Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 47

• 56 410
  • 733
  •   1
Отговори
# 615
Хайде честито. Феруузе се уреди да види принца и лично Сюлейман го е довел. Голяма чест. Няма отърване от нея. Разбира се фрагмана е подвеждащ, тя няма да замине, даже още по-близо ще е до султана. Язък.

сигурно кораба е потънал! Фирузето и от там се спаси!Много ме е яд!

# 616
Очаквам да настъпи обрат в отношението на С към Фирузе.Както той умее да гледа хладно,да отблъсква без думи.Дано не чакам още 5 серии. newsm78

# 617
Дами ,някой от вас ходил ли е в Истамбул през февруари ,дали е много студено?

# 618
Дами ,някой от вас ходил ли е в Истамбул през февруари ,дали е много студено?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=684009.0

Попитай там Peace

Според мен е по-топло от София-Босфора затопля newsm03

# 619
  • София
Много съм разочарована от.....сценаристите #2gunfire Sick
Още изпитват търпението ни не само към присъствието на Фируузе,но и с "поведението" на СС,навярно поредната измама на Ибрахим със спасяването на Фз,както направи и с Изабела,с цел да докаже лоялността към "приятеля" си newsm78
Много се надявах Афифе веднага да каже на СС за терзанията на Хю.....вече се съмнявам,че ще има пречка Фирузе да отнеме и четвъртъците.... newsm78 Много ми е тегаво,чак до там,че не ми се гледа...На последната снимка Елена ми изглежда с коремче newsm78,ако е така сигурно "принца идва" newsm78

# 620
Изчитам буквално всичко, което намирам по темата - и тук, и на други места и се натъквам на много и противоречиви сведения. Имам въпрос към по-запознатите с историята момичета, до колко тексът долу е верен? Защото ако действиетелно е било така, това вече дава съвсем различна стойност на благотворителната й дейност. Едно е да си седи "на топло" и от хазната да й покриват богоугодните дела, съвсем друго е тези пари да са спечелени от нея с ум и знания.

"Дворцовата гвардия боготворяла "веселата господарка", която никога не виждали без очарователна усмивка на лицето. Роксолана им се отплащала със същото. Тя построила за  еничарите казарми-дворци, увеличила възнаграждението  и им предоствила нови привилегии. Когато Сюлейман, оставил управлението на империята на своята жена, и заминал да  усмирява  разбунтувалите се народи на Персия, той буквално изгребал хазната.
Това не смутило грижовната съпруга. Тя наредила да открият в европейския квартал и в пристанищния район на Истанбул магазини за вино, след което в съкровищницата на османските владетели  потекли пари. Това й се сторило недостатъчно, и Роксолана наредила да издълбаят Златния Рог и реконструират кейовете в Галата, където скоро започнали да акостират и високотонажни морски съдове със стоки от цял свят. Дюкяните растели като гъби след дъжд. 
   Хазната се пълнела. Сега Хюррем-султан имали пари за издигането на нови джамии, минарета, приюти, лечебници. Когато султанът се върнал от поредния победоносен поход  (той не изгубил нито една битка!), трудно познал двореца Топкапъ, който се преустройвал със средства, спечелени от предприемчивата и обожавана жена."
http://krysy.blog.bg/hobi/2012/07/05/roksolana.976060 - цялата статия

Зазо, и на мен ми направи впечатление това. От друга страна почти същото пише и за императрица Ирина живяла на същото място 5-6 столетия преди Хюррем. За това смятам, че се следва някакъв шаблон в описанието (нали османците твърдят, че са приемници на Византия). Може Хюррем да е чела запазените стари анали и от там да е взимала идеи.

Вчера се обсъждаше поета. На мен Дуканин ми прилича на потомък на рода Дука.

Скрит текст:
Ако трябва да продължа да наслагвам прочетено тук и там, то тогава той е потомък на някоя жена от този род защото с нази наставка се формират имената на жените (напр. Ана Комнина)

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D1%83%D0%BA%D0%B0_(%D1%84%D0 … D0%BB%D0%B8%D1%8F)

# 621
Бях тази година в Истанбул имаше снежец, но не ми пречеше да се разхождам и да търся "историческите обекти". Не бих казала студено, няма нищо общо със зимата в БГ

# 622
Като гледам Фатма колко е кахърна след раждането май е принцеса вместо принц.И за съм на мнение,че Рустем започна май да му идва на ум,че може да стане зет.А и Хюрем каза на Нигяр,че след сватбата Рустем може да се разведе с нея като й каже 3 пъти "освобождавам те",така каакто направи Матракчъ..То бива,бива каръкщина ама чак пък толкова..Тези хора не разбраха ли,че колкото пъти се развеждат с нея толкова пъти се залюбват с Ибрахим,ей го пак ги дават да се целуват..

# 623
Климатът в Истанбул е подобен на този по нашето Черноморие, който пък е доста по-различен от другите части на България. По   Черноморието климатът  е по-мек и снега не се задържа дълго време, заради влиянието на морето.

