Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 630 668
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 765
  • София
Ами хубав е Лагера. За мен всичко по "Борис" е хубаво.
Освен това има градинки, зеленина,транспорт, близо е до центъра.
Същите плюсове и аз имам. Познавам го донякъде защото преди офисът ми беше там. Магазини има, хората са приятни, оживено е, а в същото време спокойно.

# 766
Лагера е хубав квартал, добра инфраструктура, мястото на улицата е ОК. Обаче ако квартирата е във високите ЕПК блокове - огледай го добре, много от тях са в окаяно състояние, яко кражби на парно от "почтени" съседи, има и дребна престъпност по входовете... (поне това е моята информация).

# 767
Ние също бяхме на 2 линия от Борис (но в Хиподрума) и беше ужасно шумно, въпреки втората линия. Така и не свикнах, а преди това живеех на Сливница и Ботев, т.е. доста шумно място, но тук шумът беше пъти по-силен. На отворен прозорец не можех да чуя какво ми говорят по телефона.
Идете и огледайте, вижте в коя част на Мъглен е, ако е по-навътре, добре, ако не - постойте на отворени прозорци и преценете. Зависи от разположението на сградата, другите пред нея...

В района тогава имаше единствено една Била, сега не знам как е, дано да са направили и други вериги, защото се чувствах като с вързани ръце.

Като транспорт на мен не ми беше удобно, предпочитам метро, но зависи и докъде ви е ежедневното пътуване  Peace

# 768
Ъъъъ, кхъм, уж си по-голям от мен пък глупости говориш.... Яко се икономисваше и яко се крадеше през соца.... пък контрол ли бе да го опишеш.
Аз редовно чета тук, че в панелите били такива големи стаите пък в новото строителство били такива мънички. Къде ги видяхте тези големи стаи в панелките аз просто не знам.... масово "големите" холове са 16-20 кв.м, а стаите са 3 на 4, в кухните пък не можеш да се завъртиш спокойно, защото "другарите" са ги проектирали панелките без трапезарна част и съответно хората блъскат вътре и маси за хранене.
В новото строителство има големи недоразумения, но има и много добри жилища, които са функционални и мислени. Моето например е такова  Flutter Кухнята ми е съвсем отделно помещение (което за мен не е много голям плюс) и е 12 кв.м, холът ми е 35 и т.н. В крайна сметка търсенето определя предлагането и когато се търсят 3 стаи ама за много малки пари то е ясно че квадратурата ще е смешна, а разпределението изчанчено.

Аз съм напълно съгласен с това мнение. Разбира се, че при соца се крадеше като за световно. Дори на строежите им викаха "денонощните магазини" Laughing Имах предвид, че въпреки кражбите, се слагаше и достатъчно материал и в строежа, защото тогава и технически ръководители, и инженери, и архитекти, и проектанти - всички бяха със смешни заплати и никой нямаше да рискува да влезе в затвора, ако с някой блок нещо стане или недай си Боже се събори. Защото тогава и в затвора се влизаше, пък за 200лв заплата за какво да рискуват да си сложат подписа, че всичко е наред, ако не е.
Колкото до новото строителство, разбира се, че има и много добри жилища ново строителство, с големи стаи и хубави разпределения, ама ний със гайдите не сме ги и виждали даже:) Те са за баровци като тебе:) В което няма нищо лошо, всички искат да са баровци, ама не всички могат. Mасово новите строителства са с малки стои и кофти разпределение, обявената площ включва и общите части и като цяло панелите са с по-големи стаи. Ми аз имам един панел, в който не живеем, холът е 8,5 на 4 например, т.е. около 35 квадрата, другата стая е 5,20 на 3,65, пък третата стая, най-малката, е 3,70 на 3,70. Кухнята може да е малка, ама всичко се събира в нея. Тук се говори за замъци по Лоара и такива неща. За хора на такова ниво естествено, че панелите са пародия на жилища, ама кой може да има замък във Франция и за какво говорим въобще. Единственият замък, където съм ходил, е хотел Замъка в Неделино Joy hahaha, не е лош между другото, има басейн и чист въздух и биричката е 2 кинта Joy

# 769
Ще се отклоним доста от темата,но ми стана смешно по въпроса за замъците...Все пак във Франция не всички се ширят.Гледах предаване с българка кореспондент в Париж.Показа жилища  8кв.м.Това е минимума разрешен за отдаване под наем.Тясно,но чисто и прилично.Наема беше мн.скъп,предполагам нормално за този град.
Старите апартаменти с високи тавани в нашата столица са ги отоплявали с печки на въглища,дърва.В по-късен етап и с нафтови печки.Не са ми споделяли роднините да са студували,освен сутрин като изгори всичко в печката.Сега доста възрастни хора,а може би и не само те,студуват със спряно парно.

# 770
Ще се отклоним доста от темата,но ми стана смешно по въпроса за замъците...Все пак във Франция не всички се ширят...

Така е. В къщата, в която живееха до скоро, само главната спалня беше с нормални размери, другите бяха по не повече от 10-11 квадрата. Нова в затворен комплекс. И там като тук ги правят.

# 771
Доколкото знам, животът на панелите е около 50-60 години, освен ако не се санират. Като саниране НЕ е само топлоизолация.
Това изглежда, че е просто прогноза или медийна мантра. Тя не е вярна, защото най-старите панели в България са от средата на 50-те години, т.е., вече са прехвърлили тази възраст. Има само един или два блока с пукнатини, някъде по Толстой ли бяха...
Санирането е необходимо, естествено (и си права, че не е само топлоизолация), но като нищо ще изкарат едно 100 години дори без него.
А ела виж при нас как изглеждат масивни тухлени сгради на 70-80 години, само поради неподдържане на фасадна мазилка и покриви... Т.е. сравними са двата вида строителство, и двата изискват еднакво поддръжка.

То в България и гредоредът минава за плебейски и отживял времето си материал и поради ужасната поддръжка никой не ще да го купува. Ама мога да ти посоча поне пет европейски града, където е пълно с къщи на външен гредоред на по 300-400 години и са в добро състояние, жилищни, хотели и какво ли не. Обаче колективизацията и народната власт мамата си трака...
Много лоша поддръжка масово на сградите у нас. Независимо стари или нови, тухли или панели.... Едва напоследък забелязвам някаква мобилизация на етажната собственост с идеята да се направи нещо хубаво за общото благо. Скоро минах покрай стария си блок в Младост 3 - то не са градинки, то не са ремонти на мазета и покриви, смяна на дограми и т.н. Направо ми взеха акъла.
Дано да стане масова практика и хората започната да се грижат не само за апартаментите си, но и общите части.

# 772
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ей, ама страхотно си изкарах по Лоара, препоръчвам на всеки да отиде да види, току виж разбере, че от Искъра по-дълбоко има  Wink. Къщата, за която говорих си е почти типична за региона там и я дадох  за пример във връзка с отоплението и височината на таваните. И не е моя, за съжаление...засега  Laughing. А че в Париж има жилища и по 30 кв.м  всички го знаем, разчуват се такива неща  Joy

# 773
Иронията е излишна. И аз си мислех, че "всички го знаем", но като чета назад, само българските сгради са освиркани, че били с малки стаи, явно не се е разчуло за другите достатъчно  Simple Smile

# 774
  • София
Достатъчно съм била по чужбина по къщи и квартири с малки стаи и тъпи разположения.
Леле, сега се сещам за една доста голяма къща с басейн, която имаше обособени 3 стайчета!
Останалото бяха едни преходни помещения без много смисъл.
На едното помещение ние трябваше да му сложим врата, за да го направим на спалня.

