Майчинството счетоводно-52

• 35 511
  • 777
  •   1
Отговори
# 225
  • Пловдив
Интересува ме ще получавам ли 50% от майчинството, ако взимам обезщетение за безработица?

НЕ

# 226
Здравейте!Ето и моите питания:
Бременна съм в 6 месец, в болничен поради рискова бременност, на трудов договор ,но ме осигуряват на 4 часа.Мъжът ми ще преобразува ЕООД-то в ООД и има вариант да ме впишат като съдружник с капиталово участие, но без управленски функции.
1.При това положение има ли опасност да ми спрат майчинските.
2.Трябва ли да ми се внасят някакви осигуровки( и ако да, какви?) като съдружник, и има ли проблем тъй като съм на ТД и в др.фирма.
3.Ако ми се внасят осигуровки и  от двете фирми(като съдружник и работник) и двете суми ли се взимат при изчисляване на майчинските.И как - от Нои сами ли проверяват, че две фирми ме осигуряват или аз трябва да предоставя някакви документи.
4.Ако ме осигуряват и от двете места и съм в болнични по два екземпляра болнични ли трябва искам от ЛКК и съответно да представям на двете фирми.
Предварително благодаря на отзовалите се.

# 227
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте!Ето и моите питания:
Бременна съм в 6 месец, в болничен поради рискова бременност, на трудов договор ,но ме осигуряват на 4 часа.Мъжът ми ще преобразува ЕООД-то в ООД и има вариант да ме впишат като съдружник с капиталово участие, но без управленски функции.
1.При това положение има ли опасност да ми спрат майчинските.Не
2.Трябва ли да ми се внасят някакви осигуровки( и ако да, какви?) като съдружник, и има ли проблем тъй като съм на ТД и в др.фирма. Да, зависи от дохода по принцип самоосигуряване висок процент на 420лв - 123,06 лв. на месец...Ако си в болничен само здравни осигуровки.
3.Ако ми се внасят осигуровки и  от двете фирми(като съдружник и работник) и двете суми ли се взимат при изчисляване на майчинските.И как - от Нои сами ли проверяват, че две фирми ме осигуряват или аз трябва да предоставя някакви документи. И двата дохода, в НОИ се виждат
4.Ако ме осигуряват и от двете места и съм в болнични по два екземпляра болнични ли трябва искам от ЛКК и съответно да представям на двете фирми. Да
Предварително благодаря на отзовалите се.

Според мен е малко безсмислена цялата галимация...Вече си в напреднал месец и няма да ти се увеличат майчинските щом ще си в болничен.Така или иначе ще получаваш предполагам МРЗ щом си осигурявана на 4 часа досега.Но това е мое мнение...

# 228
Здравейте мами,

Попаднах на две петиции:

http://www.peticiq.com/majchinski
и
http://www.peticiq.com/uvelichenie_na_maichinskite_i_detskite_nadbavki

Можете, да ги подпишете и двете, за по-сигурно.

Смятам че, линковете са важни /моля, разпространявайте и вие където прецените, че ще е от полза/!

Благодаря и наслука!

# 229
Здравейте,

имам един въпрос, доста рових, но така и не намерих отговор.

Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164. (1) може ли да бъде временно прекъснат за ползване на платен годишен отпуск?

Конкретният казус е следният: детето ми тръгва на ясла (частна) от следващия месец. Искам да прекратя отпуска по чл. 164 (1) и да си използвам натрупания годишен отпуск през периода на адаптация (2-4 седмици). Ако обаче детето поради някаква причина (да речем,  боледуване) не се адаптира успешно в яслата, нямам друг вариант за гледане. Ще мога ли в такъв случай да продължа да ползвам отпуска по  чл. 164 (1) след изтичане на платения отпуск?

Благодаря предварително.   bouquet

# 230
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Здравейте,

имам един въпрос, доста рових, но така и не намерих отговор.

Отпускът за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164. (1) може ли да бъде временно прекъснат за ползване на платен годишен отпуск?

Конкретният казус е следният: детето ми тръгва на ясла (частна) от следващия месец. Искам да прекратя отпуска по чл. 164 (1) и да си използвам натрупания годишен отпуск през периода на адаптация (2-4 седмици). Ако обаче детето поради някаква причина (да речем,  боледуване) не се адаптира успешно в яслата, нямам друг вариант за гледане. Ще мога ли в такъв случай да продължа да ползвам отпуска по  чл. 164 (1) след изтичане на платения отпуск?

Благодаря предварително.   bouquet

Да можете.
Също така ви се полага 50% от обезщетението за гледане на дете до 2 год. по време на ползването на платения отпуск

# 231
  • Варна
Здравейте, нуждая се от съвет по следния  въпрос.
   В майчинство съм, детенцето ми е на 4 месеца. Последният ми болничен от личния беше до 26 октомври. Днес погледнах за справка в НОИ и ми направи впечатление, че в справката за социално осигуряване има едни 24 изработени часа, които ме озадачиха. Не ми е ясна много процедурата за изплащането на тези майчински които следват и дали е нормално, да има такива часове, или просто нещо е объркано. Моля, запознатите да ми разяснят!

# 232
Здравейте, днес една счетоводителка ми обеснява, че вече майчинството за първата година се смятало 90% от МРЗ (за минимума говоря). Когато аз излязох по майчинство минимума си беше МРЗ, а не % от нея. Също така ми каза, че се обсъждало да се махне втората година от платеното майчинство. Има ли нещо вярно в това, че останах безмълвна след разговора ни.

# 233
  • Бургас
Говорят се хиляди неща. По едно време се заговори и за данък върху пенсиите. Иначе първата година е 90% но от дохада на майката, върнат 24 месеца назад.

# 234
  • София-Младост
Здравейте, днес една счетоводителка ми обеснява, че вече майчинството за първата година се смятало 90% от МРЗ (за минимума говоря). Когато аз излязох по майчинство минимума си беше МРЗ, а не % от нея. Също така ми каза, че се обсъждало да се махне втората година от платеното майчинство. Има ли нещо вярно в това, че останах безмълвна след разговора ни.
Минимума е МРЗ за обезщетението за бременост и раждане. Не знам да се обсъжда отмяна на втората година.

# 235
Минимума е МРЗ за обезщетението за бременост и раждане. Не знам да се обсъжда отмяна на втората година.

Тоест няма такова нещо като 90% от МРЗ?

# 236
  • Пловдив
Устно управляващата партия подхвърля идея за махане на втората година,да.Както винаги мислят за майките разбира се,за да не мухлясват вкъщи,а да се върнат на пазара на труда. Mr. Green
Но нито има законопроект,нито нищо.

# 237
  • Бургас
Устно управляващата партия подхвърля идея за махане на втората година,да.Както винаги мислят за майките разбира се,за да не мухлясват вкъщи,а да не се върнат на пазара на труда. Mr. Green
Но нито има законопроект,нито нищо.

Защото работодателите най-обичат майки с малки деца, особено едногодишни деца

# 238
  • Пловдив
Защото работодателите най-обичат майки с малки деца, особено едногодишни деца

И защото има място за всички деца в детските заведения.
Но да не разводняваме темата.

# 239
  • Бургас
Последният ми болничен включва м.октомври, ноември и декември. Кога мога да очаквам плащане за ноември и декември?

Общи условия

Активация на акаунт