# 624
Като гледам Фатма колко е кахърна след раждането май е принцеса вместо принц.И за съм на мнение,че Рустем започна май да му идва на ум,че може да стане зет.А и Хюрем каза на Нигяр,че след сватбата Рустем може да се разведе с нея като й каже 3 пъти "освобождавам те",така каакто направи Матракчъ..То бива,бива каръкщина ама чак пък толкова..Тези хора не разбраха ли,че колкото пъти се развеждат с нея толкова пъти се залюбват с Ибрахим,ей го пак ги дават да се целуват..
На мен ми се струва,че Нигяр целува Рустем, а не Ибрахим!

# 625
  • Ruse, Bulgaria
İbrahim Paşa ve Hürrem arasındaki hesaplaşma, olayın içine Rüstem Ağa’nın da çekilmesiyle giderek karışıyor.Hürrem Sultan, Nigar Hatun’un bebeğini sarayda saklamaya başlıyor.Firuze Hatun, Şehzade Cihangir’in ona düşkünlüğünü kullanarak Süleyman’la yakınlaşıyor.

Hürrem, Nigar’ın çocuğunu sarayda saklamaya başlar. Hürrem, elindeki bu kozu İbrahim Paşa’ya karşı kullanmaya karar verir ve harekete geçer. İstediği bir tek şey vardır o da Firuze’den kurtulmak. Aynı zamanda İbrahim ve Hatice’nin arası bu olay nedeniyle iyice gerilir.

Bu sırada her şeyden habersiz olan Nigar, Rüstem Ağa’yla evlendirilir. Rüstem Ağa istemediği biriyle evlendirildiği için Nigar Hatuna ters davranır. Hatice’nin en büyük korkusu ise İbrahim’in çocuğu bulup saraya getirmesidir...

İbrahim Paşa, Fransız elçileriyle kapitülasyonları görüşmeye devam eder. İstanbul Kadısı Ebussuud Efendi ise Süleyman’ın emri olan kanunları hazırlamaya başlamıştır...
Şehzade Mustafa, Helena’nın ailesini huzursuz eden Abbas Ağa’nın peşine düşerken, Mustafa’nın gözdesi Fatma’nın doğum haberi İstanbul’a ulaşır. Süleyman, bu haberin üzerine torununu görmek için Manisa’ya gitmeye karar verir.

Nigar Hatun çocuğunun yaşadığını öğrenebilecek mi? İbrahim Paşa, Hürrem Sultan istediği için Firuze’yi saraydan uzaklaştırabilecek mi? Hatice ve İbrahim’in arası yeniden açılacak mı? Hepsi bu akşam Star’da.

# 626
И аз мисля, че Фатма е родила момиче.

# 627
  • Атлантис, Галактика Пегас
озет - превод на руски
Скрит текст:
Краткое содержание к 73 серии

В «Великолепном Веке» эмоции снова на пределе…

Инцидент между Ибрагимом Пашой и Хюррем Султан становится все более запутанным, к тому же, теперь в него замешан и Рустем Ага. Хюррем Султан спрячет малышку Нигяр во дворце. Фирузе Хатун начнет пользоваться тем, что Джихангир к ней привязан, дабы стать ближе к Сулейману.

Хюррем начнет прятать ребенка Нигяр во дворце. Она решит использовать этот козырь против Ибрагима. У нее единственное желание – избавиться от Фирузе. В то же время, из-за всего этого, отношения между Ибрагимом и Хатидже сильно испортятся.

В это время, ничего не подозревающая Нигяр выйдет замуж за Рустема. Но Рустем Ага будет не рад тому, что его женили на нелюбимой, и будет холодно относиться к Нигяр. Хатидже Султан больше всего будет бояться того, что Ибрагим найдет и приведет свою дочь в их дворец.

Ибрагим Паша продолжит видеться с французскими послами и обсуждать капитуляцию. А Эбу-Сууд Эфенди по приказу Сулеймана начнет подготавливать новые законы. В это время в Стамбул прибудет весть о том, что любимица Мустафы Фатьма Хатун родила ребенка. Сулейман решит поехать в Манису, дабы увидеть своего внука (внучку).

Узнает ли Нигяр, что ее дочь жива? Отправит ли Ибрагим Паша Фирузе из дворца, как того желает Хюррем Султан? Испортятся ли отношения между Хатидже и Ибрагимом?

# 628
  • В сърцето на любимите мъже!
Климатът в Истанбул е подобен на този по нашето Черноморие, който пък е доста по-различен от другите части на България. По   Черноморието климатът  е по-мек и снега не се задържа дълго време, заради влиянието на морето.
... обаче пък няма такава влага и вятър...

Миналата зима в Истанбул беше доста студена като за тамошните стандарти -5С минимална температура и се очаква, че аз като едно видно Дунавско чедо, свикнало с температури по -20С няма да се впечатля, но да ви кажа беше си гадно. Влагата и вятърът го правят по-непоносимо и от София.

Иначе по темата, кадрите с Фирузе и Султана може да са отпреди заминаването й с кораба, не се знае...

# 629
Едва ли,мисля че ще се върне в довереца и ще го раздава тежко,тежко.Даже си мисля.че ще тръгне за Маниса със СС....  Cry

Общи условия

Активация на акаунт