БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 378
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 195
Акушерката няма как да носи окситоцин за дом.раждане.
Ако се налага включването му, си в болница и си с гинеколог.
Кислородни бутилки също не разнасят, а инструментариума за шев и кройка влиза спокойно в чантата им. Peace

# 3 196
Е, тялото да знае, да знае... колко да знае?
"Колежката" по стая, младо и силно момиче, неизтощено от разкритието, реши, че няма нужда да слуша акушерката и с един-единствен напън беше изстреляла 3.800 бебе. Следствието - жестоки разкъсвания, засегнат уретер и час и половина шиене. През десет минути идваха да я питат пишкала ли е и на третия час наливане с вода й казаха, че ако до половин час не се изпишка я връщат на масата. Слава богу, не се наложи да я "разшиват". Това по повод доколко може да се вярва на тялото и какво точно знае то.

Така разказано ми звучи като "колежката" да си е виновна, защото се е напъвала без да прави сметка какво всъщност прави... Тялото й да изстреля така бебе не ми се вярва много... А иначе, едно от най-често срещаните неща в разказите за домашни раждания са различни съвети за позите по време на напъните - кога може да увеличим и кога да намалим интензитета на естествените напъни, така че да не се разкъсаме или да намалим пораженията...

Колежката дали въобще е била в състояние да си прави сметка?
Ей това е проблемът, че тялото знае, понякога съзнанието може да
модифицира поведението на тялото, но не може да разчитаме
съзнанието да е в достатъчно трезво състояние при раждане. Може
и да е, но със сигурност не може да разчитаме на това, щото ако не е,
се случват глупости. Едно е да си чел предварително в нета, друго е
да се сетиш на момента да приложиш техниката и позата. Понякога
човек не се сеща за много прости неща, ако е притиснат от обстоятелствата.
И да, може бебето да се изкара като тапа наведнъж, чела съм такива разкази.
Не са от най-хубавите.

Ама пък после да не се оплаква някоя мама, че не оставили раждането
да се случи натурално, ами акушерката се опитвала да спре главата на бебето...

Имаше американски разкази за дом. раждане, в които акушерката не може
да разпознае втора от трета степен разкъсване и оставя нещата да зараснат сами,
с катастрофални последици. Щото нали били естествени разкъсвания...даже най-култовата
техника е да си залепиш сам разкъсването с лентички от водорасли за суши.

Това последното- съвсем сериозно.

http://www.midwiferytoday.com/articles/suturing.asp

Така де, ако не родиш в океана, поне да си туриш водорасли, да не си капо.

# 3 197
А в тази тема се обсъждаше колко струват бутилките с кислород... и за окситоцина.Това дали се носят и използват от всички е друг въпрос.
И тялото наистина не знае самО-това просто няма как да стане,щото не съществува само по себе си.Ако има само тяло,то ще е безжизнен труп,който няма как да направи нищо.Тялото е в комбинация c дух(или дъх,който вдъхва дихание- дишане,което вече било демоде  Laughing) и ум,който създава доста проблеми,но може да се използва и за благини-според степента на развитие и осъзнаване.
ГНМ му казва психика,мозък,тяло.Диханието май липсва? Thinking
P.S.На гръцки думата psyche означава дъх, а psychein дишам.

"Знанието" на тялото идва отвън или е автоматизирано благодарение на опита-т.е. извършва някакава дейност по най-добрият начин благодарение на повторенията-"Упражнението прави майстора!"Та една жена ако ражда за първи път,а дори и втори,трети,няма как да знае какво точно да прави по най-добрият начин-винаги ще има вариации,по-важното e да действа гъвкаво според ситуацията.

Последна редакция: нд, 02 дек 2012, 17:53 от ОМ

# 3 198
Окситоцинът струва буквално стотинки. Да знаеш обаче как и кога
да го използваш по оптимален начин- безценно.

Моето тяло например не "знае" да се напъва като за раждане, защото
прекалено много се е занимавало с бойни изкуства. Поради това всяко
увеличаване на налягането в корема предизвиква специфично
"затваряне" на таза, вместо отпускане. Много нетипично за женско
тяло, но е навик, свързан с насочването на силата към крайниците.
Малко известна тайна е, че активирането на един мускул води до
активиране и на други и така някои движения могат да се изпълняват
с изненадващо голяма сила, ако се комбинират с дишане и контролирано увеличаване
на налягането в корема. 

