Български исторически сериал "Дървото на живота"

• 68 202
  • 734
  •   1
Отговори
# 615
Завършила съм етнология и познавам облеклото от тази епоха - не се занасяйте с разни сайтове, мюсюлмански облекла и връзки с Пакистан ... бг турци имат съвсем различна визия, култура и начин на живот. Влиянието на традиционното бг облекло и градската култура от началото на ХХ век има отражение и върху облеклото на местните мюсюлмани и върху традицията им. Облеклото е предадено достоверно - както българското, така и на мюсюлманското семейство. Пищните облекла са характерни за следмоминския период. Момите по-прицип не трябва да носят светли и богато украсени дрехи. Само на празници и гости им се разрешава по-декорирано облекло и накити. Ако не ми вярвате, отидете в Етнографския музей и вижте каталозите на изложбите, вместо да се ровите по сайтове. За съжаление, все още няма всичко в Уикипедия и интернет Laughing

# 616

Не знаех,че  началото на 20 век имало гел.Видях,че г-н Панто си размазва гел между пръстите досущ като съвременната мода..

Гел не е имало. LaughingТова на което му казваш гел, е било вакса.

# 617
  • на брега на реката
Бях изпуснала първите две серии и снощи започнах направо от третата. Харесва ми, не се задълбавам толкова с автентичността на дрехите, просто ме грабна сюжета. Днес изгледах и първите две серии и сега ще го следя с интерес и удоволствие. Ще потърся и книгата, макар че сигурно доста неща са променили, нормално е.

# 618
Другото, което ми харесва е, че са дали пари за декори - има снимки и навън и вътре. Не е като други бълг. филми като "Забранена любов", в които реквизита е една маса! Simple Smile

# 619
И на мен ми хареса третият епизод. Ще го следя сериала определено Simple Smile Панто е много красноречив, винаги вкарва някакви лафове Simple Smile Ще взема да си вървя вече с тефтерчето като го дават  Grinning

# 620
Продължавам да следя епизодите.
Не знам защо, но Илия и Панто са ми много симпатични в техния заговор срещу главата на семейството Laughing. Илия не го виждам да деградира в бъдеще, а по-скоро да задълбочи чувствата си към Яна.  Той и сега проявява голяма загриженост към нея. Съвсем основателно майката се притесни за тях двамата. Все си мисля, че Яна няма да успее да абортира и на Петруна ще се падне честта да реши съдбата й в тази къща.

Йордан ми идва твърде суров и не само заради обесването на предателя... Има някакви изблици на нежност - към майка си, към Азра, но като цяло има вид на доста студен човек.

По отношение облеклото на Азра - тя е достатъчно красива, за да има нужда от ярки дрехи. Лицето и очите й са твърде изразителни. Само ми е странно, че я пускат толкова често да излиза от къщи, че дори я водят на гости. Явно наистина баща й е доста напредничав човек. Много бяха сладки Азра и Йордан когато си определяха среща според графика на Австрийския Laughing. Харесаха ми. И все пак ми звучаха доста съвременно - "Ще се видим ли на нашето място?", сякаш я кани на кино в МОЛ-а  Joy Joy Joy  Нямаше го усещането, че правят нещо забранено и необичайно...

# 621
  • Once there was a Hushpuppy...
simpatikonia - и на мен много ми хареса романтичната среща Heart Eyes, много премерено и красиво поднесено Peace

# 622
  • София
Аз снощи не можах да гледам, но мисля да си го изтегля и да наваксам.

# 623
  • Berlin
Здравейте!
Аз сега почвам да го гледам, но по описанието не разбрах нещо. Реални истории ли се преразказват или просто действието ще се развива по онова време?

# 624
Много ми допада филма и истински се наслаждавам без да изпадам в подробности. Единствено ме дразнят краткостта на сериите и рекламите. Peace

# 625
На мен най-много ми харесват Владо Карамазов и Анастасия Ингилизова. Около техните герои очаквам да се развият интересно събитията. Почти всички актьори се справят добре, но ме разочарова Христо Шопов. Не мога да я усетя тази любов. А и Азра мисля, че не е подходяща като визия. Прекалено слаба, висока и безизразна. Не си отиват като двойка. Той е толкова дистанциран и скован. Що се отнася до облеклото на Азра, може и да е достоверно, но я прави съвсем невзрачна. И във Великолепният век костюмите не отговарят на епохата си, но са така красиви и пищни, че е истинско удоволствие за сетивата. Така че, ако и добавят една идея цвят, никак няма да загуби образът и от това.
Прекалено са кратки епизодите. На практика 3 еп беше- трейлър, реклама, треълър, реклама, и серията свърши.

# 626
  • София
Наистина ли сравнявате Великолепния век, който се случва доста далеч от 20 век при това в султанския дворец (не съм го гледала, знам по описанието, че е за жените на султана)? Каквото и да е няма как да има онази пищност в тоалетите от 20 век.

На сериала последния проблем му е облеклото, колкото и да ми се ще. Кефи ме идеята за сериал ситуиран в началото на 20 век, обаче 45 серия, от които 20 мин реклама ми идват в повече. Затова благодаря на споделилите торента.

greendream, много интересно... Кой випуск си? Откъде се запозна с облеклото в онази епоха и район? На терен ли си ходила във Видин?

# 627
  • София
 greendream, облеклото на Азра със сигурност не е достоверно, но нямам желание да превръщам темата в място за професионални спорове. За съжаление в архива на Института по етнология и фолклористика има малко информация по тази тема, но явно ще трябва най-после да проуча въпроса по-сериозно.

# 628
Облеклото на Азра със сигурност не е достоверно, но нямам желание да превръщам темата в място за професионални спорове. За съжаление в архива на Института по етнология и фолклористика има малко информация по тази тема, но явно ще трябва най-после да проуча въпроса по-сериозно.
То и никой няма да оспори думите ти!
 На мен по-скоро ми направи впечатление съчетанието:грозно и отвратително например: черна рокля на бели цветенца и кърпа за глава на зелени,розовки ,сини и т. Mr. Green раенца! И въобще все в тоя дух! Абсолютна безвкусица!

# 629
В@ня, завършила съм 1996 г, била съм докторант и работила в ЕИМ в музейната секция. Била съм на теренни проучвания във Видин с Иваничка Георгиева, и в Родопите, а дипломната ми работа беше на демографска тема в Разградско ХХ век. Който му се спори, да спори  Wink

Общи условия

Активация на акаунт