БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 167
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 445
  • София
Несправедливо е да ги поеме. Който иска такава рискова екстра да се осигурява допълнително за нея, както някои жени доплащат за да родят в частна болница...и както има допълнителни фондове, които поемат тези раждания или избора на екип в държавните...
Бременните да не четат.
Аз имах нормална първа бременност, която приключи с неочаквано тежко раждане и екстракцио. Не знам колко време след раждането трябва да се махне плацентата, при мен трябваше да се извади ръчно...поставиха ми пълна анестезия в болницата. Това никой не може да го предвиди. Какво се случва, ако това стане при домашно раждане.Баба ми някога е преживяла този кошмар в болница- акушерката с две ръце е бръкнала и е махнала плацентата, и досега повече от 50 години си спомня за този ужас, за огромната болка и кръвозагубата. А ако родилката живее като мен на един адски задръстен булевард и се наложи това нещо да се направи ръчно...Кой гарантира, че въпреки перфектните изследвания, леката бременност, подходящо разположеното бебе няма да стане някой сакатлък... На Кристиан му е лесно...може да си пише, ама не ражда той.

# 2 446
Миналата година дадоха разни права на акушерките - http://www.bnews.bg/article-23021
"Акушерките занапред ще могат да водят нормално раждане без да чакат лекар, когато детето излиза с главичката напред."

Въпросът е до колко това се спазва на практика... Както писах, мен акушерките нито ме израждаха, нито нещо друго са ми правили освен 1-2 системи... Да речем, че бях по-специфичен случай, защото бях с предишно секцио... Но след това останалите родилки при същия лекар казаха, че и при тях е било същото, пък те не са били с предишно секцио или други усложнения... Така че, някои акушерки от години израждат сами, трупат опит, а други и да искат не им се получава на практика... Е как да имат увереност и съответно желание за домашни раждания...

Ако трябва да си плащам и изцяло раждането, то тогава за такива като мен да се позволи да не плащат осигуровки... Щото аз ще раждам с моите осигуровки, не с твоите
Българската здравна система е солидарна и няма такова нещо, като мои и твои здравни осигуровки.
Та значи ти си плащаш осигуровки, за да си раждаш както и където ти хареса безплатно, а тежко болните деца да умират по болниците без медикаменти и в студени стаи, щото ти за тях осигуровки не плащаш.

До един момент се опитвах да ви разбера... но сега ми стана ясно. Що за егоисти всъщност сте вие?

Толкова си разбрала... Отговарям за това, което пиша, не отговарям за това как ме разбират или ми изкривяват думите...

# 2 447
  • # супернатурална #
Щото някои раждат по 10 без да са внесли и 1 лев в ЗК, а раждането им излиза безплатно, други си позволяваме по 1-2 деца, пък цял живот се осигуряваме за раждане... С това поне на едно мнение ли сме?

Те тези, дето раждат по 10 са толкова назад към природата, колкото вие никога няма да бъдете  Laughing
Не знаех, че цял живот се осигуряваме за раждане. Аз като не искам да ползвам услугите на иноземна дула, как, моля да си похарча осигуровките, да не съм капо. Да се напъна поне още 4 пъти? Ми що да ми вървят паричките напусто за чуждите деца, пенсионери и хронично болни.

# 2 448
  • Плевен
Ако трябва да си плащам и изцяло раждането, то тогава за такива като мен да се позволи да не плащат осигуровки... Щото аз ще раждам с моите осигуровки, не с твоите
Българската здравна система е солидарна и няма такова нещо, като мои и твои здравни осигуровки.
Та значи ти си плащаш осигуровки, за да си раждаш както и където ти хареса безплатно, а тежко болните деца да умират по болниците без медикаменти и в студени стаи, щото ти за тях осигуровки не плащаш.

До един момент се опитвах да ви разбера... но сега ми стана ясно. Що за егоисти всъщност сте вие?

Толкова си разбрала... Отговарям за това, което пиша, не отговарям за това как ме разбират или ми изкривяват думите...

Ми обясни ми, ако желаеш, това с осигуровките, защото не го разбрах.
Доколкото схванах, ти се осигуряваш за бременност и раждане и желаеш да си ползваш парите за това /макар, че аз не знам да ти се полагат пари, само защото се осигуряваш/. Т.е. на хората, които не родят, трябва да им се изплатят едни пари в брой, защото им се полагат.
Моля те, кажи ми, къде греша.

# 2 449
Ми обясни ми, ако желаеш, това с осигуровките, защото не го разбрах.
Доколкото схванах, ти се осигуряваш за бременност и раждане и желаеш да си ползваш парите за това /макар, че аз не знам да ти се полагат пари, само защото се осигуряваш/. Т.е. на хората, които не родят, трябва да им се изплатят едни пари в брой, защото им се полагат.
Моля те, кажи ми, къде греша.