# 775
Разбира се, че и на други места има малки стаи и бездарни архитекти (в Париж наистина са отвратително малки огромна част от имотите, че и скъпи).
Но като лоша до никаква поддръжка сме №1, убедена съм. В този смисъл препрочетете поста на Жаве няколко реда по-горе.
Докато не започне системна поддръжка на сградния фонд, общите части и междублоковите пространства, ще живеем в кочина, уви.

# 776
  • Отвъд алеята зад шкафа
Напротив, към някои хора иронията и сарказмът никак не са излишни. А и темата е за кварталите в София, дори не става дума за България, така че смятам за излишно подробно да се коментират квадратури на жилища в други страни. Иначе имам какво да споделя. А относно панелите - нарочно не се намесвам, достатъчно години от живота си съм живяла в панел и то точно в Люлин, имам мнение, което не може да бъде променено, но не искам да го налагам на други пишещи в темата, защото те живеят добре там и намират позитиви. Така че може би повече от четящите и пишещите тук трябва да имат поне малко такт и да не се опитват непрекъснато да натриват носове.

# 777
Аз много харсвах един квартал, където живях преди години, но сега като минах... не можеш да си поемеш въздух, сякаш нещо те затиска, няма къде да стъпиш. При други развитието е в положителна насока. Кварталите се променят, те са "живи". Впечатленията за конкретен период са си за конкретен период. Не пречи да се изкажат, но е хубаво да се уточни за кога се говори, за да добият питащите най-точно впечатление.
Отделно, че във всеки квартал има лоши места, но няма как да кажем, че всички стари тухли са гадни, смърдят и не се поддържат, защото сме попадали на 1-2 такива. Примерът е напълно произволен.
И не на последно място - хората търсят различни неща и това води до различни места, затова е странно да се убеждаваме едни други какво е хубаво. Ако един човек харесва център и иска там да отгледа децата си, няма как да разбере друг, който избира квартал, пък било то и най-престижния, камо ли ако става дума за местене в зелено село, например.
Всеки има своите аргументи за избора си и не виждам защо да не може да ги каже, без това да се приема за убеждаване - аз съм по-по-най, нали това е и смисъла на темата? Да споделим. А това, че за един моят + е негов - е напълно нормално.

По въпроса за такта съм съгласна напълно.

# 778
Здравейте,
искам да разкажа за квартала, в който живея.
Банишора.
Но в района, който е зелена зона - карето "Опълченска", "Ботев", "Мария Луиза", "Сливница".
Плюсовете:
за много кратко време - големи промени в квартала: на първо място Метрото, разбира се - и ремонтът на цялата прилежаща инфраструктура около него. В общи линии - всички булеварди и тротоари са чисто нови. Транспорт - за навсякъде, редовен, даже вече и излишен, трамваите в час пик са празни, пуснаха нови машини за трамваи и тролеи. Двете градинки на "Ботев" са в прекрасно състояние. Тротоарите на "Ботев" обаче в участъка до "Сливница" са ужасни.
Зелената зона махна колите от тротоарите, но сега тепърва започва ремонтирането им.
Гарата знаете ще стане чисто нова, очаква се безумните подлези да се оправят и асансьорите да заработят. В комплекса ще има хипермаркет, ресторанти, магазини, Лъвов мост ще е готов скоро. Женският пазар също чисто нов - качество и ниски цени. Близост до центъра - ходя си пеш на работа. Парк - Северен парк - също се обновявава. Та да обобщя - зелен квартал, спокоен - в уличките навътре. Живеем до Сарагоса - детската градина. Поради това, че до детската градина има голяма сграда на пощата, църквата, вече много добре разположените сгради по устройствен план - не дават възможност за презастрояване. Уредени паркинги на блоковете - а зелената зона накара хората да си паркират правилно и зад блоковете колите, където си има място за това. Та, зелени малки улички, някои с павета, други с приличен асфалт, спокойствие към 18.30 , когато трафикът се е изнесъл. Големите булеварди дават възможност бързо да преминават колите и да няма задръствания. Чакам с нетърпение да пуснат "Лъвов мост" и да се освободи движението от "Ботев". Ще си ходя пеш по новичката "Мария Луиза", предстои ремонт на тротоарите й, смяна на осветлението и такааааа. Спорт в района - с карти на добри цени има възможност за спорт в малките хали - фитнес, пилатес, аеробика ...., в хотел "Принцес" или както там му е новото има има плуване, водна гимнастика, фитнес. Детските площадки са в много добро състояние. В парка се поддържа растителността, има много цъфтящи цветя. Карето над Опълченска има тенис кортове. Близичко са Кауфланд, Лидъл, Пикадили, в пасажа има Техномаркет или Технополис - не помня, Баухаус, мебели. Карфур. В обобщение вляха се средства определено с резултат.
Така. Минусите: или по-скоро какво още може да се направи без да отнеме много средства. Голямата градинка на Ботев - централно има разположен магазин, сладкарница, две люлки изчезнаха - счупени - вече ги няма 4 месеца. В градинката младежи се събират, в което няма лошо, а и хич не са първа младост, щото има и вече родители... та цапат. Цапат, не ползват кошовете за боклук, но всичко това зависи от хората, какво да се прави /ааа да има и сладкарници "Пчела" и "Неделя", заведение "Портокал", "Охрид".../
Взривиха Бирената фабрика. Там щеше да е Молът, който построиха на Стамболийски.
Не е толкова страшно, че молът не е там. Но дупката на Бирената си остана. И не знам какво точно и кой точно се бори, но наистина не разбирам защо е празна дупка.
Тротоарите на "Ботев" споменах. Сега наистина булевардът е по-натоварен, но скоро ще пуснат Мария Луиза и всички ще си се возят по новичкото. Личното ми мнение е, че трамваите по Ботев са излишни, по "Мария Луиза" също, но засега ще стоят. Слушам колеги - едва се натъпкват в превозните средства, мисля, че е редно да пренасочат тези празни машини.
Честно казано с това минусите се изчерпват. Карето е наистина спокойно. Да, преминават разни елементи по контейнерите за боклук, но съм убедена, че ако не събират те стъклото, хартията и пластмасата, София ще е зарината с боклук. Това реално е разделното събиране на отпадъци, защото тези хора едва ли всички са крадци, но наистина предават тези боклуци за рециклиране. Толкова е зелено, че дърветата правят тунели над улиците. Подрязват ги редовно. И не на последно място - сградата на Общината е ремонтирана Wink))). И така - не хваля цялата Банишора, хваля нашето си каренце. Харесвам си го, спокойно ми е, зелено.
Грозната част от карето скоро ще е чисто нова. Остава само Общината да реши какво ще прави с нерагламентирания паркинг пред Централна гара. Мол? Сграда за администрация? Не е ли възскъпичко? Предлагам парк. На цялата площ. Парк. Дървета има. Остана да се премахнат колите от там, да асфалтирате алейки, и да се карат скейтбордове, колела, защо не 2-3 въртележки. А и убедена съм едно разчистване - би довело САМО същите забавления на място, както и в парковете.

# 779
И преди да сте ме нахокали ...
Относно поддръжката: имаме си градинка пред блока. Всяка пролет един дядо я обръща с права лопата, а бабите са насадили цветенца и храсти, зад блока има зелена полянка.
Други пък от съседите събират падналите сухи клонки и косят тревата.
Ние боядисахме часто от стълбището.
Звучи прилично, но не е достатъчно.
За съжаление има хора, които нямат против да изпушат 5 кутии цигари за 3 дни, вместо да дадат 15 лв. за латекс - веднъж на 5 г. и просто след това да пазят.
Мисля, че няма хора, които да не могат да държат мече за нанасяне на латекс. Така че за труд може и да не се заплаща, а да се запретнат ръкавки и наистина да се освежат общите части. А даже и 5 от 10 съседи да не се включат, какво толкова? Колко живота ще живеем?
И така... на нашия вход си му трябва още латекс и боя. Някой ден ...

Общи условия

Активация на акаунт