Коледа 2012- 2 част

  • 79 970
  • 735
  •   1
Отговори
# 285
  • Балчик
  • Мнения: 9 285
m-i, чуден е станал кекса, браво.  bouquet
нямам как да се надигне много, това е тежко богато маслено тесто. Височината на формата е повече заради свободното пространство под хартията ми се струва, отколкото обем за растеж на изделието.
Така пишеше в оригинала, че трябва висока форма, така го преведох и аз.

# 286
  • Мнения: 1 080
Благодаря Джема! Просто като е за първи път и си мисля, че всяка подробност е важна  Laughing сега домашните да видим как ще изтраят до Коледа  Grinning

# 287
  • На планетата Земя
  • Мнения: 6 775
m-i, страхотни са се получили!  Peace

kiara69, може и да не ги мажеш. Това с изпъкването на рисунъка е факт, но и голи много ми харесват.

Моля всички да си запишат размерите на формата за печене на Джемма и да ги запомнят като таблицата за умножение. Ще се изпитваме догодина!  hahaha Joy Mr. Green

# 288
  • Мнения: 1 080
Милето благодаря!
Я сега да си призная  Embarassed Започнах да чета рецептата за щолен и се усетих. Тия портокалови корички озахарени ли? На АКК сложих сурови(имам и в захарен сироп, но не пише пък аз указанията ги спазвам до запетая).
120гр мая предполагам на кубче(за Дрезденски щолен)?  Доста ми се вижда, колко тави да си приготвя?
Размера на кутията на Джема ще го запомня  Grinning

# 289
  • Мнения: 678
Милето благодаря!
Я сега да си призная  Embarassed Започнах да чета рецептата за щолен и се усетих. Тия портокалови корички озахарени ли? На АКК сложих сурови(имам и в захарен сироп, но не пише пък аз указанията ги спазвам до запетая).
120гр мая предполагам на кубче(за Дрезденски щолен)?  Доста ми се вижда, колко тави да си приготвя?
Размера на кутията на Джема ще го запомня  Grinning
Спокойно на АКК и аз съм слагала сурови.Може и озахарени ти си преценяваш.Излизат доста щоленчета ,маята е толкова защото има много стафиди и трудно втасва.Аз правя около 9 щоленчета малки не много големи . Аз разделям на 2 части тестото и в едната слагам стафиди  в др слагам сушени плодове .Мисля тази година с марципан да пробвам и ще помоля Джема за инструкция кога да го поставя и как.

# 290
  • София
  • Мнения: 2 649
Kiara, аз пък бих ти препоръчала глазурата на Нат с яйце и какао. Стават много лъскави и хубави и така айсинга изпъква още повече.  Peace а тя самата последните години капва вътре и червена боя и става разкошен, махагонов цвят. Така е и още по-коледно. Разгледай и снимките и ще се убедиш.

M-i, аз портокаловите и лимонените корички ги кипвам в една вода да им излезнат химикалите и после ги варя в захарен сироп.  Peace Количеството мая определено не е много. Това е много маслено и сладко тесто и трудно втасва. Но една доза е голямо количество. На мен ми излизат 4 щолена от него и затова последните години правя по половин.

Отивам назад да търся рецептата за оригиналното греяно вино, че съм почитател.  Grinning

# 291
  • Мнения: 180
Благодаря на всички, които ми отговориха   bouquet Ще пробвам няколко варианта, и без друго ще правя поне 3 дози меденки, ще мога да експериментирам.
Отивам назад да търся рецептата за оригиналното греяно вино, че съм почитател.  Grinning
petia_tag, ако намериш рецептата, метни я насам, че и аз много обичам такова винце  Blush

# 292
  • София
  • Мнения: 23
Ох, и аз съм в голямо чудене за АКК и по-точно за съда за печене, със сигурност ще правя, ще ми е за първа година, но няма как да не се получи. Или този уикенд, или другата седмица вече е крайно време да го приготвя, защото доколкото чета, трябва да престои около 4-6 седмици преди Коледа. Идеята ми е , че трябва да се получат 4 нормални АКК - не прекалено големи, не прекалено малки. Имам кутия от маслени бисквити с размер d= 19 см, h= 7 см. Това прекалено малък съд ли е за печене на АКК и дали ще се получи?
 А дали може в обикновена тенджера newsm78?  Тя обаче нали е с нещо като пластмасови дръжки , иначе е с диаметър 21 см и височина 10 см, което май е по-добре, нали? Притеснява ме да не се стопят дръжките във фурната , че тогава няма да е особено забавно ? Нещо такова е въпросната тенджера:
Скрит текст:

И накрая още един въпрос, прочетох, че горе-долу трябва да се напълни 2/3 от съда за печене със сместа, тогава при тези размери от 1 доза за АКК по рецептата, дали ще излезнат 2 броя? Видях и си записах дори, че съдът за печене на Джемма е с размери d=22 см и h= 17 см и побира 1 доза, но предполагам, че просто много се надига нагоре или не точно?

Предварително се извинявам , ако задавам глупави и вече питани въпроси, просто за първи път ще приготвям коледни сладки и сладкиши и много се вълнувам и искам всичко да е изпипано до последния детайл.   bouquet Simple Smile Simple Smile

kiara69 Аз съм си записала следната рецепта за греяно вино - не знам кой е източникът, някъде от интернет е , предполагам, даже може и да е от форума:

1 л. сладко червено вино
1 портокал
1 лимон
1 пръчка канела
100 мл амарето
4 с.л. мед

Портокалът се нарязва на четвъртинки, а лимонът - на две.
Виното се слага в тенджера на котлона и се загрява. Прибавят се канелата и цитрусите, които леко се стискат преди да се пуснат в съда. Слага се и медът. като се сгорещи, котлонът се намаля. Виното не трябва да завира! Налива се амаретото и се оставя на огъня още 3-4 минути. Котлнът може да се изключи и тенджерата да не се отстранява от котлона, за да остане виното топло и така да се поднесе.

# 293
  • Мнения: 9
Аз не бих сложила такава тенджера във фурната, мисля, че ще се прецакат дръжките.
Когато пекох АКК, ползвах стара емайлирана тенджера, висока, с метални дръжки.

# 294
  • Мнения: 180
Аз едната половина от сместа пекох точно в такава тенджера, но ми беше стара и изобщо не и мислех- счупих и дръжките с един чук и я провъзгласих за формата ми за АКК  Laughing
*Precious*, рецептата изглежда страхотно, ще се пробва в почивните дни, и без друго казват, че ще застудява, ще му отива едно греяно вино  Hug

# 295
  • Мнения: 3
Със сигурност ще се прецакат дръжките във фурната. Но пък на повечето такива тенджери дръжките са хванати на винт, така че можеш да ги отвинтиш преди да печеш.

# 296
  • София
  • Мнения: 6 603
Уф, и аз съм в голяма чуденка за АКК, трета година му се чудя и все не се престрашавам. Сега четох темата за него, ама не знам в какво да го съхраня - може ли в тенджера от тези емайлираните или трябва капака да прилепва плътно като на кутиите?

# 297
  • Мнения: 9
Аз 2 поредни години го съхранявах точно така, в тенджерата, в която си го пекох.
Сложих тенджерата в 2 торби, уж за по-плътно, и на терасата : ) .

# 298
  • Кукуландия
  • Мнения: 108
Средата на Ноември е, а Коледното ми настроение още не е тръгнало от Лапландия...
Записвам се с надеждата да ме споходи по-скоро  Crazy

# 299
  • Мнения: 1 080
За АКК не знам защо трябва да е затворен след като е увит, но мисля, че не е проблем да е в тенджерата от печенето.
*Precious* не се надига много АКК, малко по напред Джема е обяснила, че вероятно движението на въздуха нещо си е важно.
petia_tag и аз така, но в повече води ги изварям предварително  Simple Smile
 

Общи условия

Активация на акаунт