Коледен пост 2012

  • 37 507
  • 517
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 1 885
Здравейте- не съм много от постещите, но не съм много и по месото. Тук намерих интересни предложения, които могат да накарат и най-овълчения месар да му се прииска да пости Laughing.
Пожелавам на всички леки пости докрая Hug

# 301
  • Мнения: 784

Всеки пости според силите си, и не се имат пред вид само физическите си сили.
Аз се съгласявам с това.
Цитат
Моята баба, Бог да япрости, казваше една много простичка приказка - не е толкова важно какво влиза в устата ти, а какво излиза от нея.
Тази приказка я чух от едни студенти теолози  Heart Eyes и аз за нея се сетих.


Е, това не мога да се въздържа да не коментирам – нека не цитираме някой си за неща, които са казани от самия Иисус Христос – „не това, що влиза в устата, осквернява човека, а онова, що излиза из устата, то осквернява човека”. Казано е обаче не за постите, а в съвсем друг контекст. За постите Той не само ни е казал, а ни е показал какво да правим - оттеглил се е на 40-дневен пост в пустинята. Затова да не слагаме на кантара кое е по-важното – пост телесен или пост духовен.

Последно включване за соята, сетих се за нещо друго, съвсем различно от това, което коментирахме по-горе – когато говорим за генномодифицирана соя, а всички знаете че тя е само такава, с какво точно мислите, че я модифицират? С протеин от прасе, гени на риба, на вируси ..... Въобще изкушения знайни и незнайни дебнат от всякъде.


А сега да ви кажа и за овесените кюфтета - станаха много вкусни, щом и капризните ми деца ядоха бургери с тях. Не бях правила до сега, но се оказаха много лесни и със сигурност ще присъстват често в менюто ни. Рецептата си е всъщност като тази за обикновени пържени кюфтета от кайма и вкусът е много близък до тях.

Овесени кюфтета
2 ч.ч. овесени ядки - да не са от фино смляните!
1ч.ч. вода
2 глави лук
5-6 скилидки чесън
3 филии сух хляб
Сол, кимион, чубрица, може и къри.
Овесените ядки се накисват във водата, разбъркват се и се оставят да престоят 10-15 минути. В първия момент сместа изглежда много гъста и лепкава, но не трябва да се добавя още вода, защото като се сложат останалите продукти, те я овлажняват и става подходяща консистенцията. После се добавя всичко останало – лука и чесъна се настъргват на ренде, хляба се накисва във вода, изцежда се и се добавя /може и да е малко по-мокър, ако сместа е много суха/, слагат се и подправките. Сместа се омесва, оставя се да престои десетина минути и после с мокри ръце се оформят кюфтенцата и се пържат.
Това е базовата рецепта, в нета видях и какви ли не други варианти – с добавяне на настърган морков, на гъби, целина, в много от рецептите вместо хляб се слагат 2-3 настъргани сурови картофа, в бъдеще ще експериментирам с някоя от тези вариации.

Последна редакция: пт, 30 ное 2012, 00:18 от Царицата-майка

# 302
  • София
  • Мнения: 900
 Предполагам рецептата е подходяща и за изпичане във фурната?

# 303
  • София
  • Мнения: 565
Царицата- майка, ще пробвам този начин за приготвяне на овесени кюфтенца. Но и аз мисля да ги направя на фурна и затова ще добавя малко олио, за да не станат сухи.

Ето една статия, на която попаднах и ми беше много полезна и интересна, защото разглежда изповедта от гледна точка на свещеника. Аз все още малко се притеснявам при изповед и си приготвям предварителен списък по тeзи въпросници, но след като прочетох тази статия се замислих дали това е правилно и дали наистина трябва да се притеснявам.

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 22:22 от Надето :)

# 304
  • Мнения: 1 110
От няколко дни нямам време да готвя за себе си. Бъркам си бързи салати с каквото имам у дома.
И открих, че вкуса на суровата гъба (печурка) е невероятен.

Идеята да направя салата от боб и гъби ми даде линка, който постна дядо хаджия. Наръсих малко сварен боб, царевица, нарязан на ситно градински домат (все още се срещат по пазарите), сурова камба, обелена и нарязана гъба без пънчето. За дресинга лимонче, зехтин/олио и на кой как му е драго Simple Smile.
Стана много приятна салата.
Само не давайте на малки деца и на хора с по-чувствителни стомаси. Почти всички съставки са тежки.

Царицата-майка, последно и повече няма да се включвам в темата по този въпрос. Къде видя да поставям кантар и на кое? Соята е растение, независимо какви гени има вмъкнати в нея. Ерго - позволена е по време на поста. Ако имаш съмнения говори с изповедника си.
Аз, а и който и да е вървящ християнин, няма как да отделяме този вид модифицирана храна от менюто си. Там където знам, че има дори бегла възможност да я има - не купувам и не консумирам. Но това не значи, че не го правя. Света и живота ни е такъв. Вярвам, че Бог вижда старанието и желанието, там където ги има. За това и говорех по-горе.

# 305
  • София
  • Мнения: 8 487
Предполагам рецептата е подходяща и за изпичане във фурната?

Царицата- майка, ще пробвам този начин за приготвяне на овесени кюфтенца. Но и аз мисля да ги направя на фурна и затова ще добавя малко олио, за да не станат сухи.
...

Моля:

[Кликнете върху снимката за да я видите в по-голям формат]

В ляво са овесените кюфтета, в дясно картофените - и двата вида печени на фурна.

В моите овесени кюфтета, няма хляб, ама има картоф. Освен това аз киснах овеса в зеленчуков бульон.

Сега за соята малко се преиграват нещата и от двете страни. Значи това за ГМО в соята извинете ама леееко така вече прегрява. Има си чиста натурална соя, която се продава у нас, пък и не забравяйте, че наличието на ГМО у нас се наблюдава строго и това се отбелязва на съответните етикети. Не виждам нищо лошо да се използва (аз специално не ползвам готови продукти, правя си ги сам - соята вече я продават дори и в големите хипермаркети, да не говоря за диетичните магазини), както и не разбирам манията тя да замества всичко. Жените могат обаче да я употребяват ограничено, защото честата употреба на соята води до някакви там усложнения, които не помня.

Но се питам защо само соя. Хайде там за имитацията на месо добре (въпреки, че като опитате овесените кюфтета ще забравите за соевото псевдомесо), ама за млека, сирене и т.н. има какви ли не други ядки.

# 306
  • Мнения: 4 455
дядо хаджия,изглеждат страшно апетитно.моля те,сподели рецептата и за 2-та вида.  bouquet

# 307
  • Мнения: X
Цитат
когато говорим за генномодифицирана соя, а всички знаете че тя е само такава....
Не е.
Има и чиста соя, без ГМО.    Peace

# 308
  • Мнения: 304
Myriam, много благодаря за напомнянето за ашурето, но да си призная със сигурност първо ще пробвам мекиците  Wink Не съм яла мекици от цяла вечност, а детето - никога Simple Smile   bouquet

Margafuci, страхотно, че сподели за бобовото разкошество Simple Smile Направих го с накиснат и сварен бял и червен боб, за да не ми хрупа моркова го нарязах с белачката на лентички и после на малки парченца, а маслините, понеже си намерих страхотни (с червеникав цвят, неоцветявани) оставих на по-едри парчета, вместо зехтин - соса от маслините (което сигурно пак е зехтин) и стана много вкусно! Нямам чипс, но комбинирам със салата от ряпа  Mr. Green (всяка вечер си правим) и комбинацията е много добра Simple Smile

Искам да включа и червено цвекло на салата, но нещо не го обичам... сигурна съм, че съм чела за някакъв трик, с който се премахва специфичния вкус на пръст?

Царицата-майка, цитата на неточния цитат не съм казала, че съм го чувала във връзка с постите, а че такава асоциация направих във връзка специално с обсъждането на соята.

Соята от био магазин не би трябвало да е ГМО.

В Европа е допусната един тип ГМО соя и тя е с хербицидна резистентност. Това означава, че този вид соя оцелява след пръскане със съответния хербицид, а всички останали растения наоколо умират. Постига се чрез вкарване на ген от бактерия, живееща в почвата.
Аз също изобщо не държа на соята и гледам да избягвам, но както е писала Вихронрав, едва ли винаги може да се избегне, защото е наблъскана къде ли не.

И аз спирам по темата, все пак сме в готварски рецепти  Peace







# 309
  • Бургас
  • Мнения: 3 158
Добър ден!
Мнението ми за соевите продукти съвпада с това на Дядо хаджия. Кокосовото мляко, а и бадемовото са много по-вкусни и си заместват успешно кравето мляко.
Аз снощи готвих гювеч, който ще си дояждам и днес. През почивните дни ще се завъртя повечко из кухнята, че тогава ми остава повече време.

# 310
  • София
  • Мнения: 921
Като спомена Голди за кококсовото мляко се сетих, че напоследък го открих. Такива кремчета стават с него. Последното, което ядох / е преди кремчетата де /бяха зеленчуци сготвени в кокосово мляко и подправки. Много напомня на тайландската кухня. Страшно вкусно беше! И започнах да си купувам от него редовно и да си правя разни нещица.

# 311
  • Мнения: 280
Здравейте,
да попитам за някакви постни сосове като гарнитура? Един дюнерджия ни беше казал, че соса който прави е без млечни продукти, ама тогава не се поинтересувахме повече...

# 312
  • Мнения: 1 110
Да питам варненци къде намирате в последно време кокосово мляко? Голям проблем ми е - няма в Била, в Мандарин, в Май Маркет, Карфур ... обиколих доста и не открих. Пикадили пък ми е далеч от маршрута за в къщи, но ако само там има ще мина.

А довечера мисля да правя пюре от кестени с такова мляко и ако не намеря ще трябва да си ги хапвам само така белени. Не че ми е проблем, но става по-вкусно с млякото. С малко салатка и хлебче - чудесна вечеря става.  Simple Smile

marojinka, за соса на дюнерите имаше някакви рецепти в темата за кръчмарските. Имам спомен, че слагаха картоф, мазнина, лимонов сок, кисели краставички, но дали е само това и в какви пропорции - не помня. Виж в темата, дано да ги откриеш лесно и бързо - помня, че се коментираха поне преди 7-10 месеца. Simple Smile

# 313
  • София
  • Мнения: 4 412
И аз да се запиша в темата. Много хубави постни рецепти и идеи има тук. Hug

За соята - аз доскоро я пренебрегвах, но видях, че съдържа доста калций и е добър вегетариански източник на този минерал. До сега съм купила един продукт и на него пише, че не е ГМО. Също и овесените ядки са много добър източник на калций.

Аз разучих различни вегетариански продукти и съдържанието им на калций и нещата изглеждат много прилични - неусетно от овесени ядки, соя, зеле, малко семена се получава доста добро количество калций. Това е моето проучване за вегетарианските източници на калций - http://sence.wordpress.com/2012/11/29/calcium/

Много интересни кюфтета от овесени ядки. Имам и една консерва кокосово мляко и се чуда с какво да я сготвя. Ще черпя идеи от вас Simple Smile

# 314
  • София
  • Мнения: 1 464
 Кокосовото мляко аз слагам в супи, кремчета и палачинки.
Овесените кюфтета винаги ги правя на фурна.
Снощи бяхме на чернокоп и тиквички на скара. Днес - пълнени чушки.
Утре мисля да направя баклава.

Общи условия

Активация на акаунт