Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 493
  • 733
  •   1
Отговори
# 495
  • Сливен
И аз искам да благодаря на всички Hug Тези, които превеждат, качват,постват интересни факти smile3501
И на мен Гюлфем ми беше мътна,благодаря за  инфото Hug

# 496
  • до най слънчевия бряг
Привет  Hug

След   интересните дебати и мнения ,истински ме развеселиха колажа на Надя и сценария на
vvi  .

Мистик -приятна изненада е  да те "видя" тук   отново. Благодаря за инфото  .

# 497
Hello, guys!  Hug
Anna, could you please translate this English part?
Thanks!

Здравейте, момчета!
Анна, може ли да преведе това английската част?
Благодаря!

Mistik, thank you for your excellent translation!
I am glad to see you here!

Mistik, благодаря ви за отличното превод!
Радвам се да ви видя тук!

72nd episode was quite challenging to translate.

1) Regarding a prophetic dream of Osman Ghazi Khan, there are certain differences between historical data and a synopsis. I have stuck to historical facts, this is how it was written:

"Osman Gazi appreciated the opinions of Edebali (the famous Ahi Sheik) and he respected him. He often went to Edebali’s house where a dervish group meets in Eskisehir Sultanonu and been his guest.
One night, when he was a guest in Sheik Edebali’s dergah, he had a dream. As the sun shone, he went to Edebali and told him: “My Sheik, I saw you in my dream. A moon appeared in your breast. It rose, rose and then descended into my breast. From my navel there sprang a tree. It grew up and turned green. It branched out and became complicated. The shadow of its branches covered the whole world. What does my dream mean ?”
After a little silence, Seyh told him :
“ I have good news Osman! God gave you sovereignty and to your son. All the world will be under the protection of your son and my daughter will be the wife to you.”

2) Suleiman in this episode is called the Judge Hoca Chalabi, it is one of his names under which he is remembered in history.

3) Introducing a new character, Jean de La Foret, representative of the French king Francois I, who was a real person.

4) Hoca Chalabi cited Qur'an in Arabic. It's the 38th verse (ayet) of this Sura:

http://bs.wikisource.org/wiki/A%C5%A1-%C5%A0ura

72рия епизод е доста предизвикателна за да превежда.

Първи Що се отнася до пророчески сън на Осман Гази Хан, има известни различия между историческите данни и резюме на превода. Се придържат към исторически факти, това е мястото, където е писано:

"Осман Гази оценявам становищата на Edebali (известен Ahi шейх) и го спазват. Той често отиде къща Edebali, където дервиш група заседава в Ескишехир Sultanonu и бил негов гост.
Една нощ, когато той бе гост в Edebali Derg шейх, той имаше една мечта. Както слънцето грееше, той отиде до Edebali и му казал: "шейх ми, аз те видях в съня си. Луната се появи в гърдите си. Това стана, стана и след това слезе в гърдите ми. От моя пъпа скочи на едно дърво. Тя израства и светна зелено. Тя разклонени и става сложно. Сянката на нейните клонове, обхвана целия свят. Какво е мечтата ми кажеш? "
След малко мълчание, шейхът му казал:
"Имам добри новини Осман! Каквото и да даде суверенитет и на сина си. Целият свят ще бъде под закрилата на сина си и дъщеря ми ще бъде жената до вас. "

Втори Сюлейман в този епизод се нарича Абу съдия с Suuda Ходжа Чалаби, тъй като той все още е едно от наименованията, под които той се споменава в историята.

3та Появява се нов герой, Жан дьо La Foret, представител на френския крал Франсоа I (Франсоа), който е бил истински човек.

Четвъртия Ходжа Чалаби цитира Корана на арабски. Това е 38-то айят от тази сура:
http://bs.wikisource.org/wiki/A% C5% A1% C5% A0ura

# 498
Мистик,благодаря!
Който е чел романа Роксолана може би си спомня, че тази същата история е описана там,само че по
времето на Хюрем.От време на време султана привиквал в покоите си Гюлфем,
която след това винаги отивала при Хюрем и за да я ядоса се хвалела  и
разказвала какво и е подарил султана.На  
 Хюрем и писнало и за да я отстрани   дава пари на една грозна наложница, която много иска да
спи със султана,да ги даде на  Гюлфем ,а пък тя да и отстъпи правото да прекара
нощта  със султана.Той се ядосал като я видял,на въпроса кой те прати тя си признала
 и  вбесен  от постъпката   на Гюлфем султана заповядъл да я накажат,но не е имал предвид
 да я убият.За това ,че е убита той разбира от Хюрем,която е очаквала тази реакция на султана
 е била подготвила евнусите.
Това е единствения случей, в който
Паоло Загребални  вменява на Хюрем вина за отнет живот.

# 499
Здравейте, записвам се в темата, нищо, че нямам много време и не съм я следила досега.
Голям фен съм на филма, изгледала съм го до 71 епизод и съм на края на "Роксолана".
Ще хвърлям едно око ако нямате нищо против ще се включвам!!!

# 500
Лилиен не съм Ана ,но ще ти одговоря защото може да е интересно и на съфорумците ми:
Сред народа на Осман имало един почитан шейх Едебали ,който владеел науката на сънищата.Преживявал като дервиш.Една нощ Осман Гизи му гостувал и в съня си видял,че от пазвата на този  старец излиза месец и влиза в неговата пазва.След това от корема му израства дърво,което обгръща целият свят и хвърля сянката си над планините,а от тяхните недра рукват води,които напояват лозята и текат в чешми.
На другия ден Осман Гази разказал съня си на праведния шейх Едебали и той му одговорил." Ей Османе !Бъди честит с добрата вест,Алах е отредил царска власт за теб и твоите потомци.Аз пък ти дарявам дъщеря си Малхун Хатун"
Едебали живял 120 години.
Това е легендата за възникване на ОИ. Peace

Последна редакция: нд, 11 ное 2012, 23:53 от trendafilka

# 501
Здравейте, гледам филма с голям интерес, стигнала съм до сериите, които вие коментирате, с изключение на последната-72. Може ли да ми кажете къде мога да я гледам, за да се включа и аз в дискусията. Благодаря ви предварително!:)))

# 502
nielina, добре дошла и винаги когато решиш се включвай с коментари.  Hug   bouquet

# 503
Възможно ли е тази Гюлфем, за която се споменава, че е била след Хюрем или по нейно време, както пък се споменава в романа "Роксолана", да е друга Гюлфем, а не първата, която ни показват във ВВ?
Все пак не само едно магаре се казва Марко  newsm78.
Каква е логита на сценаристите, ако е тази същата, да ни я представят като първата му жена, ако Гюлфем е била по време на/или/ след Хюрем.Но пък по-горе направеният превод, че е родила, когато се е родил Мехмет ме обърка тотално. #Crazy
Преди, по времето, или след Хюрем е била тази личност Гюлфем?Да я разнищим, м?smile3529 smile3530
И да си кажа какво мисля за "разкарването" на Фирузе.
След репликата й:"Кога ще си сложа този пръстен, нямам търпение с него да подпечатаме любовта си?", СС се почесъл по брадата и заключил мъдро..."М-даа, всички жени са еднакви, рано или късно питат за пръстена.Мислех, че Фирузе е различна, жалко.Не ми се чете тази книга за втори път"  Mr. Green

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 01:18 от ketti

# 504
Бурак наместо да ходи по моловете, по добре да си снима филма, че го чакаме  Laughing

# 505
  • Варна
Здравейте „великолепни”  HugНе съм писала тук от много време, но чета всичко. Днес обаче с преданието за Гюлфем ме провокирахте да споделя легендата, която зная за нея. Повечето от вас, които ме познават от тук и от други теми, знаят, че моята слабост са традициите и обичаите в това число легендите и преданията. Преди време- в първи сезон щях да пиша някой от тях зa Хюррем, но така и не го направих. Много интересно вплитат сценаристите тези легенди за нея- а те са в двете крайности- от ангел до черен дявол. Интересно дали легендата за Гюлфем, която я има в някакъв вид и при П.Загребални ще намери място в сериала.
 Иначе самата легенда поствам в спойлер, защото е доста дълга- да не натоварвам излишно темата. Ако ви е интересно – прочетете я. Peace

Скрит текст:
Легендата научих от баба Дила от с. Черноочене /Карагьозлер/ Кърджалийско:
                      Веднъж, когато принц Сюлейман се прибирал в сарая си, чул в гората човешки стонове. Отправил се към мястото и видял един ябанджия, който бил затиснат от едно дърво. А предната вечер имало буря. Принца наредил на хората си да освободят човека, а после го взел в сарая. Там за него се погрижили и излекували раните му. Изпратили го по живо по здраво. Като благодарност за спасения му живот ябанджията изпратил в харема най-малката си дъщеря- Гюлфем. Тя била много нежна и ранима, но много умна и справедлива. Когато дошла в сарая била на 12 години. Само след година станала гьозде на принца и няколко месеца след това му  родила син., но крехката и възраст станала причина детето да е слабовато и болнаво. По това време върлували страшни болести и детето  се заразило с едра шарка. Докато Гюлфем се грижела за болното си чедо в сарая пристигнала пролетната роза- Махидевран. Сюлейман много обичал първото си чедо и плахата си като сърна ханъма, но Ибрахим, който тогава бил негов соколар и най-близък приятел направил така, че принца да не ходи повече при Гюлфем за да не се зарази с едра шарка и той самият. Самата Гюлфем и детето изпратили в някаква къща далеч от сарая. Така Махидевран станала новото гьозде на принца, а после му родила Мустафа.
              Синът на Гюлфем напуснал белия свят и не след дълго, тя се върнала в сарая, но забелязала, че принца вече няма очи за нея. Видяла, колко много господарят се е привързал към новата си кадъна. Махи родила трудно своето бебе и Гюлфем била неотлъчно до нея. В лицето на малкия Мустафа, тя виждала своята изгубена рожба. Грижела се всеотдайно за него, особено в началото, когато Махи се възстановявала от трудното раждане. Тази нейна всеотдайност видяла малката любима сестричка на Сюлейман- Хатидже. Тя обикнала Гюлфем и я направила своя довереница. Дали принцесата или Аллах- историята не казва-но Сюлейман се вслушал в нечий глас и оставил Гюлфем хатун в сарая си- не я отпратил. След много луни, веднъж я поискал на халвет. Сигурно искал да си спомни старите времена. На другия ден Махидевран се разгневила и проклела Гюлфем да е нещастна и да няма повече деца. Заклела я при следващото и влизане в покоите на принца да не види слънцето. Гюлфем била много вярваща и много се изплашила. Когато след време Сюлейман отново я поканил на халвет, тя си спомнила проклятието и започнала да мисли как да го избегне. Една красива наложница мечтаела да мине по „златния път”. Гюлфем отишла при нея и я подучила как това да стане. Казала и да се нагизди, дала и от своите благовонни масла и и казала да отиде при господаря и да му съобщи, че самата тя не се чувства добре. Дала и червена роза и и заръчала: „Кажи на господаря, че тази роза мирише прекрасно, но той да избере аромата, който му харесва” Девойката не разбрала какво значи това, но запомнила думите. Когато ги казала на падишаха, той се усмихнал и помирисал прекрасното цвете, а после усетил и ароматните масла на своята Гюлфем, които обвивали като облаче малката наложница. Господарят разбрал, че Гюлфем му праща нея. На другия ден новото гьозде дало всичките си жълтици в знак на благодарност на Гюлфем, която не ги искала първоначално, но после обещала с тях да направи богоугодно дело. Махидевран обаче разбрала за случката и подучила хора да кажат на господаря, че Гюлфем е продала халвета. Сюлейман се разгневил, но нищо не направил, защото искал сам да се убеди във вината на Гюлфем, но тя му станала противна- ценял ума и, но никога повече не я поканил в покоите си.
   Промених малко имената от легендата и ги изписах както са в сериала. Опитах се да я напиша и на книжовен език, че беше малко неразбираемо. Надявам се че съм се справила и ви е било интересно. Ябанджия=чужденец.

# 506
  • Сливен
*¨*morski_briz*¨* благодаря ти за легендата.  Hug Разкажи още, моля Praynig  
Аз предполагам, че щеразкажат историята на Гюлфем по нататък,както разказаха и  за Валиде и  Махито. Simple Smile

# 507
*¨*morski_briz*¨* страхотна легенда, много благодаря.  bouquet

# 508
  • в зоната на здрача
*¨*morski_briz*¨*, много интересно..
Давай още.. Hug

# 509
Бурак наместо да ходи по моловете, по добре да си снима филма, че го чакаме  Laughing

Правилно   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт