Плюсове и минуси на кварталите в София-2

• 617 060
  • 6 123
  •   1
Отговори
# 5 235
Каквито (и когато) и улици да им направят, ще продължават да липсват джи пи та, педиатри, детски градини, училища и пр. Ама не виждам да мислят за това.

# 5 236
И значи какво, хак да им е, нека си живеят в калта, щом са се подвели по картинка и не са имали пари за по-добро жилище, важно е на нас да ни е оправено и хубаво?
И кой твърди подобно нещо? Коментираме истерията на хората в тези квартали, че едва ли не цялата община трябва да остави всичко и да отива да оправя разбитите им улици, все едно другаде не живеят хора. Пак давам кв. Витоша за пример, те са платили 0.4 млн лева данъци от общо събрани 101млн. Всеки може да си направи сметката кой плаща масрафа.

Наистина ли държиш да се върна назад и да цитирам постове?

Думата "истерия" предполага някакви ирационални, глупави желания. Това да очакваш държавата в лицето на СО да застане зад решенията, приети от собствените й административни органи, не е ни най-малко "истерично". Да, пари за всички няма. Именно затова се приоритизират най-необходимите проекти. Остарялата, но все пак съществуваща инфраструктура, не е логично да е приоритет пред несъществуващата такава.

Оставам с впечатление, че живеещите в старите и традиционно престижни квартали никак, ама никак не им се ще Общината да инвестира пари в т.нар. нови квартали, защото току-виж те станали по-хубави от техните. Хем ново строителство, хем пътища, хем тротоари - има потенциал да стане приятно, поне на местата, които все още не са презастроени. И току-виж се оказало, че пришълците от провинцията се окажат направили добър избор - купили НС на ниска цена, в добър квартал. Laughing

Точно обратното, аз като софиянец искам градът ми да изглежда добре навсякъде. Никога не се знае как ще се заавърти живота и може и на мен да ми се наложи да джапам в калта. Но като гледам как паркират, както ти ги наричаш "пришълците от провинцията" в престижният си квартал си мисля, че май големият им проблем е с колите им, а не с цялостната инфраструктура.

# 5 237
Всичко може да се изгради при достатъчно желание и воля.

В нашия квартал няма добри държавни училища и детски градини, но болници под път и над път. Laughing

# 5 238
И значи какво, хак да им е, нека си живеят в калта, щом са се подвели по картинка и не са имали пари за по-добро жилище, важно е на нас да ни е оправено и хубаво?

Остави го тоя пак дрънка пълни глупости. Истината е, че с всичкото крадене парите не стигат. И когато не стигат приоритет трябва да имат по-остро нуждаещите си. А от момента на издаване на разрешителното за строеж новия квартал е също толкова част от София колкото и Луксозенец.

Нали си купи в калта (ходих там до едно цехче, до блока ти и знам какво е) и сега ще ревеш Simple Smile. Дано има кой да те чуе, Ванка. Много рационални доводи вадиш, само дето като търсеше своето жилище плюеше по старите компрекси, пък сега било кално в твоя Simple Smile. Не погледна ли къде си купуваш жилище?... А за данъците ще стане опасно ако се получи ефекта на доминото. Витоша протестира, не плаща данъци и някой вземе че оправи квартала. Тогава всички останали дейности в общината ще се оголят и може и в съседния квартал да решат също да не си плащат данъците, за да им обърнат внимание ... Какво се случва тогава?

# 5 239
  • София
И в другия ми любим форум се е разгоряла същата дискусия в последните страници. В едно от последните мнения има линк към бюджета на София последните пет години.

http://www.skyscrapercity.com/forumdisplay.php?f=1818#/topics/1981164?page=98

# 5 240
  • София

Оставам с впечатление, че живеещите в старите и традиционно престижни квартали никак, ама никак не им се ще Общината да инвестира пари в т.нар. нови квартали, защото току-виж те станали по-хубави от техните. Хем ново строителство, хем пътища, хем тротоари - има потенциал да стане приятно, поне на местата, които все още не са презастроени. И току-виж се оказало, че пришълците от провинцията се окажат направили добър избор - купили НС на ниска цена, в добър квартал. Laughing
Говориш пълни глупости, просто всичко опира до народопсихология за по-нисшия и по-висшия грабданин на Софията.
Израстнала съм и съм живяла в Иван Вазов. Там хората разсъждаваха, че Овча Купел и Люлин е село. Сядаха на маса и говореха "как като си отваряли врата се удряли в НДК" и как До Дружба стигал един раздрънкан Икарус за 1 час (тогава 204) и как на на идващите от Дружба им проверявали визите за София на Плиска. Това мислене няма как да се промени.
А на джедая още преди седмица му дадох  сметките колко жилища има с Акт 16 във Витоша и колко данъци на примависта се събират само оттам, ама той като латерна си мели едно и също...

# 5 241

Остави го тоя пак дрънка пълни глупости. Истината е, че с всичкото крадене парите не стигат. И когато не стигат приоритет трябва да имат по-остро нуждаещите си. А от момента на издаване на разрешителното за строеж новия квартал е също толкова част от София колкото и Луксозенец.

Нали си купи в калта (ходих там до едно цехче, до блока ти и знам какво е) и сега ще ревеш Simple Smile. Дано има кой да те чуе, Ванка. Много рационални доводи вадиш, само дето като търсеше своето жилище плюеше по старите компрекси, пък сега било кално в твоя Simple Smile. Не погледна ли къде си купуваш жилище?... А за данъците ще стане опасно ако се получи ефекта на доминото. Витоша протестира, не плаща данъци и някой вземе че оправи квартала. Тогава всички останали дейности в общината ще се оголят и може и в съседния квартал да решат също да не си плащат данъците, за да им обърнат внимание ... Какво се случва тогава?

Точно при мен има 3 метра, които са кални от улицата и сега са засипни с чакъл. Супер съм доволен от това, което си купих и говоря по принцип за другите нови квартали

# 5 242
Говориш пълни глупости, просто всичко опира до народопсихология за по-нисшия и по-висшия грабданин на Софията.
Израстнала съм и съм живяла в Иван Вазов. Там хората разсъждаваха, че Овча Купел и Люлин е село. Сядаха на маса и говореха "как като си отваряли врата се удряли в НДК" и как До Дружба стигал един раздрънкан Икарус за 1 час (тогава 204) и как на на идващите от Дружба им проверявали визите за София на Плиска. Това мислене няма как да се промени.
А на джедая още преди седмица му дадох  сметките колко жилища има с Акт 16 във Витоша и колко данъци на примависта се събират само оттам, ама той като латерна си мели едно и също...
Уф, надявах се, че смеещата се иконка е достатъчен знак, че последният параграф от поста ми е ироничен.

Приемам, че форумната комуникация не отразява добре хумора в думите ми и уточнявам, че се шегувам. Няма как кв. Витоша да се сравнява с Иван Вазов, двата са много различни. Единият е в сърцето на столицата, другият - в периферията. С добра инфраструктура и услуги, новите квартали (пак казвам, където не са презастроени) спокойно могат да придобият приятен облик и да са предпочитан дом на семейства с деца от средната класа, а центърът да си остане за бохеми, млади двойки или хора, за които близостта на културния център на столицата е важен. Все едно да се сравнява Мак Доналдс и ресторант 3 звезди - и за двете има място под слънцето.

Иначе ние имаме жилище и в Люлин, с приятна инфраструктура и като цяло не е лошо. Всъщност от жилищата, които са собственост на членовете на семейството ми, до жилището в Люлин има най-здрав път и тротоар. Но панелните блокове са такава грозна гледка... От самолет Люлин изглежда като квартал от третия свят. Манастирски е несравнимо по-приятен гледан отгоре, ако и да се вижда, че е нагъчкано на места. Очевидно как изглежда нечий квартал от птичи поглед не би могло да е основен критерий при покупка, де, просто споделям наблюдения.

# 5 243
Докато се строи, не е реалистично да очакват нещо различно от кал. И да им направят улица тази година, до следващото лято строителната техника пак ще я направи на кочина. Затова тази инфраструктура се прави след края на строителството.

И аз повтарям това от няколко поста насам.

Иначе Люлин не е красив в смисъла на естетика, но от птичи поглед се вижда огромното отстояние между сградите и големите градинки, което на мен лично ми дава усещане за въздух. Новите квартали са по-красиви отгоре, но са сгъчкани и това им взима много от чара.
Това съм го пускала и преди: https://www.relive.cc/view/1410206362
Обикновено въобще не обръщам внимание на това тракване, но тази карта я гледах доста пъти. Отгоре се вижда къде има инфраструктура и къде не.

# 5 244
Какво значи, докато се строи, то може да се строи 20 години, цяло поколение да израсте в кал ли? Ама че логика...

# 5 245
Какво значи, докато се строи, то може да се строи 20 години, цяло поколение да израсте в кал ли? Ама че логика...
Ами трябва да се иска спиране на строенето - безкомпромисно и категорично. И без това е презастроено вече. Останалите свободни парцели да се ползват за училище, ДГ, поликлиника, супермаркет... Спрат ли да строят, всичко ще си улегне и може да се работи спокойно за улици и тротоари. В Младост също улиците са напукани и на дупки, но хората протестират срещу презастрояването, а не за нови улици.

