имат помощник обаче - жената,която после ти помага и за бебето.
В брошурите,които четях за дом.раждане пишеше,
че ако си в къща на етажа трябва да има топла вода и да си подготвил пакета от застрахователите -
найлончета,постелки,спирт,щипка за пъпна връв......

Аз познавам доста жени,родили вкъщи.
Нито една не бих нарекла безразсъдна. Напротив - нормални, отговорни жени са.
Едната роди и четирите си деца вкъщи.

# 1 894
Titina, ти сериозно ли имаш проблем да разбереш изречението, което съм написала?

Ти май имаш проблем с български. За да не ти се налага да използваш специалисти (има си тълковен речник), ето ти значението на думата всяко:
Остар. Всеки, всички

# 1 895
Ми ´начи тогава тия жени ще да са първобитни и необразовани, а, Milla Elaine..? Понеже няма как да е иначе, аааама-ха!

Crazy  Wink

# 1 896
Milla Elaine, това не е за България нали/ За колко време идва линейка при нужда при Вас например? Колко струва идването на тази линейка ( щото в САЩ видшх колко струва линейка да те пренесе от една болница в друга - на 10 км една от др - скромните $1600, които застрахователя плати) ? Кой определя дали жената има право на домашно раждане?

# 1 897
  • В царството на игрите:)
Ми ´начи тогава тия жени ще да са първобитни и необразовани
 Crazy  Wink
Е, със сигурност има нещо леееко първобитно, но за необразованост, не съм съгласна Mr. Green
Ако някой иска и по покриви и на Виенско колело нека да ражда, но ми кажете, как може да спра да получавам отговори от темата? Тя дали има надежда някога да свърши?  Embarassed
Вече се успокоих, че дело ще има и , че сигурно ще си платим липсата на регламент за домашни раждания,/Това наистина е сериозен проблем!!!!/ така, че друго не ме интересува Naughty

# 1 898
Всяка жена в Холандия има право да роди вкъщи,
ако няма медицински пречки за това и ако иска.

Ако в хода на раждането, все пак решат да викат линейка -
не виждам какъв е проблема? И не съм чувала за такъв.
Ще и платят застрахователите и то в такъв случай със сигурност,
защото имаме индикация за ходене в болница.

# 1 899
За каква апаратура става дума тук???
Стетоскопа ли?

Може би магарето, ехографа и операционната маса, ако се наложи секцио...

Samо стетоскопа ли е апаратура..... newsm78 Това казано от човек ,с лекарски ( предполагам) познания
Има стерилизатори ( все пак може да се наложи шиене, а и инструментите трябва да се дизенфекцират), има специални апаратури за следене на тоновете...
Или давай кофата с топла вода и някакви кърпи....пък който оцелее, оцелее

Точно затова и попитах,защото необходимите неща се побират в една чанта,ама кой да знае от пишещите тук ooooh!
Като си в болница и си заобиколен от апаратура ,много си мислят,че тя само ги чака да се изкашлят и веднага се намесва да ги спасява.
При раждане почти нищо не се ползва,особено,ако е спонтанно,без усложнения,както е в 90% от ражданията.

Те много жени биват и към секцио склонявани масово в БГ - от приятелки, лекари, изобщо... чули-недочули...

Така е, но това някакво оправдание за нещо ли се явява в случая?

Ъ..? Не, това е просто пример, относно отнемане правото на някой да вземе едно решение, понеже не е съвсем наясно.
А кой и за какво всъщност трябва да се оправдава тук?

А това, че аз не бих родила вкъщи изобщо не ми пречи да разбирам, че не всички са неминуемо като мен. И не ми пречи да се дразня от някои - не от всички, но от много - противници, чиито така наречени "аргументи против" са идиотски, от сорта на "секциото е по-добро за бебето/ раждането е принципно тъпотия, та какво има да го величаем и да се лигавим с него, то не е нищо толкоз важно/ никой не може да казва и иска да ражда хубаво, понеже АЗ съм родила в страшни мъки и за мене е много важно да вярвам, че за всички жени раждането е нещо ужасно и страшно...". Понеже на повечето тука личните причини да са против нещо, което няма как да спрем, са именно от тоя тип. И грам не ми допадат.
И.. понеже съжалявам, но много от пишещите не ми се струват толкоз искрено загрижени, даже... По-скоро се палят срещу нещо, което не разбират и не искат да разберат. Което не е нищо ново в човешката психика, като цяло.
Лов на вещици да има...
Отричам яростно всичко, което не разбирам... Ей така, опозиция да съм...

Да,много точно и ясно. Peace

# 1 900
  • Бургас
Всяка жена в Холандия има право да роди вкъщи,
ако няма медицински пречки за това и ако иска.

Ако в хода на раждането, все пак решат да викат линейка -
не виждам какъв е проблема? И не съм чувала за такъв.
Ще и платят застрахователите и то в такъв случай със сигурност,
защото имаме индикация за ходене в болница.

