Искам да кърмя, а бебо не иска да суче

• 7 241
  • 39
  •   1
Отговори
# 15
Говорих с консултант, даже с двама, единодушни сме че съм опитала всичко от това да си вържа шарени герданчета по врата, да държа с уста играчка, за да привлека внимание, до това да люлея и да кърмя, да дебна сънени положения, да не спя по цели нощи за да предлагам гърда през половин час. Сякаш при нас обострената хрема влоши и без това не безпроблемното кърмене. Взимахме назален секрет, лекувахме, няма бактерии, но тя си седи. Слагам овлажнители, промивам със Стеримар, но това е положението. Сега се цедя но трудно набавям 900 гр. Мисля вечер пак да пробвам да го слагам на гърда, но психически ми трябва настройка.

# 16
mariaemanouilova, само на помпа за някои жени наистина е трудно да се осигури млекце. Дано по-скоро опавите хремата. Пробвай да се върнете полека-лека на гърда. Не е задължително да става бързо и перфектно. Опитай първо пез нощта когато бебенцата са сънени и най-склонни да сучат пък през деня ще се цедиш, както и след като нощното сукане. Може така да си изкарате няколко дни, постепенно да предагаш да суче на разсъмване, сутрин, след събуждане когато не сте се разсънили хубаво. Всяко изсукано количество ще е добре дошло, пък дано с времето полека-лека да се върнете на гърдата изцяло. Може би консултант на живо би могъл да помогне.
При мен с каката имах мастит с Т, втрисане, подута гърда, зачервена...абе всички екстри...и нищо не излизаше с помпата дори под топлия душ. След като 3 дни беше някакъв ад и кошмар дойде кръстницата й, а тя е невероятен човек. И както я бях сложила на възглавницата за да й покажа каква борба водиме...тя какво направи, как й заговори и погали по главичката, абе не знам какво се случи - беше като вълшебство...и Зори засука от запушената гърда...и полека-ека се отпуши и нещата се оправиха. Е, пих АБ и лецитин, ама това са бели кахъри. Та мисълта ми е ако има възможност да се видиш с консултант по кърмене на живо, ако все още не си го направила. Понякога близкият контакт с опитен и спокоен човек прави чудеса.
Стискам палци да успееш!  fingerscrossed

# 17
Благодаря на всички за съветите Wink
А как мога да разбера кога потича така нареченото "задно мляко"?

# 18
mariaemanouilova , очевидно проблема идва от нослето. Дано скоро да се оправи бебето и да се нормализират нещата. Не знам на толкова малко бебе дали може освен Стеримар дасе слагат и капки за отпушване на нос. Може да се консултираш с лекар и ако може, поне преди 2-3 от кърменията да му отпушваш нослето на бебето. То как да суче детето със запушен нос?!  Thinking

sheryy , не мога да ти кажа как да разбереш това. А и за какво ти е всъщност да го знаеш?!

# 19

sheryy , не мога да ти кажа как да разбереш това. А и за какво ти е всъщност да го знаеш?!
[/quote]

Ако не стига до това "задно млако", и да се засища само с "предното" Rolling Eyes, възможно ли е затова да не ака.... newsm78

# 20
Не.
Вече ти казахме защо не ака - кърмата се усвоява от организма на бебето почти изцяло и затова. Периодично се появяват такива проблеми, временно е. Има още сумати такива теми като твоята - и там това е писано!

# 21
Да разбрах, че може да се усвоява на 100%, и затова да не ака, но педито каза, че това е почти невъзможно, и ако е така значи бебето, което е изцяло на кърма, без никакви добавки трябва да не ака въобще докато е кърмено Shocked newsm78.
 И още един тъп въпрос....  Embarassed след като се усвоява напълно майчината кърма, като се помогне на бебето по някъкъв дачин да се изходи, от къде това количество ако Rolling Eyes ,трудно се побира в памперса newsm78
Извинявам се още веднъж на авторката, че и спамя темата Peace

# 22
sheryy, въпросите ти не са тъпи. Просто при толкова десетилетия насилствено бутане на АМ на децата и съветване на майките да спират да кърмят ева ли не още първия месец се е загубила връзката между поколенията и много ценна информация, която нашите баби са знаели. Може да не са знаели научното й обяснение, но са знаели редица хитринки и трикове, за които лекарите не са се интересували. По-голямата част от нашите майки и съвременните лекари рядко имат някаква адекватна представа за кърменето защото не са го практикували и не са слушали старите хора, ами лекарите. Тук във форума ще видиш много кърмещи жени, въпреки крайно неадекватните съвети на детските лекари по въпроса. Голяма част от лекарите все още си робуват на отживелици от преди 20-30 години, и се опасявам, че и вашата май не прави изключение.  Confused
Нормално в храносмилателната ни система ВИНАГИ се съдържа някакво количество от храна, която се използва като резерв в случай на инцидентно спиране на приема на храна. Все пак в миналото недостига на храна, а не излишъка на такава са били проблем на хората. С всеки нов прием на храна новата постепенно избутва през червата старата (процесът разбира се е малко по-сложен, не така опростен както го описвам, но в най-общи линии е това) и тя се озовава на "изхода".  Grinning Когато бебето усвоява кърмата страшно ефективно е нормално процесът на натрупване на излишни остатъци в червата да е по-бавен отколкото при децата на АМ, където фирата е много по-сериозна. Естествено, че като го изходите бебето насилствено ще напълни памперса, но е нормално тази остатъчна храна да е в червата.
Аз родих и двата пъти със секцио...и винаги съм се учудвала как след клизмата и операцията когато по над 1 денонощие не съм яла нищо - след като ме "почерпят" с рициново масло се оказва, че има доооооста останали неща в мен. Съжалявам, че малко цветисто засягам тази иначе деликатна тема....но не е нормално червата ни да са тотално изпразнени. При бебе, което поради метаболизма си и спецификата на кърмата я усвоява почти изцяло е нормално количеството отпаден материал да се трупа по-бавно. Съжалявм, че съм малко крайна, ама твоята лекарка има сериозна нужда да си обнови малко, даже доста, знанията за кърменето.
Това, което можеш да направиш е да кърмиш на интервали от максимум 2-2.5 часа, да опиташ поне за 10-тина дни да поддържаш 2 нощни хранения и да следиш напишканите памперси дали са достатъчно. Ако в допълнение на това коремчето на бебето е мекичко и то не реве гърчейки се и свивайки крачета в опит да се изака - знаи проблем нямате. Малко гимнастика и кръгов масаж по часовниковата стрелка на коремчето ще помогнат за раздвижване на перисталтиката, особено и като самото бебе стане малко по-активно и започне да се обръща по корем и да прекарва повече време движейки се.
Надявам се да сме те поуспокоили. Като знам колко митове битуват за кърменето и как те се подклаждат от лекарите направо лошо ми става.

# 23
Май ще се предам с кърменето. Досега бяхме само на кърма, 3 месеца, но с хиляди нерви и трудности. Имам кърма, наддаваме екстра - 1,5 кг, 1,1 кг, и 900 гр., но малчо само се бута, не иска да суче, дърпа се и това е. Само го дебна да е сънен иначе категорично отказва. Скъсаха ми се нервите. Запушен нос ли е, колики ли са не знам, но съм пас. Повече не мога. Изчела съм всичко - смяна на позата, затъмнена стая, люлеене, не става и не става - глад е, а категорично отказва да засуче. Някой с подобен проблем? Някакви предложения?
Чета себе си Simple Smile
И не че ще те успокоя, но още е така..
Но аз съм по-инат от нея и не съм й дала АМ да близне  Mr. Green (всъщност дадох веднъж 20 г., след което цяла нощ повръща и дриска.. и се обезводни.. за малко в болница)...
Мъж ми ме бъзика за "цицка с програма", ама си е баш така, че да я накарам да яде.
След като батко й беше мега пристрастено кърмаче, което сучеше постоянно буквално, ми се падна диване, което суче с 300 зора  ooooh! И с всичките ми четения, обучения и практика, които имам - просто всичко се оказа, че не действа при нея (противно на всякаква логика)..

Ще ти опиша с няколко думи какво правя, че да я "лъжа", дано нещо ти е полезно за теб  Hug
- силна ритмична музика + танцуване и подскачане + кърмене
- същото на фитнес-топка с ритмични подскоци и полюлявания
- това горе + сешоар или само сешоар (моя е доста силен и я омагьосва моментално)
- полузаспалото ясно, само дето тя започва да се дърпа в момента, в който й потече млякото... затова като заспи буквално й цедя в устата кърма (тя държи гърдата в уста без да суче)
- цедене (гадно ама иначе ми намалява кърмата) - и даване с капкомер, спринцовка, лъжичка... Спринцовка е най-лесно, щото с капкомера откачам  Crazy - но имаше приоди, когато не искаше да гълта даже и това, което спявах да й "налея" буквално в устата  ooooh!
- като поотрасна започнах да й давам да суче докато гледа някакво клипче или реклами (много обича) - и така суква 1-2 минутки.
- Също й давам да си играе с нещо шумкащо/интересно и така пак 1-2 мин. спечелвам сукане.
- кърмене в клата - класика.. обикаляли сме с часове и километри, само за да яде.. Направо съм изплатила половин бензиностанция  Twisted Evil

Не е никак лесно.. И колкото по-голяма става, толкова по-трудно се лъже.. Ама аз не мисля, да приключвам каквото и да е  Laughing 1во защото съм сигурна, че АМ няма да го пие по същия начин, както не иска каквото и да е Simple Smile 2ро изобщо не мисля, че АМ е подходяща за нея храна (след като съм и на безмлечна диета заради АБКМ, а специалните млека са отврат на вкус) 3то с шише изобщо не може и не иска да пие, та пак ще е маймунджулък за да я нахраня..
Та така Simple Smile Ние си продължаваме с "цицката с програмата".. ако мога да съм ти полезна пиши ми и на скайпа ако искаш  Hug

# 24
Благодаря ви момичета, за подкрепата, за съветите, затова че не съдете, а с разбиране окуражавате. Обмислям дали да не се видя с консултант на живо, ако може да ми покаже как да походя, но ме е страх от разочарованието, от борбата която ще започне отново. Сега съм спокойна, гушкаме се, играем си, имам време да се радвам на детенцето въпреки цеденето.
А за носа, отпушвам го, по препоръка на педиатър и след назален секрет мазахме с Бактробан, макар, че нямаше растеж на бактерии, но пак сме в изходно положение. Хърка ни нослето и това. Сега сме с еуфорбиум. Да видим.

# 25
mariaemanouilova, дано нослето да се отпуши скоро. За разочарованието не се притеснявай. Помисли ти как усещаш нещата. Аз лично бих била много по-разочарована от себе си, ако знам, че е имало нещо което да направя и да опитам, и да не го направя. Но хората сме различни,с различен характер и възприемане на нещата. Най-важното е да сте щастливи цялото семейство и да се радвате на бебето. Кърменето не трябва да е някаква самоцел, която да се гони с цената на всичко, но....ако някаква пламъче в теб те кара да се замисляш да опиташ може би ще е добре да го направиш. Ако не помогне срещата и опита на живо с консултант то не вярвам да навреди. Така поне за себе си ще си спокойна, че си опитала всички възможни варианти, които са били налични. Пък току виж и при теб се случи вълшебство и нещата бавно и полека да потръгнат.  Grinning
Твоята вътрешна убеденост и спокойствие обаче са най-важни. Дори да не се върнете изцяло на гърда, а само частично пак е нещо. С времето може прогресът да е по-осезаем. Ако пък останете на изцедена - пак ОК. Важното е да сте здрави и щастливи и начинът да работи конкретно за вас и вашия случай.

# 26
Здравейте, изчетох всичко по темата и търся съвет.
Как и аз да продължа да кърмя, има ли начин след като съм давала АМ с шише.
До преди 10 дни бяхме само на кърма, като последният месец се хранехме почти през час, защото започна много да плаче и почти не спеше. По съвет на приятелка започнах да дохранвам с АМ, но постепенно бебчо отказа гърдата. Точно както вие го описвате по-нагоре извръща глава и не иска. Като изцеждам количеството е около 30 гр. И така започнах да я храня само  с АМ, много тръдно засуква шишето, но успявах да я нахраня. Ако съм изцедила малко кърма и я давам и така вече седмица. Но нещо ми гризе съвеста, че можеби мога да опитам нещо, моето не съм чула.
На 4 месеца сме днес ни биха и последните ваксини, които наистина много я разтройват, освен това венците я мъчат много.
Аз ям каквото ми кажат само и само да имам кърма, но гърдите ми не са както в началото и тя буйства срещу тях.
 Ако някой може да ми помогне моля пишете!

# 27
Здравей, Deni@ Simple Smile
Нерядко се случва така, че по-голямото търсене на бебето да суче разтревожва майката и тя решава да дохранва. Причината за това бебешко поведение е, че има периоди на усилен растеж, през които бебетата имат нужда от повече мляко и с учестеното сучене успяват не само да се нахранят по-добре, но и да увеличат количеството кърма на майките си и то да започне да им стига. Дохранването води точно до обратното - кърмата започва да намалява, бебето става недоволно от намалялата струя мляко и започва да отбягва гърдата за сметка на по-щедро пускащия биберон.
Първо можеш да опиташ да увеличиш отново количеството произвеждано мляко, но за това ще трябва да започнеш да цедиш и двете гърди по 8-10 пъти на денонощие, като продължаваш да стимулираш гърдата за по няколко минути дори когато е спряла да пуска капки. Давай първо изцедената кърма и после дохранвай с АМ до пълното покриване на нуждите на бебето ти само от твоята кърма. Междувременно не спирай да предлагаш гърдата преди цеденето, но е много важно това да става без насилие и да не е докато бебето е раздразнено, за да не се затвърди при него връзка между кърменето и неприятните преживявания. Можеш да опитваш да се гушкате повече в затъмнена и спокойна обстановка, да се кърмитекожа до кожа и да използваш моментите на полусъбудено/полузаспало състояние (тогава бебетата сучат по-инстинктивно и е възможно да не ти отказва толкова категорично). Поне първоначално идеята е не да я нахранваш с тези опити, а да се запазят връзката помежду ви и сукателните й навици до момента на достатъчно увеличаване на кърмата ти, когато бебка при добро развитие може да се върне изцяло на гърда. Не всичко е загубено, но ще трябва да се положат усилия, за да се подобрят нещата. Simple Smile
Важно е да си спокойна - да направиш, каквото е необходимо, но без да имаш свръхочаквания, че нещата ще се променят за два дена. Опитай поне 7-10 дена на този усилен режим на цедене и виж как се променят количествата. При всички положения всеки допълнителен милилитър кърма, предложен по какъвто и да било начин, е безценен за него.  Hug

# 28
Много Ви благодаря за куража, който ми дадохте Simple Smile

# 29
Дени, да ти кажа, моя син пиеше месец и нещо само от шише и след това си засука като стой па гледай  Crazy само дето той отначалото е лапне-пусне, та това си е неговия начин на сукане.. успех!   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт