БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 649
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 235
  • # супернатурална #

Тази работа че няма да стане, няма да стане, обаче егати лудите дето са се навъдили напоследък.  Crazy
Ми надявам се, ако все пак стане, да се фиксира солидна сума, която да откаже повечето луди.

Бояна повдига един наистина сериозен въпрос. И аз съм чувала, как недоносените бебета в чужбина са хранени с майчино мляко. За животоспасяващата техника да не говорим. Не разбирам мотива-отнощението в болниците не е добро, не искам да раждам там. Ами то отношението към родилките е като отношението към всички други пациенти. Не трябва ли то да започне (според моето скромно мнение е започнало) да се променя, за да не се налага да се оперираме в къщи. Асистирано, ъф корс.

Позволявам си да се намеся в темата, въпреки, че си признавам, че не съм я изчела цялата, но следя дебатите, които се разразиха в последно време в медиите.Моето мнение е, мнение на акушерка, която работи от 13 години в родилна зала, уверявам ви, че дори и да стане законно раждането в домашни условия, никога не бих се съгласила да асистирам на такова.Аргументът ми е само един, но от гледна точка на моят опит е железен, много пъти съм виждала как при една бременност протекла по учебник и раждане което протича съвсем нормално, точно за секунди може да се превърне в кощмар от една изпаднала пъпна връв или отлепена плацента.Аз лично никога не бих поела такава отговорност, такова е мнението и на хората от гилдията ни, на този етап това е неприложимо у нас.

Blue_eyes, ще си позволя да те цитирам, защото мнението ти е изключително важно за темата. И ще използвам възможността да благодаря на хората от твоята гилдия, на които дължа своя живот и живота на дъщеря си   bouquet

# 2 236
  • София

Бояна повдига един наистина сериозен въпрос. И аз съм чувала, как недоносените бебета в чужбина са хранени с майчино мляко. За животоспасяващата техника да не говорим. Не разбирам мотива-отнощението в болниците не е добро, не искам да раждам там. Ами то отношението към родилките е като отношението към всички други пациенти. Не трябва ли то да започне (според моето скромно мнение е започнало) да се променя, за да не се налага да се оперираме в къщи. Асистирано, ъф корс.

При положение, че умират бебета, които могат да бъдат спасени, че се увреждат такива, които могат да не бъдат увредени, че почти всички не усещат майчина ласка през първите си месеци- майките, ще ме прощаваш, но са ми на втори план. Раждането е рай за психопатологията и те уверявам, че това ще бъде така и у дома, и навсякъде. Тези акушерки защо мислиш, че ще са по- мили, когато дойдат у вас? И грижата как ще е по- добра у вас, щом е зле в болниците. Хората по света са поощрявани да раждат по домовете си, защото и здравните системи по света са закъсали и нямат пари, не е по еко, био и психо мотиви.

# 2 237
Моето мнение не е такова само защото работя тази работа, а и защото съм била от другата страна.Първата ми бременност беше като по учебник, лека и безпроблемна, така започна и раждането, бях привилегирована, защото работех там и се чувствах като у дома си, но това не попречи нещата да се объркат и тоновете на бебето да се сринат точно за минути, единственото което спаси детето ми беше бързата реакция и спешното секцио.

# 2 238
Хората по света са поощрявани да раждат по домовете си, защото и здравните системи по света са закъсали и нямат пари, не е по еко, био и психо мотиви.

Ами да, 50 млн. американци нямат здравни застраховки. Кандидат президентът Ромни ги нарече "пиявици". Защо да не ги поощряват да раждат у дома?  Wink Тук обаче са съгласни да си плащат за да раждат у дома. Те хубаво ще плащат и ще поемат отговорност за собственото си здраве, но пак да питам - кой ще отговаря, ако нещо се случи с детето? Може би си мислят, че като е тяхно си е тяхна работа.  

# 2 239
  • # супернатурална #
Тези акушерки защо мислиш, че ще са по- мили, когато дойдат у вас?

Ама аз изобщо не мисля, че е възможно раждане в домашни условия тук и сега, не знам защо си ме цитирала  Laughing Не само, че няма да са по-мили, ами и не знам коя нормална изобщо би се навила. Ето и Blue_eyes си каза.

Тук обаче са съгласни да си плащат за да раждат у дома. Те хубаво ще плащат и ще поемат отговорност за собственото си здраве, но пак да питам - кой ще отговаря, ако нещо се случи с детето? Може би си мислят, че като е тяхно си е тяхна работа.  

Не съм чула да са казали, че са съгласни да си плащат. Аз не съм съгласна да не си  Laughing Струва ми се, че искат по здравна каса да го раздават  Thinking

# 2 240
  • София
Тези акушерки защо мислиш, че ще са по- мили, когато дойдат у вас?

Ама аз изобщо не мисля, че е възможно раждане в домашни условия тук и сега, не знам защо си ме цитирала  
Заради отношението към родилките те цитирах, но не споря с теб. Wink

# 2 241
Не съм чула да са казали, че са съгласни да си плащат. Аз не съм съгласна да не си  Laughing Струва ми се, че искат по здравна каса да го раздават  Thinking

Аха! Това съм го изтървала. Мислех, че са баровки и искат да си плащат за гевезелъка.

# 2 242
Аз не мисля, че плащането е чак такъв проблем. По здравна каса се полага някаква сума, другото ще си го доплащат.

Колко точно ще излезе не знам, но няма да е чак толкова повече от болнично раждане. В сметката, разбира се, трябва да се сложат и случаите, в които се налага превоз до болница и спешна реакция.

Но - както казах - парите едва ли ще са големият проблем.

По-скоро за мен проблемът е основно с медицинските стандарти, обучението и опита на акушерките. Както и в склонността някои да виждат в домашното раждане алтернатива на проблемите в болниците.

Не е алтернатива, защото ще касае и ще бъде достъпно за една много малка група жени - и то, ако не настъпят усложнения. Масовият вариант ще си остане болнично раждане и като цяло би било по-ефективно разговорите и усилията да се насочат в тази посока.

Но нямам против все пак който където иска да ражда - щом е получил пълна информация и сам си е взел решението.

Продължавам да имам против обаче опитите да се гледа през розови очила на раждането и да се обяснява на жените, че щом е тъмно и тихо, няма как да се случи нещо лошо с бебето. Това считам за безотговорно.

Бояна, за местенето на недоносените - да, просто нямат места в Майчин дом, например. Все пак там се съсредоточават огромна част от проблемните раждания и новородени. Щом ги закрепят, и ги изпращат.

Което нямаше да е чак такъв проблем, ако комуникираха нормално с родителите.

# 2 243
Бояна, за местенето на недоносените - да, просто нямат места в Майчин дом, например. Все пак там се съсредоточават огромна част от проблемните раждания и новородени. Щом ги закрепят, и ги изпращат.

Какво точно значи болднатото?

# 2 244
  • # супернатурална #

Не е алтернатива, защото ще касае и ще бъде достъпно за една много малка група жени - и то, ако не настъпят усложнения. Масовият вариант ще си остане болнично раждане и като цяло би било по-ефективно разговорите и усилията да се насочат в тази посока.

Peace

И все пак, каквото и да си говорим, става въпрос за пари. Пари, които могат и трябва да се насочат в болниците. Покриването на медицински стандарти, обучението...аз ако бях акушерка за по-малко от хиляда лева на домашно раждане нямаше да си сложа касинката  Naughty Откъде да знам дали бащата не се е почерпил предварително и да реши да ми опреснява гинекологичните знания?

По-скоро за мен проблемът е основно с медицинските стандарти, обучението и опита на акушерките. Както и в склонността някои да виждат в домашното раждане алтернатива на проблемите в болниците.

# 2 245

Какво точно значи болднатото?

Значи, че моето дете го преместиха без да ми кажат и ходих да го издирвам по софийските болници. Пропуснаха да ми кажат и че са го преместили с инфекция и 1 час след кръвопреливане. А в новата болница трябваше да вдигна скандал и да заплаша, че го местя в частна болница, за да  се разберем, че ще го виждам, когато пожелая - защото свиждания там няма официално.

Иначе й спасиха живота и здравето - за това ще съм им винаги благодарна.

# 2 246
Откъде да знам дали бащата не се е почерпил предварително и да реши да ми опреснява гинекологичните знания?

Да, това също може да бъде проблем. Тя и stelt77 беше казала по-рано, че у дома щели да са по-мили акушерките, щото иначе мъжът й щял да ги дави в тоалетната...

Та ако положението стане напечено, не е ясно как ще реагира родата, дето се е събрала да празнува.

# 2 247
  • София
Откъде да знам дали бащата не се е почерпил предварително и да реши да ми опреснява гинекологичните знания?

Да, това също може да бъде проблем. Тя и stelt77 беше казала по-рано, че у дома щели да са по-мили акушерките, щото иначе мъжът й щял да ги дави в тоалетната...

Та ако положението стане напечено, не е ясно как ще реагира родата, дето се е събрала да празнува.
Напротив, ясно е, за жалост.

# 2 248
  • # супернатурална #
А, това съм го пропуснала. Тя една акушерка под заплаха от удавяне в тоалетната голям професионализъм и адекватни реакции ще има.

# 2 249
А, това съм го пропуснала. Тя една акушерка под заплаха от удавяне в тоалетната голям професионализъм и адекватни реакции ще има.

Това си го пропуснала, щото беше преди 2 години... Толкова си навътре в темата просто...  Laughing   Не съм чела, не зная и не се интересувам, но чакай да ви обясня как стават нещата, да внеса един вид ред в безредието...  Laughing   А jp не прави разлика кой какво и защо говори... Да се върне и да намери какво точно и защо написах преди 2 години, а не да цитира по собствено усмотрение...

Общи условия

Активация на акаунт