Веднага обяснявам... Ето я въпросната, която дели здравните вноски на мои и твои и не желае от нейните осигуровки да се изплати моето раждане вкъщи:

Съжалявам, но според мен това е велика изгъзица. Ако наистина толкова много бъдещи родилки го искат (което искрено ме съмнява) да им се подсигури мобилен екип, да се подготви предварително една стая в дома според задължителните хигиенни изисквания, да си платят от 5 до 8 хиляди лева и да действат. Тогава кандидат акушерки и лекари ще се появят. Но не съм съгласна да се плаща от моите здравни осигуровки за подобен извънреден лукс.

Отговорът беше отправен към нея и ако ще си делим осигуровките на мои и твои, то аз ще използвам моите за моето раждане... Иначе прекрасно зная каква е системата и нямам против да е такава, също не се скръндзавя от моите осигуровки да се плаща на нуждаещи се болни...

Щото някои раждат по 10 без да са внесли и 1 лев в ЗК, а раждането им излиза безплатно, други си позволяваме по 1-2 деца, пък цял живот се осигуряваме за раждане... С това поне на едно мнение ли сме?

Не знаех, че цял живот се осигуряваме за раждане. Аз като не искам да ползвам услугите на иноземна дула, как, моля да си похарча осигуровките, да не съм капо. Да се напъна поне още 4 пъти? Ми що да ми вървят паричките напусто за чуждите деца, пенсионери и хронично болни.

Ти си тази, която има претенции за какви здравни услуги и за кого се ползват твоите осигуровки... Ако преценяваш, че не искаш да ги използват други хора, освен теб, поискай да ти ги върнат... А дулите са като частните болници - не ги поема ЗК...

# 2 450
  • Плевен
stelt77, ок сега разбрах. И си връщам думите, че сте егоисти.

Все пак продължавам да мисля, че здравната ни система има толкова неуредици, че не е дорасла за домашно раждане. Дано и с това ме опровергаете някой ден.

# 2 451
От друга страна раждането с акушерка в домашни условия ще спести много средства, защото родилката не ползва една камара "екстри" в болницата, вкл. Ол Инклузив за 3 дни. Та не виждам защо една осигуряваща се жена да не получи някаква сума за своето раждане вкъщи.
Оплюха се акушерките, че не смеели да заявят дали искат да асистират. Предполагам, че е близко до ума, че ако и вие получавате мижава заплата от 450 лева и разчитате на оцеляването си чрез коричките, които ви подхвърлят АГ-та, няма да посмеете да си подритвате трудовата книжка публично, поне докато не се изясни въпроса.

Жена,ела на себе си.К'в Ол инклузив,к'ви пет лева-знаеш ли,че хората в малките болници буквално няма какво да ядат,защото са им закрили столовата-и в тия бoлници няма само родилки,а има и др. отделения.И ако някой може да си ражда вкъщи и да пести работата на плочкаджията,то другите хора трябва да лежат точно в болница и да има какво да ядат.

Затуй,който иска да си внася откъде иска и да си ражда шеметно,без да бърка в общата каца.
Туцка ,върни се назад да прочетеш мнението на една реална акушерка-писа тук във форума,в тази тема.

Когато в държавата спре анархията може и да доживeeм до дом. раждане,дотогава пaлете си цигара.

P.S.Забравих да питам Ива Д или някой друг от комитета дето ще навести темата-от къде таз бройка за 35 000 желаещи да ражда в къщи-инфото излезе ли в чуждестранните медии? Защо с нечестни средства си водите борбата?

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 23:12 от ОМ

# 2 452
Оплюха се акушерките, че не смеели да заявят дали искат да асистират. Предполагам, че е близко до ума, че ако и вие получавате мижава заплата от 450 лева и разчитате на оцеляването си чрез коричките, които ви подхвърлят АГ-та, няма да посмеете да си подритвате трудовата книжка публично, поне докато не се изясни въпроса.

Малко плоско обяснение.

Първо, можеха да не правят изявление въобще. БЛС, например, нищо не са казали. И второ, можеха да не предлагат родилни къщи, в които сами да израждат - щото и така би трябвало да си ритат книжките.

# 2 453
  • Paris, France
Stanislava_ за самата здравна каса е по-изгодно да поема и домашни раждания. Не всички ще бъдат успешни и при някои ще се наложи да се ходи в болницата (но много малък процент). От успешните дом. раждания ще се спестят пари. Също и от естествените раждания в болница. Няма да има упойки, от там забавяне и от там секцио. Като на всички им е пределно ясно, че всяко раждане няма да е у дома нито съвсем естествено.

Моето първо раждане не можеше да стане по начин различен от секцио с пълна упойка и не съжалявам за нищо. Аз бях полу-умряла преди това. Но аз имах успешно второ раждане без упойки, екип за секцио и съответно дълъг болничен престой и за здравната каса това си е по-евтино. А у дома би било още по-евтино.

Не бива да се гледа стойността на домашното асистирано раждане сама по себе си. Трябва да се отчете и спестяването от раждане в болница и тогава има само печаливши но не и ощетени. Така в болниците се освобождават места за рискови и трудни бременности, за близнаци, петзнаци и недоносени итн.

