БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 094
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 910
orchid, нали затова искаме да присъства акушерка- точно защото родилката не може да прецени сама.

ОМ- прочете ли цялата тема дотук? Глупаво е да се повтаря едно и също. Прочети мненията на Котката Марта, Хедра, моите, на Мила Елен- вероятно пропускам някои от разумно звучащите аргументи и предложения. Наистина доста страници са, но и доста хора написаха каквото имаха да казват, повториха го няколко пъти и спряха да пишат Simple Smile

Mamacita Bandida, започвам да не разбирам какво твърдиш- адекватна ли си била по време на раждането или не? Ако да- защо смяташ че е било нужно лекарите да правят нещо, с което не си съгласна? Ако не- как си могла да си служиш с телефона? Мъжа ти трябваше ли да крещи по телефона за да го чуваш?

В моя случай вятъра запя с ангелски глас и пухкави бели снежинки украсиха цялата страна с красив бял сняг в негова чест Simple Smile
Нужно ли е родилката да е в перфектна концентрация за да може просто да и се обясни какво следва и да отговори на прости въпроси от рода на "да ви дадем ли бебето веднага", "да го изкъпем ли" ?

Апропо, и при мен е така- в стресови ситуации много бързо премислям варианти. Когато се пребих с колело преди 10 години още преди да се окажа паднала на пътя, в секундите в които падах вече знаех че вероятно ще си счупя зъби, че лицето ми ще пострада сериозно, че трябва да се свия за да се предпазя, къде се намирам, че ако колелото се счупи ще ми е трудно да се прибера сама, и още куп дребни детайли. Подобно при други рискови ситуации. При раждането, обаче не беше така, чувствах се спокойна и бързото премисляне не ми се случи Simple Smile

# 2 911
На някои истории за преживяване по време на раждане трябва да се гледа малко като на сбирка на ловци и рибари след лов/улов.

На мен не ми беше готино, но все се намира кой да завижда...  Whistling

Трескавото мислене на бързи обороти или вдигането на скандал на екпипа в неподходяща ситуация са класически примери за това как някои сами си провалят хубавите моменти.Но за късмет имат перcонал наоколо,който да отнесе пушилката,ако не нa на място,поне във виртуала.

yanast,цялата я четох-даже коментирах линейките и пожарната на котката Марта-ти чете ли ме? Някои много обичат да пишат,но малко казват.
Аз питах за ето това:
Къде са тези разумности? Ако може сортирани по точки-стегнато и ясно.И да са РЕАЛНИ-
т.е. приложими в БГ условия.

# 2 912
Нужно ли е родилката да е в перфектна концентрация за да може просто да и се обясни какво следва и да отговори на прости въпроси от рода на "да ви дадем ли бебето веднага", "да го изкъпем ли" ?

Ако е в пределна концентрация няма да може да отговори на тези въпроси.А пределната концентрация е необходима за самия процес на раждане,а не след него.
Това ясно ли е на някой от естествениците???

# 2 913
Апропо, и при мен е така- в стресови ситуации много бързо премислям варианти. Когато се пребих с колело преди 10 години още преди да се окажа паднала на пътя, в секундите в които падах вече знаех че вероятно ще си счупя зъби, че лицето ми ще пострада сериозно, че трябва да се свия за да се предпазя, къде се намирам, че ако колелото се счупи ще ми е трудно да се прибера сама, и още куп дребни детайли. Подобно при други рискови ситуации. При раждането, обаче не беше така, чувствах се спокойна и бързото премисляне не ми се случи Simple Smile

Нормално е в стресови ситуации да обмисляме варианти... Може от правилното решение да зависи живота ни...  

Аз също задавах много въпроси, разказах и за първото си раждане... Само че не ми се даваше право да избера дали да ми се правят определени манипулации или не... Успяхме да обсъдим с доктора и Бог- мъж ли е или жена и защо мъжете не раждат...  Laughing  Но това не променя факта, че бях в изключително стресова ситуация... И друг път са ми се случвали, но за далеч по-кратко време и с повече варианти за действие от моя страна...

Трескавото мислене на бързи обороти или .... са класически примери за това как някои сами си провалят хубавите моменти.

Много ги разбираш нещата, ей.... Ето сега аз ти завидях...  Laughing

# 2 914
Нисши страсти-признат грях не е грях.
Айде отивам да спя,че като гледам кой стои по нощите и ме дострашава да не прихвана...

# 2 915
ОМ, ето пак:
Би могло да се създаде регламент за родилни къщи, където раждането да се води само от акушерки (като до раждане в родилни къщи да се допускат жени с нормална бременност и нисък риск за усложнения по време на раждането), но за родилните къщи да има изискване да се намират в близост до болница и да имат сключен договор с болницата за съдействие и обслужване на родилките при нужда. Така акушерките, обслужващи тези къщи ще могат да трупат опит със самостоятелно водене на раждане. Ще започне да се трупа и статистика за такива раждания.
Би могло в регламента да се запише че раждане в домашни условия може да води само акушерка натрупала определен опит- години и/или брой раждания и покриваща определени показатели.

Това разумно ли ти звучи?

Защо е нужна пределна концентрация по време на раждането?
И дори родилката да е леко неадекватна мислите ли че ще навреди лекаря/акушерката/сестрата да и обяснява какво се случва и защо?
Нали заради това на раждането присъства акушерка?

И да, по време на процеса на раждане и двата пъти бях с ясно съзнание- нали ви обяснявам че не ми вярваха че раждам Simple Smile Втория път всъщност казвах на доктора на какъв етап е раждането и питах дали може още да не се качвам на магарето Simple Smile Дефакто когато му казах че бебето излиза седнах и след секунди си имах син Simple Smile

ОМ, поне не ти липсва чувство за хумор Simple Smile Лека нощ!

# 2 916

Би могло да се създаде регламент за родилни къщи, където раждането да се води само от акушерки (като до раждане в родилни къщи да се допускат жени с нормална бременност и нисък риск за усложнения по време на раждането), но за родилните къщи да има изискване да се намират в близост до болница и да имат сключен договор с болницата за съдействие и обслужване на родилките при нужда. Така акушерките, обслужващи тези къщи ще могат да трупат опит със самостоятелно водене на раждане. Ще започне да се трупа и статистика за такива раждания.
Би могло в регламента да се запише че раждане в домашни условия може да води само акушерка натрупала определен опит- години и/или брой раждания и покриваща определени показатели.

Това разумно ли ти звучи?

Аз мисля, че този вариант е най-подходящ като начало.

В интерес на истината обаче - мисля, че ще мине доста време преди масово жените да почнат да искат да раждат само с акушерка. При това само една част от искащите ще са подходящи за това. Опитът и статистиката може да отнемат повече от 2-3 години.

# 2 917
 jp, 2-3 години най-малко, според мен. Но това ще си бъде така и след 15 г., няма как да стане веднага на секундата и всеки го знае. На теория, ако има ясно поставени изисквания за квалификация на акушерките би могло веднага тук да започне да практикува акушерка, която отговаря на поставените изисквания. Пък и в момента съдят държавата за липса на регламент, а не защото регламента не действа веднага и за всички Simple Smile
Освен другото създаването на родилни къщи вероятно още ще намали бройката на кандидатките за домашно раждане.

Предполагам ако такъв се напише преди делото да се гледа в международния съд то би следвало да не се допусне за разглеждане поради липса на предмет.

# 2 918
  • София

Какви са тез родилни къщи? За майките, които не искат държавна болница, и сега могат да отидат да родят в частни клиники ( обикновено са близо до родилни домове) и с квалифициран персонал - лекари и акушерки. Който желае, може и сега да ги избере, като вариант.
  Темата е( явно е неоходимо да се повтаря често) за ДОМАШНО асистирано раждане, а не за раждане в родилни къщи.
   И защо трябва да се обучават тепърва нови акушерки, като в момента има такива, които работят в държавните болници и са с достатъчно опит и не виждам проблем, те да поемат и домашни раждания( ако въобще се приеме закон за асистирано такова). А не тепърва да се обучават нови кадри на "Родилница".
   Напъните на някои хора, родили неасистирано вкъщи, да покажат колко по-компетентни са от лекари и акушерки, граничат с болестно състояние.Още по-страшното е, че същите тези хора  даже и сайтове са си направили и от телевизията пропагандират налудничавите си идеи, които съм убедена, че са само във вреда на домашното раждане.

Последна редакция: пн, 26 ное 2012, 05:52 от desy_net

# 2 919
Предполагам ако такъв се напише преди делото да се гледа в международния съд то би следвало да не се допусне за разглеждане поради липса на предмет.

Аз не мисля, че това конкретно дело е кой знае какъв проблем. Едва ли обезщетението ще е някаква значителна сума или ще има някакви други значими санкции за държавата.

Освен това, в никоя страна държавата няма задължение да осигури домашно раждане на всички (което практически лишава от избор една огромна част от жените там - но не знам защо те не съдят държавите си...)

desy_net, родилните къщи имат много общо. Те най-вече са свързани с идеята, че акушерките биха могли да са много по-самостоятелни при водене на нискорискови раждания. Очакването в случая ще е, че това ще намали интервенциите поради по-различната специализация на акушерките - тъй като те не се фокусират толкова върху опасностите и патологиите и са по-малко склонни да пришпорват нещата и да се презастраховат.

Сега - дали това е истина на местна почва - ми е трудно да кажа.

А родилните къщи не е нужно да са някакви нови сгради или нещо такова. Могат да просто крила в болниците - даже вероятно така е по-удачно.

# 2 920
  • София
 jp, настоящите лекари и акушерки, в специални къщи ли са ги  обучавали?

# 2 921
Цитат
Би могло да се създаде регламент за родилни къщи,
, като си имаме болници... това ми звучи като ... имаме си съдебна система, ама ни трябва още един съд за по едри престъпници  Joy Joy Joy , като имаме си полиция, ама ни трябва и Данс ...да продължавам ли...
Ефективни ли са?!? Просто още едно перо, което ще плащаме ....
Някой хора явно искат да създават работни места...Друг е въпроса кой ще работи там Wink

А и "Родилни къщи" не са домашна обстановка... Все трябва родилката да ходи там... има ли смисъл? Да се създава система в системата... По скоро трябва Родилните отделения да са направят като в Англия, да се ражда в самостоятелни стаи, а не на Конвейер ... както са в Майчин дом в София. (имам спомен от преди 3 години)

# 2 922
Стаи в болница ли са, родилни къщи и т.н., идеята е, обстановката да не е стресираща и раждането да е само с акушерка, когато няма нужда от друго.
Аз бих се радвала и ако акушерката е склонна да не се меси в естествения процес без нужда.
Ами да се създадат малко работни места Simple Smile, лошо няма. И без това родилната помощ си е машина за пари. Може да се окаже, че разходите на ЗК рязко спадат, когато това става на такова място Simple Smile.

# 2 923
  • София
 И сега има достатъчни работни места в частните клиники, където ако не ти харесват държавните болници, спокойно може да отидеш да родиш и да имаш претенции към персонала - кой  и как да води раждането.

# 2 924
jp, настоящите лекари и акушерки, в специални къщи ли са ги  обучавали?

Е, те няма да са някакви къщи физически. Примерно ще е част от отделението, която ще се обслужва предимно от акушерки и обстановката ще е малко по-неболнична. Това дори би трябвало да разтовари лекарите.

Ако акушерката прецени, че има проблем, с който не може да се справи, вика лекар или екип. След раждането може да си дойде директно педиатър да види бебето и т.н.

И не мисля, че болниците трябва да са длъжни да поддържат такива или че всяка акушерка ще има право на такава самостоятелност. Предполагам, че в началото само някои частни болници или по-големи АГ болници биха поддържали подобни места.

Общи условия

Активация на акаунт