Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 619 054
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 995
Нямам предвид общината да строи инфраструктура, а да задължава строителите първо да предвиждат достатъчно паркоместа, второ отстояния от сградите, трето зелени площи около блокове и асфалт около тях. Да, цените на имотите щяха да са по-скъпи, но който не му харесва в крайна сметка, да не купува парцел там и да не строи.

# 4 996
Аз пък смятам, че ако ги строяха с градинки и площадки, и предвиждаха удобни улици, удобен транспорт и цените на имотите щяха да са по-високи та даже можеха да взимат повече на м2 от Лозенец. Щеше да се получи изцяло нов квартал, функционален, ново строителство, нови градинки. Всеки щеше да иска да иде в такова, даже аз (панелената любителка) бих искала. Сега уж печелят повече от продаването на повече сгради, но ги продават на по-ниски цени, отколкото биха могли, ако имаше реална инфраструктура и беше наистина много желано.

# 4 997
Че то това си го има в закона и в момента. Паркоместата, отстоянията и определен процент озеленяване. Асфалта си е от общината, защото пътя не е частен имот, а общински. Стоителя няма право да асфалтира общински площи.

# 4 998
Минус на всички квартали в такива снежни дни е, че срещу всяка пешеходна пътека на тротоара те чака непробиваема купчина сняг, госпожо Фандъкова!

# 4 999
Че то това си го има в закона и в момента. Паркоместата, отстоянията и определен процент озеленяване. Асфалта си е от общината, защото пътя не е частен имот, а общински. Стоителя няма право да асфалтира общински площи.
Е, спазва ли се? В новите квартали на какво прилича? В МанЛи не ми се налага да ходя често, но през Витоша минавам. Няма един свестен тротоар. К'ви градинки, к'ви пет лева?! А покривите от три етажа и вътре като катакомба от скосявания, трегери и стаи с неправилна форма! Кой е луд в случая-изялият баницата или този, който му я е дал?!
Да имаш такива свободни парцели близо до центъра и да позволиш да се застроят по този безумен начин! Даже и улици да няма и да е кал, го намирам за по-приемливо, отколкото да ги настроят едно върху друго, без достатъчно място за паркинг и зелени площи. Поне улиците могат да бъдат изградени в някакъв момент в бъдещето, а като няма място, нищо не може да се направи.

# 5 000
Аз съм глупава, ама се чудя точно това - строено на ливади, празно място бол, имало е прекрасна възможност за планиране на всичко необходимо за задоволителна инфраструктура - няма обекти, с които да се съобразяваш, можеш и градинка да сложиш, и улици, и паркоместа, но де тоз акъл...
Навремето и аз вярвах в това. Включих се в строежа 2003 г. и срещу нашата кооперация трябваше да има еднофамилни къщи и градина. Да, ама не. Повече от 10 години стоя празно и сега си имам чудесен 10 етажен блок с няколко входа.....
Но пък от другата ми страна има общинска детска площадка с мъничка градинка /направеха я миналата година/и до нея частна детска градина с голяма градина и двор.
Около нас като транспорт и инфрастрктура е ок, но по - нагоре към околовръстното изобщо не е така. А наистина можеше целия квартал да стане добре..

# 5 001
DonJon, аз затова питах по-назад колко големи трябва да бъдат по закон отстоянията. Какъв % трябва да има озеленяване. Защото ми се вижда, че изобщо не се спазва или, ако се спазва, по начало е предвидено прекалено малко разстояние.
Айде за асфалта ясно, че е "проблем" на общината.

# 5 002
Асфалта, когато се полага на частни имоти е проблем на всички данъкоплатци в София.

# 5 003
Гугълче, всичко се спазва иначе не могат да вземат Акт16. Просто отстоянията между сградите и процента озеленяване са минимални по закон. Строителите, че са алчни- алчни са. Но и закона е "слаб".
Отстоянията бяха мисля 3м от границата на имота, което ще рече, че на 6м от терасата ти, може да имаш комшийска тераса, а 6м нищо не са. А озеленяването е такъв мижав процент, че изобщо не може да се говори за "градинка", а по-скоро за някоя лехичка с 2 храста.

# 5 004
Гугълче, всичко се спазва иначе не могат да вземат Акт16. Просто отстоянията между сградите и процента озеленяване са минимални по закон. Строителите, че са алчни- алчни са. Но и закона е "слаб".
Отстоянията бяха мисля 3м от границата на имота, което ще рече, че на 6м от терасата ти, може да имаш комшийска тераса, а 6м нищо не са. А озеленяването е такъв мижав процент, че изобщо не може да се говори за "градинка", а по-скоро за някоя лехичка с 2 храста.
Ясно. Това обяснява нещата.
6 м, леле. То хола ми е 7-8 по дължина. Grinning
Moже детето ти да си играе на волейбол със съседското дете през терасата. Grinning

# 5 005
  • София

И като добавим колко лесно е да избягаш от изискванията на определен брой паркоместа на "апартамент", като си пишеш всички апартаменти "ателиета", картинката става от българска по-българска.
Но, както все се оправдават от общината, такъв е ЗУТ, а тоя ЗУТ явно Мойсей го е свалил със скрижалите от Синай и не може да бъде някога изменен. Ама тясно ни е, ама не се диша, ама не може под терасата ми да строят, ама как така без тротоар - "ох, вярно, не е добре положението, но какво да сторим? Такъв е ЗУТ!!!"

# 5 006
Нямам предвид общината да строи инфраструктура, а да задължава строителите първо да предвиждат достатъчно паркоместа, второ отстояния от сградите, трето зелени площи около блокове и асфалт около тях. Да, цените на имотите щяха да са по-скъпи, но който не му харесва в крайна сметка, да не купува парцел там и да не строи.
И сега е в сила ЗУТ
Отстоянията зависят дали се гледа от страни на парцела, или от дъното
Когато е дъното са 15 метра, което не е малко

Когато е от страни май са 3 м при строеж до 2 етажа или 5 метра при повече
35% май беше озеленяването в манли??

Последна редакция: пн, 26 фев 2018, 19:36 от rumka833

# 5 007
  • София
Най-голямата грешка изобщо беше, че земята след комунизма са върна в реални граници. Общо взето ако закараш трима свидетели да кажат че тия 4 дка в МанЛи или Младост са били Лозето на дядо ти и бутнеш някой лев ти правеха констативен нотариален акт.
Но по-големият проблем е със земеделската земя, че от общо 55 млн декара са нацепени на 12 млн парчета.
Абе "умници" са всички.
Законите не са лоши по принцип за застрояването. Но се заобикалят изключително лесно покрай корумпираната бюрокрация
Едит -  вече има изискване и ателиетата да имат паркоместа. Ама хора като Артекс направиха друга далавера, но не е за форуми....

# 5 008
  • София
Артекс предвидиха системи за двуетажно паркиране в последната си висока сграда, поради невъзможност да изпълнят 6 етажа подземен паркинг. Самите системи са хубаво нещо, но в общия случаи се взимат под наем докато приключи приемателната комисия.
Финансовата страна не е за пренебрегване - в някои случаи излиза по-изгодно да се проектират 2 подземни нива за гаражи, отколкото 1 етаж с двуетажни механизми. Строго специфично е.
А относно ателиетата - от много години насам са приравнени към жилищата и съответно се изискват по 1 паркомясто за всяко.

# 5 009
  • София
ХА, запознат си  Peace
Има и други подробности за сградата им в Дървеница в частност Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт