Как се пазихте от рубеола и варицела?

• 12 125
  • 61
  •   1
Отговори
# 30
  • Бургас
И аз не бих.

# 31
Аз пък бих... завела детето
Сестра ми изкара варицела с втората си бременност. Разбра, че е бременна и на следващият ден и излязоха пъпките 4-5 гс. Лекарите казаха, че на толкова ранен етап ако плодът е засегнал щяла да направи спонтанен аборт и я подкрепиха да роди детето. Всички треперихме. За щастие малката е добре и до сега не е проявила някакви проблеми (дано не прояви и за в бъдеще)
С първата си бременност ограничих контактите с деца до минимум и така се пазих. И аз съм се замисляла обаче какво би станало със следваща бременност т.к няма как да пазя детето 9 месеца да не се среща с други деца. Също не съм карала нито един вид шарка и за пръв път чувам за ваксини за варицела. Аз също не съм им фен, но се замислих, че в случая може да са решението. Ако някой знае повече или си е слагал подобни ваксини, моля да сподели

# 32
  • София
т.е. зорлем би вкарала един вирус за цял живот в тялото на детето си...защото може би някога при втора бременност би могло... за мен е абсурд...ако има и най-малка възможност никога да не кара варицела, с радост бих се възползвала... да не говорим, че нямаш никаква гаранция как сега примерно детето би понесло болестта...или пък ти, бащата и т.н.

# 33
Ваксината бих си я поставила на себе си, а не на детето.
Детето бих го пуснала да играе с болно дете (след 1.5-2г възраст). Всъщност и нас като деца са ни оставяли да играем с заразени от шарка деца, но не сме се заразили.

# 34
  • София
да, именно вирусът не от ваксината, а от болестта имам предвид...
да, има вероятност и да не се зарази при подобен контакт...
т.е. теб конкретно ли са те оставяли да играеш с болни....защото по мое време детето , като се разболее от шарка си седеше под карантина в къщи.

Да не говорим, че който се реши на подобна стъпка е редно после да не контактува с други деца и възрастни не карали шарка, докато не мине  инкубационният период... а това никой няма да го остави, т.е. с едно такова заразяване, освен вас си ще изпозаразите най-вероятно и куп други хора, без да ти пука те в какво състояние и как би им се отразило...такива ми ти работи...

# 35
  • София
Като знам колко тежко изкара детето ми варицелата, никога не бих му го причинила нарочно.
Като знам колко тежко пък я изкарах аз- съвсем.

# 36
  • планетата Земя
Женя 83 ,в България има ваксина против рубеола /МРП то което се прави на 13 месеца/.За варицела няма,но се купува от чужбина /Гърция,Турция/.
За воденето при болно дете сме на кантар със съпруга ми.Хем ни иска да минава,хем пък може никога да не се зарази и да не я кара

т.е. теб конкретно ли са те оставяли да играеш с болни....защото по мое време детето , като се разболее от шарка си седеше под карантина в къщи.

Нас също ни водеха при болни деца.Но не сме заразили.
Ти нали не мислиш,че като има карантина стои един полицай и дебне.Всеки може да си влиза и излиза.Като карантинната табела предупреждава за положението в дома.

Верно е,че като е имал контакт с болно от варицела е потенциално заразен.Но това се отнася и за всички в семейството с болно от варицела дете,но те всички си ходят на работа,училище..........

# 37
да, именно вирусът не от ваксината, а от болестта имам предвид...
да, има вероятност и да не се зарази при подобен контакт...

Не мисля, че ни е голяма разликата във възрастта  Crazy Да, водили са ни при заразените комшийски деца, които по това време са си седяли в тях под карантина.

Може би ако се стигне до там бих обмислила по-сериозно въпроса, но на първо четене бих пуснала детето си да играе ...

# 38
  • София
Ест, не седи полицай, но някак е и въпрос на съвестност...

И не не всички от семейството могат да бъдат преносители, само тези, които не са карали. Пък ако някой от семейството не е карал,  също ограничава възможно най-много контактите с болният. Принципно.
Но да се заразиш НАРОЧНО и да ходиш  после да изпозаразиш  сума ти хора...не го разбирам, а и не искам...
А най-любимото ми е, че карайки веднъж варицела, вирусът си остава в организма и може да се разболееш от херпес зостер, пред който в повечето случаи варицелата е цветенце...

# 39
  • планетата Земя
Да огриничим контактите е постижо и разбираемо,но да се затворим вкъщи 21 дни без да излизаме е невъзможно.Разбираш го сама.
Да,това за херпес зостера го знам и ме спира

# 40
  • София
като е невъзможно не ходите нарочно да се заразявате Wink защото вече става едно целево разпространение на болестта, което не засяга само вашето семейство.

# 41
  • планетата Земя
като е невъзможно не ходите нарочно да се заразявате Wink защото вече става едно целево разпространение на болестта, което не засяга само вашето семейство.

Аз не разбирам така нещата.Това не е някаква извънземна,нечувана и смъртоносна болест.Напротив,тя редовно и дълго обитава яслите,градините,училищата и други обществени места.

# 42
  • София
И?...дай още малко да я поразпространим, вместо да ограничим до максимум обхвата й.... чудна логика.... ми не го разбирам. То и грипа не е извънземна болест, но също е редно човек докато е заразен да не се тика на здравите Wink

# 43
  • планетата Земя
То и грипа не е извънземна болест, но също е редно човек докато е заразен да не се тика на здравите Wink

Редно е,ама се тикат,защото нямат избор.Лекарят не дава болничен,работодателят не дава да се отсъства и т.н.
Както писах по-горе,хубаво е човек да се изолира,но е леко невъзможно

# 44
  • София
както и да е... пожелавам ти когато забременееш да не срещаш мислещи като теб, варицелно-болни...защото  хората не се заразяват само от децата си.... пожелавам ти и ако се заразите преди твоята бременност...да може да ограничиш макс контактите с  некарали болестта... успех!

Общи условия

Активация на акаунт