Коледа 2012- 2 част

  • 79 449
  • 735
  •   1
Отговори
# 465
  • Мнения: 2 829
Момичета здравейте Simple Smile

Миналата година благодарение на Вас се справих с пърите си коледни меденки и с едно много лесни сметанови сладки. Като за начинаеш много добре се получиха.
Сега искам освен тях да направя и още някакви сладки, но не мога да се ориентирам в многобройните рецепти - искам нещо не много сложно и в повечето случаи сполучливо като за новак ? Blush

Ще съм Ви благодарна да ми дадете насоки и предложения   bouquet

# 466
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Миналата година за първи път замразих маслени сладки и видях, че резултатът е чудесен, с което много се улеснявам за празника, тъй като приготвям много видове сладки. Да, след изпичане се охлаждат и замразяват. Аз, за да не поемат миризми от фризера ги вакуумирам (заради фризера съм си купила тази машинка, всичко вакуумирам , за да не отдава и поема миризма). След изваждане е достатъчно 2-3 часа, за да се размразят и са като току-що изпечени. Peace

Моля, дай превода на щолена, много е интересно. Hug И рецептата за трюфелите с уиски,ако може, отлежава едно тук отворено, миналото лято, да го довършвам поне в бонбонки. Simple Smile

Самсара, след меденките най-популярни са маслените сладки, линцерите. Точно днес ги правих и между другото ги месих в робота. Буквално за минутка станаха:

http://www.vbox7.com/play:a2c0698987

След това с две движения само се събира на топка:



От това тесто можеш да правиш всякакви маслени сладки, освен слепените линцери- по-напред показах пънчета, елхички от 3 различни големини кръгчета, бастунчета, кошнички, абе каквото се сетиш може. Ето такива венчета също:

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 15:00 от Джемма

# 467
  • Мнения: 5 221

Превела съм я и ако някой се интересува ще пусна и превода  Hug

Бисквитка, ще ти бъда много благодарна, ако го пуснеш.  Simple Smile

# 468
  • Мнения: 1 703
Джемма, благодаря може да опитам и аз.
Щолен от Хайдемари (аз измислих името  Blush):
Прдукти:
За всеки 500 гр брашно са нужни
300-400 гр масло
125 гр захар
2 яйца
30гр мая - не пише каква, предполагам кубче
1 кафена чаша прясно мляко
125 гр тъмни стафиди
125 гр златни ствафиди
125 гр обелени и нарязани бадеми
50 гр орехи, обелени и нарязани
65 гр. портокалови корички, на дребно
35 гр лимонови корички, на дребно
ванилия, настъргана лимонова кора (не пише колко)
бакпулвер на върха на ножа

Приготвяне Simple Smile
Размива се маята в половин кч мляко. 375 гр от пресятото брашно се прехвърлят в предварително загрята купа, прави се кладенче, в него се изсипва маята , слага се щипка сол и се оформя топка тесто.
Междувременно маслото се разтапя, а захарта се разтваря в хладкото мляко.  Когато тестото се надигне достатъчно (тук пише, че на повърхността трябва да има "гъба", може би коричка или пори, не знам)се прибавят първо захарната смес и после яйцата едно по едно., накрая 100 гр от разтопеното масло се добавя с постоянни и силни движения, бие се (предполагам меси се), докато тестото се понадигне. Прехвърля се в голяма тава за през нощта (или поне за няколко часа) в топла стая. След това се мести върху плот (тестото трябва да не лепне и да се отлепя добре) - добавят се останалите съставки (според мен тук става въпрос за ядките и стафидите и портокаловите корички) . Премесва се и се оставя да се надигне.  С останалите 125 гр брашно тестото се разточва на един умерено голям правоъгълник, намазва се обилно с течно масло. Сгъва се и се остая да почине 20 мин. Това се повтаря 4-5 пъти (Доколкото разбрах това се прави при всички маслени теста) След това тестото се оформя като щолен - не много дълъг и не много широк , пак се маже с масло и се залепят краищата добре. Слага се в тава - намазана с масло и набрашнена и се оставя да се надигне добре - като бутнеш с пръст да приема първоначалната си форма веднага. Намаслява се преди да се сложи във фурната, както и още 2-3 пъти по време на печене. Още топъл се поръсва с пудра захар. (не пише на колко градуса колко време се пече)
* вместо толкова стафиди аз смятам да сложа около 100 гр златни стафиди, а останалото - микс от сушени екзотични плодове, боровинки и пъпеш.
** в скоби с наклонен шрифт съм сложила моите пояснения
Аз мисля да го започна днес, а утре да довършвам.

