БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 882
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 115
Лично аз се надявам и да пояснят какво е свършено до момента от тях на местна почва по въпроса- това, дето го задъвкахме в началото на темата още.
Иначе че трябва да се регламентират отношенията си трябва, като всяко друго съществено обществено отношение.

# 2 116
...
Прес-конференция от Родилница

Вторник, 20.11.2012, София Прес Клуб, 12:00

Има нужда от регламент за извънболничното раждане,
за да се намали рискът за майката и бебето

"Съществува необходимост от промяна в правната уредба в България, така че да се даде възможност на медицински лица да оказват помощ при раждания извън болница. Това смятат от Сдружение „Родилница”, Сдружение„Естествено“, „Асоциация на българските дули”, Фондация „Родители за Родители” и Българският Хелзински Комитет. Петте неправителствени организации ще дадат специална пресконференция по темата утре, 20 ноември, от 12 ч. в София Прес. На прес конференцията ще присъстват и представители от Алианса на българските акушерки, за да представят и тяхната позиция."

не може да бъде
ама защо чак сега???
защо се мотаха цели 5год преди да почнат разговорите с акушерките?
хайде успех и дано има резултат

Къде прочете, че тепърва ще започват разговорите с акушерките?  ooooh!  Ама като си ги заизмисляте едни...  Tired

# 2 117
Точно с цел избягване на спекулации искащите следва да пояснят на обществото какви действия са предприели до подаването на жалбата. Понеже липсата на информация е благодатна почва за всякакви съчинения.

# 2 118
Точно с цел избягване на спекулации искащите следва да пояснят на обществото какви действия са предприели до подаването на жалбата. Понеже липсата на информация е благодатна почва за всякакви съчинения.

Жалбата е подадена от частно лице... Не е нужно да е имало никакви други действия, освен жалбоподателката да е минала през всички инстанции в БГ... Действията и инициативите на разни организации са нещо отделно... В случая, аз съм убедена, че жалбоподателката поне познава част от хората от някоя организация, работеща за правата на родилките... Иначе това е редът - решаваш, че ти се нарушават правата - подаваш жалба...

# 2 119
  • София
Е, как няма да е по-евтино, като няма да е ангажиран цял екип, често и с анестезиолог, и няма да им висиш минимум три дни в болницата.

Звучи разумно, но в България не се случват разумни неща. По-високият риск и комфортът да родиш пред плазмата у дома са скъпо удоволствие, от друга страна. Понякога твърде скъпо.

# 2 120
...
Къде прочете, че тепърва ще започват разговорите с акушерките?  ooooh!  Ама като си ги заизмисляте едни...  Tired

а къде да прочета, че са водени такива?
къде е това ценно инфо или може би и то е апокрифно

# 2 121
Българските акушерки ще трябва да се дообразоват може би,
ако се позволи домашното раждане.

Акушерките тук си имат собствени практики, обикновено са по 3-4 в практика.
Те следят бременността на повечето жени, независимо дали вкъщи или в болница ще родят.
Само тези, с проблеми се следят от началото още от лекари.
След това, тези практики си сътрудничат с една или повече болници,
избирани по близост. Когато почнат контракциите, по  правило, звъниш на акушерката.
Тя идва в дома ти, прави преглед за разкритие и решава дали да те праща към болницата,
обажда им се за стая и идва след теб, за да води раждането. При тази схема, всъщност и всяка нормално протичаща бременност и нормално раждане, дори и да не е вкъщи, се води само от акушерки. Тоест жените са си опитни...

Наистина ли в България все още те бръснат преди раждане? Rolling Eyes
Интересно ми е защо? Тук никога не е ставало въпрос за окосмяване,
явно не им пука дали ще идеш обръснат или не долу.  Grinning
За клизмите - казах и по-рано, не се правят от много години. Причините са обяснени от Невена.
Според тях, шанса да се о....ш след клизма е много по-голям отколкото без.
А и при положение, че отиваме с 5 см. в болница и ни боли, остава и с клизма да ме знаимават. Naughty

# 2 122

Жалбата е подадена от частно лице... Не е нужно да е имало никакви други действия, освен жалбоподателката да е минала през всички инстанции в БГ... Действията и инициативите на разни организации са нещо отделно... В случая, аз съм убедена, че жалбоподателката поне познава част от хората от някоя организация, работеща за правата на родилките... Иначе това е редът - решаваш, че ти се нарушават правата - подаваш жалба...

С БХК зад гърба си. И за него важи същото изискване- да е спретнало производство по търсене на защита на правото си у нас. Няма как да подадеш жалба директно в Стр., има си изисквания, което обсъдихме вече и за което няма начин да не бъдат запитани.
Много е важно да се поясни какво се е случило до момента- това е в полза на искащите защита на правата си, винаги е в тяхна полза.

# 2 123
Имам и друг въпрос. След като домашното раждане и всичките естествени почини уж се правят с цел детето да е по-така, по-хубав човек да стане, любопитно ми е всъщност Феликс Баумгартнер как е раждан.

Какво всъщност е човешко величие? По-рано в темата ме питаха Стивън Хокинг дали не е ценен. Еми ценен е, щото има постижения, които правят болестта му нерелевантна.

Не допускате ли, че има области на човешкото постижение, за които методът на раждане, кърмене, слинг, изобщо цялото детство не са релевантни? Човек е способен на трансформации, надхвърлящи в степени животинските му заложби. За какво тогава се напъваме, то ваксини, то без бръснене...все едно космалъците ще въдят гении.

Като поживеем, ще видим дали детенцето на Мег, да е живо и здраво, е станало нещо голямо и велико или си е просто човек.

# 2 124
  • София
А защо като беше жадна просто не отиде до кенефа и не се напи с вода? В България чешмяната вода е питейна поне.

Защото ме бяха тръшнали на едно легло, вързана  за монитор и на системи. А всичко си вървеше ок, отидох с 5 см разкритие.

# 2 125
Лично аз семнявам, че психически нормален човек ражда деца с идеята да станат велики.  Laughing Това няма връзка с регламента и темата, а по- скоро с нечии личностни особености.

# 2 126
Е, хайде де, всяка майка си мечтае да роди не просто бебе, а нещо повече, Човек.

Или греша, тук само се въдим като животни...

Аз лично се пробвах за Квизац Хадерах, ще го видим дали става, като го тестваме някой ден. Засега е бебо.

# 2 127
  • София
Имам и друг въпрос. След като домашното раждане и всичките естествени почини уж се правят с цел детето да е по-така, по-хубав човек да стане, любопитно ми е всъщност Феликс Баумгартнер как е раждан.

Какво всъщност е човешко величие? По-рано в темата ме питаха Стивън Хокинг дали не е ценен. Еми ценен е, щото има постижения, които правят болестта му нерелевантна.

Не допускате ли, че има области на човешкото постижение, за които методът на раждане, кърмене, слинг, изобщо цялото детство не са релевантни? Човек е способен на трансформации, надхвърлящи в степени животинските му заложби. За какво тогава се напъваме, то ваксини, то без бръснене...все едно космалъците ще въдят гении.

Като поживеем, ще видим дали детенцето на Мег, да е живо и здраво, е станало нещо голямо и велико или си е просто човек.

Не става въпрос за величие, а за ненужен тормоз, за комфорт, за здраве, що се отнася до начина на хранене. Ваксините има общо с бръсненето колкото компютъра с компота.  Аз лично ги приемам за необходими зло в част от случаите, и за ненужно - в други.

# 2 128
...

а къде да прочета, че са водени такива?
къде е това ценно инфо или може би и то е апокрифно

Пробвай с гугъл... Или пиши на Меги да ти изпрати инфо...

Ето едно писъмце от началото на годината - http://www.rodilnitza.com/blog/pregnancy/open-letter-homebirth/

И на мен ми е интересно създадена ли е такава работна група...  Thinking   Все са имали време от май до октомври (когато е подадена жалбата в ЕСПЧ) да се задвижат....

# 2 129
Ха на бас, че акушерките ще ги отрежат галантно...

Общи условия

Активация на акаунт