Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 616 341
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 230
  • София
Ние в Бг не сме мобилни някак. Нямаме тази характеристика като нация, става дума за живеещите вътре в страната. Понеже малка държава, всичко е съсредоточено в София ( айде и тук там някой голям град), не сме САЩ. Thinking  За там имаше статистика ( сигурно не цитирам точно), но всяко средностатистическо американско семейство, се мести в друг град ( разбирайте нова работа , жилище и училище за децата) някъде веднъж на всеки 6 години Grinning Това за българина е непонятно.
Мобилността в САЩ е издигната в култ в един определен период назад в годините. Тя е свързана с упех, повече възможности за работа, да избягаш от еснафски и роднински тесногръди отношения и т.н. цели книги на философски теми има в тази връзка.
В Бг не е така. Най - много да се преместиш от прованса в София, някои пак се връщат обратно... и толкова..
Онези които отиват в чужбина са друга категория, или бягат от мизерия  ( там стават слуги и чистачи и пак по същество мизерстват) , или да учат.... ама някои пак се връщат при мама и тати Stuck Out Tongue Winking Eye
И пак, сред моите познати българи в чужбина, пак повечето се "забиха" в един град, и край 20 години там, евентуално си мечтае като се пенсионира да се върне в Бг ( като го питаш) !

# 4 231
Онези които отиват в чужбина са друга категория, или бягат от мизерия  ( там стават слуги и чистачи и пак по същество мизерстват) , или да учат.... ама някои пак се връщат при мама и тати Stuck Out Tongue Winking Eye

Извън темата, но много глупаво, високомерно изказване.
Това, че твоите познати са неграмотни бедняци не е валидно за всички българи.
Има хора оценени и поканени на работа в други държави.
Има хора, търсещи възможности за развитие.

# 4 232
  • In the shadows of my mind
Не е задължително българите в чужбина да са изключително и само чистачки, строителни работници и берачи на домати. Има много реализирани специалисти на пазарите на запад, като най-бързия пример, който мога да дам, е реализацията на цели потоци завършили медицински лица от Медицинските ни университет в Германия. За ИТ специалисти е същото, само дето те са пръснати из целия континент, не са толкова концентрирани.

Колкото до мобилността - абсолютно е така. Еденици са тези, които спокойно биха преместили семейството си в друг град и/ли държава, като след време биха повторили, потретили и т.н. това упражнение независимо обосновката (нова работа, по-добри пари, по-добри възможности и т.н.). Такава ни е народопсихологията.

# 4 233
Аз пък не разбирам каква е ползата от тази номадщина, че трябва и да ни е за пример?
Местили сме се много пъти като по-млади. Нямам никакво желание да се местя повече. Най-много веднъж и то там, където сме живели преди. Предпочитам да си задоволявам нуждата от мобилност чрез екскурзии.

# 4 234

Защо така крайно?  Има много българи, действително, отишли на гурбет да гледат старци, в строителството, да пасат патки или берат ягоди...
Но и много (а напоследък като че ли повече) са тези, които завършват там и започват работа, устройват се да живеят, работят, развиват се и са много много далеч от мизерията - млад юрист у нас започва с 6-800 лв заплата, а Германия с 3-4 000 евро преди данъци и съответно чисто почти наполовина, за каква мизерия говорите тук и за какви чистачи...
Има и такива, но не само...

# 4 235
Те много отиват там да учат, да работят и да остават за постоянно, няма лошо, ама кой ще остане тук - това е въпрос с предизвестен отговор.

# 4 236
Аз пък не разбирам каква е ползата от тази номадщина, че трябва и да ни е за пример?
Местили сме се много пъти като по-млади. Нямам никакво желание да се местя повече. Най-много веднъж и то там, където сме живели преди. Предпочитам да си задоволявам нуждата от мобилност чрез екскурзии.

Защо изобщо трябва да вземаме примери за това от Щатите?