Рецептата на Ароматните трюфели с уиски я има на първа страница, мисля че беше от Гуинет.

# 469
  • Мнения: 7 779
докато дойде празника ще ви мине мерака да правите сладки бре  Laughing
имам и предложение - всяка от вас да отдели по 1 сладка за бат`Бонго, че нещо не му се правят.  Joy

# 470
  • Австрия
  • Мнения: 28
Така става, когато тестото стане жилаво. А то става от наличие на много белтъци в тестото и от много месене. Най-добре е да се ползват само жълтъци за по-крехки сладки, или да се мачка колкото може по-малко тестото. Замесва се много малко и след разточване се изрязват максимално много на брой сладки, за да не се налага премесване на остатъците многократно.

Аз разточвам между два листа свежо фолие и така избягвам допълнителното добавяне на брашно.

Самсара, мога да ти предложа моята рецепта за линцери.
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=623232.msg20392889#msg20392889

а също и една друга много вкусна, и лесна за изпълнение рецепта. Schoko-Nuss-Kugeln
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=623232.msg20357579#msg20357579

# 471
  • Мнения: 7
и отблизо за днес това ще бъде утре ще си помисля какво да спретна май локумки но ще видим  chef

# 472
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
докато дойде празника ще ви мине мерака да правите сладки бре  Laughing
имам и предложение - всяка от вас да отдели по 1 сладка за бат`Бонго, че нещо не му се правят.  Joy


Бат`Бонго, аз баш за празника ги правя, бре. Отдалеко, да е леко. Laughing
А ти що се скатаваш, какъв си майстор в кухнята, запрятай ръкави и не се оправдавай. Simple Smile

# 473
  • Мнения: 7 779
Бат`Бонго, аз баш за празника ги правя, бре. Отдалеко, да е леко. Laughing
А ти що се скатаваш, какъв си майстор в кухнята, запрятай ръкави и не се оправдавай. Simple Smile
аз наблягам на тежката артилерия - мършави мезета и манджи  Laughing
сладкишите не са ми в кръвта

# 474
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
nushi_76, чудни са ти сладките.  Hug

# 475
  • Мнения: 388
Здравейте, тази година за първи път ще правя коледни сладки.В у-щето на дъщеря ми ще правят коледен базар . МОЛЯ, кажете някоя рецепта / като за начинаещ / и още нещо- как се прави цветната украса отгоре Blush

# 476
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
Здравейте, тази година за първи път ще правя коледни сладки.В у-щето на дъщеря ми ще правят коледен базар . МОЛЯ, кажете някоя рецепта / като за начинаещ / и още нещо- как се прави цветната украса отгоре Blush

Като за начало прочети първите 2 поста на темата и ако имаш някакви въпроси, ще помогнем. Hug

# 477
  • Мнения: 2 829
Джемма, nudel33 - благодаря Ви момичета  Hug

Страхотни сте - ще се пробвам тази година с поне още два вида.

# 478
  • Мнения: 388
Благодаря,отивам да чета.

# 479
  • Мнения: 8 391
докато дойде празника ще ви мине мерака да правите сладки бре  Laughing
имам и предложение - всяка от вас да отдели по 1 сладка за бат`Бонго, че нещо не му се правят.  Joy


Ааа, мерака идва с правенето.  Mr. Green Ще ти отделим по една сладка, как няма да ти отделим, нали ни помагаш в темата за бързи отговори.  Simple Smile

И едно предложение към Джемма За не питат непрекъснато какво е АКК, напиши към заглавието на рецептата и абревиатурата.  Peace
 
Аз още се помотвам с АКК, но през седмицата ще гледам да го направя. Иначе съм си запланувала и меденките на Джемма, и ванилените кравайчета, и линцеровите сладки на Наталина.

Общи условия

Активация на акаунт