Месечни помощи за дете (детски надбавки) - инфо, документи, въпроси - 7

• 102 316
  • 726
  •   1
Отговори
# 330
Здравейте,
Изгубила съм си заповедта за отпускане на детските надбавки, а сега се оказва, че ми е нужна. Можете ли да ми помогнете? Например с линк, ако има някъде подобна бланка. Или ако може някой от вас да сканира своята заповед, разбира се със скрити лични данни? Много благодаря предварително!!!

http://www.mlsp.government.bg/bg/law/rules/index.htm  Това е Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца.В приложенията накрая има образец на заповед.
[/quote

Bisera75, изключително съм Ви признателна за бързия и точен отговор!!! Много благодаря!!!

# 331
Здравейте!
Ако в следствие една продажба леля ми ми прехвърли парична сума по банков път, губя ли правото си на детски надбавки?

Благодаря !
Не, няма да ви окаже влияние.

# 332
:oops: :x :35: :35: :35: :baby_neutral: :baby_neutral: :baby_neutral:  :chef:
Да припомня темата:
Скрит текст:
Здравейте, изпращам ви отговорът от МТСП, както обещах:

Подкрепа за детето и семейството
10-10-2012    Мария Димитрова     
Въпрос
Здравейте!
Предстои ми раждане през октомври. Кога най-рано имам право да подам документи за месечни помощи за дете - през октомври или през ноември. (съответно с бележки за доход до септември включително или до октомври включително).

31-10-2012    Миляна  Павлова - експерт "СВ"   
Отговор
Уважаема госпожо Димитрова,
По отношение на месечните помощи за отглеждане на дете до една година, съгласно чл. 26, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца (ППЗСПД), тези помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи, и са налице условията по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД).
По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, съгласно чл. 19, ал. 1 от ППЗСПД, тези помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 от ЗСПД.
В молба-декларацията за получаване на семейни помощи по чл. 7 и 8 от ЗСПД лицата декларират брутните доходи на семейството, получени за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията (чл. 3, ал. 1 от ППЗСПД).
Обръщам Ви внимание, че към молба-декларацията се прилага и копие от удостоверение за раждане на детето.

В крайна сметка, бебето се роди на 17-ти октомври, успях да събера всички документи в рамките на месеца, от Социалното ги приеха без проблем и ще започнат изплащането на детските, считано от октомври.
Дано е от полза постът, че по-напред в темата се изказаха категорични мнения, че документите следва да се подадат в месеца следващ раждането, което видно не е така.

И развитието:
В крайна сметка, днес ми се обадиха, че заповедите са готови и се оказа, че за едното дете ми отпускат месечната помощ считано от октомври, а за другото (новороденото) - считано от ноември. Това се разминава с уверенията на служителката, която ми прие документите, освен това е и в противоречие с указанията на МТСП и най-вече с правилника за прилагане на закона (Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.), но това е положението... Важното е, че поне минах с един комплект документи... Или така си мисля :)))))))))

Какво пише в заповедта?Има ли цитиран член?

# 333
Embarassed Close Joy Joy Joy baby_neutral baby_neutral baby_neutral  chef
Да припомня темата:
Скрит текст:
Здравейте, изпращам ви отговорът от МТСП, както обещах:

Подкрепа за детето и семейството
10-10-2012    Мария Димитрова     
Въпрос
Здравейте!
Предстои ми раждане през октомври. Кога най-рано имам право да подам документи за месечни помощи за дете - през октомври или през ноември. (съответно с бележки за доход до септември включително или до октомври включително).

31-10-2012    Миляна  Павлова - експерт "СВ"   
Отговор
Уважаема госпожо Димитрова,
По отношение на месечните помощи за отглеждане на дете до една година, съгласно чл. 26, ал. 1 от Правилника за прилагане на Закона за семейни помощи за деца (ППЗСПД), тези помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи, и са налице условията по чл. 8, ал. 1 от Закона за семейни помощи за деца (ЗСПД).
По отношение на месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст, съгласно чл. 19, ал. 1 от ППЗСПД, тези помощи се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 от ЗСПД.
В молба-декларацията за получаване на семейни помощи по чл. 7 и 8 от ЗСПД лицата декларират брутните доходи на семейството, получени за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията (чл. 3, ал. 1 от ППЗСПД).
Обръщам Ви внимание, че към молба-декларацията се прилага и копие от удостоверение за раждане на детето.

В крайна сметка, бебето се роди на 17-ти октомври, успях да събера всички документи в рамките на месеца, от Социалното ги приеха без проблем и ще започнат изплащането на детските, считано от октомври.
Дано е от полза постът, че по-напред в темата се изказаха категорични мнения, че документите следва да се подадат в месеца следващ раждането, което видно не е така.

И развитието:
В крайна сметка, днес ми се обадиха, че заповедите са готови и се оказа, че за едното дете ми отпускат месечната помощ считано от октомври, а за другото (новороденото) - считано от ноември. Това се разминава с уверенията на служителката, която ми прие документите, освен това е и в противоречие с указанията на МТСП и най-вече с правилника за прилагане на закона (Чл. 19. (1) (Изм. - ДВ, бр. 93 от 2004 г.) Месечните помощи за деца до завършване на средно образование, но не повече от 20-годишна възраст се отпускат от началото на месеца, през който е подадена молба-декларацията с необходимите документи и са налице условията по чл. 7 ЗСПД.), но това е положението... Важното е, че поне минах с един комплект документи... Или така си мисля Simple Smile))))))))

Какво пише в заповедта?Има ли цитиран член?

Още не съм ходила до социалното   Embarassed

# 334
Здравейте ! От къде да вземем тоя документ:
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;
Става дума за месечните помощи от 35 лв за дете...

# 335
От твоят работодател, при който си работила преди да родиш и сега се водиш по майчинство.
Ако със мъжа ти имате брак, той взема бележка от неговия работодател.
Ако нямате брак, само твоята бележка за доход, е достатъчна.

# 336
От твоят работодател, при който си работила преди да родиш и сега се водиш по майчинство.

Много благодаря Hug, ама мъжът ми е без работен от известно време и мина срокът в който ходеше да се подписва и вземаше пари, той от къде да вземе документ за срокът от както не е на борсата до сега?

# 337

Много благодаря Hug, ама мъжът ми е без работен от известно време и мина срокът в който ходеше да се подписва и вземаше пари, той от къде да вземе документ за срокът от както не е на борсата до сега?

За срокът който е бил на борсата не трябва документ. В полето сума, пишеш колко е взимал съответния месец, ако нищо не е взел, пишеш нула лева.
Аз бях на борсата 4 месеца миналата година, онзи ден подавах документи, точно така направих.

# 338
alina_si, благодаря ти от сърце за помощта  Hug

# 339
1. удостоверение за брутните месечни доходи на семейството за последните 12 календарни месеца, предхождащи месеца, през който е подадена молба-декларацията - за лицата, работещи по трудови и/или по служебни правоотношения;

Имайте предвид, че трябва да се впишат и болничните, които получавате.Може да ви ги дадат в дирекцията за социално подпомагане.От там и обезщетението на съпруга ви.

# 340

Имайте предвид, че трябва да се впишат и болничните, които получавате.Може да ви ги дадат в дирекцията за социално подпомагане.От там и обезщетението на съпруга ви.
Само болничните си ли да взема от там, а шефът на фирмата не може ли той да ми даде? И къде е тая дирекцията за социално подпомагане? Embarassed

# 341

Само болничните си ли да взема от там, а шефът на фирмата не може ли той да ми даде? И къде е тая дирекцията за социално подпомагане? Embarassed

[/quote

От работодателя си взимате бележка за дохода от трудова дейност.Дирекцията е мястото, в което ще подадете молбата си, т.е така известната социална служба

# 342
bisera75, многоооо ти благодаря.  bouquet

# 343
Привет, от няколко месеца тече втората година от майчинството ми ... До сега не отговарях на условията за получаване на детски и ми се иска да разбера още ли е така... Не ми е ясно обаче как точно да го изчисля ? Взимам брутната заплата на ММ за 12 месеца назад - това ок . Но при мен кое е брутен доход - аз съм на обезщетение на НОИ. Как да изчисля моя брутен доход за 12 месеца назад ? . Благодаря ви предварително   bouquet

# 344
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Привет, от няколко месеца тече втората година от майчинството ми ... До сега не отговарях на условията за получаване на детски и ми се иска да разбера още ли е така... Не ми е ясно обаче как точно да го изчисля ? Взимам брутната заплата на ММ за 12 месеца назад - това ок . Но при мен кое е брутен доход - аз съм на обезщетение на НОИ. Как да изчисля моя брутен доход за 12 месеца назад ? . Благодаря ви предварително   bouquet

При теб е точно сумата, която получаваш от НОИ.Пише се и се смята за месеца, в който реално са постъпили парите по сметката ти.

Общи условия

Активация на акаунт