Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 101 613
  • 726
  •   1
Отговори
# 705
Моята болка е следната-до кога с тези 350 на член от семейство?Ние със съпруга ми сме бюджетни и доходите са брутни в сл.б ележка имам първокласничка и по-малко детенце и все не можем за няколко лева горница да се вместим в детските и сега  за първолачето ми.А най-гадното е ,че хора в частния сектор и със собствен бизнес                        ,които се осигуряват на минимална,авзимат петорно моята заплата-взимат детски и помощ за първолаче?!?Е до кога?Бясна съм #2gunfire

Съгласна съм с теб и те подкрепям.
Ами подписка и в народното събрание. Не може на  пенсионерите да се намаляват пенсиите при из4исляването на правото им за отопление а на нас да ни смятат брутните доходи. #2gunfire

# 706

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Право на еднократна помощ при бременност имат:
•       Неосигурените жени;
•       Бременните жени, осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж. Помощта се изплаща в размер, пропорционално на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по, но за не повече от 45 дни.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;н
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

Какво, точно представлява това медицинско удостоверение? Понеже, лекуващия ми лекар, не знаеше точно, какво е това. И на един, лист на ръка написа до района, в който живея, трите ми имена, вероятен термин на раждане и, че съм излезнала вече 45 дни... Дали, ще ми свърши работа?  newsm78 newsm78 newsm78

# 707
  • София
Искам да попитам нещо. Както се вижда имам две деца. Никога до сега не съм подавла документи за детски поради "високия" ми доход. Така от 08.2012г. до сега 08.2013г. мисля, че ще се класирам за детски. Само, че имам два въпроса:
1. Август 2012 имам получено майчинство. Коя сума взимам тази която съм получила или тази от която е изчислено обезщетението? През този период имам и получени болнични, защото се върнах на работа след 1год. на детенце. Ипак какво взимам предвид като доход това което съм получила като болничен от НОИ или дохода от който е изчислен?
2. При изчисляване на дохода за детските се взима общата сума за една год. или гледат по месеци дали съм надвишила дохода от 350лв. на член от сем.?

Последна редакция: вт, 06 авг 2013, 11:09 от dyndla

# 708
Общата сума за 12 месеца я делиш на 12, след това на броя членове на семейството. Тогава ако се получи сума по-малка от 350 лева, имаш право на детски.

# 709
  • София
 alina_si - благодаря за отговора. Ти си ми отговорила на втория въпрос, а относно първия как стоят нещата.

# 710
  • София
Моята болка е следната-до кога с тези 350 на член от семейство?Ние със съпруга ми сме бюджетни и доходите са брутни в сл.б ележка имам първокласничка и по-малко детенце и все не можем за няколко лева горница да се вместим в детските и сега  за първолачето ми.А най-гадното е ,че хора в частния сектор и със собствен бизнес                        ,които се осигуряват на минимална,авзимат петорно моята заплата-взимат детски и помощ за първолаче?!?Е до кога?Бясна съм #2gunfire
Това е моята болна тема Rage
Мога да допълня, освен гореспоменатите хора с частен бизнес и работещите в частния сектор, които се осигуряват на минимална заплата, още:
- работещи в частния бизнес и неосигуряващи се (въобще);
- земеделски производители (също се осигуряват на някакъв техен минимум);
- семействата без сключен брак (иска се само доход на майката);
 - етноса (които раждат дете, след дете, защото за това държавата им плаща)

Изводът: Получават тези, които не внасят пари в хазната! А такива, като теб и мен, които се осигуряваме на реалните си заплати и внасяме реалните си осигуровки - НЕ ПОЛУЧАВАМЕ НИЩО!
Не е никак правилно!
За мен истината е една: Семейното подоходно облагане! Само тогава ще има за НАС, работещите и осигуряващите се! А на гореспоменатите - няма да има!
Две години го имаше това Семейно подоходно облагане! В края на годината ни върнаха част от данъците, които сме внесли, в зависимост от броя деца. После защо го премахнаха, идея си нямам... newsm78
Да се присъединя и аз към  вашата група.....Само в държава като нашата може да се сблъскаш с такъв АБСУРД!
Когато отидох след първото раждане/не бях мн.наясно/в социалните и попитах за детски,една овца ми се развика,че това не са детски,а соц.помощи.Каза,че сме богати и не сме за тях.Излезах си почти ревяща от обида.Мъжът ми ми се скара да не се унижавам така! #Cussing out
За справка:
1.Имам брак
2.Работим в частни фирми,които декларират реалните ни доходи.
3.Получаваме нето около 1600лв,което означава че ежемесечно внасяме в хазната 2х200лв.
4.Имаме кредит от банка,собстено жилище и кола-1бр.
Къде отиват моите пари?
Пример:
1.Сем.без брак.Мъжа от години безработен/не му се бачка за 400лв./.Жената военнонаемна с едно дете от друг/получава издръжка/.Имат общо също.Разполагат и двамата със собствени жилища/едното дават под наем/,собствени коли...ПОЛУЧАВАТ И  ДЕТСКИ  #Crazy
2.Съпруг чужденец,водещ се безработен.Пътува извън страната и се занимава с търговия/легално или не незнам/.Едно дете в семейството.Имат собствено жилище и по един автомобил.ПОЛУЧАВАТ ДЕТСКИ #Crazy
За какви социални говорим,за какви закони........... newsm78

# 711
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Искам да попитам нещо. Както се вижда имам две деца. Никога до сега не съм подавла документи за детски поради "високия" ми доход. Така от 08.2012г. до сега 08.2013г. мисля, че ще се класирам за детски. Само, че имам два въпроса:
1. Август 2012 имам получено майчинство. Коя сума взимам тази която съм получила или тази от която е изчислено обезщетението? През този период имам и получени болнични, защото се върнах на работа след 1год. на детенце. Ипак какво взимам предвид като доход това което съм получила като болничен от НОИ или дохода от който е изчислен?
2. При изчисляване на дохода за детските се взима общата сума за една год. или гледат по месеци дали съм надвишила дохода от 350лв. на член от сем.?

Периодът ти е грешен.Ако подаваш документите сега август месец в бележките за доходите влиза периода 08.2012 - 07.2013
Пишеш дохода, който реално си получила като болничен, а не дохода, от който е изчислен.

# 712
  • София
  pantera666 -  Супер мерси за отговора и за поправката относно месеците.

# 713
Здравейте!Искам да попитам:дали с пълномощно от таткото мога да подавам на детски,че той по спешност заминава в чужбина и нямаме време.

# 714
  • София-Младост
Здравейте!Искам да попитам:дали с пълномощно от таткото мога да подавам на детски,че той по спешност заминава в чужбина и нямаме време.
Без удостоверение за дохода му няма да стане. Иначе снимай му личната карта за справка. Мисля, че няма да има проблем. Да се разпише на една бланка, а ти после си я попълни.

# 715
Без удостоверение за дохода му няма да стане. Иначе снимай му личната карта за справка. Мисля, че няма да има проблем. Да се разпише на една бланка, а ти после си я попълни.
[/quote

# 716
Той е безработен последната година-няма удостоверение за доход.

# 717

ЕДНОКРАТНА ПОМОЩ ПРИ БРЕМЕННОСТ

Право на еднократна помощ при бременност имат:
•       Неосигурените жени;
•       Бременните жени, осигурени за всички осигурени социални рискове, за всички осигурени социални рискове без трудова злополука, професионална болест и безработица или за всички осигурени социални рискове без безработица, които не получават обезщетение за бременност и раждане, поради това, че нямат необходимия осигурителен стаж. Помощта се изплаща в размер, пропорционално на дните от началото на отпуска за бременност и раждане до придобиването на необходимия осигурителен стаж по, но за не повече от 45 дни.

Какво трябва да направите, за да получите помощта
Необходимо е да подадете молба-декларация по образец в дирекция ”Социално подпомагане” по постоянния Ви адрес. Към нея се прилагат следните документи:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи периода от 45 дни преди определения термин на раждане, за лицата, работещи по трудови или по служебни правоотношения;
2. удостоверение от осигурителя или от териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от териториалното поделение (ТП) на НОИ, по образец съгласно приложение № 3;н
3. копие от болничния лист за временна неработоспособност поради бременност и раждане за срок 45 дни, заверено от осигурителя или от ТП на НОИ, за лицата, на които осигурителните плащания или заверката на платежните искания за тегленето им се извършва от ТП на НОИ;
4. медицинско удостоверение за термина на раждане - за неосигурените жени;
5. лични карти  на деклараторите (за справка).

Какво, точно представлява това медицинско удостоверение? Понеже, лекуващия ми лекар, не знаеше точно, какво е това. И на един, лист на ръка написа до района, в който живея, трите ми имена, вероятен термин на раждане и, че съм излезнала вече 45 дни... Дали, ще ми свърши работа?  newsm78 newsm78 newsm78
newsm78

# 718
Здравейте и аз да попитам тук...По майчинство съм. В молба-декларацията за детски пиша дохода от банковите извлечения за месеца в който са получени нали? Имам един месец, в който не са ми превели майчинските, а следващия са превели за два месеца. Пиша този месец 0,00 лв доход, а за следващия двойната сума. Правилно ли е така или греша?

# 719
  • София-Младост
Здравейте и аз да попитам тук...По майчинство съм. В молба-декларацията за детски пиша дохода от банковите извлечения за месеца в който са получени нали? Имам един месец, в който не са ми превели майчинските, а следващия са превели за два месеца. Пиша този месец 0,00 лв доход, а за следващия двойната сума. Правилно ли е така или греша?
Правилно е.

Общи условия

Активация на акаунт