Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 616 327
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 4 215
Метрото е достъпно на кратко разстояние до горе-долу всички части на Мусагеница, но в Дианабад половината квартал е далеч от метро. Сутрин и вечер е доста задръстено, особено в Мусагеница, излизането с кола от квартала понякога е кошмар. Няма крими елементи като цяло. В Дианабад много места не са вече зелени. Съвсем близо до нас има два нови строежа, а по Пимен Зографски е навалица от ново строителство. Хубавото е, че двата нови строежа са на мястото на стари развалини. Ако си близо до булевардите е много мръсно и шумно. Навътре има зеленина, но най-спокойно и зелено е край старите панелки.

Магазини - на пазара в Мусагеница имаше Т-Маркет. В Дианабад на Никола Габровски е БМБ - добре зареден и като цяло доста скъпичък. В новия комплекс на Пимен Зографски откриха Билла, ама тя е доста далеч от много части. Под метростанцията има Про-маркет, много малък, там само за зеленчуци, плодове и хляб ходя. Има малки квартални магазинчета, и те са с доста надценка. Малък Лидл има в долната част на Изток, а в Дървеница срещу Лесотехническия има голям и добре зареден Фантастико. Има банки, поща, разни дреболии като фризьорски салони, магазинчета за сувеници, цветя и т.н. Има доста аптеки, има детски градини и училища, направиха в последните години и нови детски площадки.

Карта за цял ден, за цяла градска мрежа е 4 лв. Аз ползвам електронен билет с импулси - 1.2 лв. всяко пътуване, зареждам по 10-20, нямат срок за ползване. Има и автобуси, някои са нови и редовни, други - не толкова.

Ресторанти - само един в Дианабад ми харесва Simple Smile Когато живеех в Дървеница (той е съседен на Мусагеница) постоянния ни проблем беше, че трябваше да ходим към Студентски за заведения. Общо взето - сравнително добре уредени квартали-спални. Освен ако не работиш в района около КАТ.

Много ти благодаря за пълната информация. 💐

# 4 216
Може ли да кажете нещо повече за кв. Мусагеница и Дианабад. Метрото минава ли от там? Колко ви стува метрото? Знам, че има някакви карти за цял ден. Хубави ли са кварталите? Има ли цигани? Какви магазини има около тях (Била, Пени..)? Ресторанти? Нещо друго интересно? 💐

Имам доста поглед върху Дианабад. Макар и до метрото за мен е излишно скъп квартал. Доста наблъскан, презастроен, място за паркиране - забрави и магазините са доста малко по моите критерии. Поне цигани няма.

Най-важно е да няма цигани.
А може ли да кажете в София сметките ви за ток (ако сте с климатик) и за вода какви са? Много благодаря на всички, които се
включват!

Ми аз като цяло последния месец отоплявам една стая с климатик денонощно, една с конвектор като съм в къщи и бойлер денонощно, 120лв доста съм доволен.

# 4 217
Може ли да кажете нещо повече за кв. Мусагеница и Дианабад. Метрото минава ли от там? Колко ви стува метрото? Знам, че има някакви карти за цял ден. Хубави ли са кварталите? Има ли цигани? Какви магазини има около тях (Била, Пени..)? Ресторанти? Нещо друго интересно? 💐

Имам доста поглед върху Дианабад. Макар и до метрото за мен е излишно скъп квартал. Доста наблъскан, презастроен, място за паркиране - забрави и магазините са доста малко по моите критерии. Поне цигани няма.

Най-важно е да няма цигани.
А може ли да кажете в София сметките ви за ток (ако сте с климатик) и за вода какви са? Много благодаря на всички, които се
включват!

Ми аз като цяло последния месец отоплявам една стая с климатик денонощно, една с конвектор като съм в къщи и бойлер денонощно, 120лв доста съм доволен.

Значи не се различава много от нашия малък град. А аз от това се притеснявах. Харесах квартира. Остава да си намеря хубава работа и мисля, че ще ми хареса в София. 😄

# 4 218
За осветлението, котките и кучетата - потвърждавам. Срещат се кучета, не са глутници. На места е зле осветено. Минаващите цигани ги има навсякъде, не са създавали проблеми. С паркирането не е добре, но горе-долу се намира, в зависимост от това къде си.

# 4 219
включват!
Отопляваме 4 стаи с климатици хиперинвертор нон стоп, като три от стаите се намаляват до 17 градуса, когато не сме вкъщи. Едната стая се изключва нощно време, защото обичаме да спим на хладно, но пък през деня живеем на температура 24-25 градуса, защото съм зиморничава. Бойлер 120 лв стои включен 24/7. Сметки през тази много топла зима - 180 лв. Миналата много студена зима - 240 максимум. През лятото сметките ни са около 100 лв обаче, защото бойлерът гълта много, освен това се храним вкъщи, пека хляб вкъщи, пералня, миялна и сушилня се пускат ежедневно и си се натрупва. Изолацията и дограмата на жилището са много добри и допринасят много, въпреки че изложението и етажът не са оптимални.

