Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 630 051
  • 6 123
  •   2
Отговори
# 285
  • София !
Много искам да живея в къща и честичко преглаждам обявите за продажба. Прави ми впечатление, че в Орландовци и Бенковски цените са доста по-ниски. Какви са минусите на тези квартали?

Някои части от кварталите са доста ... ромски.

За Бенковски не знам , ама за Орландовци .. засичала съм доста роми там , и то преди 4-5 години ( сега не съм ходила на там ) , само си представям сега какво е  ooooh! .....

# 286
Аз живея на Скобелев.

Да започна с минусите.

От едната страна на кооперация пуснаха уж временно трамвай , но за постоянно го оставиха.  Шума е на 6 добре ,че е добрата дограма .

Магазини за пазаруване дефицит.

Бензиностанции дефицит .

Гледане в прозорците на комшиите поне при нас от едната страна.

Повечето сгради са без асансьор. За щастие ние си имаме.

Паркирането ясно е колко е зле. Ние имаме двор , но колко често някой идиот е спрял на входа.

Като има концерт в градинката на НДК всичко в нас вибрира. Е да мога да го гледам от балкона ама как кънти не е истина .

Има и още доста неща .

# 287
Може ли някой да каже мнение за зона б19 , че сме харесали един апартамент там .

# 288
  • София
Може ли някой да каже мнение за зона б19 , че сме харесали един апартамент там .
Аз за пръв път чувам това име  Rolling Eyes Къде се намира тази Зона?

# 289
  • София
Зона Б 19
Близо е до центъра, удобно е за придвижване, относително уреден квартал е, но жителите на съседната махала....

# 290
  • София
Ох, това било Б 19.... аз го четях като 619  Blush

# 291
А има ли живеещи около НДК - говоря за Скобелев и съседните малки улички, какви са плюсовете да живееш в тази част на центъра и какви са негативите?

Както всикчо друго - има си и плюсове и минуси
Плюсовете: в Центъра си - заведения и магазини в района колкото щеш. Вечер се прибираш пеша, не чакаш автобуси, задръстванията не те впечатляват много (разбира се, ако като мен работиш в центъра).
Ходенето по кварталите може да се сведе до минимум.
Вечер не е страшно да се прибираш сама жена, винаги е оживено, около нас винаги се е мяркала някоя-друга патрулка.
Кооперациите са малки, което за мен е плюс. Ужасявам се от мисълта за многоетажен панелен блок
Минусите, които разбира се не са малко:
Свестни магазини за хранителни стоки и зеленчуци няма ...
Паркирането е ужас просто, дори и да имаш право да паркираш, защото живееш в района - просто места няма  Crossing Arms
Една част са платени абонаменти, а за свободните настава истински бой. Това си е честно казано кофти тръпка - обикаляш като ненормален по 20 мин. и накрая ядосан паркираш на 15-20 мин. от дома ти. Като си с малко бебе, хич не е весело  Confused
За някои хора е проблем, че повечето кооперации нямат асансьор, за мен никога не е било, защото обичам да се движа и използвам всяка възможност за това
Като цяло обожавам района и не мога да си представя по-добро място за живеене в София от тази  Rolling Eyes
Но сигурно почти всеки мисли така за района, в който живее от години де ...
Признавам, че съм пристрасна и много харесвам този район

# 292
  • София
Какво ще кажете за много стар /края на петдесетте/ апартамент до Полиграфическия? За първи път харесвам подобен и съм в размисли и страсти.
Аз живея там и съм с две ръце "за". Познавам добре квартала. Ако нещо по-специфично те интересува, питай. Може и на лични. Основните предимства са удобният транспорт, вкл. метро, наблизо си до всичко в центъра и до много места се стига пеш. Ако си с малко дете, това е мястото с най-много паркове и градинки в Сф. Десетки са, не преувеличавам. Освен това кварталът има собствен чар, макар да е и доста занемарен.
Недостатъци: шумът от "Цариградско" (но зависи колко навътре си от него, а и старите кооперации са много шумоизолирани). Събират се доста агитки по мачовете. Паркирането е ужас.

# 293
Здравейте, за много години   bouquet
Аз съм още в търсене на квартира - не видях много мнения за ж.к. Слатина, интересува ме района около пазара в Слатина - какво мислите?
Как е транспорта там до центъра?  Grinning

# 294
Аз съм пристрастна. Центърът е най-доброто място за живеене. Независимо от проблемите с паркирането. Толкова много ЗА имам, че почти не се сещам за ПРОТИВ.
Живях четири години малко извън центъра / Бели брези/, е, върнах се с такова удоволствие, че не подлежи на описание. Буквално крещях от удоволствие, пренасяйки багажа торба по торба с малката си опел корсичка съвсем сама /мъжът ми е много ангажиран служебно/.
И по света като ходя, все ме влече към централните райони. Не можах да се превъзнеса досега по някой краен квартал. Къщи-мъщи, добре, ама все пак животът е сега и днес. Ако съм пенсионер с отраснали деца, които не живеят при мен, ако няма значение колко ми отнема придвижването от т. А до т. Б, може и да се насълзя при вида на къщичка в Мало Бучино. Но, въпреки че съм почти на 50 г., за мен е важно да съм близо до живота - театри, кина, клубове... Също така не обичам панелни блокове, не обичам "междублокови пространства". Не обичам квартали, в които няма улици и номера, а само номер на блок. Отчайващо дезориентирана съм в комплексите от рода на Люлин, Младост, Дружба. Депресират ме еднакви по вид сгради.
Ако човек има достатъчно средства, за да си позволи адекватно жилище в центъра, не трябва да се колебае.

Тва за панелните квартали дето го пишеш, съм напълно съгласен, кофти са. Ама и центъра не е хубаво място за живеене, камо ли пък най-хубавото. Не се сещаш минуси ли? Ами например ужасно е мръсен въздухът. Мръсни са и улиците, всички клошари, просяци и прочее са по централните улици. Огромен проблем с паркирането. Няма свестни магазини за хранителни стоки, няма такива от големите вериги Била, Кауфланд, Фантастико, Лидл. Останалите магазини пък са по-скъпи, щото и наемите, които плащат, са по-високи. По-високи са ти данък сгради и такса смет, а ако имаш кола, трябва да плащаш за паркиране без да имаш осигурено място.
Пък света - не го сравнявай, защото няма друга европейска столица толкова мизерна, зле подредена, мръсна и боклучеста, като София. Само в Тирана не съм ходил, но като се има предвид, че тя е под 300000 души, няма начин да е такава кочина като тук и сигурно и там е по-добре.

Такива пък задръствания има само в Букурещ /там е даже по-зле от София/, но и досега не мога да се начудя как например в Лондон, който е поне 6 пъти по-голям от София, няма задръствания и въздухът е несравнимо по-чист от софийския. А дърветата там са много по-малко от тук /изключая парковете/ и не като да ходят пеш. Има цели големи улици и булеварди без нито едно дръвче, а тук имаме дървета по всяка улица. И все пак, лондонският въздух е много много по-добър от софийския. И в Рим почти няма дървета, а въздухът е по-хубав от тук.

# 295
  • Отвъд алеята зад шкафа
В Лондон има задръствания. Ако не са толкова големи, колкото се очаква за 10 милионен град, то е защото:

1. Има огромна мрежа на метрото
2. Цената за достъп с кола из централните зони е много, много солена.

София далеч не е толкова грозен и неприятен град, изключая ужасните панелни квартали. Такива има и в Полша, Чехия, Унгария, да не говоря за източна Европа. Само че да кажем, че на запад от нас са малко по-реновирани, а тревните площи са по-чисти. Това си зависи както от хората, така и от общото благосъстояние на държавата.

Плюсовете и минусите на центъра са ясни, съгласна съм както с положителните страни, така и с отрицателните. И друг път съм казвала, че идеален вариант няма и все с нещо трябва да се направи компромис. Ако искаш чист въздух и простор, отиваш в покрайнините, обаче пък прекарваш 1/3 от живота си в шофиране. Ако искаш пък всичко да ти е на пеша разстояние, се примиряваш с шум, мръсен въздух, хора, паркиране и т.н.

За мен лично, абсолютно субективно, центърът не ми харесва за живеене заради ужасните вътрешни дворове и стари сгради, миришещи на мазе и котки. Живяла съм като малка на ъгъла на Дондуков и Битоля, срещу Гьоте институт, на 1 минута от Двореца по стълбите зад Московска...ами супер локация, обаче сградата, двора...бррррр. Към днешна дата е още по-зле.
Иначе всекидневно минавам пеша през карето от Руски паметник до Петте кьошета, вътре зоната е много приятна, има по-нормални сгради, дървета, може би с много търсене и подбиране да се намери жилище с приятна гледка през прозореца.

# 296
gadamer, почти за всичко съм съгласен с теб, така е, само дето ако живееш в центъра, никак не е речено, че всичко ти е на една ръка разстояние или на пеша разстояние, както казваш ти. Много хора работят далеч от центъра, много големи и реномирани фирми са я в бизнес-парка в Младост, я в Люлин и къде ли още не. Също и за детето, например на мен детските градини, които ми харесват и накъдето съм се ориентирал, са в Панчерево и Бояна, а евентуалните училища - в Бояна и на Триъгълника. Така че и в центъра да живееш, пак дългото шофиране няма да ти се размине, а пък ако си да речем в Младост или Обеля, но близо до метрото, можеш да стигнеш до възлови места и по-бързо, отколкото ако си в центъра и караш през задръстванията.

Това за ужасните стари сгради много добре си го казала.

Колкото до панелите, верно е, че в бившите соц страни има, но съм виждал тези в Прага и в Будапеща и трябва да ти кажа, че разликата с нашите панелни квартали е от небето до земята. Освен че там са чисти и подредени и с много цветя по балконите, но и визията на блоковете е съвсем друга и дори може да не познаеш, че са панелни. Как да не е грозен град София, кажи ми една европейска столица, която да е по-грозна. Няма такава. Ами че и Белград и Букурещ изглеждат несравнимо по-добре.

# 297
  • Sofia
На фона на така изтъкнатите недостатъци на Центъра, кажете кои квартали са по-добри за живеене и защо?

# 298
Ами то много смешното е, че всеки си хвали квартала и разправя, че неговият е най-хубав, а всъщност в цяла София е горе-долу еднакво и големи разлики няма. За разлика от провинциалните градове, където наистина в центъра е най-добре, и два-три квартала са наистина елитни, защото имат удобни комуникации, парно и т.н., в София всички квартали имат удобни комуникации и добре развит транспорт, почти всички имат централно парно, във всички има всякакви магазини и във всички има горе-долу на еднакво ниво училища и градини. Елитните училища са 4-5 и са в различни квартали. Така че е много смешно да се твърди, че нам си кой е по-хубав от някой друг, защото голяма разлика няма.
Аз предпочитам тези, които имат метро наблизо, макар че и аз не знам защо, тъй като ходя само с кола и много рядко ползвам метро. А всичко е толкова относително. Живея на 3 км от Шератон, обаче тези 3 км ги минавам с кола за около 15 минути, а Експо-центъра /младост-кото Метро/ е на 10 км от Президенството, ама тези 10 км ги минавам под 10 минути с кола по Цариградското, т.е. по-бързо. Та въпросът е кой къде е свикнал май:) София е добре уредена откъм комуникации и магазини, а пък кочина и мръсотия е също навсякъде:)

Разбира се, според мен най-хубав е районът около Докторската градина, улиците Оборище, Велико Търново, Шипка, Сан-Стефано, Асен Златаров и т.н. Но от практична гледна точка ми е по-удобно където съм, щото имам 3 магазина от големи вериги на 10 м от нас, метро на 300 метра от блока, детска градина на 50 метра и паркче също на 50 метра. И си паркирам колата пред блока безплатно, за разлика от сините и зелени зони. То тези зони не е лошо, че ги въведоха, щото преди беше абсурд да намериш място за паркиране в центъра, а сега като се киха по 2 кинта на час и места има:) Но за който живее в центъра е гадно, щото и той трябва да плаща, за да си държи колата пред къщи. Като гледам много от пишещите са от източните квартали, пък лично аз никак не ги харесвам, ама въпрос на навик е най-вече.

Последна редакция: пт, 03 яну 2014, 00:11 от Татко Мецан

# 299
...всъщност в цяла София е горе-долу еднакво и големи разлики няма...

Именно.

Общи условия

Активация на акаунт