Още по-малко известна тайна е, че балерини и други атлетки
раждат също сравнително трудно, заради много развити вътрешни
мускули на таза, които могат да работят за атлетични движения,
но пречат за раждане, така че някоя отпусната и мека жена
може да се окоти без проблем, а маратонските бегачки да видят зор...

# 3 199
Още по-малко известна тайна е, че балерини и други атлетки
раждат също сравнително трудно....

Да, това съм го чувала от акушерки.

# 3 200
А в тази тема се обсъждаше колко струват бутилките с кислород... и за окситоцина.Това дали се носят и използват от всички е друг въпрос.
И тялото наистина не знае самО-това просто няма как да стане,щото не съществува само по себе си.Ако има само тяло,то ще е безжизнен труп,който няма как да направи нищо.Тялото е в комбинация c дух(или дъх,който вдъхва дихание- дишане,което вече било демоде  Laughing) и ум,който създава доста проблеми,но може да се използва и за благини-според степента на развитие и осъзнаване.
ГНМ му казва психика,мозък,тяло.Диханието май липсва? Thinking
P.S.На гръцки думата psyche означава дъх, а psychein дишам.

"Знанието" на тялото идва отвън или е автоматизирано благодарение на опита-т.е. извършва някакава дейност по най-добрият начин благодарение на повторенията-"Упражнението прави майстора!"Та една жена ако ражда за първи път,а дори и втори,трети,няма как да знае какво точно да прави по най-добрият начин-винаги ще има вариации,по-важното e да действа гъвкаво според ситуацията.
Не би се осмелил да ти пиша нещо за аюрведа без да имам някакви познания. Peace
Тялото знае винаги кое е правилно и с приоритет,макар и да не разбираме смисьла.
Казах,че тялото винаги знае.
Не казах никьде,че последствията са винаги така,както ги желаем.
Това по повод мамацитените разсьждения. Peace

# 3 201
  • София
За знаене - знае, но дава много бъгове! В природата фирата е доста голяма на единица оцеляли индивиди. Аз не съм много ок за себе си, да разчитам само и единствено на тялото си, че знаело, защото можеше да съм се гътнала или бебето да беше умряло повреме на раждането.

# 3 202
Тялото знае винаги кое е правилно и с приоритет,макар и да не разбираме смисьла.

За какво ми липсваха познания не разбрах-питам да си наваксам.
Тялото знае,че трябва да яде,знае,че трябва да ходи до тоалетна,че трябва да ражда и т.н.,но по какъв начин ще го направи не знае,а знанието идва отвън.И аз Казах-отвън.
Освен това да яде,ходи до тоалетна или на 2 крака се учи през развитието си и после това действие се повтаря цял живот,а не е 1,2,3 пъти само.
Нисшите инстинкти са добре развити при животните,хората обаче са отдалечени от тях.

# 3 203

За какво ми липсваха познания не разбрах-питам да си наваксам.
Тялото знае,че трябва да яде,знае,че трябва да ходи до тоалетна,че трябва да ражда и т.н.,но по какъв начин ще го направи не знае,а знанието идва отвън.И аз Казах-отвън.
Освен това да яде,ходи до тоалетна или на 2 крака се учи през развитието си и после това действие се повтаря цял живот,а не е 1,2,3 пъти само.
Нисшите инстинкти са добре развити при животните,хората обаче са отдалечени от тях.
Пишеш за ГНМ без да разбираш. Peace
Разбира се,че знае и начина,по който го прави.
И вече ми става скучно,честно казано...

