Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 618 409
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 5 220
Да бе, само за Иван Вазов и Луксозенец трябва да се дават пари
И от се накъде , при положение че ти отиваш наготово и не плащаш за вече изграденото
А живеещите в новите квартали, да плащат за твоята улица, а ти за тяхната,не
Ми много логично ми звучи...

# 5 221
Аз смятам, че първо трябва да се оправят най-належащите проблеми, а козметичните - след това. Т.е. тротоарът пред къщи е разбит и би ми било приятно да го оправят, но ако 1 км на юг от мен в Кръстова вада въобще такъв не съществува, редно е да изградят там първо.

# 5 222
  • София
Аз смятам, че първо трябва да се оправят най-належащите проблеми, а козметичните - след това. Т.е. тротоарът пред къщи е разбит и би ми било приятно да го оправят, но ако 1 км на юг от мен в Кръстова вада въобще такъв не съществува, редно е да изградят там първо.

Именно!
Аз живея в Изток, който някой спомена по-рано като пример за квартал със скапани улици. Наистина е така. Улиците са кръпка до кръпка и като се движиш по Кюри сякаш минаваш по Марс. Обаче все пак ги има. И, разбира се, че трябва да се изградят улици където няма такива, а не просто да преасфалтират съществуващите

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 12:12 от Onna-bugeisha

# 5 223
  • София
Улиците са кръпка до кръпка и като се движиш по Кюри сякаш минаваш по Марс. Обаче все пак ги има. И, разбира се, че трябва да се изградят улици където няма такива, а не просто да преасфалтират съществуващите

Ууу, то само Кюри да беше. Пресечките са лунен пейзаж. На тения фон, Кюри си е магистрала. Simple Smile Ат. Далчев прави изключение в един участък.
Като се стопи снега стана гот. Дупка, пълна с локва - скачаш и плачеш. Smile

# 5 224
Ами представи си, искам да ми е близо до офиса, имам си и други съображения освен цената, Дружба и Люлин не ми харесват, какво да ти се обяснявам, то аз ти обяснявам, ти злобееш и все едно и също.

Твоите съображения са си твоя работа - ти си избрала да живееш в кал и мизерия съзнателно, сама и без принуда по своите си съображения, които интересуват само теб и никой друг, и сега живееш така заради своя собствен избор. В кой одобрен документ на общината пишеше, че в ливадата ще имаш улици и тротоари през 2018, та протестираш и я обвиняваш сега за това? Ако имаш такъв документ, отиваш и я съдиш. И я осъждаш да ти ги направи.

И не, не злобея, просто смятам, че общината първо трябва да подмени изключително износената инфраструктура на кварталите си, преди да прави каквото и да било в зеленчуковите градини и вилните зони, непредвидени за квартали и застроени само благодарение на корупцията в нея, в която и вие, купилите там, сте участвали с парите си.
Викаш първо да оправи аристократите в центъра, а после да даде остатъците на хората от покрайнините, които са платили в пъти повече от тези в центъра. Защото в МанЛи и освен годишните местни данъци и такси, новодомците са платили свързани със строителя разрешителни за строеж, обезщетения за инфраструктура и още една камара свързани такси към общината и държавата. Давам ти пример какви такси покрива един новодомец свързани пряко и косвено с него
1. разрешения за строеж
2. Обезщетения от парцела, които общината взима от всеки парцел (понякога стигат до 25%)
3. Подкупи за чиновници по време на строежа (за свързаните с бизнеса знаят че достигат 10% от себестойността)
4. Инфраструктура около блока - в повечето случай общината абдикира от задълженията си и строителят оправя за своя сметка (не своя а на купувача)
5. 20% ДДС  - нали не мислиш, че го плаща строителя  Mr. Green
6. Съпътстващи разходи - прехвърляния (местният данък е 3%), вписвания и всякакви държавни и общински таксички по кадастър и община.
7. Чак накрая идва ежегодните данък сгради и такси смет, които за нашия апартамент с две паркоместа беше 400лв.
Мисля, че не е ОК да се иска първо да преасфалтират Богатица, вместо изобщо първо да направят една улица в МанЛи

Пълни глупости. Първо, хората в старите квартали са плащали много по-дълго и много повече от всеки живущ в "новите" квартали". Второ кметът на Лозенец нали каза колко са платили в квартал Витоша за данък сгради и коли - 400 хил. лева. Очевидно е, че по тези квартали никой не плаща данъци.

# 5 225
  • София
Аз пак не схващам 7те точки и толкова. В Бг така се правело с подкупи, тогава, ...................щом това е ясното съзнание и съображение, значи плащате подкупи да ви оправтят улицата. Воаля ! Сами си отговаряте на въпроса Blush
Щом някой платил по - малко пари да купи в калта, значи все му е останал някой лев за подкупи.... това в кръга на шегата,.... ама тъй излиза от вашата собствена логика..... не че Общината е идеална.... ама ай сега, купил евтино - купил в калта и онези  в Общината припадат по гръб !!!

# 5 226
Да не говорим, че повечето капиталови разходи в София отиват именно в тази част на София. Май големия проблем има, че повечето хора са си купили имоти по картинки на красиви сгради, градинки и щастливи хора по улиците и си мислят, че живеят в "престижни" и "топ" квартали, а истината е точно обратната.

# 5 227
И значи какво, хак да им е, нека си живеят в калта, щом са се подвели по картинка и не са имали пари за по-добро жилище, важно е на нас да ни е оправено и хубаво?

# 5 228
Манталитета ни е такъв, българина гледа да има жилище ! Дали ще живее или ще го заключи, да има там и толкова Thinking Thinking
Я за старини ( ако живее в чужбина, или в прованса, или за под наем ) Я за деца !!!  Абе да има жилище/ жилища.
Щото нито има вяра в банките толкова, нито има вяра в пари под дюшеците, нито има вяра в НОИ и колко пенсия ще взема, затова ..... Grinning  Grinning
Някои от покупките или стоенето на жилище без обитатели са напълно безсмислени.
Blush  Като преди години, гледаш къща на село, огромна, ненужно голяма, като прогимназия. Неизмазана, стои на тухли ( по един етаж за всяко дете Blush ) , старците живеят в приземната част - в 1 стая.  И там си мизерстват, там си умират, никой никога няма да отиде да живее по тези недовършени етажи. Но старците всичко са вложили в етажите..
Това е манталитет. Та и досега така, и в София тоже...с апартаментите пак така...

Нямам наблюдение със селските къщи, но е напълно в реда на нещата всеки да иска поне едно собствено жилище! Или какво цял живот трябва да се разправяш с постоянно вдигащи се наеми и нагли хазяи? В собственото си жилище можеш да обзавеждаш както си искаш, да си гледаш куче, котка, отровна змия, гущер и каквото се сетиш. Сега го споменавам, защото една приятелка вече 2 месеца не може да си намери квартира само защото има котка.

Някой си е купил 10 апартмента и ги е заключил - ми негови са си, ще ги прави каквото си иска.

# 5 229
Докато се строи, не е реалистично да очакват нещо различно от кал. И да им направят улица тази година, до следващото лято строителната техника пак ще я направи на кочина. Затова тази инфраструктура се прави след края на строителството.

# 5 230
И значи какво, хак да им е, нека си живеят в калта, щом са се подвели по картинка и не са имали пари за по-добро жилище, важно е на нас да ни е оправено и хубаво?

Остави го тоя пак дрънка пълни глупости. Истината е, че с всичкото крадене парите не стигат. И когато не стигат приоритет трябва да имат по-остро нуждаещите си. А от момента на издаване на разрешителното за строеж новия квартал е също толкова част от София колкото и Луксозенец.

# 5 231

И кой твърди подобно нещо? Коментираме истерията на хората в тези квартали, че едва ли не цялата община трябва да остави всичко и да отива да оправя разбитите им улици, все едно другаде не живеят хора. Пак давам кв. Витоша за пример, те са платили 0.4 млн лева данъци от общо събрани 101млн. Всеки може да си направи сметката кой плаща масрафа.

# 5 232
Улиците в Изток макар и да не са идеални, са на светлинни години от други квартали, пак считани за престижни. И пак за разлика от там, има въздух между сградите и зеленина, нещо което е кът напоследък. Може би ги спасява това, че са предимно стари блокчета, а не къщи, които като се съборят и се уплътнява до дупка де що има пространство.

# 5 233
И кой твърди подобно нещо? Коментираме истерията на хората в тези квартали, че едва ли не цялата община трябва да остави всичко и да отива да оправя разбитите им улици, все едно другаде не живеят хора. Пак давам кв. Витоша за пример, те са платили 0.4 млн лева данъци от общо събрани 101млн. Всеки може да си направи сметката кой плаща масрафа.

Наистина ли държиш да се върна назад и да цитирам постове?

Думата "истерия" предполага някакви ирационални, глупави желания. Това да очакваш държавата в лицето на СО да застане зад решенията, приети от собствените й административни органи, не е ни най-малко "истерично". Да, пари за всички няма. Именно затова се приоритизират най-необходимите проекти. Остарялата, но все пак съществуваща инфраструктура, не е логично да е приоритет пред несъществуващата такава.

Оставам с впечатление, че живеещите в старите и традиционно престижни квартали никак, ама никак не им се ще Общината да инвестира пари в т.нар. нови квартали, защото току-виж те станали по-хубави от техните. Хем ново строителство, хем пътища, хем тротоари - има потенциал да стане приятно, поне на местата, които все още не са презастроени. И току-виж се оказало, че пришълците от провинцията се окажат направили добър избор - купили НС на ниска цена, в добър квартал. Laughing

# 5 234
Абе какво се карате, като че ли от вас точно зависи къде ще се похарчат средствата на общината. А за новите квартали дали ще станат по-хубави от старите....първо някой трябва да ги поразмести сградите, че да има гледка, после другите работи, та малко не виждам как ще придобият нормален облик някога въобще....

Общи условия

Активация на акаунт