Детски Градини Варна Тема 4

• 45 638
  • 752
  •   1
Отговори
# 75
Успокойте се. Ще вземете да получите някой удар и няма да има после кой да се подиграва с Варненските деца Grinning

„Две неща са безкрайни: Вселената и простотията. Докато първото се приема с известна условност, то второто е абсолютна истина...“

# 76
roumenf, roumenf. Постоянно си противоречите. Къде пише - "Идеята Ви". Очилата са за вас.

Типично по ваше му отново интерпретирате нещата в грешната посока. Ясно е че злобата Ви е безгранична (и това всички го разбраха отдавна), но тeзи правила и всичко по принципите на приема НЕ СА измислени от нас. Най-малкото, защото ТОВА НЕ НИ Е РАБОТАТА. Ясно?!

Това не го чухте още на първия разговор и до сега не го разбрахте. Така, че ще трябва да се изпратите срещу тези, които са го въвели. Не ние, ние просто се грижим то да работи по заложения метод.

На срещите Вие просто сметнахте, че ние сме ви лесна мишена и ударихте на камък. (Защото омекнахте на срещата, а сега се вихрите?!). Ясно е, че не може да се поберете в кожата си, защото някой ви опонира.
Не завършихте таблиците с 7 реда и разказите по снимки. Ако ви се пада още по-ниско продължавайте да се излагате. Щом ние сме ви виновни, ок така да бъде...

Нещо не видях коментар и на тази статистика. Май отговаряме само на каквото ни изнася.

Отново стреляте напосоки.  От 29.06 до 2.11 очила, очила roumenf.

И какъв е отговорът ви на това , което съм написала ? На 29.06 е първото класиране за набор 2007 за обявените 449 места . От тогава до сега кандидатствали и записани 159 деца .
449 -159 =290 места свободни - за тях питам на кой са разпределени ???

# 77
Регистър аз не викам аз просто наблягам на важното това че системата е такава а именно че унижава хората едно друго е че няма места за децата и се налага в тая криза да напускаме работа за това не е виновна системата а общината но двете заедно ми идват в повече нали се сещаш
КОГАТО ПИША С ГОЛЕМИ БУКВИ НАБЛЯГАМ НА ВАЖНОТО

# 78
Както съм споменавал и преди, има един мислещ човек в тая Община, сега зам. кмет, и поне това е обнадеждаващо: http://www.moreto.net/novini.php?n=190897

# 79
  • Варна
Ето, нахвърлила съм тук някои от предложенията, ако имате нещо да допълните - давайте - до утре вечер:
1.Премахване на системата на случайните числа, като неправилна и не справедлива и замяната и  с точкова  система. Точките да се базират на обективни фактори, като трудова заетост на родителите, плащане на местни данъци за определен период, адресна регистрация и т.н.
2.Премахване на предимствата за майки студентки и учителки,като социално несправедливи.
3. Предимствата за деца в неравностойно положение – само при първото класиране.
4.Определена квота за деца с хронични заболявания – за доброто  на самите деца, на които не може да се гарантира  адекватна грижа при повече от  5 деца в група.
5.Проверки на всяко предимство и публичност на предимствата – при обявяването на класирането.
5.При невъзможност на Общината да осигури места за всички желаещи деца  -обезщетение на неприетите след  2 –ро класиране, равно на издръжката на дете – прието в детска градина. Изхождайки от презумпцията,че всички деца са с равни права,с тези средства тези деца биха получили полагащата им се  грижа,образование и  помощ за равен старт.

нещо друго? newsm78

С риск да се повторя -регистър-какво става с тези НЕЗАЕТИ места от набор 2007 все пак?

# 80
Браво Елеста!  smile3501

Съвсем спокойно могат да приемат точковата система както е в София. И там има томбола, но само за деца с равен бал. Днес пак им пратих жалба-предложение до Общината, покриват се предложенията с твоите. Може да се уговорим да съберем подписи в сряда сутринта пред Общината, който желае преди работа да дойде да даде автограф.

# 81
И какъв е отговорът ви на това , което съм написала ? На 29.06 е първото класиране за набор 2007 за обявените 449 места . От тогава до сега кандидатствали и записани 159 деца .
449 -159 =290 места свободни - за тях питам на кой са разпределени ???

Ivtoni, тези места сигурно ще ги обявят като новоразкрити - нали такъв им е планът за следващата година. Simple Smile Да видим Register какво ще каже.

