БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 268
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 820
Няма да влизам в медицински спорове, нямам нужното образование за това.

Не твърдя, че е стерилна, всъщност не знам. Но със сигурност става по-нестерилна и опасна с нахлуването на инфекциите отвън.

Аха.Иначе умеем да пишем по 150 страници личното си мнение и да нападаме другите,които нищо не знаели... Laughing
Една среда е или стерилна или нестерилна.Няма "по-нестерилна".
Инфекции не "нахлуват".Пренасят се микроорганизми.А те дали ще предизвикат инфекции е вьпрос на колко казахте в преден постинг? ....вьпрос на 10 години учене.

Така както си ги представяте нещата не са и слава Богу няма да бьдат.
Затова няма да можете да повлияте на регламента или вьвеждането му. Peace

По повод епидуралните,мисля,че Невена Вирулан го е обяснила много добре за всички в тази тема.
Вьздьржам се от коментари в повече,за да не ме подгони Мамацитата,че се правя на интересен с терминологията.
Затова само ще кажа,че честа странична реакция от епидуралната анестезия е хронично/перманентно главоболие.

От това Ваше твърдение мога да си направя извод, че вероятно Вие не сте лекар и дори сте с доста слаби познания в областта на медицината.

Главоболие се появява след спинална, а не след епидурална упойка, то е преходно и се дължи на евентуално изтичане на ликвор при убождане и поставянето на упойката, който се възстановява и след това главоболието преминава. При епидурална упойка това няма как да стане, защото мястото, което се убожда и в което навлиза иглата е над "дурата" (епи дура -над дурата), а това е  обвивката на гръбначния мозък. Въобще не се навлиза в тази зона, следователно няма как да изтече ликвр, следователно няма как да се получи този страничен ефект.

# 2 821
  • София
марис:
"Headache After an Epidural or Spinal Anaesthetic

This guide is written by the Royal College of Anaesthetists.
Used here with permission. This leaflet describes a special type of headache that can occur after having an epidural or spinal anaesthetic.
....
What causes the headache?

Your brain and spinal cord are contained in a bag of fluid. The bag is called the dura and the fluid is called the cerebro-spinal fluid (CSF).

When an epidural is given, a needle is used to inject local anaesthetic just outside the dura. Occasionally the needle passes through the dura: the chances of this happening depend on the experience of the anaesthetist and certain patient related circumstances. You can discuss this with your anaesthetist.

When a spinal is given, a fine needle is inserted into the dura deliberately to inject local anaesthetic into the CSF.

If too much fluid leaks out through the hole in the dura, the pressure in the rest of the fluid is reduced. If you sit up, the pressure around your brain is reduced even more. This decreased pressure can cause the symptoms typical of a post dural puncture headache.
.....
От http://www.patient.co.uk/health/Headache-After-an-Epidural-or-Sp … l-Anaesthetic.htm.

# 2 822
Тук става стра6но.всеки от вси4ко разбира в темата...

# 2 823
  • София
И имам нужда спешно от български медик в темата  Laughing

Кристиян е българин - виж колко добре владее български език... Това, че живее и практикува в чужбина притеснява ли те?  Thinking

Кристиян нищо градивно не е написал в тази тема, освен да се фръцка колко е велик и колко знае и може и да се подиграва с чуждото невежество

каквото и да става, трябва да е разписано точно, и да се прави от дипломирани от законно висше учебно заведение по медицина специалисти, в случая акушерки! Ако трябва, и допълнително обучение да минават, ако в един момент смятат да специализират в домашни раждания. Но аз, ако утре реша да раждам и обмислям възможността да си родя вкъщи, да мога да се обърна към или наема акушерка с редовно обучение и документи, с право да практикува в България.

