БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 132
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 760
Детската смьртност в БГ, 2 пьти по висока от тази в ЕС.
Причини:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3789611

"Детската смъртност, дефинирана като брой умирания на бебета до 1 година на 1000 живо родени, е нещо като огледало на една държава, на нейните здравни стандарти, култура и развитост, отбелязва Никлева.
Управниците в София са създали условия за увеличаване на детската смъртност, която и без това е достатъчно висока. Ще регистрира ли някой от тях този изключително тревожен факт и ще реагира ли по някакъв начин? Ще даде ли някой обяснение? Ще му бъде ли поискано?
Броят на умиранията в бебешка възраст безжалостно демаскира състоянието на българското здравеопазване. Той обаче показва и ерозия в отношението към детския живот и неговата ценност.

За тази ерозия вече имаше достатъчно други сигнали: неотдавна малко момиче почина след операция от сливици в София. Момче от Варна пък бе оставено да умре, след като дълго го разтакаваха от болница в болница.

Детският живот се затрива с лека ръка.

В България абсолютно всички демографски показатели сочат предизвестената криза - смъртността расте, емиграцията се усилва, раждаемостта намалява, че отгоре на всичко нараства и детската смъртност!

Детски живот се затрива поради немарливост и заради ниски здравни стандарти! Кой и кога най-после ще забележи тази тежка деградация? Кой и кога ще се опита да й противопостави цялостна и смислена концепция и стратегия за много близкото бъдеще на България? Кой и кога, в крайна сметка, ще спре разрухата в здравеопазването "

http://www.referati.org/detskata-smyrtnost-v-bylgariq/32734/ref/p5

Изключително полезен материал за информация.
http://www.osf.bg/downloads/File/text_blagosastoianie_det_2.pdf

Мисля си,....като се регламентира дом.раждане и много жени решат да се вьзползват,ще се види ясно дали и как точно болниците играят роля за смьртността при новородените.Защото по данните по горе се вижда ясно,че именно ползването на това здравеопазване води до висока детска смьртност.
И сьм сигурен,че именно това е причината така яростно да се противопоставят медиците в БГ на тази "новост". Peace

Вие с тези изказвания Новата германска медицина ли рекламирате? А имате ли идея подобни безотговорни изказвания до какво водят? Защо не се лекувате с трънки и глогинки, без непрекъснато да пропагандирате срещу здравеопазването?

# 2 761
Цитат
През 2008 г. 19 области са с ниво на детска смъртност значително над средното за страната.Голяма част от тях - като Търговище,Шумен,Ямбол,  Монтана,Сливен,София-област,Бургас,Перник,Плевен и Видин - поддържат висока детска смъртност от много години. Това са областите, в които населението е засегнато най-много от безработица и ниски доходи.

ГНМ?

# 2 762
Не съм сигурна въобще, че домашното раждане ще до пренесе до намаляване на детската смъртност. По скоро трябва да се инвестира в лекари за които професията е призвание, а не извор на личностно обогатяване с финикийски знаци...
Още повече допринася и политиката на държавниците ни. Като че ли тази политика цели намаляване и изчезване на българите, а не просперитета ни.
Поколението на прехода, в което влизам и аз сме заложници на това положение... и взех да си мисля че сега стоя безработна, но като дойде време за пенсия, няма да бъда освободена ...защото няма да има кой да работи на моето място...
    Докато се образованието на лекарите е скъпо струващо "удоволствие" дори и да има един беден младеж желание да учи ще види затворена врата пред себе си. Колкото до кадърните медици, те избягаха в чужбина още отдавна, а тези които не са го направили се гласят да го направят...

# 2 763
Още повече допринася и политиката на държавниците ни. Като че ли тази политика цели намаляване и изчезване на българите, а не просперитета ни.

И това става и чрез сриване на националното самочувствие,така както го целят и съфорумци.

# 2 764
Кристиян, написаното от теб няма нищо общо с темата
защото както разбрахме, Родилниците и Естествено изведнъж се оказа, че имат съвсем други планове с регламентирането на домашното раждане
и техните планове ако минат между капките и бъдат одобрени, в БГ ще загинат още повече бебета
иначе лошо няма, но само ако това се направи наистина и както трябва, а не Меги и Роси  и Олга и подобни да тръгнат да израждат със сертификати а ла Мери Шварц

# 2 765
То, като ще си раждаме вкъщи, да вземем да си направим и плевници и да раждаме на студа и в сламата като едно време.... не виждам кому и защо е нужно да се връща в по- миналия век.

# 2 766
  • # супернатурална #

Защото едно дете не познава окситоцин,клизми,лекарства,ваксини,вит.К ...

Не съм чула да клизмят бебетата, дали от икебаната цветята ги боли?  Joy
Аз много държах на клизма, докато все още си мислех, че имам шанс да родя нормално. Отказаха ми, защото водите ми бяха изтекли, обясниха, че ще е опасно, ако се приложи. Абе хора, четете, търсете, проучвайте лекари и болници, сега поне райониране няма, може да си изберете която и да е болница в страната. Не може ни един лекар да не ви уйдиса  LaughingПрочетх мнение, че пред родилка не е стояла възможността за епидурална упойка-можело само пълна. Еми 9 месеца в тикви ли беше, та на уговори с лекаря такова важно нещо и ако каже, че не може-следващия. Като си намериш лекар, на който вярваш, предивяваш претенции докато ти позволява. След това почваш да му вярваш сляпо. "На 9 см. няма да напъвам, пък!  Crossing Arms " Ми вие лекарите си не слушате, та една акушерка ли? Да, ама ако поради неслушане и капризи нещо се закучи, лекарят в болница ще направи всичко по силите си да оправи нещата-има и познанията и техниката. Акушерката ще е мила и добричка. И к'во?

# 2 767
А слинга също е част от икономиката.

Да, моят струваше точно 70 лв, а е ползван 0 пъти. Бебето не искаше да бъде носено в слинг, ето че има бебета, които избират количка.

# 2 768
  • Западен парк
Абсолютно подкрепям Г.Краули. Никой в България не задължава една жена да ражда в точно определена болница. И не казвайте, че е трудно родилките от малките населени места да стигнат до желаната болница, защото от началото на по-честите контракции (10-12 мин.) обикновено има около 4-5 часа да се стигне до родилното. Обаче при лошо протичане на раждането, лекарят ще има 15-20 мин. за реакция. И ако родилката се е позиционирала на 70 км. от него, и му се обаждат когато вече е настъпила нуждата от неговата помощ, той сигурно трябва да се телепортира?
Изключения винаги има, но те трябва да останат изключения. Дори и в София на един ватман му се наложи да акушира в трамвая, защото раждането е започнало светкавично. Трябва ли и това изключение да бъде регулирано и предвидено?

# 2 769
  • # супернатурална #
Г-жа Монк, ти с този подпис (   bouquet ) си като ходеща антиреклама на домашното раждане  Laughing Не като мен, с едничко, пък и секцио  Mr. Green
Сетих се и за нещо друго за акушерките. То ясно, че избралите да родят домашно са в един съвършен мир със себе си, една чакра нямат, дет' да им ръби. Обаче, какво правим, ако въпреки духовното им съвършенство, нещо се случи и изпаднат в криза, паникьосат се, разлигосат се... Авторитетът на лекаря и на изнституцията малко пречи на подобни изяви. Какво ще прави едната мила акушерка? Да ви припомня цитат от български класик, по-умните от мен може да се сетят кой е: "След раждането благодарните жени целуваха със сълзи на очите ръката, която ги е ударила" Цитарам неточно, по памет.

# 2 770
Г-жа Монк, ти с този подпис (   bouquet ) си като ходеща антиреклама на домашното раждане  Laughing Не като мен, с едничко, пък и секцио  Mr. Green
Сетих се и за нещо друго за акушерките. То ясно, че избралите да родят домашно са в един съвършен мир със себе си, една чакра нямат, дет' да им ръби. Обаче, какво правим, ако въпреки духовното им съвършенство, нещо се случи и изпаднат в криза, паникьосат се, разлигосат се... Авторитетът на лекаря и на изнституцията малко пречи на подобни изяви. Какво ще прави едната мила акушерка? Да ви припомня цитат от български класик, по-умните от мен може да се сетят кой е: "След раждането благодарните жени целуваха със сълзи на очите ръката, която ги е ударила" Цитарам неточно, по памет.

bouquet

И още нещо. Не ми ясно защо поддръжниците толкова много се противят на лекарите, а са "За" акушерките??? Разликата между двете е около 7 години повече учене и практика. Може би все пак ниско специализирания се връзва на акъли от родилки,  образовани по интернет повече?
И още нещо-защо тези ДУЛИ и други там поддръжници на този тип раждане не завършат поне за едни акушерки? А защо не и лекари? Ако не ти харесват хората, упражняващи тази професия, дай личен пример как следва тя да се упражнява!

# 2 771
Аз много държах на клизма, докато все още си мислех, че имам шанс да родя нормално. Отказаха ми, защото водите ми бяха изтекли, обясниха, че ще е опасно, ако се приложи. Абе хора, четете, търсете, проучвайте лекари и болници, сега поне райониране няма, може да си изберете която и да е болница в страната. Не може ни един лекар да не ви уйдиса  LaughingПрочетх мнение, че пред родилка не е стояла възможността за епидурална упойка-можело само пълна. Еми 9 месеца в тикви ли беше, та на уговори с лекаря такова важно нещо и ако каже, че не може-следващия. Като си намериш лекар, на който вярваш, предивяваш претенции докато ти позволява. След това почваш да му вярваш сляпо.

Да вярваш сляпо на който и да е лекар не е най-добрата идея, но то си е твоя работа... А кой е бил в тикви не зная, но аз си намерих лекар, който да ми уйдисва... И като поседях 3 дни в болницата, чакайки нормално раждане, се оказа, че няма да стане и е по-добре да се срежем... Аз го поисках, доктора ми уйдиса... Оказа се, че болницата не прави други упойки, освен пълни... И кво трябваше да направя? Да си вдигна гъза и да пропътувам 100-200 или 500 км, че да си намеря болница с епидурална упойка... Както ти сподели, цитирам те: "Макар и секцио, имах възможността да съм в съзнание и да чуя и видя детето си в първите минути от живта му, защото се съобразиха със желанието ми да не използват пълна упойка. Съпругът ми също присъстваше...", така и аз споделих, че не навсякъде е така - факт... И през ум не ми е минавало да раждам секцио и да си търся болница на майната си с епидурал... Да не говорим, че лекарят ме познава от години и предпочитах него пред болница с епидурал... За съпругът ми също не стана... Предложих да платим услугата, както в много болници се заплаща присъствие на бащата, но се оказа, че и това не е възможно, защото нямали самостоятелна родилна зала... А толкова ли е трудно да направят? Ремонт правиха преди 2 години, та можеха да приспособят такава зала, за да се възползват бащите от правото си да присъстват на раждането на детето си, ако желаят това... Не е до неможене, според мен, а до желание... И клизмите ми правиха с все изтеклите води, никой не е споменавал, че било опасно... Или трябваше да зная, че е опасно и да си вдигам чуковете и да сменям болницата щом не позволяват да откажа клизмата!?

# 2 772
Детската смьртност в БГ, 2 пьти по висока от тази в ЕС.
Причини:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3789611

"Детската смъртност, дефинирана като брой умирания на бебета до 1 година на 1000 живо родени, е нещо като огледало на една държава, на нейните здравни стандарти, култура и развитост, отбелязва Никлева.
Управниците в София са създали условия за увеличаване на детската смъртност, която и без това е достатъчно висока. Ще регистрира ли някой от тях този изключително тревожен факт и ще реагира ли по някакъв начин? Ще даде ли някой обяснение? Ще му бъде ли поискано?
Броят на умиранията в бебешка възраст безжалостно демаскира състоянието на българското здравеопазване. Той обаче показва и ерозия в отношението към детския живот и неговата ценност.

За тази ерозия вече имаше достатъчно други сигнали: неотдавна малко момиче почина след операция от сливици в София. Момче от Варна пък бе оставено да умре, след като дълго го разтакаваха от болница в болница.

Детският живот се затрива с лека ръка.

В България абсолютно всички демографски показатели сочат предизвестената криза - смъртността расте, емиграцията се усилва, раждаемостта намалява, че отгоре на всичко нараства и детската смъртност!

Детски живот се затрива поради немарливост и заради ниски здравни стандарти! Кой и кога най-после ще забележи тази тежка деградация? Кой и кога ще се опита да й противопостави цялостна и смислена концепция и стратегия за много близкото бъдеще на България? Кой и кога, в крайна сметка, ще спре разрухата в здравеопазването "

http://www.referati.org/detskata-smyrtnost-v-bylgariq/32734/ref/p5

Изключително полезен материал за информация.
http://www.osf.bg/downloads/File/text_blagosastoianie_det_2.pdf

Мисля си,....като се регламентира дом.раждане и много жени решат да се вьзползват,ще се види ясно дали и как точно болниците играят роля за смьртността при новородените.Защото по данните по горе се вижда ясно,че именно ползването на това здравеопазване води до висока детска смьртност.
И сьм сигурен,че именно това е причината така яростно да се противопоставят медиците в БГ на тази "новост". Peace

Вие с тези изказвания Новата германска медицина ли рекламирате? А имате ли идея подобни безотговорни изказвания до какво водят? Защо не се лекувате с трънки и глогинки, без непрекъснато да пропагандирате срещу здравеопазването?

