Невъзможните хора в живота ни

• 521 531
  • 8 873
  •   3
Отговори
# 750
  • sofia
Да, всеки родител има и налага някакви правила. Но действаме най-общо с "моркова и тоягата". Не може да е само тоягата.
Не мога да опиша атмосферата в домът, когато той си е там...
Помага ми, когато пиша за това.

# 751
Благодаря ти Бояна! Приемам го.bouquet

Пътят вече го познавам добре, защото той сгреши само веднъж в годините и аз го отстраних физически от себе си и детето ми.Мислех си, че е само един лустросан простак и километрите разстояние са от значение, но се оказа друго.Ще се справя, защото съм от вида създаден да оцелява.Мама все ми повтаряше "разчитай само на себе си".Тя винаги е била права.Позна лицето на хищника преди мен, но не издържа.Ще живея добрият живот, който създадох от пепелта, а ако той отново сгреши и заплаши на детето ми или моят живот, аз ще бъда насреща с всички знания и сили, които държавата в която живея ми предоставя.Ако не го направи, Бог е бил милостив към хората, които го обичат.Аз не съм сред тях.

Последна редакция: пт, 10 юни 2016, 23:52 от catarina

# 752
  • София
Да, всеки родител има и налага някакви правила. Но действаме най-общо с "моркова и тоягата". Не може да е само тоягата.
Не мога да опиша атмосферата в домът, когато той си е там...
Помага ми, когато пиша за това.
А къде е майката на това дете? Защо го е изоставила при него?

Благодаря ти Бояна! Приемам го.bouquet

Пътят вече го познавам добре, защото той сгреши само веднъж в годините и аз го отстраних физически от себе си и детето ми.Мислех си, че е само един лустросан простак и километрите разстояние са от значение, но се оказа друго.Ще се справя, защото съм от вида създаден да оцелява.Мама все ми повтаряше "разчитай само на себе си".Тя винаги е била права.Позна лицето на хищника преди мен, но не издържа.Ще живея добрият живот, който създадох от пепелта, а ако той отново сгреши и заплаши на детето ми или моят живот, аз ще бъда насреща с всички знания и сили, които държавата в която живея ми предоставя.Ако не го направи, Бог е бил милостив към хората, които го обичат.Аз не съм сред тях.

Ще се справиш, разбира се  Hug Знанието е сила и това не е само клише. Когато човек знае за какво става въпрос намира начини да се измъкне, защото има такива.

# 753
  • sofia
Майката и тя е чудна... Sad

# 754
  • Countryside
Зачитайки темата отначало и моята първа асоциация беше Кати от "На изток от рая", откровенно зъл човек без грам емпатия и великолепна актриса на всичкото отгоре. Жертви явно се намират и то лесно, особено, ако си чаровен. За щастие не се сещам да познавам такива хора, а описаните случки тук са   Shocked

# 755
  • София
Зачитайки темата отначало и моята първа асоциация беше Кати от "На изток от рая", откровенно зъл човек без грам емпатия и великолепна актриса на всичкото отгоре. Жертви явно се намират и то лесно, особено, ако си чаровен. За щастие не се сещам да познавам такива хора, а описаните случки тук са   Shocked
Именно за нея става въпрос. Но отчасти този образ е и един мит, който създава проблеми при разпознаването на психопатите, защото те не са непременно сексуално атрактивни и красиви. Често са хора жалки, които да спасяваш, това е коронният им номер. Понеже нямат чувство за срам и достойнство те лесно се представят в най-жалката възможна светлина, за да получат съжаление и да закачат следващата жертва на въдицата. Нищо не управлява другите по-добре от тяхното съжаление, защото каквато и съпротива да имат срещу психопата вече са лоши, този горък човек, така изстрадал, а ти го тормозиш. Това е класиката.

# 756

А това последното ми беше най-интересно като изучавах психопатите – те трудно изпитват радост. От липсата на чувства, радостта от дребните неща, емоционалните спомени, обичта, усмивката на дете, любим човек, те скучаят безмерно. Страдат и от депресии, посягат към вещества. Затова и денонощно играят с хората като с кукли, те нямат друго забавление, друго удоволствие. Животът им е празен и от скука действат импулсивно, алогично, най-честият въпрос е "Защо, по дяволите, направи това?". Ние търсим логика, цел, причина, а те го правят от скука най-често.
Колко точна си във всяка дума, Бояна...
Истина е, че психопатът не разбира, наистина не може да разшифрова въпросите свързани с чувствата. Няма да забравя как след серия лични разговори с психопатен човек накрая се наложи проблемът да излезе и пред други хора. Спомням си колко объркан беше психопатния, как оглеждаше лицата на присъстващите, как се опитваше да "разчете" какво става по техните реакции и да измисли стратегия на действие. Психопатът от малък се научава да симулира чувства които не изпитва и да изработва тактика на реакция на база това, което вижда останалите да правят. Предполагам, че оставен на себе си е като празна буца лед, способна единствено да търси своето удоволствие и удовлетворение, напълно опериран от емпатия и каква е цената която другите биха платили, за да може той да е добре.

# 757
  • Countryside
Ао знаеш колко си права Бояна! Короният номер на маса хора е да се правят на мъченици и колко са зле горките, та чак да ти стане неудобно. Хората от съжаление понякога правят откровени глупости и ако имаш насреща си завършен мнипулатор, леле мале, хеле пък роднина, през носа ще ти излезе. Включително и аз съм се усещала да правя от съжаление жестове, в повечето случаи съм съжалявала след това. Сега вече се опитвам да си въздържам импулса и  да подходя разумно според ситуацията, не се получава всеки път, а пък и ти излиза име на пън. Разбира се, изключвам откровено зли хора, понеже не познавам такива, но манипулатори и недоброжелатели с лопата да ги ринеш.

# 758
  • София
Ао знаеш колко си права Бояна! Короният номер на маса хора е да се правят на мъченици и колко са зле горките, та чак да ти стане неудобно. Хората от съжаление понякога правят откровени глупости и ако имаш насреща си завършен мнипулатор, леле мале, хеле пък роднина, през носа ще ти излезе. Включително и аз съм се усещала да правя от съжаление жестове, в повечето случаи съм съжалявала след това. Сега вече се опитвам да си въздържам импулса и  да подходя разумно според ситуацията, не се получава всеки път, а пък и ти излиза име на пън. Разбира се, изключвам откровено зли хора, понеже не познавам такива, но манипулатори и недоброжелатели с лопата да ги ринеш.
Съжаление заслужават много малко хора, повечето на смъртен одър. Останалите по правило знам, че ако не само допускат, но и търсят съжаление не са добри хора. Добрият човек е достоен даже и в нещастието си и може да потърси помощ, съчувствие, но не и съжаление. Съжалението обижда добрите хора. Но човек трябва да срещне няколко такива, за да се научи да не се хваща на тази въдица. Тук във форума също се е случвало повече от един път подобни особи да съберат и пари, не само да си поиграят с чувствата на останалите и да злоупотребят с добрината им.
Да не говорим, че заради отговорността към по-слабия, в която сме възпитани всички нормални хора, има такива, които цял живот паразитират на гърба на другите, защото уж са горки и нещастни.

# 759
  • Countryside
Точно така, добрите и достойни хора не търсят съжаление, а в краен случай търсят помощ, ако преценят че не биха се справили сами. Това за злоупотреба с добрината на хората, с цел събиране на пари, уж за болен или помощ и злоупотребата със събраните пари е най-най-отвратителното нещо, за съжаление това е една от причините да подхождам с недоверие към подобни каузи за събиране на пари или да се включвам минимално.  Confused

# 760
Това с търсенето на съжаление, не е пак от модел в детството?

# 761
  • София
Това с търсенето на съжаление, не е пак от модел в детството?
Ами не е, освен при някои деца на психопати или жестоки родители, които могат да общуват само през съжалението, защото то е било последната им надежда да ги пощадят, а и защото то е модела на сила заучен от родителя. Не бих казала, че е правило, но има такъв момент в някои ситуации, в които са така някои от тях.

Иначе християнската култура е основана на култа към страданието и още повече у нас в допълнение със соц-а, някак автоматично се приема, че който страда, който е беден и нещастен непременно е много добър. А напротив, щастливите, красиви и богати автоматично са лоши. Затова е и толкова трудно хората да разпознаят психопата, защото по-лесно ще решат, че си ти, която процъфтяваш отколкото някой, който онеправдан. Обществото вменява вина на успелите и затова и много често психопатите се лепят на такива хора, като им вменяват вина, сякаш тяхното щастие е за сметка на отсрещното нещастие. Това става и социален модел извън психопатията, фактически като социолог се интересувам именно от тези неща. Извинявам се ако това отклонява темата към по-общи въпроси.

# 762
Попитах, защото в Бг ми изглежда много сериозно застъпено. Дори повече при мъже съм го виждала, отколкото при жени. Свързвам го със свръхобгрижването - в детството и после от жената край тях.

# 763
  • София
Попитах, защото в Бг ми изглежда много сериозно застъпено. Дори повече при мъже съм го виждала, отколкото при жени. Свързвам го със свръхобгрижването - в детството и после от жената край тях.
Е, проблемите на българския мъж са сериозни в тази сфера, но не толкова със съжалението, колкото с мързела и отказа да се справят сами с живота, защото все някой ги гледа. Заучена безпомощност му викат на това  Wink

Точно така, добрите и достойни хора не търсят съжаление, а в краен случай търсят помощ, ако преценят че не биха се справили сами. Това за злоупотреба с добрината на хората, с цел събиране на пари, уж за болен или помощ и злоупотребата със събраните пари е най-най-отвратителното нещо, за съжаление това е една от причините да подхождам с недоверие към подобни каузи за събиране на пари или да се включвам минимално.  Confused

Прекарала съм ужасно много време тук, но не съм афиширала, че част от него беше свързано с благотворителните каузи. Дарявам пари само анонимно и това е една от причините толкова много да чета за такива случаи на нужда тук. Понеже не искам да купувам индулгенция, а наистина да помогна сериозно проучвам всеки случай, за който давам пари и макар да не съм следила всички молби за помощ, за някои мога категорично да кажа, че са били измама или поне сериозна злоупотреба с добрината на останалите. Даже наскоро имаше такъв случай миналата година. Не твърдя, че хората правещи това са психопати, не съм в позиция да поставям диагнози, но определено имат сериозни морални дефицити.

# 764
  • Countryside
Ох миличките, мамини златни,  колко са заучено безпомощни. Моят съпруг набързо се научи и чинии да мие, и ризи да си глади, и прахосмукачка да пуска, повика неволята пък се захвана. Сега миялната му е пръв другар, зарежда я, пуска я, а после и я разтоварва.
Относно даряването на пари, ако е познат или някаква по-мащабна кампания съм ЗА, обаче да ми се лепят разни лели със снимка на детенце и да почват монотонно да обясняват как имало нужда от лечение примерно... много ми е гадно, понякога давам, понякога обаче подминавам, особено ако събиращата помощи персона ми е антипатична. Да не говорим за просещите циганки, мега нахални са, и като съм с детето като кажат: живо и здраво да ти детето, дай някой лев, винаги давам, сакън да не ми урочасат детето  ooooh!

Общи условия

Активация на акаунт