Коледен пост 2012

• 37 539
  • 517
  •   1
Отговори
# 330
Привет и от мен:)
Да предложа една рецепта за поста (силно казано рецепта,но..) Не съм срещала това постно,просто и вкусно ястие из форума (може и да не съм забелязала),баба ми го правеше на времето.Та:
Сварявам картофи(кой колкото иска),намачквам ги.В тенджерка(тиган)запържвам една глава лук и лъжичка червен пипер(хубав,не от магазина Wink).Добавям намачканите картофи към това и сипвам малко вода до получаваане на гъста смес за пюре,посолявам,разбърквам и готово.Със зелена салатка го ядох днес,идеално е.

# 331
Благодаря, дядо хаджия, ще се пробва  Simple Smile.
Дес, наистина много простичко изглежда, но и много вкусно, ще го пробвам!

# 332
но постя и реших, че няма да го консумирам, преди няколко дни научих, че мога да ям черен шоколад, а аз по принцип ям само такъв, но прецених, че ще продължа да се въздържам от него, ще се лиша от него за да усетя наистина как подчинявам вкусовите си желания и ги пренебрегвам

Супер! Един духовник казваше, че постът е безкрайна дълбочина и ширина. За един постът може да е лишаване от съпружески отношения, за друг - да не гледа залеза, за трети - да не гледа кино и т.н. Т.е. всеки да се лиши доброволно от нещо, което му е любимо. (това разбира се не изключва телесния пост).

# 333
Благодаря на didka_80 и Роделинка за поясненията.Край на риби и шарани  Laughing,макар че той ей го къде е Никулден Simple Smile
Днес мама беше правила тиквеник и жито,че правихме помен.Та си хапнах в малко повечко Laughing
Купих си и тахан и ще си врътна и аз едно хумусче.

# 334
  • Бургас
У нас пак сладки, че имаме годишнина от сватбата Mr. Green

За утре сготвих грах с картофи и се надявам днешната салата от цвекло да е годна за консумация и утре, че настъргах цвекло за целия китайски народ Joy

# 335
В момента изстива Кекса със сушени плодове и тиква, пече се тиквата с мед и орехи, а за мъжо тиквата ще бъде с кремкарамелена смес. Като се почне една тиква, трябва да се свърши  Laughing

# 336
Още едно сладко постно предложение, само че е за любителите на тахан, ако не обичате тахан  няма да ви допаднат и постните домашни бонбони . Много са прости за птиготвяне, а са много сполучливи!

# 337

Виждам че Гисчо е сътворила чудесни постни бонбонки, ето и моите:

Веган трюфели с тиква, тахан и орехи-само 3 съставки...Коледен к … ендар - ден 1-ви.

# 338
А скоро правих торта за моя зет, който е веган, ако ви се налага да направите торта, и искате да продължите да постите, или ви е любопитно погледнете....Кремът  се получи страхотен на вкус-кремът е здравословен и без термична обработка, а в блатовете забравих да сложа захарта, но се получи много,много вкусно съчетание на вкусове.

Шоколадова веган торта-без захар*, с веган суров шоколадов крем

# 339
  • София
Да се върнем за малко към основните ястия. Даже не знам кой как ще я приеме тая идея, не че ще да е някаква нова, ама поне е бърза.

Няколко средни картофа „сварявате/изпичате“ на микровълновата, като ги слагате направо в нея върху салфетка необелени (по възможност все пак измити). Аз ги въртях около 12-на минути, но най добрия вариант е да си ги проверявате с клечка за зъби или вилица дали се пробождат лесно. Като са готови отгоре обелката се отделя от картофа.

Обелвате ги намачквате ги с малко олио, червен пипер и индийско орехче. Ако искате си добавете малко ситно нарязан лук и чесън и ... приятен апетит.

Надявам се няма да ме карате сега пък и снимка да качвам, щото отивам да го ям.  Laughing

# 340
Мда, много вкусно, не съм слагала червен пипер, но и аз така правя картофите, на половината време, обаче ги обръщам. Peace
Да ти е сладко!

# 341
Благодаря на didka_80 и Роделинка за поясненията.Край на риби и шарани  ...........

Що така? Просто се отказваш или не разбра съвсем обясненията ...  newsm78

През този пост риба може да се яде всеки ден, с изключение на сряда и петък.
Това, което ти цитира, е написано за времето извън постните периоди, тогава в сряда и петък се пости, но се разрешава риба. Няма никакво противоречие, но ако не си разбрала - кажи, за да го напишем по-подробно.

# 342
  • София
 BiankaD, страхотни сладки предложения, но линкът към тортата не води към рецептата.

# 343
Еви,благодаря ти, сега ще проверя....вероятно съм оставила някъде интервал..., както и да е направих го отново.

Шоколадова веган торта-без захар*, с веган суров шоколадов крем

# 344
Аз днес съм на остатъци от вчерашния обяд. Останаха ни цели три риби, близо 1 кг. (печени на фурна). Като нетрайна храна много се чудих какво да ги направя, за да не ги хвърлям.
Метнах набързо сутринта един ориз и направих ризото, стана чудесно. С малко ситно накълцан лук, чесънче, копър и царевица от консерва. Последните две.три минути добавих и бяло вино за аромат. Като изстина добавих обезкостената риба.

Сега, да ви питам майсторки какво да си направя остатъците от неуспешното пюре от кестени.
Половин кг. сварени кестени съм объркала с малко кокосова сметана. Не става за гарнитура (за това го правих), лепкаво, следко и със силен кокосов вкус. Но сега, след постовете на Бианка и Гисчо се чудя дали от това чудо няма да излязат дребни бонбонки, какво мислите?

Общи условия

Активация на акаунт