Имаш в предвид,че изказванията на националната статистика и на вестник Вести са безотговорни и пропагандират срещу себе си и потози начин автоматично рекламират ГНМ?
Интересна логика.... Thinking

УАСП,
Нямам общо с родилница и тн.Дори не знам какво точно са.

За него има други приоритети в живота му.
Защото едно дете не познава окситоцин,клизми,лекарства,ваксини,вит.К ,за да иска да избере между изкуствен свят и такьв,който биологично му е закодиран като:
Да излезе през родовия канал,да бьде близо до майка си (слинг),да не се "трови" от пьрвия ден с тежки метали(ваксини).
Не го интересува и не играе роля дали майка му е обрьсната и дали има клизма,с какьв цвят рокля е и тн.
Ето това е проблемьт!
Сравнявате биология с икономика. Peace

Добрата хигиената е част от здравата биология.
Припикаването може да е лечебно,но другата част надали.Намеквам за клизмата. Wink
А слинга също е част от икономиката.

Данните,които си дал по-горе какво общо имат с това,което се случва при раждане?Защото където и да се родиш пак в един ден може да стигнеш до болницата и да попаднеш на некадърници.Или след като някой си роди в къщи, то при нужда и сливиците ще си реже сам.
Смъртността след ваксини къде е в цялата картина?

Детето трябва да е в допир до майка си.Дали ще е слинг или шал за 5 лева е все едно.
Може и на рьце да се носи.
Данните са много важни и напьлно релевантни.От там се вижда кьде са проблемите и защо не се решават.МОже би не си и погледнала какво пише там,нали? Wink

Националното самочувствие е сринато отдавна.И го пише открито,не са мои мисли.
Емигрантите не го ли сриват допьлнително,напускайки националната си гордост?

Онова в черното....докато е в червото ти не те е гнус,ама като излезе вече е нехигиенично...

# 2 773

И това става и чрез сриване на националното самочувствие,така както го целят и съфорумци.

"От друга страна най-пошлият вид гордост е националната гордост. Защото чрез нея човек издава липсата на индивидуални качества, с които би могъл да се гордее – как иначе би посегнал към нещо, разпределено на няколко милиона люде. Онзи, който притежава забележителни лични достойнства, ще съзнава по-скоро недъзите на собствената си нация, защото непрекъснато ще му бодат очите. Обаче всеки жалък глупак, нямащ си нищо на света, с което да се гордее, посяга към последната опора – нацията: така се успокоява и е готов от благодарност да защитава π υ ξ κ α ι λ α ξ (с ръце и нозе) всички присъщи и пороци и глупости."

Артур Шопенхауер

# 2 774

"От друга страна най-пошлият вид гордост е националната гордост. Защото чрез нея човек издава липсата на индивидуални качества, с които би могъл да се гордее – как иначе би посегнал към нещо, разпределено на няколко милиона люде. Онзи, който притежава забележителни лични достойнства, ще съзнава по-скоро недъзите на собствената си нация, защото непрекъснато ще му бодат очите. Обаче всеки жалък глупак, нямащ си нищо на света, с което да се гордее, посяга към последната опора – нацията: така се успокоява и е готов от благодарност да защитава π υ ξ κ α ι λ α ξ (с ръце и нозе) всички присъщи и пороци и глупости."

Артур Шопенхауер

Ох, отдавна ме бодат недостатъците ... но пък с индивидуалисти в България е пълно...
Вземи пример от Америка, там националното самочувствие е най-разпространено Wink и не случайно е страната на неограничените възможности...200 годишна история, а много постигнати успехи...
Можеш да ми цитираш, който и да е велик философ, но и той си има недостатъци като всички хора Simple Smile ... Да цитирам ли любимия ми Томас Малтус Wink и неговата рестриктивна политика за ограничаване на народонаселението в неговата теория. Wink
Цитат
Детето трябва да е в допир до майка си. Дали ще е слинг или шал за 5 лева е все едно.
Може и на рьце да се носи.
Данните са много важни и напьлно  релевантни. От там се вижда кьде са проблемите и защо не се решават. МОже би не си и погледнала какво пише там,нали?

Съгласна съм с теб за това, че детето трябва да е максимално близко до майката и то не само в първите дни, а докато иска...

Общи условия

Активация на акаунт