# 3 204
Оставам с впечатление, че първите 4-5 деца ги раждаме за да се научи тялото ни да ражда, а останалите за да оцелеят и продължат човешкия вид... Добре, че не сме сьомги или някакви други животни, които се размножават само по веднъж...   Laughing   

Как тялото отвън се учи да ходи по голяма нужда? Някой ти вика "напъвай"? Тялото вероятно не знае и да храносмила и знанието идва отвън.... Ай правете разлика кое е отвън и кое отвътре... Отвън ви е дошло знанието да кльоцате по клавиатурата, а да акате и раждате ви идва отвътре...

# 3 205

stelt77, твойто тяло като толкова знае, ти що роди със секцио, казваш? Simple Smile

Знае някакви неща тялото, няма спор - обаче е далеч от перфектна система. Знае, колкото е нужно (условно казано) да се продължи вида. Че половината бебета или 90% от новоизлюпените костенурчета щели да умрат - няма чак такова значение.

# 3 206
Пишеш за ГНМ без да разбираш. Peace

Аха,извинявам се тогава,че не се сетих сама.Разясни ми тогава да не ти е скучно-какво има впредвид ГНМ под психика?

Оставам с впечатление, че първите 4-5 деца ги раждаме за да се научи тялото ни да ражда, а останалите за да оцелеят и продължат човешкия вид... Добре, че не сме сьомги или някакви други животни, които се размножават само по веднъж...   Laughing   

Как тялото отвън се учи да ходи по голяма нужда? Някой ти вика "напъвай"? Тялото вероятно не знае и да храносмила и знанието идва отвън.... Ай правете разлика кое е отвън и кое отвътре... Отвън ви е дошло знанието да кльоцате по клавиатурата, а да акате и раждате ви идва отвътре...

Сьомгата живораждаща ли или хвърля хайвер?
Това е изкривеното мислене при сравнението човек-животно.Животните раждат по няколко навъднъж и ако някое умре,все остава нещо след тях.Освен това животните не се ограничават до един партньор-ама то и при някои хора е така.
Ами стелт,ако си на чуждо място и си се запекла,ще трябва да му кажеш на тялото си да напъва,щото няма да дойде изведнъж.
Тялото ще храносмели по различен начин,взависимост от това,което си вкарала предварително и по начина,по който си го направила.Какво ще извлече от храната е отделен въпрос.
При раждане не раждаш несмляна храна,ами друг човек,който може да има различно мнение,от това на майка си и да не иска да действа с нея в синхрон.
Поради тази причина трябва ако не отвън,то поне отвътре да убедиш тялото си да действа по определен начин,така щото да няма жертви от невежеството.
Чети разказите за домашното раждане-там през цялото време мислят какво да правят,от това,което са си вкарали предварително като информация в главите.

# 3 207
Какво значение има сьомгата живораждаща или снася яйца? Тя от къде знае как да снася яйца? Учила го това някъде отвън, нали? То ясно, че не сме на едно мнение, какво ме убеждавате, че сте прави като не сте...  Laughing

jp, прочети ми постовете назад и ще разбереш защо родих със секцио, но не е щото тялото ми не знае да ражда... Все едно ако се разхождам и ме блъсне кола, тялото ми не знае да ходи...  Laughing

# 3 208
Какво значение има сьомгата живораждаща или снася яйца? Тя от къде знае как да снася яйца? Учила го това някъде отвън, нали?

Инстинкт за възпроизводство-има го в човека,но не го прави като  животните,освен ако много го е закъсал.
При човека има висша мисловна дейност-и тя може много да пречи в някои случаи.
Знам,че е сложно да се разбере,ама има едно знание отвън,кoето изяснява нещата,за който го потърси.

# 3 209
Тялото ми знае и да удря, ама в следствие на това
по-скоро ще се нарани, затова си има бойни изкуства.
Човек затова е човек- за да може да модифицира функциите
на тялото си за оптимален изход.

По принцип тялото ми знае да пада, гравитацията е
естествена, но е научено да пада така, че да не се нарани.
Напълно неестествено и нетипично.

Тялото на човек даже не знае да умре както трябва, в
някои случаи- стои си живо с много повредена нервна система...

Общи условия

Активация на акаунт