Точно така и аз си мислех, че се планира
Ама виж Ива от Естествено се изпусна без да иска, че май ще са друг тип тези акушерки, "близки  по идея", което си е доста протеснително

Хич не било случайно и това се коментираше още в темата "Раждане вкъщи". Естествено, че ще са ни близки и това няма да ги направи по-малко завършили и сертифицирани акушерки в ЕС.   Между другото да имаме акушерка като Мери Шварц в БГ, би било изключително и като възможност на нашите акушерки да наблюдават и натрупат опит като независими:

"Mary Zwart is an independent midwife from The Netherlands. She graduated from the Amsterdam Midwifery School in 1969. She received her nursing training at the Leiden Academic Hospital. After traveling, she practiced privately, in the Netherlands, from 1973 to 1996. She then became involved in changes in Eastern Europe and Russia. Since 2000 she has participated in a movement to humanize the birth process in Brazil. She is the founder of the European Perinatal School, as well as a member of the European Network of Consumers and Childbirth Educators and the Coalition for Improving Maternity Services. She is also a board member of Humpar the NGO to humanize birth in Portugal www.humpar.com and Eu Forum for Primary Care. Mary enjoys teaching midwifery internationally and recently began practicing again, in Portugal."

И стига с тия дули - те не са акушерки и нямат подобна квалификация и права.

марис, между другото и в момента има дули, които се обучават за акушерки в МУ Wink.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 15:01 от Iva_D

# 2 824
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
марис:
"Headache After an Epidural or Spinal Anaesthetic

This guide is written by the Royal College of Anaesthetists.
Used here with permission. This leaflet describes a special type of headache that can occur after having an epidural or spinal anaesthetic.
....
What causes the headache?

Your brain and spinal cord are contained in a bag of fluid. The bag is called the dura and the fluid is called the cerebro-spinal fluid (CSF).

When an epidural is given, a needle is used to inject local anaesthetic just outside the dura. Occasionally the needle passes through the dura: the chances of this happening depend on the experience of the anaesthetist and certain patient related circumstances. You can discuss this with your anaesthetist.

When a spinal is given, a fine needle is inserted into the dura deliberately to inject local anaesthetic into the CSF.

If too much fluid leaks out through the hole in the dura, the pressure in the rest of the fluid is reduced. If you sit up, the pressure around your brain is reduced even more. This decreased pressure can cause the symptoms typical of a post dural puncture headache.
.....
От http://www.patient.co.uk/health/Headache-After-an-Epidural-or-Sp … l-Anaesthetic.htm.

Превод може ли, че не всеки разбира английски?

# 2 825
  • София
Личен опит от упойките. Две операции със спинална упойка съм преживяла и не съм получавала главоболие, да не говорим пък за хронично такова.  Thinking

# 2 826
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Най-ме е страх от "доктори" които заместват Ш със 6 и Ч със 4.

# 2 827

Помисли каква може да е при4ината.

# 2 828

Помисли каква може да е при4ината.

Вероятно се правиш на интересен...  Whistling   Каквато и да е причината, страшно е доктор да замества Ш със 6 и Ч със 4....  hahaha  На теб няма да ти позволят да израждаш по домовете...  Laughing

# 2 829
Това, което сте постнали за двете вида упойки, повтаря това, което аз казах.

Пробиването на дурата не е начин да се прави епидурална, а усложнение, което се случва рядко.

Причината е проблем при поставянето, а не упойката сама по себе си. Това не променя фактът, че изказването, че епидуралната упойка причинява главоболие, е невярно. Причинява го усложнение при поставянето й.

Много се радвам, че има дули, които учат за акушерки. Дано им налеят малко акъл в главите и им изкарат мухите от там.   bouquet

# 2 830
Всъщност и до моите уши стигна това с упойката и главоболието, още преди да родя. Не че не е гот да родиш с по-малко болка, но пък повече ме е страх от главоболие, което не се знае кога ще мине, отколкото от родилната болка, която спира и не се връща.

Според мен акушерките трябва да имат еднаква философия за раждането, независимо къде израждат. Например тоновете на бебето да се слушат често и с критичен и консервативен поглед, независимо дали си у дома или в хай тек отделение. Да се държи на оптимално времетраене на процеса, а не колкото дойде.

Като пишем регламент, моля, кажете чия гледна точка ще уважим: тази на традицията за България или виждането на Мери, Клер и Ина-Мей.

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 15:23 от Mamacita Bandida

# 2 831
Всъщност и до моите уши стигна това с упойката и главоболието, още преди да родя. Не че не е гот да родиш с по-малко болка, но пък повече ме е страх от главоболие, което не се знае кога ще мине, отколкото от родилната болка, която спира и не се връща.

Според мен акушерките трябва да имат еднаква философия за раждането, независимо къде израждат. Например тоновете на бебето да се слушат често и с критичен и консервативен поглед, независимо дали си у дома или в хай тек отделение. Да се държи на оптимално времетраене на процеса, а не колкото дойде.

При добър и осмислен избор на опитен анестезиолог, предварителна консултация и липса на противопоказания за тази упойка, пробиването на дурата е усложнение, което е изключително рядко. Значително по-често е спиналното главоболие. Аз от деня, в който родих с епидурална, съм влюбена в анестезиолозите. А да, родих с окситоцин, правиха ми Кристелер и родих в болница. Ще помоля интелигенцията тук да обясни на невежата (аз) какви последствия да очаквам за себе си или детето си от това мое безумие?

# 2 832
Аз от деня, в който родих с епидурална, съм влюбена в анестезиолозите. А да, родих с окситоцин, правиха ми Кристелер и родих в болница. Ще помоля интелигенцията тук да обясни на невежата (аз) какви последствия да очаквам за себе си или детето си от това мое безумие?

Като ще си говорим така, Мег е родила у дома си и е много доволна от това... Ще й обясниш ли на невежата (тя) какви последствия да очаква за себе си или детето си от това нейно безумие?

# 2 833
Според мен няма да има никакви последствия за нея, или детето й. За мен лично рискът от домашното раждане е в момента на раждането, ако се наложи спешна намеса, която не може да се осъществи вкъщи.

Но тук във форума се изтъква, колко неприемливо е раждане с окситоцин, упойки, състоящо се в болница, със съответните там манипулации. Та не ми става ясно, ако родя така, какъв е проблемът за мен, за детето ми? В смисъл: например не ми е ясно, след като тези майки искат да си осигурят домашен комфорт (очевидно, за да се чувстват по-добре), защо отказват епидурална (от която действително се чувстваш по-добре)? Или пък, след като искат най-доброто за бебето си, защо не считат, че прекалено дългото раждане е опасно за детето? Просто съществуват едни противоречия в твърденията на поддръжниците на този вид раждане, които не са ми ясни...

# 2 834
Аз от деня, в който родих с епидурална, съм влюбена в анестезиолозите. А да, родих с окситоцин, правиха ми Кристелер и родих в болница. Ще помоля интелигенцията тук да обясни на невежата (аз) какви последствия да очаквам за себе си или детето си от това мое безумие?

Като ще си говорим така, Мег е родила у дома си и е много доволна от това... Ще й обясниш ли на невежата (тя) какви последствия да очаква за себе си или детето си от това нейно безумие?

Мег е извадила късмет, иначе последствията може да са много очевидни: от това, че детето й ще е видимо мъртво до това, че може да го учи, че котенцето казва мяу- ама на 10-годишна възраст...не знам дали щеше да е доволна, ако беше увредила мозъчно детето.

Цвети също роди у дома. Мисля, че и най-невежите виждат последствията от това нейно безумие, подкрепено и от безумието на Мег. Тоест отнесе го не синът на Мег, а дъщеричката на Цвети. Понякога домашното раждане не убива директно...

За окситоцина естествениците имат една теория, която сори, ама с толкова четене в областта на когнитивната невронаука не можах да намеря реферирана в нито един по-официален източник от блога на д-р Мишел Оден. Та този френски лекар, радетел за естествено раждане, смята, че сложеният по време на раждането окситоцин променя когнитивно и емоционално детето за цял живот, превръщайки го в бездушен психопат, неспособен на привързаност.

Общи условия

Активация на акаунт