# 5 246
Ма то се протестира и за двете неща, защо реши, че се протестира само за улици? Разбира се, че точно това се иска. Да се спрат строежите, да се огледа какви парцели да останали, да се направят обществени площи, площадки, градинки, ДГ, улици, тротоари, абе нормалните неща...

# 5 247
Да се спре строителството сега е същото като да не се беше почвало - защото ако се правят нещата както трябва, строителството трябва де е съпроводено с планиран за години общински бюджет за инфраструктура на това място - тоест, трябва координация на частните инвеститори с общината, трябва бюджет, гласуван в общината и трябва програма за реализация на инфраструктурните мерки- което всъщност се изразява в ОУП или друг официален документ на общината. Обаче понеже общината нямаше бюджет за прилежаща инфраструктура за застрояване на ливадите и вадите (вкл т.нар в Витоша) и то не беше предвидено от нея, то се случи заради частни интереси и общинска корупция, случи се не както трябва и затова няма инфрастурктура. Точно същата е причината и сега да не спре строителството - докато има хора, готови да изсипят маса пари за имот в калта и докато корупцията и частният интерес, а не одобрените общински документи  определят строителството (което у нас явно ще си бъде така), строителството ще продължава. Защото сегашните протестиращи и искащи спиране са точно тези, купили в калта и стимулирали корупцията с парите си, и би трябвало да си дават сметка, че след тях идват следващите с пари, които точно по техния начин ще ги дадат за имот в калта, инвеститорът ще вземе парите и ще подкупи когото трябва, за да строи. И ще строи жилища въпреки забрани или ОУП-ове, докато има незастроена ливадка там.  За закупилите - каквото те са правили, сега на тях им го правят същото, по същия начин и по същите причини.
Ами трябва да се иска спиране на строенето - безкомпромисно и категорично. И без това е презастроено вече. Останалите свободни парцели да се ползват за училище, ДГ, поликлиника, супермаркет... Спрат ли да строят, всичко ще си улегне и може да се работи спокойно за улици и тротоари. В Младост също улиците са напукани и на дупки, но хората протестират срещу презастрояването, а не за нови улици.

Това няма как да стане, това са частни имоти, а желаещи с пари за жилища там продължава да има, което автоматично значи, че при нашите условия нищо не може да спре строителството на жилищни сгради. И да, ще се строи 20 години, ако, разбира се, не удари нова криза. Но ако удари криза, строителството ще спре, но кризата удря и общинския бюджет, така че пак няма да има пари за инфраструктура.

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 15:51 от Анонимен

# 5 248
Скрит текст:
И кой твърди подобно нещо? Коментираме истерията на хората в тези квартали, че едва ли не цялата община трябва да остави всичко и да отива да оправя разбитите им улици, все едно другаде не живеят хора. Пак давам кв. Витоша за пример, те са платили 0.4 млн лева данъци от общо събрани 101млн. Всеки може да си направи сметката кой плаща масрафа.

Наистина ли държиш да се върна назад и да цитирам постове?

Думата "истерия" предполага някакви ирационални, глупави желания. Това да очакваш държавата в лицето на СО да застане зад решенията, приети от собствените й административни органи, не е ни най-малко "истерично". Да, пари за всички няма. Именно затова се приоритизират най-необходимите проекти. Остарялата, но все пак съществуваща инфраструктура, не е логично да е приоритет пред несъществуващата такава.

Точно обратното, аз като софиянец искам градът ми да изглежда добре навсякъде. Никога не се знае как ще се заавърти живота и може и на мен да ми се наложи да джапам в калта. Но като гледам как паркират, както ти ги наричаш "пришълците от провинцията" в престижният си квартал си мисля, че май големият им проблем е с колите им, а не с цялостната инфраструктура.

И аз така мисля. Потециал да стане приятно е имало преди да го нагазят инвеститорите с парите на желаещите да купят в калта. Затова се прави урбанистично планиране на целия квартал, съобразено с нуждите от инфраструктура и с изискванията за приятна градска среда, и се предвижда бюджет за реализация, и инвеститорите са длъжни да го спазват - урбанистичното планиране, имам предвид. Обаче като дойдат тези с парите (а тези пари са дошли от такива като dreamcometrue), се случва кв. Витоша, МанЛи или Кръстовата ливада. И потенциалът отива по дяволите.

Това се случва не само в ливадите, между другото, същото се случи и в Лозенец там, където до 1990  преобладаваха къщи - над Басейна Спартак.

Последна редакция: пт, 16 мар 2018, 16:07 от Анонимен

# 5 249
Много често се споменават 2 глупости в тази  тема:
1. В Ман Ли изобщо не е евтино да се купува
2. Строителите да асфалтират. - строителите, както и всеки друг разлипен от общината НЯМА законово право да асфалтира. Ако положи асфалт ще бъде глобен.

Общи условия

Активация на акаунт