Парфюмни размисли и страсти - 165

• 40 660
  • 723
  •   1
Отговори
# 690
  • Германия
На кал  Joy Обаче не съм ги рязала. Предполагам трябва да се разрежат, стрият или нещо такова, за да се усети собствения им мирис. Иначе се вадят наесен, когато не е твърда почвата и си мирише на самата почва. Ако реше да разсаждам и вадя тази година, макар и късно, ще прежаля някоя част с научна цел  hahaha
Диви перуники цъфтят много около Трънското ждрело напролет. Красота голяма!

Значи ти водя с една точка  Hug. Залягала съм над бели и лилави ириси, крала съм листа, цветни листчета, а веднъж рових и в пръстта ей в този парк. Рязах корен, млях го в кухненски робот, заливах с пречистен спирт, за да видя дали ще стане настойка - ни-що. Или аз не съм попаднала на ароматен ирис, или те не миришат. Или - което ми се струва най-вероятно, трябва наистина да се суши по специална технология 1000 дни, за да пусне мирис, както си пише във фрагрантика.

Iris one of the symbols of Florence, a delicate flower, courier of spring. It was chosen as the symbol of the Republic of Florence in Medieval times. This beautiful, elegant flower has to dry over 1000 days, in order to produce fragrant extract.

Флорентинският ирис е най-скъп от разновидностите, съм чела на много места. Има го в изобилие в Mon Parfum Cheri, par Camille (Annick Goutal) и аз лично си го усещам отчетливо - точно от моя галантерийно-пасмантерийния.

Немският ирис бил също голяма работа, втората по големина след флорентинския, затова и толкова немски ириси съм пребарвала. Мирис - йок. Идният юни обаче, ХН ми е обещал да ме заведе ей в това градче, което има ирисови производствени мощности.

А! Помня, че някой от нас беше писал да е пътувал в компанията на саксия с ирис и да го е усещал съвсем ясно. Сънчо, ти в градинския си период отвъждала ли си и имаш ли спомен за аромата. Стана ми много интересно от думите на haksev - за аромат на крем ванилия. Аз така усещам мириса на хелиотроп.

Денс, Ларте!

# 691
  • Варна
Момичета, имам нужда от компетентните ви съвети Praynig
Пробвах препоръчаните от някои парфюманки варианти за сочен мандаринено-портокалов, умерено сладък аромат (а може и на захаросани корички). Алегорията с мандарини и босилек е  доста реалистична, но бе грам сладост и подложка, и изсфиряса доста бързо от кожата ми. Liberte, Cacharel - на тестер има мъжествен облик за мен, подправъчен и не-сладък, затова не я пробвах на кожа. Orange и Orange Sunset - класическият е ванилово млечен и цветен с лек помен от портокал и май не искам такъв лосионест парфюм. Sunset пък започна обещаващо с искрящи плодове, но при драйдауна нямаше и помен от портокал Crossing Arms
Плийз, дайте някоя друга идея Praynig Peace

Хайде и аз да се включа с едно предложение-Rumeur 2 Rose Lanvin.За този парфюм се сещам винаги,когато някой около мен започне да яде мандарини.  Simple Smile

# 692
Някой да е поръчвал от този сайт?
http://www.scent-sation.co.uk/her.html
Отзиви? Grinning
Почти всичко е out of stock. Rolling Eyes

# 693
Сайтът е означен като зловреден при посещение. За първи път го виждам, иначе.

# 694
  • Козлодуй
А! Помня, че някой от нас беше писал да е пътувал в компанията на саксия с ирис и да го е усещал съвсем ясно. Сънчо, ти в градинския си период отвъждала ли си и имаш ли спомен за аромата. Стана ми много интересно от думите на haksev - за аромат на крем ванилия. Аз така усещам мириса на хелиотроп.

Аз лично не съм отглеждала ириси,не виреят добре в саксия май.Но майка ми има поне 2-3 вида в градината и нито един не е ароматен.Принципно са атрактивни с окраската и формата на цветовете си,не с мирис.Доколкото знам,холандците развъждат някакви нови ароматни хибриди,но надали е това,за което говорим.
И за мен са много различни ароматите с ирис и не всички ми харесват.Даже не мога да твърдя,че го разпознавам конкретно.ЕДТ на Прада Ирис ми беше точно бръснарски и не можех да го нося,но елегантността на ЕДП ме кара да го усещам различен и го нося с удоволствие.Ван Клийф ми е красиво дървесен,но твърде слаб.А днес тематично съм с Ирис пудре(нямаше много работа и този път колегите го отбелязаха и одобриха).Той пък не ми е толкова ирис,а по-скоро пудрена роза.Но за мен е удоволствие в най-чиста форма Heart Eyes

# 695
В градината на селската ни къща имаме стари (селски) коренища/грудки на ириси и нови холандски. Холандските изобщо не ухаят, но селските ириси на баба ми (бог да я прости) имат една много деликатна, но и осезаема "ирисова" миризма.  Peace По селски им казат "Ружи" и са едно от цветята на детството ми. Честно казано, още не съм намерила парфюм, който да съвпада с нея.

# 696
Забелязали ли сте нашествието на черното в новостите във fragrantica?  Thinking Или на мен ми е черно пред очите?!  Wink Laughing Дори съм в тон. Днес с Black Orchid Voile de Fleur Tom Ford.  Thinking
Малко да отместя темата от ирисите.  Joy

# 697
  • София
И аз душих тука покрай блока като ме запалихте на темата за ирисите.
Самите цветове не ми миришат. Стъблото като се отреже мирише на Ириса на Прада - демек на пръст /моето усещане/.

Ноар, Блек - явно това е модната дума при ароматите за сезона.

# 698
  • Germany
Ружи, перуники, ириси - дребни, джуджета, гиганти, хиляди варианти, само природата е способна на това многообразие. В градината на баба ми имаше дребни ириси, гледам сега снимки в нета, дадени са като патенца, а баба ми ги наричаше сврачки Crazy, жълти, дребни, страшно ароматни, много деликатни, докосваш листенцето и то се свива, а миришешеее Crazy Още не съм открила такъв аромат в парфюм.
Днес отново пробвах http://www.fragrantica.com/perfume/Chloe/L-Eau-de-Chloe-14000.html. И го искам повече от преди Crazy. Толкова красиво се разви в дъждовното време, идваше ми да се върна и да го взема на минутата, а на мен много рядко ми идват такива пориви. Толкова ми харесва това леко ретро и носталгично усещане от розата Heart Eyes. Розата ми е горчива, наточена, шипрова и ужасно красива. Цитрусите се бореха за надмощие със зелените билкови нотки, този път усетих и мента, освежаваща и лютива. Носеше ми усещането за една лека и модерна версия на Палома Пикасо, на Агент Провокатор. Ще се купува, то се е видяло Tired
Интересно ми е любителите на роза как го възприемат?

# 699
  • Варна
Ирис Тайзо при мен се разви по много странен начин. Отначало - както го описа Оленцето - мощен, лекарствен и това ми хареса. В средата си беше зелена буболечка-миризливка, едно към едно. В базата остана ирис или това, което аз си мисля, че е ирис, много хубаво. Не съм сигурна, че ще мога да го нося заради средната фаза. Ако така се развие при хубаво напръскване, ще трябва да взимам извънреден душ.

Денси, как се казваше този Том Форд, който реших, че прилича на Черния кашмир? Наистина, в базата (усещах го чак до душа тази сутрин), страшно е подобен, но е по-сладък и по-мек, вероятно заради амбрата.

# 700
По стечение на обстоятелствата (и ангажиментите) днес бях в Мол България.
Има L'erbolario и някои масовки в Debenhams. Друго засега няма. Мислех си, че още някоя интересна марка или бутик с нишови парфюми ще има, но няма. Засега. Казват, че още поне 5 нови марки ще има. Дано някоя ароматна да се случи сред тях.

Л'Ерболарио са приятни почти всичките. Почти моно-парфюми. На кожа пробвах Виолетката (не е моята виолетка, но е симпатична, лека и пудрена - то почти всичките им парфюми са с пудрен оттенък), Ванилия със смирнов екстракт (пудрена, не-гурме ванилия), Meharees (сладък, но не лепкав меланж от подправки - преобладаващата е канела), Пачули (пипересто, лекарствено, но бързо изветряващо). Блотнах Acqua di More (заприлича ми на Къпината на Л'Артизан, но е бледо подобие) Vanilla & Ginger (почти няма ванилия, а много натурален джинджифил - сух и лют), Primaverde (цветно-тревно-цитрусов, много сочен и пролетен в началото, но бързо избледня и банализира), Papavero Soave (сладка зеленина, всъщност стига до пудреност, интересен е, другият път него бих пробвала на кожа), Myrrhae (май го бях пробвала от някой - Ели, от теб ли? Но не го помнех. Много мъжествен и одеколонест ми се видя), Ирисът (хах, по темата - горчив и пудрен едновременно, не е моят тип - предпочитам го по-сладък, по-гладък или по-землист) Dolcelisir (сладък еликсир, буквално, но не лепкав и досаден. Подправки, вкусотии, но не прекалено гурме. И него на кожа следващия път), Citrus (Мини Ребел, пробвай този, както и Мандарината на Л'Артизан. Този на Л'Ерболарио е горчив и сочен, преоблдаващо с грейпфрутена кора. Мандарината на Л'Артизан ми е доста билкова), Ambraliquida (почти нищо не попадна на блотера, но си офъщях якето без да искам. И ухае прекрасно - фина горчивина, фина сладост, амбра и мускус, мммм! Третият за пробване на кожа следващия път!), Бадемът (заприлича ми на освежител за кола, банален, обикновен и пак с малко пудреност), Бръшлянът (Хедра се казва, но го няма във фрагрантика, напомня ми на Загорск, т.е. има тамян и иглолисти в него, хубав). Като цяло са нетрайни, но има изключения (само на кожа си личи), не са скъпи (30-40 лв), всеки аромат има цяла серия зад себе си - душ-гел, сапун, лосион за тяло, крем за ръце, свещ, твърд парфюм. Има отделно аромати и козметика за мъже (подуших някои парфюми, приятни са). Има и отделно висококачествена козметика за лице за жени, мъже и деца. Цените са средно ниво.

Аз вчера бях ВИП с Oud на Maison Francis Kurkdjian, а днес по-близко до хората с Муск Маори.

# 701
Лю, какви са цените на  L'erbolario? Много отдавна мисля Ириса.

И да си поръся главата с пепел.  bowuu
Провокирана от коментарите на Ковачева и Мимс, изкарах щедрата проба на М7. Да е жива и здрава дамата, която ми я е пратила. Нямам спомен вече от кого е. Embarassed
Незнам вкуса ли  ми се е променил толкова, но днес цял ден се разхождам с М7 на едната ръка, харесва ми. Преди два дни го тествах и върху ЛМ. Ефекта беше, като Галиано в/у. Бубс Mr. Green Определено го искам за любимия. Crazy Като няма Гучи, ще си носи М7 Sunglasses Дано не го спрат и него #2gunfire
Ковачева, би ли направила сравнение м/у. М7 и Абсолют версията! Praynig

# 702
Някои бяха по 32, някои по 38, някои по 49 лв - зависи от серията, съставките и концентрацията. Ирисът май не беше скъп и беше едт. Не знам дали скоро ще припаря там, защото беше отвратителна демонстрация на изчанчената вече българска народопсихология. Криворазбраната цивилизация.

# 703
Благодаря, Лю!  bouquet
След празниците ще ги мисля.

# 704
  • Германия
Толкова ми харесва това леко ретро и носталгично усещане от розата Heart Eyes. Розата ми е горчива, наточена, шипрова и ужасно красива. Цитрусите се бореха за надмощие със зелените билкови нотки, този път усетих и мента, освежаваща и лютива. Носеше ми усещането за една лека и модерна версия на Палома Пикасо, на Агент Провокатор. Ще се купува, то се е видяло Tired
Интересно ми е любителите на роза как го възприемат?

Както съм го маркирала в червено, така. И на роза, и на шипри съм любител и ако го нямах вече L`Eau de Chloe, щях да съм отърчала до някой онлайн магазин да го купувам - тъй си го спретнала хубаво. За мен е определено най-красивият от модерните цветни шипри, които се появиха в последните три години. А на теб трябва да ти сложат малко бан, та да има мир и предколедна хармония.  Whistling Днес си направих равносметка, че покрай теб съм олекнала с три единици покрай Херба Фреска, Оriental Lounge и Hinoki. За първия и последния и Лин има дълъг пръст, обаче на теб ти тежат още грехове - Nuits Enchantees! Заглавичквам се с Оriental Lounge и си повтарям колко са допирни и няма смисъл и от двата, но не помага особено. Сещам се за паралелния тест, който правих с твое съдействие и как олекна ориенталския салон - изведнъж повяхна. Като прибавя, че Нощите на Лаура /това май е по темата/ са до пет пъти по-трайни от Оriental Lounge върху мен, съвсем се обезсърчавам. Нийде не го намерих, има да го сънувам. Милейди, върху теб  Оriental Lounge също ли е така преходен като при мен - до два часа максимум и после само леки повеи откъм косата. Много луксозен остатък наистина, но съвсем слабо осезаем. Или не му е сезона?

Отсрелях по погрешка този ирис.  Не помня да е коментиран, ще му правя разбор скоро.

Общи условия

Активация на акаунт