БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 369
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 3 210
  • София
Аз пък си мислех, че и инстинкът за самосъхранение е напълно естествен, ама е видно от темата, че не е. Поне всяка от спорещите страни обвинява в това отсрещната.  Laughing

# 3 211

jp, прочети ми постовете назад и ще разбереш защо родих със секцио, но не е щото тялото ми не знае да ражда... Все едно ако се разхождам и ме блъсне кола, тялото ми не знае да ходи...  Laughing

Е, ако те е блъснала наистина кола - извинявай. Бях останала с впечатление, че са ти изтекли водите, а не е тръгнала родова дейност.

# 3 212
  • София
Човешкото тяло е възможно най-зле откъм пригодност в раждането и оцеляването, защото бебетата са с твърде големи глави за строежа на  женското тяло. Направо си е печалба от тотото, че изобщо сме успяли да се родим и да родим децата си при такива кофти дадености! Баси, не стига, че са с големи глави, ами и човешките бебета са адски крехки и неспособни през първите си години, че и на всичко отгоре имат дълго детство, в което трябва да го пазиш, а това прави едно десет-дванайсет години, през които гаранция-франция, че ще оцелее!

# 3 213
Andariel, една статия по въпроса, която много ме беше впечатлила: http://science-at-home.org/the-human-baby-as-an-external-foetus/

# 3 214
  • Куциндрел
Не знам колко е естествено раждането, но този, който ни е измислял, нещо не е дообмислил раждането. Колкото и да се пънат "естествениците" да покажат колко е безпроблемно едно раждане, реалността е друга.
Не само при хората едно раждане е рисково, но хората са измислили как едно рисково раждане да завърши с добър край.
Каквото и да се приеме като регламент ще има хора, които искат да раждат екстремно (за мен едно не-асистирано, планирано раждане е екстремно). Не знам от къде произтича това, но ако искат тези хора да се правят на интересни и различни има доста други не-рискови области, в които могат да опитат.

# 3 215
Човешкото тяло е възможно най-зле откъм пригодност в раждането и оцеляването, защото бебетата са с твърде големи глави за строежа на  женското тяло. Направо си е печалба от тотото, че изобщо сме успяли да се родим и да родим децата си при такива кофти дадености! Баси, не стига, че са с големи глави, ами и човешките бебета са адски крехки и неспособни през първите си години, че и на всичко отгоре имат дълго детство, в което трябва да го пазиш, а това прави едно десет-дванайсет години, през които гаранция-франция, че ще оцелее!
Ето този цитат може да влезе в рекордите на Гинес. Peace

# 3 216

jp, прочети ми постовете назад и ще разбереш защо родих със секцио, но не е щото тялото ми не знае да ражда... Все едно ако се разхождам и ме блъсне кола, тялото ми не знае да ходи...  Laughing

Е, ако те е блъснала наистина кола - извинявай. Бях останала с впечатление, че са ти изтекли водите, а не е тръгнала родова дейност.

Водите могат да изтекат по много причини... Сигурна съм, че ако бяха изтекли, защото започва родова дейност, бебето нямаше да е високо, а водите ми нямаше да изтичат отгоре, а не отдолу... Но това са подробности и не им е мястото тук... И да, за мен е факт, че ако секциото не съществуваше като опция, при мен щеше да има много тежко първо раждане с неясни последици... Най-малкото за три дни останах без околоплодни води, а до термин имах още 2 седмици, през които спокойно можеше и да не тръгне раждане... Консултиращият ме лекар беше сигурен, че ако ме пусне на окситоцин ще ме докара до секцио... Така че без секцио вероятно аз, бебето или и двамата нямаше да излезем живи и здрави от това положение...

# 3 217
Именно, stelt77 - водите могат да изтекат по много причини.

Телата ни не са перфектни и с тях понякога стават грешки.

Например, тялото знае как да се бори с инфекции, и все пак те понякога пукат околоплодния мехур.

# 3 218
Еми то точно подробностите обръщат колата...

Тялото знае още нещо: че бременността ще има край,
по един или друг начин. Не е задължително този край да е
живо раждане.

