Ситуация с колега

• 19 806
  • 103
  •   1
Отговори
  • някъде някога
С един колега работим в екип от известно време. Работата върви, разбираме се добре, той определя разпределението на задачите, аз си върша моята част.

Напоследък обаче, колегата почва да прескача границите на служебните отношения и се чудя как да върна нещата в рамките, каквото бяха. Имаше покана за бира след работа само двамата (отидох, държа се нормално), но има и уж случайни докосвания.

Аз съм свободна, той е семеен, и за мен това е достатъчно, да не искам да се занимавам с него. Искам да продължим  работа както преди, без разни намеци и т.н.  Държанието ми е сериозно, не мисля, че съм му дала повод за такова поведение. Нито пък съм някаква красавица или фатална жена, по скоро съм доста обикновена и скучна.

Как да го накарам да разбере, че това поведение ми е неприятно и искам да спре, без да влизам в директен конфликт?

# 1
Не приемай повече покани за по бира, и така помежду другото вмъкни, че се срещаш с някого напоследък.

# 2
Поставяш дистанция, като за начало отклоняваш всякакви покани, както са писали преди мен. На случайните докосвания реагираш с по-рязко отдръпване, може да го придръжиш с нещо от рода на - извинявай, не харесвам допир. Не отговаряш на шегички и фамилиарничене, изобщо държиш се сухарсаката. Колегата ти явно пробва. От теб зависи дали ще му мине номера.
Много е неприятно това, което ти се случва.

# 3
Както са ти казали вече-не приемай втора покана за бира,кафе или каквото и да е там.За тебе може да е било нещо нормално,но за него си е като открехната вратичка за нещо повече.Човека сигурно просто си пробва,от теб зависи докъде ще се стигне.Като види,че се държиш дръпнато и просто "като колежка" би трябвало да престане.Освен ако не е от тези мъже,които това би ги надъхало още повече.

# 4
Аз бих и съм била по-директна..мъжете рядко разбират от намеци... Трябва да им се говори ясно и кратко с конкретни неща. Вариант е да му го кажеш направо и директно, че не ти е приятно да се прекрачват професионалните взаимоотношения, че не обичаш да флиртуваш. Ако е човек на място това ни най-малко няма да попречи на работата след това.( без да го "сочиш с пръст" и да натъртваш на "ти") Това да кажеш на някой какво мислиш не е задължителна предпоставка да се стигне до конфликт. Ако си "агресивна" и груба и се опитваш да го анализираш пред самия него, тогава може да се объркат нещата. Ако все пак си по-притеснителна, избягвай да се извиняваш или да се държиш все едно ти си виновна, че той флиртува и разбира се не му давай поводи и не го окуражавай с риск да не се конфронтирате! Защото ако не се дръпнеш ясно и категорично това за него определено няма да е отказ( макар и за нас-жените това да не е съгласие). Така или иначе няма златно правило, хора всякакви. Но все пак мъжете разбират от кратки и ясни изречения. И НЕ разбират обикновено женската логика и притеснения! Така, че бъди себе си и не позволявай нещата да се отложат във времето, когато ще е много по-трудно и сконфузно да се поправят/оправят. Стискам палци!

# 5
Какво значи "без да влизам в директен конфликт"?!  Rolling Eyes Да кажеш какво мислиш и чувстваш от поведението на другия конфликт ли е?! Не.  Sunglasses Просто му заявяваш, че го цениш като колега, но си имаш свой собствен живот и категорично желаеш отношенията ви да не прескачат колегиалните, защото си имаш своите виждания и принципи. Не е нужно да се държиш дръпнато и сопнато - между големи и разумни хора такива ситуации могат да се решат нормално, и даже да си останат и добри приятели.  Sunglasses Ако упорства, тогава вече може да се приложат и други методи.  Simple Smile 

# 6
  • София
Според мен, ако той наистина има някакви намерения, то все още не ги е демонстрирал явно и страшно ще се изложиш, ако направо му заявиш, че не искаш да сте интимни. Има мъже, които се държат по-свойски да го нарека без да имат по-дълбоки мисли зад това. Може просто и да те чувства като приятелка вече и това да му е нормалното поведение. Ако това те притеснява отказваш всякакви покани и избягваш докосванията. Ако пък настоява с докосванията просто кажи, че това те кара да се чувстваш неудобно без уточнения защо. Мъжете също разбират от намеци, поне повечето.

# 7
Ми за кво ходИ да пиеш тая бира с него? М?

# 8
  • Ямбол
Не приемай повече покани за по бира, и така помежду другото вмъкни, че се срещаш с някого напоследък.
И защо ѝ е да лъже?
Какво ѝ пречи да спомене или директно да обяви принципите си, че семейните мъже не са ѝ в приоритетите за връзки.
Само ако има друга връзка ли може да има основание за отказ?

# 9
  • Варна
И защо ѝ е да лъже?
Какво ѝ пречи да спомене или директно да обяви принципите си, че семейните мъже не са ѝ в приоритетите за връзки.

Също и ясно да заяви, че е привърженичка на принципа - служебните отношения са си служебни, не прекрачвам границата с колеги. Примерно.

# 10
Бих изчакала. Ако стане по настъпателен, бих го заговорила тогава директно. За момента обаче , както описваш, не виждам нещата чак толкова сериозни.

Поканата за бира също не ми се вижда трагична. Възможно е да си я приела, защото ти е било неудобно да откажеш, а не защото много си искала. Бих обаче отказала наистина всяка друга покана.

# 11
Ми за кво ходИ да пиеш тая бира с него? М?

И аз това питам.
По темата, според мен директно му се казва, че не ти харесват подхвърлянията, докосванията и да е наясно, че отношенията са само служебни. Не реагираш на шеги и закачки.
И никакви обеди и вечери, че след време ще се чудиш как стана така, че закусвахте заедно.

# 12
Мъжете мисли не четат. Съвета ми е директно да поставиш въпроса пред него, точно както си го изразила тук. Така е по-лесно.

# 13
И защо ѝ е да лъже?

Да бе, той женен, търси да чукне нещо странично, авторката се чуди как да му пощади чувствата и да не попада в директен конфликт. Ако наистина е сигурна, че я сваля, най-добре директно да го отреже. Защо е нужно да си измисля фалшиви връзки. Не му влиза работата защо не иска да има извънработни отношения с него. Хората имат правото да не харесват и да не искат да бъдат с определени хора и не е нужно да им дават обяснения.

# 14
  • София
Лято, абе ти на колко си години, че те терзаят тези въпроси и се чудиш как да реагираш?

Измисляйки си странична връзка е малко тъпо, един вид - сега не мога, че съм заета, ама ... знае ли се някой ден

Общи условия

Активация на акаунт