# 82
Аз като цяло мисля че точковата система е много комплицирана, а пък някои от критериите са  ooooh! Също не си мислете че тя ще реши проблема с недостига на места. Там също се дават случайни числа на деца с равен брой точки.
Аз бих предложила половин предимство за първо желание, което се предполага че е най-удобната ни градина. Така се предполага че непосредствено след предимстава децата ще се приемат в желаната градина.
Ако няма как да се премахне предимството за медицински работници и учители да бъде за учители в детски градини за градините и само за лекари и медицински сестри за ясли и ОДЗ-та яслени групи, защото пак повтарям че вторите ползват предимство в ОДЗ-та пък нищо че кандидатсват в по-голяма от яслена група. Медицинскирте работници пък е много широко понятие, в което влизат и зъботехници, лаборанти, представители на лекарствени фирми, които са завършили здравен мениджмънт и  и други има.
За братята и сестрите отново предлагам да се свие обсега на предимството може би до 2 или 3 години разлика. Както приеха тази година всички набор 2007, догодина нали се сещате че макар те да отиват в първи клас при подаването на документите малките братя и сестри ще ползват предимство.  
Телковете както и удостоверенията на студентите да се доказват всяка година и по-стриктен контрол като цяло.
Яслените групи от ОДЗ-тата да не минават директно в първа група, а да кандидатстват наравно с останалите.
Да няма в групите деца, чиито имена не фигурират в списъците, защото съм убедена че едва ли в някоя група няма поне 3-4 парашутистчета.
Също и квота за приема на предимствени деца при всеки прием - може би съотношението 40 на 60 в полза на непредимствените или дори 50 на 50 ми се струва справедливо.
Достатъчно места за всички, пък ако не компенсация за неприетите.
И да не забравя евентуално 4-те числа, защото все си мисля че 4 е повече от едно  Confused
Общо взето това от мен, като съм взела в предвид социалния характер на услугата. И да ходя,че окъсняхме....

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 08:42 от ivi_81

# 83
Много сте изписали, обърках се в мненията Wink
Само нещо за нерегламентирания прием ще напиша. Ясно е, че неприети и недоволни ще има при всяка една система за кандидатстване. Но настоящата е неприемлива най-вече за това, че противопоставя малки невинни душички в една неравна и нечестна битка. От една страна са многото предимства, които прощавайте, ама не са издържани на фона на цялостната ситуация; от друга страна са многото уредени деца, за които системата дава вратички. Единственият начин да се коригира системата в случая е, всички случаи на корупция да се разкриват - един вид разобличаване и контролиране на приема по втория начин, така че извършващите го да се стреснат поне малко. И преди е имало връзкарчета и в бъдеще ще има, но като че ли последните 2-3 години техният брой е нагло голям. В този ред на мисли реших да подам сигнал до прокуратурата за децата, които открих, че посещават детска градина без да се изтеглени в "ел.регистър". Семейството ми не иска да се занимавам, за да не пострада детето ми във въпросната ДГ. Разколебават ме с идеята да подам данните на някой страничен човек, той да се занимава с жалби.....но не виждам смисъл в това.

Относно регистъра винаги съм се чудела защо няма реална база данни по групи и бройки. Както има резервационна система за един самолет или за един хотел?! Ако се продават билети за самолет например - няма как да се продадат 180 места при положение, че самолетът има само 154 седалки и една резервна?! Но деца за ДГ могат да се класират 35 при норма на групата 24?! Само си разсъждавам на глас  Wink

Register, изобщо не пробутвайте тезата, че родителите са настоявали за въвеждане на лотария (нищо, че я наричате случайно число) при приема. Може да са искали ел. въвеждане на документите, но лотария с децата им - не ми се вярва.

И последно - подадох искане до МОМН за реалния брой деца, записани в първа възрастова група и яслените групи на всички ОДЗ-та и ЦДГ-та на територията на Община Варна. Щом получа отговор (силно се надявам да не ми откажат по някаква причина) ще го публикувам някъде да е достъпен отвсички. После ще анализираме резултатите  Peace

ivtoni,  и аз бях смятала юни месец приема на 2007-ми набор. Голям гаф според мен е да обявиш 428 места, а да има едва  95 кандидати - толкова бяха към дата 29,06, - после не съм проследила...

# 84
Намирам предложенията дотук за доста добри и смислени. Бих добавил само следните:

- Да могат да се виждат актуалните списъци по градини и групи, както и историята на прием на всяко дете - кога, с колко точки, с какво предимство, други причини. Също преместване, напускане, ново кандидатстване и т.н. Така ще могат лесно да се хващат влезлите по 2-я начин. Нещо такова беше загатнала и ivi по-горе.
- Да се потърси по-гъвкав вариант за откриване/закриване на места според нуждите на набора.
- Да се правят периодични срещи на зам. кмета (на 2 седмици или месец, за около час) с представители на Варненските родители. Т.е. да направим някаква организация, ако трябва тук във форума и да излъчваме 2-3 представители за срещи. Ще е полезно да има и родител на деца в училищна възраст. Така актуалните проблеми ще могат да се обсъждат и решават преди да са ескалирали, както стана сега с набор 2009.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 12:44 от roumenf

# 85

- Да се правят периодични срещи на зам. кмета (на 2 седмици или месец, за около час) с представители на Варненските родители. Т.е.
Вярваш ли ми, че направих такова предложение през месец юни 2011-та. И г-жа Попстефанова май беше там. Дори предложих Общината да инициира подобен род открити срещи, а родители да се включат доброволно. Предложих да го обявят на сайта на градините. Предложих дори да се обяви нещо като конкурс за рационални идеи - трезвомислещи родители да дадат разумни предложения по наболелия проблем и заедно с Общината да се работи заедно. Нищо от това не видя бял свят, а Базитов се развълнува даже на моето предложение  Simple Smile
ТЕ нямат интерес от сътрудничество! И вярвайте ми политиката там горе няма да се промени. Sad

п.п. публикуването на вида предимство е защитено от закон за личната информация - това беше обяснението преди време защо не се изписва то във видимата част на класирането в ел.регистър.

# 86
Ами това за срещите е по-скоро в техен интерес, не в наш. Иначе виждаш какво става. А за изписването не предимствата може да се намери начин, след като имената на всички деца вече стърчат там.

Все си мисля че много зависи от хората. Затова постнах тоя линк, защото се вижда че г-жа Попстефанова е хванала веднага бика за рогата - градините & агресията. Това заслужава уважение. Защото можеше в стил Базитов да си замълчи, да отложи за края на мандата или се оправдае с липса на места, пари, незнание и т.н. Има 2 вида хора - едните хващат проблемите и ги решават, а другите само ги обикалят и все другите са им виновни. Но все пак, да не говорим предварително Simple Smile

# 87
И аз получих отговор от Омбудсмана твърди че ще следи за изпълнението на предписанията му т.е настояването му за решаване проблема с недостига на места в ДГ възможно в най кратки срокове това е общо взето

# 88
Удивлявате ме колко сте надъхани и напористи,браво,адмирации.Ако искате от мен някъде да се подпиша,нещо такова, няма проблем.Но такива битки лично аз да водя-не е за мен.Избирам варианти,криволича,правя схеми,само и само да се спасявам както мога,но с бюрокрацията не се наемам да се боря.Нямам нерви за подобно нещо.Искам да пожелая успех на всички борещи се и ще чакам добри новини не само на хартия,а и чрез дела. Hug
Искам малко да сменя темата.Някой беше писал ,че на 26.10.била дадена зелена светлина на още места в градините и се споменаваше филиала на 4 одз където ще се ние.Пишеше за 50 места и се чудехте нови ли са ,стари ли....?На първо четене ми се струва,че просто са одобрили постъпването на тези деца от последния прием,но като се замислих може и да открият наистина нови групи.Филиала представлява стара детска градина,в момента половината е ремонтирана ,а другата е нещо пусто с решетки по прозорците...идея нямам какво е.Казаха ми че май било преди нещо социално или от сорта.Та си мисля,дали в половината сграда ще се помещават само 2 групи?Все си мисля,че ще вмъкнат още деца.Ако ли не,то тези 50 обявени места ги считайте открити минимум след 6 месеца,минимум и това ако са решили да ремонтират и останалата половина от сградата,а там ще трябва основен ремонт.
Така че в понеделник като отида на място ще видя какво е положението и ще ви информирам има ли място за евентуални нови групи или ще се чака грандиозен ремонт на другото крило за догодина.Поне да сте наясно и да не се гадае.

# 89
Предимствата трябва мн да се редуцират освен това не може от 30 места 20 да са заемат от деца с предимство.Да се обяви примерно 25 деца без предимство и 5 с предимство.Те тази година съвсем полудяха с предимствата!Защото Никой ама никой не ги следи предимствата-за децата с телк -вече на всеки три месеца се подновява телка?А дали някой в общината е проверил това ами не защото не им е изгодно.Конкретни мерки за в бъдеще -какво ще се направи оттук нататък стига шикалкавене-колко деца от тези 500 ще отидат 2013 на детска градина?Какви места ще се откриват- не тези 1-2 бройчици?Защо има нерегламентирано приети деца и защо всеки се прави на чукнат особенно в общината все пак оттам идват парите.Субсидия или по-скоро изплащане на обещетения за всички неприети деца!И защо ли регистър изчезва безследно когато не иска да отговори на неудобните въпроси?Трябва да има срещи за неудобните въпроси искат неискат затова им се плаща!

Общи условия

Активация на акаунт