БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 960
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 970
klodia, просто сме много различни хората Simple Smile
С малкия ми син бяхме денонощно заедно в болницата- бяха два дни на пълна почивка за мен Simple Smile Чувствах се много спокойна, защото бебето си беше при мен, нямах никаква работа за вършене и друго дете за гледане и само спяхме с бебето, гушкахме се и четях книга Simple Smile
И след това също си се грижех сама за децата Simple Smile

Просто би следвало това да е избор на майката Simple Smile

# 2 971
Аз се чудя къде пък не дават бебетата ?
Ние бяхме 3 в една стая , родихме в един ден , на двете мами бебетата си бяха постоянно в стаята , акушерката ги къпеше само , в стаята  , иначе те си ги обличаха , кърмеха .
Моето бебе беше в неонатологията , но то е рано родено .

Това е преди 13 години .
Сестра ми роди в друга болница преди 16 , бебетата пак си бяха при тях . Peace

# 2 972
Не изсмукват, а получават стволови клетки и ги замръзават.

"Изсмукват" е в кавички - ей този знак - " - ако го знаеш за какво служи...  Laughing  Щото, ако ще се заяждаме, да те питам как ги получават - с препоръчано писмо ли, с кво ли...  Laughing   И не ги замръзават, а ги замразяват....  Laughing

# 2 973
Да стои здрава родилка по 3/4 дни в болницата и да и обгрижват здравото новородено
е лукс, непознат тук.  Mr. Green

От момента на раждането, бебетата ми са моя и на мъжа ми отговорност
и при положение, че сме здравословно ок, няма болница, която да ни държи там.
В рамките на 2 часа след раждането си бях вкъщи и сме се справяли,
както намерим за добре. Не се оплаквам от това, първите дни с децата ми минаха малко като в транс от толкова емоции, почти никакво спане и адаптиране към ситуацията. Peace

Шамари, викане по родилките - не го приемам, за мен това е липса на професионализъм.
А на раждаща жена да се гледа като на един наблюдател, нямащ право на мнение,
ми е непонятно и не го разбирам. Акушерката ми, се спука да ми обяснява как от мен и само от мен зависи, да събера сили, да правя всичко възможно, да слушам добре какво да правя и как да дишам, да напъвам, кога да спра....

# 2 974
happy mama, напоследък вече в много от болниците стандартно бебетата са при майките (но ги дават няколко часа след раждането, май все още е трудно да ти дадат бебето веднага или 15-30 мин. след раждането), но до скоро масовата практика беше бебетата да седят в отделна стая и да се дават на майките през 3 часа за кърмене. Такава практика все още има. Не пиша къде, т.к. не съм проучвала наскоро, а нещат се променят.
Преди 3.5 г., когато проверявах бебетата бяха отделени от майките в Шейново, в Майчин дом на някои от етажите, в Благоевград и в Разлог, например. Това беше нормалната практика и в много болници се плащаше допълнително за да е бебето при майката или нямаше такава възможност.

# 2 975
Точно на това наблегнах - че не става дума за последните 2-3 години , за които не знам как е , а за преди 15-16 години . Тогава още бебетата  си бяха при майките .
За Пловдив говоря . Peace

# 2 976
  • София
Темата пак криволичи, хайде и аз да допринеса:

хепи мама, къде в Пловдив са давали бебета преди 13 години? Аз си платих т.нар. ВИП в Майчин дом /2010/, защото само там /в МД/ можех да си получа детето.

klodia, ами аз не можах да мигна повече от 48 часа, за каква почивка говорим, исках си детето и това е. А завеждаща ми казва, че ще ми го даде, когато си изпия цялата вода /след секциото - 1,5 л/. Представяш ли си - аз си го искам, те не ми го дават, че и сложили надпис на вратата: "Забранено влизането освен в часовете за хранене" - аз съм си изпълнителна и слушам, добре че в нощната смяна се паднаха две свестни акушерки да си го взема. Една друга "любезна" дама, когато я попитах кога мога да си закърмя детето ми се развика, че то имало жени дето се ги закърмяли на операционната маса, аз какво съм чакала  Shocked

# 2 977
Туцка , аз родих в Окръжна болница . Преди 13 години . Peace
И както поясних , бях в обикновена стая , три родилки .
Сестра ми - във ВМИ , старата база - преди 16 .

# 2 978
Шамари, викане по родилките - не го приемам, за мен това е липса на професионализъм.
ми е непонятно и не го разбирам.
Не съм следила съвсем неотлъчно темата, но ми прави впечатление, че се смесват няколко сюжетни линии, които нямат нищо общо ( освен че могат да бъдат свързани с раждане) и затова се получава лек хаос. Шамари, викане и т.н. са недопустими по принцип и според мен няма как да се очаква да се изкоренят само сред тази част от персонала, която има касателство с АГ. Същото е и със зачитането на мнението на пациента, комуникацията с него и най общо мястото му в здравната система.
Кърменето в първите минути, даването на вода, клизми и т.н. са съвсем конкретни неща, които касаят медицинските стандарти и практика ( макар че явно са много различни  в различните болници).
Но тези две групи проблеми могхат да бъдат решени по съвсем различен начин, чрез различен механизъм, отговорни са различни хора и няма никакъв смисъл да бъдат забърквани в една обща каша.

# 2 979
ми е непонятно и не го разбирам.

Очевидно е последното.Върни се да прочетеш първо какво написах.Кой е казал,че като седиш и наблюдаваш нещо,нямаш право на мнение?

OM, един от съществуващите проблеми в нашите болници е че няма форма с която да се уговаря раждането предварително. При предишни дискусии по темата бях писала, че според мен ще е добре да се създаде нещо като анкетна карта, която гинеколога да е длъжен да попълва за всяка бременна, чиято бременност следи и която да се дава на болницата заедно с направлението за раждане- така всъщност лекаря ще не ще трябва да попита бременната какви са желанията и очакванията и- нещо, което не се прави стандартно.

Ще ти кажа при мен как беше.Някъде преди 9-ти месец пообиколихме няколко болници-тук правят информационни вечери-всяко 5 число на месеца,или всеки понеделник примерно.Развеждат из залите,обясняват какво предлага болницата.Избрахме клиника и оттам ни насочиха към един лекар,който работи там-това беше съвсем друг,а не този,който ми следеше бременността.
Имахме само една среща с него,където имаше дълъг въпросник и уточнихме кой какво иска.В крайна сметка този д-р каза,че когато аз ще раждам той е в отпуска,но ще го замества друг при нужда.Този целият въпросник най-вероятно по електронен път заминава за болницата-поне аз така си мисля.

Последна редакция: вт, 27 ное 2012, 10:37 от ОМ

# 2 980
  • Западен парк
Нещо май не само регламент за домашно няма, ами и стандарта за болнично е "около". А направи ли ви впечатление разказа на Невена Виролан за нейно раждане - при постъпването екипа я третира ксенофобски (нейно определение), а при смяната на екипите, няколко часа по-късно, вече и отношението и манипулациите са съществено различни. От което аз си правя извода (доколкото може да се съди от един-единствен разказ), че няма нищо ново под слънцето и ние не сме на друга планета. Навсякъде има хора и хора, отношение и отношение...

# 2 981
..че няма нищо ново под слънцето и ние не сме на друга планета. Навсякъде има хора и хора, отношение и отношение...
това със сигурност, никъде нещата не са бели като сняг. Но има и степени на бялото така да се каже:) 

# 2 982
Отдавна пиша същото-никога не се знае на какъв ще попаднеш.Поне за раждането има достатъчно време човек да се огледа и да свърши сам малко работа.
"Прави каквото трябва, да става каквото ще".Толстой

# 2 983
ОМ, такъв въпросник имаше в щатите и когато отидох в болницата непознатата сестра питаше "казали сте че искате това и това, сега още ли го искате"
При раждането ми в БГ нямаше такова нещо. Няма и опция за предварителна среща в болницата.

Да не кажете сега че защитавам болничната система в САЩ- пази боже! Там здравеопазването е структура, приличаща на мафия.

Всъщност много се отплеснахме от темата, ще спра да пиша за известно време Simple Smile

# 2 984
Нещо май не само регламент за домашно няма, ами и стандарта за болнично е "около". А направи ли ви впечатление разказа на Невена Виролан за нейно раждане - при постъпването екипа я третира ксенофобски (нейно определение), а при смяната на екипите, няколко часа по-късно, вече и отношението и манипулациите са съществено различни.
 Навсякъде има хора и хора, отношение и отношение...

Не е на Невена разказ.
Не я третират ксенофобски, а попада на такива.
Разбира се, че навсякъде може да се попадне на некадърни, ненормални и т.н. Дори и когато всичко е изпипано и организирано до последният детайл, имам предвид родилката да се е подготвила, намерила подходяща болница и т.н., остава човешкият фактор, който не подлежи на абс. контрол. Може на лекарят да му се случи нещо и да закъснее или да не дойде, може смяната в момента да е имала гаден ден и да реши и на други да им е гадно. Може да решат, че цвета на кожата не ги кефи. Може да се подразнят, че националността е друга (моят случай).

Относно прерязването на пъпната връв - аз съм против рязането й веднага.
Така детето губи. Аз не дарих клетки, защото при нужда няма такива истории като безплатно лечение.
Бебето си беше при нас, в стаята. Може би щях да си почина, ако не допускаха външни лица. Важно беше след почти едно денонощие да се наспя, но тук болниците са като хан, всеки влиза и няма лимит. Против това съм най - вече. Не е комфортно нито за бебето, нито за родилата.

Общи условия

Активация на акаунт