# 3 219
  • Бургас

jp, прочети ми постовете назад и ще разбереш защо родих със секцио, но не е щото тялото ми не знае да ражда... Все едно ако се разхождам и ме блъсне кола, тялото ми не знае да ходи...  Laughing

Водите могат да изтекат по много причини... Сигурна съм, че ако бяха изтекли, защото започва родова дейност, бебето нямаше да е високо, а водите ми нямаше да изтичат отгоре, а не отдолу... Но това са подробности и не им е мястото тук... И да, за мен е факт, че ако секциото не съществуваше като опция, при мен щеше да има много тежко първо раждане с неясни последици... Най-малкото за три дни останах без околоплодни води, а до термин имах още 2 седмици, през които спокойно можеше и да не тръгне раждане... Консултиращият ме лекар беше сигурен, че ако ме пусне на окситоцин ще ме докара до секцио... Така че без секцио вероятно аз, бебето или и двамата нямаше да излезем живи и здрави от това положение...

и при мен отгоре се спука мехура, но си започнаха индикации за раждане - имах разкритие и като ме слагаха на стола вече много започна да си боли. дадоха ли ти някакво обяснение защо се е пукнал така ?

# 3 220
и при мен отгоре се спука мехура, но си започнаха индикации за раждане - имах разкритие и като ме слагаха на стола вече много започна да си боли. дадоха ли ти някакво обяснение защо се е пукнал така ?

Аз зная защо се спука така, но причината не беше инфекция или родова дейност... Тя така и не започна, никакво разкритие, нито една контракция, нищо....

# 3 221
При моето раждане в седми месец започнаха болки на втория ден, които потискаха със слонски дози медикаменти.

По този и по други поводи лекарят ми ми обясни, че за да не умра от инфекция, тялото се опитва да изчисти матката от всичко вътре - независимо от срока на бременността.

Когато трябва да се избира между бременната и детето, тялото на майката няма колебания...

А нормално мехурът е много добре защитен от механични травми. Обикновено родилната дейност започва в близките 1-2 дни спонтанно - независимо от причините за спукването.

# 3 222

И при такава силна вяра в природата не изчака да дойде естественият процес,а се довери на лекаря дето не знае какво става с тялото ти и иска да навреди?
Май и на теб не ти идват нещата от вътре,ами зависят от това,което става отвън?

# 3 223
  • Западен парк
Да, Андариел, главата на човешкото бебе е огромна в сравнение с пропорциите на възрастен индивид. Всеки който се съмнява може да сравни до къде стига главата при изправени нагоре ръце на бебе и пораснал вече човек. Това е и една от причините човешките бебета да се раждат толкова "недовършени" - трябват им почти две години, за да могат да се движат достатъчно бързо. Когато съм си разсъждавала по тази линия на еволюцията, винаги съм се чудела как изобщо е просъществувал човешкият вид, от гледна точка на оцеляването в дива среда.

Другата фундаментална разлика с останалите бозайници е изправеният стоеж. Промените, настъпили в таза (нужни за да се осигури равновесието), налагат завъртане на бебето в родовия канал - веднъж при преминаване на главата през долния отвор на таза, и втори път преди излизането на раменете. За това и са уважавали в предишни столетия бабите и бабуването. С цената на много фира (както писа някой по-горе) хората са разбрали, че това е начина да запазят поколението.

# 3 224
Оставам с впечатление, че първите 4-5 деца ги раждаме за да се научи тялото ни да ражда, а останалите за да оцелеят и продължат човешкия вид... Добре, че не сме сьомги или някакви други животни, които се размножават само по веднъж...   Laughing   

Тялото знае,че трябва да яде,знае,че трябва да ходи до тоалетна,че трябва да ражда и т.н.,но по какъв начин ще го направи не знае,а знанието идва отвън.И аз Казах-отвън.

Как тялото отвън се учи да ходи по голяма нужда? Някой ти вика "напъвай"? Тялото вероятно не знае и да храносмила и знанието идва отвън.... Ай правете разлика кое е отвън и кое отвътре... Отвън ви е дошло знанието да кльоцате по клавиатурата, а да акате и раждате ви идва отвътре...
Нали?
Как ли знае да зачева тялото за пьрви пьт...

Общи условия

Активация на акаунт