Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 616 355
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 245
Те много отиват там да учат, да работят и да остават за постоянно, няма лошо, ама кой ще остане тук - това е въпрос с предизвестен отговор.

Спокойно бе, държавата мисли... Държавата ще примамва обратно емигрантите с безплатни жилища. И са го измислили хората. Дора и печенката може да идат да поучат малко из света (ако не сте учили там, щото тук и да сте учили не се брои) и после като си дойдете, веднага ще Ви дадат, хич да не се притеснявате.
Еййййй четете ги тия вестници бе хора  Joy Joy Joy (смеещо се търкалящо човече )

# 4 246
  • SF
Незнам защо рипнахте така всички. Друго говорех в поста си и нямаше нужда да разводнявам с описание на емигрантите, ама естествено е че има реализирани хора, и умни и т.н. и те са вашите познати , моите са мизерници ... Stuck Out Tongue Winking Eye
... И така нататък...

На мене пък ми хареса поста ти. Абсолютно си е така - има много умни глави - лекари и програмисти. Но повечето се издържат с бране на плодове и зеленчуци и обслужващ персонал по заведенията и в семействата. Не са всички, ЕСТЕСТВЕНО, но са много. Какво толкова.. Колкото и да сме умни и красиви, отиваме там от страна, която никой не знае или всичко, което знае за нея, че е бивша комунистическа държава, отцепила се от Русия, сега е много бедна и малка, пише на руски и езикът й е като руския и знаят, че лекарите ни карат такси. Голяма досада.

# 4 247
Може ли да кажете нещо повече за кв. Мусагеница и Дианабад. Метрото минава ли от там? Колко ви стува метрото? Знам, че има някакви карти за цял ден. Хубави ли са кварталите? Има ли цигани? Какви магазини има около тях (Била, Пени..)? Ресторанти? Нещо друго интересно? 💐
Мусагеница: Населен е със старата номенклатура. Някои от тях не стават и за чеп за зеле, но има и читави хора. По ЕПК-тата бяха населени нещо като "елит" навремето, спортисти, културни дейци. На един блок му казват министерския, защото в него живеят и са живели доста министри, включително и един председател. Кварталът е тих, има само 2 точки за вход-изход с кола. Съответно минусът на това е, че докато не направят Г.М. Димитров на две нива, ще има задръствания в тези две точки в час пик. Плюсът е, че няма толкова много случайни минаващи през квартала.
Магазини: Била, Т-Маркет, Рекорд. На пазарчето можеш да си купиш готвено, има денонощно магазичнче с прилични цени и всичко необходимо за изнанадващ купон (това е закачка за Ванката Михов).
Болница София Мед е близо, София Тех парк и Арена армеец са на пешеходно разстояние.
Метрото има 2 спирки, в двата края на квартала. Освен това минават 280, 294, селските автобуси посока Бистрица и Железница, може би и Симеоново въртят на метростанция Г.М. Димитров, също 88, 413. Въздухът е чист. След блоковете непосредствено до Цариградско е тихо.
Има частно училище. Интересен факт е, че когато се променяше ПУП-а за да го строят, думата на хората от квартала се чу ясно - доста неща се взеха предвид тогава от общината.
Минусът е, че Мусагеница, въпреки че официално се казва ж.к. Младост-1 е е към Студентска община. И тя като една абсолютно незаинтересувана от временните си обитатели община е една от най-слабите в София. Все пак детските площадки са сравнително поддържани. Има 2 общински детски градини и 1 частна.
Това, което се строи сега в посока Младост е доста ниско строителство, така че нормите се спазват. Даже в самия квартал има много малко ново строителство, като с едно изключение е до 7 етажна височина.
Като перспективи - някога като се оправи парка Въртопо ще е приятно място за разходки. Заведенията не са много, има една сладкарница, 1 пицария тип кръчме едно заведение, което блесна и се разви до пълния си потенциал, и вече няма накъде (ако искаш да седнеш вечер пред деня звъниш да си запазиш маса), както и скъпарски ресторант.
За Пени - не я ли затвориха в България тази верига?

... 8 училище е от относително добрите квартални училища...
Било е някога. Не знам по каква причина отиваше към закриване. Едва събираха по 1 паралелка 1-и клас (непълна). Като се построи частното до него смениха унищожителката-директорка и сега отново тръгва. Тази година май събраха 2 паралелки първи клас. Но все още е доста зле, в сравнение например с Дървенишкото 55-о, където Шилер дърпа нивото.
За осветлението, котките и кучетата - потвърждавам. Срещат се кучета, не са глутници. На места е зле осветено. Минаващите цигани ги има навсякъде, не са създавали проблеми. С паркирането не е добре, но горе-долу се намира, в зависимост от това къде си.
Проблемът в Мусагеница с циганите е една самонаселила се тумба в изоставена къща над река Въртопо. Все пак, освен преминаването им през квартала да клошарстват не съм ги виждал да правят нещо нередно. Е, бих се радвал да не са там, но не просят, не съм чул/видял да участват в кражби и обири. Общо взето обикалят тихо и кротко и събират от кофите. Отначало обръщаха контейнерите, но отдавна не съм виждал подобна гледка.

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 09:06 от bachkator

# 4 248
  • София
На Мусагеница хубавото ѝ е точно трудния достъп. В противен случай трафикът ще се вдигне в пъти и отиде тишината и спокойствието.
Определено е най-приятното, тихо и зелено място в София, на което съм живяла.

# 4 249
Може ли да кажете нещо повече за кв. Мусагеница и Дианабад. Метрото минава ли от там? Колко ви стува метрото? Знам, че има някакви карти за цял ден. Хубави ли са кварталите? Има ли цигани? Какви магазини има около тях (Била, Пени..)? Ресторанти? Нещо друго интересно? 💐
Дианабад: Най-големия плюс е, че е останало нещо от едновремешния общо организиран живот. Не говоря толкова за дейностите в читалището, за безплатния куклен театър, а по-скоро за това, че хората се познават. Изпитвам огромно спокойствие в този квартал. Това е първото място в София, в което и детето ми се чувстваше спокойно и излизаше самичко да играе пред блока. Насядалите баби по пейките, които си говорят и поздравяват минаващите покрай тях създава една специфична атмосфера на общност, на спокойствие, на защита.
Кварталът е бил населен с военни и хора на културата основно. Виждал съм доста известни физиономии да се разхождат по анцузи.
Иначе квартала се дели от Г.М. Димитров и по качество. Частта между Гемето и Ловния е по-кофти. В ниското са близо до реката, лятото мирише, има комари. Но пак не е лошо. Щом веднага се изпълниха новите кооперации в ниското, до сами реката, направо в дупка ги построиха.
Магазини – ВМВ, Т-маркет, Про-маркет, Рекорд, в западната част има някакви неизвестни магазичнчета, но добре работят, има стока, с нормални цени. Във ВМВ съм виждал шефа (канадеца) на Челопеч Майнинг да пазарува, доста зареден магазин, може да се намерят неща, които другаде ги няма.
Имаше добри ресторанти, сега не знам как е. имам си любимо кръчме, в читалището. За съжаление дългогодишния собственик се отказа и после няколко се смениха. Скоро бях там, все още е приятно.
Транспорт – метро, но предимно за хората от източната страна на Гемето. Докарващия трансарт до метрото не е удобен. Автобуси: 67, 94, 413, 88, селските които въртят на станция Г.М.Димитров.
Някога имаше идеи за трамвай, явно са смятали новото население при гара Пионер. Харата в Дианабад обаче наскачаха и проекта се замрази. Предполагам като настроят жилища на бившата гара Пионер и трафика се запуши отново ще стане актуален проекта.
Има 2 училища, детски градини. Ловния парк, Борисовата, Зоологическата са на пешеходно разстояние.
Близо са сградите на Гриша Ганчев, където има офиси на банки, магазини, обслужващи фирми. Имам апартамент там, който не остава и ден празен от 5 години. Буквално нямам празен ден наем!
Все още се строи на някои места в квартала и са възможни изненади от всякакви недоразумения и нововъзникнали проблеми.
Денонощни магазини мисля че няма, но един в западната част работи до късно, освен това при екстремни ситуации Студентски град е наблизо, мисля че Фантастико там е денонощен.

# 4 250
Наистина ли Мусагеница се води Младост 1? За първи път чувам!
 Откога това и поради какви причини?

# 4 251
Като каза за успешен имот за даване под наем имаш предвид Дианабад или Изток около Литекс тауър?
И да питам тук - какво ви е мнениетот за квартала около МВнР и зала Универсиада? Не го познавам толкова добре, само съм минавала. Някакъв шанс за метро или друг лесен транспорт до Центъра? Супермаркети? Там май се води кв. Гео Милев или е Изток?