# 4 237
  • София
Незнам защо рипнахте така всички. Друго говорех в поста си и нямаше нужда да разводнявам с описание на емигрантите, ама естествено е че има реализирани хора, и умни и т.н. и те са вашите познати , моите са мизерници ... Stuck Out Tongue Winking Eye
Друго исках да кажа и по темата никой не коментира, хваща се част от изречение и се цитира и се пънете.....
Нито пък давам за пример Америка като мана небесна ( точно пък аз),  някаква статистика цитирам, която се сетих по повод коментарите кой от къде е дошъл и дали в Сф ми е по- добре Grinning нещо от някакви книги, само като вметка...
Апропо, хич не ни е приятно, но фактите са си факти, може да сме супер нация и умни и работливи и много да сме реализирани ама сме чистачите на Европа и САЩ, болшинството заминала са такива.  Confused  Даже вашето рипане тук по темата доказва един чудовищен комплекс... който имаме като нация....ние българите... сакън да сме чистачи....кой ние ли бе.........???
Що не си говорим истината ?????

# 4 238
Проблемът с немобилността и пренаселването е липсата на работа, ниски заплати, слаби възможности да развиеш бизнес, лоши или липсващи социални услуги, лоши пътни връзки и т.н. в районите извън големите градове. Който не иска да се мести - да не се мести. Проблемът е, че ако някой иска, често е на определено място, защото другото, в което иска да бъде, няма възможност да работи и да печели добре. Или пък няма добро училище, болница, някаква среда за хубав живот.

В тази връзка - със сигурност ми е по-висок стандарта от това, което бих имала в по-малкия град. Макар че той по статистика се води добре икономически, ама за мен е ограничаващ, с ниски заплати, невъзможност да започнеш спокойно собствена инициатива, ако нямаш подходящи (партийни) протекции...

Да се върна на темата - от няколко дни постоянно следя картата за замърсяване и ми прави впечатление, че са доста мръсни районът, в който живея, както и долната част на кв. Изток. А се строи ударно, продава се на много високи цени още преди да има основи,  инфраструктурата издъхва... По терасата ми е налепен слой прахоляк, само няколко дни след като я измия.

# 4 239
Моите наблюдения са, че от 10 човека емиргрирали, 1 не работи в сферата на почистването или на транспорта.

# 4 240
  • sofia

Да се върна на темата - от няколко дни постоянно следя картата за замърсяване и ми прави впечатление, че са доста мръсни районът, в който живея, както и долната част на кв. Изток. А се строи ударно, продава се на много високи цени още преди да има основи,  инфраструктурата издъхва... По терасата ми е налепен слой прахоляк, само няколко дни след като я измия.
Ми там е "дупка", дере на река и в непосредствена близост до Цариградско.....какво очакваш?
Сутрин рано пътувам по Цариградско, посока център. При ясно време чернилката се вижда и с просто око. Минаваш разклонението за Младост и Дружба и се вижда отчетливо, затваряш очи и се "гмуркаш". Като не искаш черно - далеч от пътни артерии и по-нависочко (Бистрица, Лозен). Там черното е основно зимата.

# 4 241
  • София
Няма какво да се лъжем - повечето от нас познават десетки хора, избягали на запад и по-голямата част от тях са обслужващ персонал.  Peace
Много по-лесно е да се реазилираш тук ако си грамотен, отколкото на запад. Давам пример с доктор, че се спомена по-нагоре. Един кадърен лекар тук взима от 3-4 бона нагоре като комбинира държавна с частна практика. Един юрист кадърен взима по 100 лева на час. Е, разбира се, ако иска да е към общината държавен служител с 35 дена отпуска е нормално да взима 800 лева.  Peace

# 4 242
Моите наблюдения са, че от 10 човека емиргрирали, 1 не работи в сферата на почистването или на транспорта.
Най-после да се намери едно нещо, по което да сме на едно мнение - съвсем сериозно, без грам ирония.

# 4 243
  • София
Обиколих Европа и пак се върнах в Младост. И няма какво да се лъжем - 90 пр. от българите в чужбина са в обслужването. Аз бях сервитьорка и барманка. С три-четири езика, ха-ха.

# 4 244
  • In the shadows of my mind
Ох, не става въпрос, че някой подскачал или се правел на ощипана мома. Идеята е, че не бива да се обобщава. Иначе фактите всички си ги знаем...

А относно немобилността на българите като цяло - не мисля, че някой е споменал, че трябва да сме мобилни и да се юрнем всички да се местим през няколко години. Сравняваме ситуациите, нищо повече.

Общи условия

Активация на акаунт