какъв ли наистина...

# 1 901

Регламент дори да непишем в темата, дори да е много добър- едва ли ще ни го приемат, така че няма смисъл да се пънем. За щастие дело вече има, така че за децата ми вероятно ще съществува и избор. Надявам се, обаче докато тече делото Българската държава да се сети и сама да напише регламент, та делото да се прекрати, поради липса на предмет- въпреки че надали ще стане....

Не е въпросът да напишем регламент ние. Въпросът е, че един такъв регламент трябва да бъде работещ - за нашите условия, за нашите родилки, за нашите акушерки и болници. Един формален регламент се създава супер лесно и за "държавата" не е проблем да го произведе. Няма да е първият неработещ такъв или първият сляпо преписан отнякъде.

Сова, нали знаеш - "ако дълго спориш с идиот, много вероятно е той да прави същото". Крайности има и от двете страни. Както и неразбиране, и голяма разлика в ценностите. Силно се съмнявам някой да желае да ражда в "адски мъки" или да го пожелава на някой друг... Що пък ти не се опиташ да разбереш отсрещната страна - ей така, за разнообразие. Обяснението "колко съм извисен и те не ме разбират" - макар и примамливо, рядко се оказва вярно.

А едно раждане може да бъде ужасно и страшно и у дома. За много жени всъщност би било - защото липсата на лекари и апаратура ще ги плаши. И не говорим за някакъв български манталитет. Все пак няма развита страна със значителен процент на домашните раждания, освен Холандия. Това иде да ни каже нещо. (Не, нямам предвид лекарската мафия, неспособността на съвременната жена да ражда и прочие "аргументи".)

Та както от едната страна има неразбирането "вие ходите да раждате в болниците като говеда и да ви затрият децата", така и от другата страна има неразбиране какво пък му е толкова лошо да раждаш в едни по-сигурни за детето ти условия.

Отделно го има субективният момент - най-вече опита с болници, лекари и болнични раждания. Ако моите раждания бяха протекли по друг начин, сигурно щях и да имам друго отношение. Но е факт, че макар и да се наложи и двата пъти да ме оперира случаен екип, няма нищо сериозно, от което да се оплача. Аз просто не мога да си представя тези хора да крещят на някого, но вероятно има и други лекари и акушерки.

А личните ни преживявания в голяма степен диктуват отношението по темата - макар и спорът да се води с по-формални доводи.

# 1 902
Народа толкова е изпростял, че не е истина...до сега гледах за някакъв, който лекува рак по скайп... Shocked,  преди това за секта, която промотира близка връзка с природата ( и отделяне от светското и медицината, разбира се ) Shocked, че защо ли се учудвам, че има жени, които искат да раждат, направлявани от своята "гуру" по скайп.... или по телефона.... а най-добре със смс-и!!!!  ooooh! ooooh! ooooh!

# 1 903
Можете да направите петъчна тема за човешката лудост, със сигурност ще има и други идеи, освен лечение на рака по скайп и сектите.

Сега да се върнем на регламента, който едва ли ще предвижда скайпване между гуру и родилка.

Milla Elaine, аз прочетох последните две страници, но не открих дали съобщаваш какво представлява въпросната застраховка. Би ли пояснила? Кой я сключва и какво покрива? 

# 1 904
Третият вид домашно раждане е “истинското”, по философски и идеологически причини. Родителите са от средната класа, с висше образование. Имат високо самочувствие и склонност да отхвърлят общопризнатите авторитети. Смятат, че цялостният им успех в живота е показател за интелигентност, и вярват, че сами могат най-добре да решават за себе си и за децата си дори в области, в които компетентността им е нулева. По-точно казано, компетентността им е отрицателна, защото те се само-”образоват” от книжки и най-вече от Мрежата и понастоящем умът им е запълнен с богата екосистема от бръмбари. Привърженици са на “естественото” и твърдят, че всички нещастия идват от съвременната цивилизация, техника и медицина. Макар че тези хора може да са повлияни от източни учения и да симпатизират на философиите, разпространени в бедните изпаднали страни (които впрочем са причина № 1 въпросните страни да си остават бедни и изпаднали), повечето от бръмбарите в главите им са долетели от Запад. Понеже там, на Запад, хората до такава степен са си решили проблемите, че почват да изпитват недостиг на проблеми и да си ги създават от нищото, водейки се по акъла на хора като Ина Мей Гаскин – самозвана акушерка, завършена мръсница и фанатична сектантка с неясен психиатричен статус, уморила чрез домашно раждане собственото си бебе. До неотдавна ние в България не бяхме достатъчно заможни и сближени със Запада, за да внасяме тамошните шарлатанства в забележимо количество. Движението за “естествено” родителство набира сила едва от няколко години и, доколкото знам, сега за пръв път взема българска жертва – момиченце от Бургас.

целият текст :
http://mayamarkov.wordpress.com/

Общи условия

Активация на акаунт