# 4 252
Това е кв. Гео Милев. Кварталът според мен е много хубав. Преди няколко дни Фандъкова каза, че след 3-4 години ще започне изграждане на разклонението на метрото Гео Милев -Слатина-Арена Армеец-The Mall. Достъпът до центъра и сега е много добър. С трамвай 20 се стига до Сердика за 15 - 20 мин. От зала Универсиада до Плиска е 5 мин., а там има достатъчно транспорт. Пеша до Орлов мост е 15 мин. Има предостатъчно магазини, вкл. 3 бр. Фантастико, Били, Кауфланд е на 2 км. (две спирки на трамвая). Пълно е с хлебопекарни, магазини за млечни продукти, био магазини, за месо и изобщо магазинчета да искаш. Кварталът е тих и уреден, с много зеленина. Големият му проблем е, че строителството е почти само старо строителство, въздухът през зимата е доста мръсен (тъй като мръсотията от горенето на къщите в Редута слиза там) и шумът от самолетите (ако това Ви пречи).

# 4 253
Благодаря много за мнението. От изброените само шумът на самолетите би ме притеснил, не знаех, че от там снишават и се чува така,  мислех че в само Подуене и около бул. Мадрид, както и парка Заимов има такъв проблем.

# 4 254
  • София
Като каза за успешен имот за даване под наем имаш предвид Дианабад или Изток около Литекс тауър?
И да питам тук - какво ви е мнениетот за квартала около МВнР и зала Универсиада? Не го познавам толкова добре, само съм минавала. Някакъв шанс за метро или друг лесен транспорт до Центъра? Супермаркети? Там май се води кв. Гео Милев или е Изток?

Ние сме на Зала Универсиада, уличките към Ситняково. В нова сграда сме, но няма много като нас тук. Повечето са малки тухлени блокове. Ще има метро, официално го обявиха, ще върви по Гео Милев, спирка на 31во и друга спирка на 93то училище. Щели уж до 3 години да почнат. Аз не страдам от липса на транспорт, бул.Цариградско шосе е на 5 минути, на Ситняково ( кръстовището) има куп спирки също. Трамвая 20сет е добър и стига до центъра. Има парк Борисовата градина ( горната по - дива част) на пешеходно разстояние, има парк Гео Милев също на пешеходно разстояние. Мол Седика също на 10 минути пеш от нас. По - нагоре са Мол Скай Сити и Мол Галакси ( малки квартални молове, но прилични) Магазини има на 10 броя големи около нас.
Градини смятам има добри ( повече са от други квартали) и училища има прилични, без да са най - добрите, стига да им попаднеш с адрес в микрорайона. Ние сме нова сграда с ТЕЦ и  паркомясто и не мърдам от тук, а имах доста задръжки заради цената и скъпотията Grinning

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 11:19 от Yangdze

# 4 255
А със самолетите как стои въпросът?

# 4 256
Най-хубавата част на София за мене - от Подуяне към Оборище, Ситняково, Яворов и Гео Милев.

Не мисля, че самолетите са проблем. Аз лично в Редута ги чувам ужасно рядко /рано сутрин евентуално, когато е тихо навън/, едва ли надолу към Универсиада ще се чуват повече.

# 4 257
  • sofia
Имаш предвид частта между Шипченски проход и Цариградско или отсрещната - между Шипченски проход и ул. Гео Милев?
За първата спомената от мен - пазарът Ситняково е най-близкото за пазар. Тази част е по-уединена.
Другата е "по-комуникативна", там живеят съученици на сина ми, моя добра приятелка и доста съм обикаляла квартала. Лично на мен ми харесва района. Дори и тази част към ул. Николай Коперник.
Там самолети не съм чула. Горе на Редута, в частта, която е по-близо до Сухата река съм чувала.

# 4 258
Чуват се и то доста силно, но може би над квартала минава някое от трасетата по определени линии. Не е непрекъснато да минават самолети, от време на време (предполагам само от едно-две направления захождат от там). На мене това никога не ми е било проблем. Без да съм сигурна, мисля че самолетите, които идват от Франкфурт минават от там. Ако си харесала там апартамент виж разписанията и отидете да пиете кафе или да се разходите там 15-20 мин. преди часът на кацане. Ще видиш дали ти пречи

# 4 259
Още нищо не съм харесала, но ми се струва спокоен и уреден квартал близо до Центъра и до зеленина. Трябва да се поразходя там и да добия лични впечатления. Засега това, което споделяте за мен са плюсове предимно. То и прехваленият Изток, а особено Лозенец  има части, в които не бих купила имот, така че всичко е резултат от претегляне на плюсове и минуси.
А това в коя част ще търся - не зная, питах за квартала като цяло, понеже хич не съм наясно с разликите в различните му части.

Последна редакция: чт, 01 фев 2018, 10:40 от milittana

Общи условия

Активация на акаунт