За 11 години осигуряване в Англия аз не съм влизала в болница освен за бременността. Моето раждане и отглеждането на детето ми до огромните 1800гр до изписването струваха стотици хиляди лири и съм много благодарна, че в такъв труден момент за нас се намери място някъде в добра болница. Но не беше лесно да намерят свободен кувьоз изобщо и легло за мене. И съм благодарна, че някоя здрава мама е избрала да роди у дома си и акушерка да я обслужи, защото иначе за нас място нямаше да има.

К'в Ол инклузив,к'ви пет лева-знаеш ли,че хората в малките болници буквално няма какво да ядат,защото са им закрили столовата-и в тия бoлници няма само родилки,а има и др. отделения.И ако някой може да си ражда вкъщи и да пести работата на плочкаджията,то другите хора трябва да лежат точно в болница и да има какво да ядат.

Това не го разбрах. И за какво да иде родилка в болница дето и храна няма newsm78 И как тия други хора ще ядат като лежат в болница без стол?????

# 2 454
Носят им близките.
Ами за какво и е на родилка да яде,нали и без това четохме по форума,че не им давали да ядат.
Невена,не сравнявай Англия с Бг.

# 2 455
Който иска да е в ЕС ще има да яде много супа преди да дойде десертьт.
На здравната каса ЩЕ й се наложи да поема дом.раждания и това ще го определят хората,които ще вкарат регламента,а не форумните фигури от тази тема. Mr. Green
Наздраве!

Те хората искат с десерта да почват.
Първо да го определят,после да го вкарат-формата "Ще" е бъдеЩЕ време,а бъдеЩЕто както знаем е несигурно и променливо.Ти ли им даваш акъла как да действат? Или се готвиш да си зарежиш работата  и да ходиш да ги израждаш по домовете?

# 2 456
И точно заради такива жени, готови на всичко, дет се вика и живота си да жертват, само и само да е където искат, бих искала асистирането на домашни раждания от медицински лица да стане разрешено.
Така написано звучи ужасяващо.  Grinning

# 2 457
  • Paris, France
И точно заради такива жени, готови на всичко, дет се вика и живота си да жертват, само и само да е където искат, бих искала асистирането на домашни раждания от медицински лица да стане разрешено.
Така написано звучи ужасяващо.  Grinning

То си е. Аз само като чета настръхвам. Има хора с фобия от болници. Нека и те да могат да получават квалифицирана помощ при раждане, доколкото е възможно.

Интересно ми е и друго. В момента осигурена в БГ жена може ли да отиде да ражда в ЕУ страна и дом.раждането и да се поеме от тамошната каса?

# 2 458
stelt77, ок сега разбрах. И си връщам думите, че сте егоисти.

Все пак продължавам да мисля, че здравната ни система има толкова неуредици, че не е дорасла за домашно раждане. Дано и с това ме опровергаете някой ден.

Здравната система има много неуредици... Обаче, излизат противниците на домашното раждане с аргументи като скапани пътища и липсващи линейки... Е хубаво де, ако не се разреши асистираното домашно раждане пътищата скапани ли да си останат и линейките да си липсват ли? Мисля, че линейките са достатъчно нужни и сега, а хората, живеещи на места със скапани пътища имат и сега нужда от спешна помощ...

Аз лично бих избрала родилен дом (не болница, незнайно защо на родилните отделения им казват "родилен дом"  Crazy) поради ред причини... Но жените имат право да раждат и по домовете си, ако желаят това, така че това е просто друга алтернатива...

Също съм противник на вагиналното раждане на всяка цена... При мен се получи така, че с първото дете се наложи секцио (според мен и според ангажирания акушер-гинеколог)... Чакахме няколко дни да тръгне раждане, но не се получи, а водите ми изтекоха и бебето започна да мърда по-малко, също усещах движенията му болезнени... Аз поисках да ме срежат... Не ми се мислеше за индуцирано раждане, след като бебето беше високо, имах разкритие кръгла нула, нямах кьорава контракция и ми бяха останали една шепа околоплодни води... Имах усложнения след секциото, но пак смятам, че това беше по-добрият вариант... Лекарят, при когото раждах втория път, каза че според него не съм била за секцио и ако съм била при него е щял да ме изражда вагинално... Няма не искам, той казвал как... Е не, мерси! На няколко бременни им бяха излезли вътрешностите от ражданията при него, но важното е да е вагинално... От друга страна, лекарят от първото ми раждане ме планираше за секцио още на първия преглед за установяване на бременност... Така че, въпреки всички негативни чувства и "екстри", аз се чувствам късметлийка и при двете си раждания - минах с възможно най-малко ексцесии...

# 2 459
  • Западен парк
Днес в новините говориха, че ще може българи да ползват ЕС болници, като НЗОК ще плаща стойността на нашата пътека, а останалото ще си плаща пациента. Струва ми се, че казаха "догодина", но не съм сигурна. Говореше се и за общоевропейски болници, по общи правила и нашите се надяват да се отпуши здравен туризъм в България. Кардиологията и пластичната ни хирургия били на световно ниво и се надяват на чужди пациенти.
Всичко това с уговорката, че става въпрос за репортаж в новините. Не зная доколко е истина и доколко е журналистическа интерпретация на нещо друго.

Общи условия

Активация на акаунт