Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 624 159
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 90
Здравейте на всички Simple Smile

Включвам се в темата по повод на това, че от няколко месеца си търся апартамент в София. Много е трудно...Ще споделя моя опит, може и на вас да ви е от помощ.

Живяла съм в Изток. Това за мен е най- добрият квартал за живеене. От една страна- Плиска, от друга- метро, от трета- на пешеходно разстояние през Борисовата до центъра и източните квартали. Магазини и аптеки денонощно, всякакви вериги...Цените са като навсякъде... Недостатък е, че преобладават старите кооперации, съответно само такива се продават...на много високи цени. Много е тихо, през почивните дни оглушително тихо, заради застаряващото население на квартала. Но ако някой има финансовата възможност да инвестира в един такъв, да подмени инсталации и изобщо...да направи основен ремонт, ще си живее там прекрасно и след години ще го продаде скъпо...Ясно е защо. Цигани, наркомани и мутри няма.

Живяла съм в Люлин...До момента, в който влязох в квартирата, не бях стъпвала  там. Прибирала съм се посред нощ от работа...Няма нищо страшно, всичко живо там спи по това време...Предимства- метро, Била, денонощна аптека, спокойно е и лесно се стига до всяка точка на София.(предвид местоположението на квартала) Във всеки случай Люлин не е това, което е бил преди 10 и повече години. Цигани има много, въпросът е, че половината от тях живеят и си поддържат панелките, не са клошари. Лошото е, че няма по- различен магазин за дрехи от втора употреба, ако живееш по- навътре в квартала е неудобно...Пълно е с хлебарки, често има повреди и спират ток, вода...Но..кварталът все пак се развива.. Най- гнусната част му е мръсният пазар и занемарените междублокови пространства..

Обиколих буквално всеки квартал на София, който мога да си позволя и стигнах до заключението, че Старата част на Овча купел е прекрасен вариант. Преобладават къщички, въздухът е чист, мирише и се вижда природата в провинциална среда. На 20 минути е от центъра и изходите на града. Има ново строителство, което е съобразено с околната обстановка. Има денонощна аптека и голям, добре зареден магазин. И за мое учудване, всички хора, с които съм се запознала там, са искрено щастливи, отзивчиви, а не озлобени като голяма част от населението.
Овча купел 1(над кауфланд)...Ново строителство, прекрасни апартаменти, но тип Люлин и Младост.Магазините и аптеките са отдалечени, природа няма, имаш изглед към колибите отсреща...

В обобщение- има избор, зависи какво търси човек. И от какво има нужда.

# 91
  • There I was on a July morning

Овча купел 1(над кауфланд)...Ново строителство, прекрасни апартаменти, но тип Люлин и Младост.Магазините и аптеките са отдалечени, природа няма, имаш изглед към колибите отсреща...

Малко е кофти транспортът и наличието на бездомни кучета, иначе не е лошо там.

# 92
  • София /Абсурдистан
Живяла съм в Изток. Това за мен е най- добрият квартал за живеене.

+ 1  Peace
Също и Изгрев. Само че цените ....

# 93
alegra, не мисля, че има такова населелно място без антени, камо ли пък квартал. Peace

ebouguereau,позволи ми да не се съглася с някои обобщения за Люлин. PeaceНе знам кога си живяла тук, но според впечатленията ти предполагам, че не е скоро. Като цяло не го харесвам като квартал, живея в Люлин 3 от 2 години (на 5 мин. от пазара). Може да се каже, че е гнусен, но в момента тече ремонт, много по-подредено е и надявам се да стане по-чисто. За магазините втора употреба е пълен абсурд, че са само такива. Има магазини от всякаква ценова категория и за всеки вкус. Лошото на пазара е,ако живееш точно до него, защото мирише, мръсно е и е шумно. Но пък цените са, да не кажа, на 1/2 от останалите магазини и бакалии, което несъмнено е предимство. Money За хлебарките няма какво да коментирам, ние живеем в 14-етажен блок и нямаме нито една, не знам как си направила изводите, че в целия квартал е такова положението. За тока и водата е същото. Съгласна съм,обаче че междублоковите пространства не са поддържани, (въпреки че на фона на останалите квартали са огромни), което всъщност ми е най-голямата мъка и заради което не харесвам Люлин, но пък ми е направило впечатление, че хората са много задружни. Почти пред всеки вход се събират съседи на по биричка, нещо което на мен ми е много мило. Grinning Като цяло Люлин не е лош квартал, но както ти каза има на къде още да се развива.

За Младост мога да кажа, че и пари да ми дават няма да се върна. Живях в Младост 1, на няколко минути от пазара и метрото и въпреки всичко беше най-ужасното място, на което съм била.

Изток не ми харесва, много ме депресира този квартал, може би като остарея и помъдрея ще съм на друго мнение, но тишината ме плаши на моменти.

# 94
  • София
Живяла съм в Изток. Това за мен е най- добрият квартал за живеене.

+ 1  Peace
Също и Изгрев. Само че цените ....
Дам  Tired
Живяла съм там в детските си години.
За съжаление там дори старо строителство и апартаменти, който са основен ремонт държат цени Уау.
Родителите на майка ми все още живеят там, прави ми впечатление, че в техния, а и околните блокове няма много млади хора, освен разбира се в новите блокове при автогарата.

Малко е кофти транспортът и наличието на бездомни кучета, иначе не е лошо там.
И там съм живяла, но на Монтевидео.
За транспорта не мога да се съглася, на мен винаги ми е бил удобен, главно маршрутки съм ползвала.
Всичко ти е на няколко крачки, каквото и да ти потрябва можеш да намериш.
Кучетата ги преживях, но махалата от другата страна на Обиколна не успях.

Сега съм в Дървеница, като квартал ми харесва в пъти повече от Овча купел, но в никакъв случай няма такова разнообразие от магазини, банки и услуги.

Последна редакция: вт, 03 сеп 2013, 22:45 от ~Étoile~

# 95
  • Отвъд алеята зад шкафа
Като чета темата, разбирам, че наистина за всеки влак си има пътници. На един му харесва едно, на друг друго. Идеален вариант няма, все с нещо трябва да се направи компромис, въпрос на приоритети.

При избор на апартамент има 2 най-важни фактора, които не могат да се променят - локация и квадратура. Всичко друго може да се поправи с ремонт, но локацията и размерът на жилището са константа. Ние не искахме да правим компромис с локацията и размера. Живяла съм в няколко квартала на София, буквално във всичките краища на града и имам мнение за себе си. Сега купуваме жилище в Лозенец. Знам всички негативи на квартала, но много добре знам и позитивите. В нашия случай този квартал най-много отговаря на това, от което се нуждаем. А то е да губим възможно най-малко време в пътуване, да има инфраструктура от транспорт, магазини, училища, детски градини, банки, паркове и т.н.
Живяла съм в Люлин и Обеля, по-ужасни квартали от тях са единствено може би Левски Г и Горубляне.
Старата част на Овча купел е много зле откъм улици и транспорт, не бих живяла в там, въпреки, че настроиха хубави нови кооперации. Но пред тях няма път, само кал и дупки. Тотално обвързан си с кола. Маршрутките не са вариант за предвижване за мен, нито мога да си пусна децата сами да се прибират по този начин. Родителите ми живеят в Горна баня и там предвижването също е доста неприятно.

Изток е прекрасен квартал и неслучайно е толкова скъп. Изключително уреден, с добра инфраструктура, граничи с парк, има метро и цялата комуникация на Цариградско шосе, но най-голямото богатство е профилът на живущите там. Въпреки това не можеш да стигнеш пеша до центъра, както правим в Лозенец - за 10 минути съм на НДК, без да се налага да взимам колата или транспорт.

# 96
Нормално е да имаме различни впечатления от един и същ квартал, предвид колко е голям, различните му части са строени и населени в различни периоди и т.н.

# 97
Да, така е, всеки с приоритетите си.
На мен Изток много ми харесва, ако имам парите, бабичките ще ги прежаля  Party
Но пък Лозенец изобщо не ми допада, настроиха там хиляди кооперации, минавам на една боя разстояние с колата, когато имам път. И се изнервям страшно. Изобщо - центърът не е за мен, независимо дали идеален или широк.
В Младост - 2 ще живея с голямо удоволствие ако ми се случи, както в Гео Милев.
Много ми се живее някъде в покрайнините в къщичка, но предвид възрастта на детето /5 години/, а и финансите, ще зъдржим поне 15-на години.  Laughing

# 98
  • София
Горната част на Лозенец, между Семинарията и бул. Черни връх, не е застроена. В голямата си част е ниско строителство или с дворчета или с големи пространства между сградите.

# 99
  • Отвъд алеята зад шкафа
Има и незастроени части. Особено частта около резиденция Лозенец е застинала във времето преди 30 години, ходих да гледам там апартамент, много близо до 107-мо у-ще. Ние избрахме имот на незастроено място, до спирка на метро и на 5 минути пеша от работата на мъжът ми, на 10 минути пеша до НДК, на 5 мин. от Южен парк. Много държахме да намерим тихо място. Въпреки всички изброени позитиви за мен, няма пълно щастие - паркирането. И какво -сега в Младост като си паркирам без проблем, това решава ли другите ми проблеми?
Иначе има една доста неприятна част на Лозенец- от Кошарите до Мол Парадайз, както и около ул. Богатица и Кожух планина. Кварталът е далеч от идеален, но за нас имаше най-много плюсове. Докато търсихме жилище получихме много изгодно предложение за апартамент в Бояна - супер лукс, огромна квадратура, но локацията! Какво да правя там, да се заробя като шофьор и 1/3 от денят ми да минава в колата, да няма аптека в близост?
Къща с двор на спокойно, чисто място, но на кратко разстояние с кола от центъра ме привлича, но след 15 години. Дотогава с 2 деца и усложнена логистика просто не стои на дневен ред.

# 100
Дами, след поредното дълго обикаляне в търсене на 'моят нов дом' какво ми се случи...Овча купел, перфектен, но изключително малък...Нова китна сграда на полянка, около нея...не, около нея още не е асфалтирано...Вътре влага, а някаква съседка без да иска пуснала крадец в кооперацията...Отгоре на всичко 20 квадрата от цената са идеални части. Отказах се. И сега новата ми тръпка се оказа един наистина перфектен апартамент за мен. Намира се в Люлин 1...А колко мрънках, че там никога повече няма да живея...Обиколих квартала, изглежда доста добре, различно от останалите части. Има Фантастико, аптеки, магазини, ново строителство, млади хора с деца...На 5 минути от двете линии на метрото. И по тази логика...какво като е на края на света. Ако някой има лични впечатления от този микрорайон, моля да сподели, защото още не мога да повярвам и не знам дали съм обективна от позицията на страничен наблюдател Simple Smile

# 101

Ами.. като те е грабнал Люлин 1 , няма кой да седне и да те разкандардисва тук Wink
щом ти харесва купувай  Mr. Green
 в крайна сметка ССФ няма да живеят Ти си с парите и вкусовете си !

Моето мнение: пари да ми дават не отивам там (по спалните )

# 102
Освен ромите и средното ниво на битова престъпност /тя е навсякъде/, какъв му е кусура на Люлин 1?

# 103
pinko, спални са наричани новите квартали, в които не е имало инфраструктура, в момента аз не се сещам за такива.

Люлин 1 е от най-слаборазвитите микрорайони, най-отдалеченият е, а освен това и метрото не му е много удобно. Общежитията също отчитам като -. Преобладават старите панели (с външни балкони). Новото е основно на границата с 8 и там е добре. Няма училище.

10 и 8 харесвам аз, както и вътрешната част от 6 и 7. Не намирам разлика с останалите квартали с блокове, които се определят като добри  Peace

# 104
  • София
Аз не бих стъпила в Люлин, Надежда, Овча Купел, Обеля и тем подобните му квартали. Най-малкото има огромна разлика в манталитета на хората, живеещи в централната част на града и в покрайнините. ММ живееше преди в Младост 4. Еми не ми допада този квартал. По цял ден съкооператорите по анцузи и галоши чоплят семки пред блока и се наливат с бира. Все едно съм на село. Преди намаше цигани там, сега вече и в Младост се заселиха. В Люлин при една приятелка пък на детската площадка има по равно българчета и циганчета. Как да си пусна детето там да играе??? В момента сме на квартира в Иван Вазов на входа на парка. Мислим да си купуваме нещо, но пак ще е в тази част - южните квартали - Иван Вазов, Стрелбище, Гоце Делчев. Лозенец, Яворов и Изток също са добри квартали. Също и тази част на Гео Милев между Плиска и Шипченски проход. Там работя и наистина е хубаво и много спокойно.

Общи условия

Активация на акаунт