Добрите климатици, изолация и дограма са изключително важни и не пестете от тях. По отношение на енергийната ефективност на жилището е по-добре да отворите отделна тема, защото тук обсъждаме по-скоро кварталите.

# 4 220
На много места има пунктове за продажба на наркотици (съдя по окачените обувки)...
Т.е? Извинявам се за невежеството, но те в обувки ли си правят транзакциите?

За сметките, ние сме на климатици, а топлата ни вода е от ТЕЦ. В момента отопляваме 2 стаи и тока ни е около 90 лв, а водата - 30-40 лв.

# 4 221
На много места има пунктове за продажба на наркотици (съдя по окачените обувки)...
Т.е? Извинявам се за невежеството, но те в обувки ли си правят транзакциите?
Явно е някакъв знак, като рекламно табло. Де да знам, нямам личен опит, но ми е правило впечатление в Мусагеница и Дървеница доста. Това е била една от причините свекърва ми едно да не е пуснала мъжа ми в 8мо, ами е учил другаде от 1 до 7 клас.

Глутници наистина вече няма, но едно време даже след училище ме беше шубе да ходя на гости на мъжа ми (тогава гадже), все се оглеждах като гърмян заек и заобикалях, за да минавам покрай по-оживените градинки, към които няма прилежащ пес.

# 4 222
Хмммм, такива имаше в Младост на една от най-осветените улици. Тук (в Люлин) не съм виждала никъде. Може би е друг знак, знам ли. Нали на теория моя квартал се води вещерско сборище + дом на наркобарони и втора Сицилия та няма логика да няма висящи обувки тук, а в кротък, скромен Младост да има. Grinning

# 4 223
А тези, който сте се преместили в София от по-малък град сега по-добре ли живеете? Като си платите разходите повече пари ли ви остават от преди?

# 4 224
Хмммм, такива имаше в Младост на една от най-осветените улици. Тук (в Люлин) не съм виждала никъде. Може би е друг знак, знам ли. Нали на теория моя квартал се води вещерско сборище + дом на наркобарони и втора Сицилия та няма логика да няма висящи обувки тук, а в кротък, скромен Младост да има. Grinning
Аз пазя топли чувства от Люлин - много спокойна се чувствах там. Но и ние бяхме в ново, поддържано блокче точно до метрото, с две банки във входа, постоянно видео наблюдение и портиер. Както вече се разбра, аз съм бъзла, но съм се прибирала с последното метро през зимата без въобще да го мисля. Където съм в момента, пак така. Но в Мусагеница и Младост - тц. Допускам, даже съм сигурна, че навътре в Люлин, между блокчетата, има също неосветени, опасни места, но понеже аз не живеех на такова, ми беше много добре.

# 4 225
Аз пазя топли чувства от Люлин - много спокойна се чувствах там. Но и ние бяхме в ново, поддържано блокче точно до метрото, с две банки във входа, постоянно видео наблюдение и портиер. Както вече се разбра, аз съм бъзла, но съм се прибирала с последното метро през зимата без въобще да го мисля. Където съм в момента, пак така. Но в Мусагеница и Младост - тц. Допускам, даже съм сигурна, че навътре в Люлин, между блокчетата, има също неосветени, опасни места, но понеже аз не живеех на такова, ми беше много добре.
Ние също сме така, аз се шегувах. Grinning Под нас има денонощна аптека и добре осветена улица та винаги ми е било спокойно. В жегите си тичам нощем из улиците, но по осветените - не само заради страх, а и аз съм си с малко лошо зрение в тъмното. В Младост, обаче, също се чувствах много спокойна, но пък не съм била в района между Младост 1 и Мусагеница. Ние сме били близо до Рум, а по-късно почти в Бизнес парка. Сега се замислям, че около моста към метростанция Мусагеница съм се страхувала от кучета малко, там си имаше глутници дори до скоро.

# 4 226
  • София
А тези, който сте се преместили в София от по-малък град сега по-добре ли живеете? Като си платите разходите повече пари ли ви остават от преди?
Като платите квартирата и консумативите може да ви останат по-малко отколкото във вашия град. От морето много пробваха в София, ама сами не излиза сметката.  Wink

# 4 227
  • София
Цената на много услуги в София е по-висока. А и животът в столицата върви с известен бонус от стрес и ежедневно хабене на нерви. Иначе не липсват интересни възможности за работа, образование, развлечения.

# 4 228
Заведенията и услугите действително са по-скъпи, а освен това в повечето малки градове няма разходи за транспорт, които в София са неизбежни. Иначе пък някои режийни излизат малко по-евтино...

# 4 229
По-скъпо си е в София, стандарта просто е по-висок. Е сметките за ток обаче определено не са. Във Варна и Бургас е по-скъп тока. И данъка за автомобилите, ама това е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт