Майчинството счетоводно-52

• 35 419
  • 777
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Здравейте. Имам един въпрос относно болничен за гледане на дете. Синът ми много боледува в яслата и аз непрекъснато съм болнични за гледане на дете. Личната лекарка каза, че имам право на 40 дни за детето, но в сайта на НОИ пише 60 :
"14. Изплащане на парично обезщетение за гледане на болен член от семейството.
 Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
 1.гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болен член на семейството над 18-годишна възраст – на всеки осигурен до 10 календарни дни през една календарна година;
 2.гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст – до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3 - 5;
...........

(чл. 45 от КСО)"

Кое от двете е вярно ? Благодаря предварително.

# 481
  • София
Здравейте, детето ми ще навърши 1 година на 05.01.2013 ( термина ми обаче беше 12.01, ако това има значение). В съвсем начална бременност съм в момента и бих искала да попитам следните неща:
- 05.01 се пада събота, аз от 07.01 планирам да се водя че съм се върнала на работа и да поискам отпуск от 7 работни дни, след което да бъда в болничен до края. Необходимо ли е да имам реално отработени дни за да изляза в болничен след като до сега съм била майчинство?
- При това положение ще мога ли да взимам и половината от майчинството което ми се полага за първото дете, т.е 120 лв?
- Какви документи трябва да представя на работодателя си, че се връщам на работа?
- Доколкото разбирам от изчетеното до тук, това което планирам не би намалило майчинството ми с второто дете, то би било подобно на това с първото, така ли е?
-Има ли право работодателя да ми откаже отпуска веднага след връщането ми на работа?
Моля ви да ми отговорите, утре трябва да ида в офиса и да уведомя Шефката за всичко това. Предварително много благодаря

# 482
  • София
Здравейте,
 моля ако може някой да ми помогне с информация във връзка с отпускането на детски надбавки. Ето и въпросите, които ме вълнуват:
 1. Иска ли се служебна бележка удостоверяваща. че са направени имунзации на детето и ако се иска такава дали трябва да взема и на двете деца, като се има предвид, че едното е много малко, а пък другото вече е ученичка?
2. Трябва ли да се попълни сумата на обезщетенията за временна неработоспособност и за майчинство? Ако трябва, то откъде да взема сумите и как да ги удостверя пред тях, че са реални?

Дано не съм досадила и ще съм ви благодарна ако ми помогнете с инфо.

# 483
Документ за 15 дневният отпуск на бащата би ли следвало да се отрази в справките в сайта на НОИ?

# 484
  • Пловдив
Здравейте, детето ми ще навърши 1 година на 05.01.2013 ( термина ми обаче беше 12.01, ако това има значение). В съвсем начална бременност съм в момента и бих искала да попитам следните неща:гледат се кога ти изтичат 410 те дни.предполагам искаш като ти изтекат тогава да се върнеш на работа
- 05.01 се пада събота, аз от 07.01 планирам да се водя че съм се върнала на работа и да поискам отпуск от 7 работни дни, след което да бъда в болничен до края. Необходимо ли е да имам реално отработени дни за да изляза в болничен след като до сега съм била майчинство? Не,няма нужда имаш реално отработени дни
- При това положение ще мога ли да взимам и половината от майчинството което ми се полага за първото дете, т.е 120 лв? да,за целта попълваш прил 4 при работодателя
- Какви документи трябва да представя на работодателя си, че се връщам на работа? ти ще излезеш в платен отпуск веднага след изтичането на 410 те дни и не се представят никакви документи.освен молбата за платен отпуск,входирана 2 седмици преди датата на ползване
- Доколкото разбирам от изчетеното до тук, това което планирам не би намалило майчинството ми с второто дете, то би било подобно на това с първото, така ли е? да,това което планираш няма да ти намали майчинството,защото ще избегнеш 240 те лв.имаш вариант да си в болничен и малко преди 45 дневния да си върнеш майчинството за първото дете.така за второто ще получаваш колкото си взимала за първото.сметни с калкулатора кое ще ти е по-изгодно.но и двете са изгодни
-Има ли право работодателя да ми откаже отпуска веднага след връщането ми на работа? поне 10 дни от 2012 трябва да ти даде да ползваш или всичката за 2012

Документ за 15 дневният отпуск на бащата би ли следвало да се отрази в справките в сайта на НОИ?

Да,ще се вижда.Ще се види и кога и колко пари ще преведат

Здравейте. Имам един въпрос относно болничен за гледане на дете. Синът ми много боледува в яслата и аз непрекъснато съм болнични за гледане на дете. Личната лекарка каза, че имам право на 40 дни за детето, но в сайта на НОИ пише 60 :

Може да ти издава болничен за гл на дете колкото ти трябват.Но ще ти плащат само до 60 календарни дни.Като 40 от тези 60 дни тя може да ти издаде еднолично.Над 40 дни ходиш на ЛКК /Комисия/
В тези 40 дни,издадени еднолично,влизат и болничните,които еднолично ти издават за теб.Ти,с причина,имаш право на 180 календарни дни болничен с ЛКК

Здравейте,
 моля ако може някой да ми помогне с информация във връзка с отпускането на детски надбавки. Ето и въпросите, които ме вълнуват:
 1. Иска ли се служебна бележка удостоверяваща. че са направени имунзации на детето и ако се иска такава дали трябва да взема и на двете деца, като се има предвид, че едното е много малко, а пък другото вече е ученичка? да, и за двете деца такава бележка,издадена от педиатърът.
2. Трябва ли да се попълни сумата на обезщетенията за временна неработоспособност и за майчинство? Ако трябва, то откъде да взема сумите и как да ги удостверя пред тях, че са реални?Сумите получени от НОИ ги попълваш в молбата.Виждаш ги от сайта на НОИ,от твоята сметката,от социалните могат да ти направят разпечатка.Не ги доказваш пред социалните.Те ги виждат

Дано не съм досадила и ще съм ви благодарна ако ми помогнете с инфо.

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 17:09 от ♥Elfita♥

# 485
Да,ще се вижда.Ще се види и кога и колко пари ще преведат

И аз така мислех. Съпругът ми звънял в НОИ  и му казали, че няма такива документи подадени при тях, а счетоводителката от фирмата е казала, че всичко е подала към НОИ и да изчакаме -ти като си вземел заплатата щял да получи и другият превод.

# 486
  • Пловдив

И аз така мислех. Съпругът ми звънял в НОИ  и му казали, че няма такива документи подадени при тях, а счетоводителката от фирмата е казала, че всичко е подала към НОИ и да изчакаме -ти като си вземел заплатата щял да получи и другият превод.

Явно още не са подадени документи.Като се входират,ще се видят на сайта.От кога е започнало да му тече бащинството

# 487

Явно още не са подадени документи.Като се входират,ще се видят на сайта.От кога е започнало да му тече бащинството

От 04.11. беше в отпуск, не може да не е отразено досега.

# 488
  • Пловдив

И защо мислиш,че не може да не е отразено?????????

Срокът за внасяне е до края на декември.Внасянето тепърва предстои и като стане това ще я видите на сайта

# 489

И защо мислиш,че не може да не е отразено?????????

Срокът за внасяне е до края на декември.Внасянето тепърва предстои и като стане това ще я видите на сайта

Защото според счетоводителката документите са в НОИ още, когато мъжът ми ги е занесъл.

# 490
  • Пловдив
Защото според счетоводителката документите са в НОИ още, когато мъжът ми ги е занесъл.

Няма как да стане това.Казва ви така,за да не я притеснявате.Ще ги внесе в предстоящите дни.Следи на сайта

# 491
  • София

Може да ти издава болничен за гл на дете колкото ти трябват.Но ще ти плащат само до 60 календарни дни.Като 40 от тези 60 дни тя може да ти издаде еднолично.Над 40 дни ходиш на ЛКК /Комисия/
В тези 40 дни,издадени еднолично,влизат и болничните,които еднолично ти издават за теб.Ти,с причина,имаш право на 180 календарни дни болничен с ЛКК

♥Elfita♥ , благодаря ти   bouquet.  Това означава ли, че работодателя ще признае болничните дни след 40 ден, макар и да не се платят нито от него, нито от НОИ.

# 492
  • Пловдив

♥Elfita♥ , благодаря ти   bouquet.  Това означава ли, че работодателя ще признае болничните дни след 40 ден, макар и да не се платят нито от него, нито от НОИ.

Да,разбира се.До 60 я ден ти ги плащат /работодател/НОИ/ и ти извиняват отсъствието от работа.След 60 я ден за гл на дете ти извиняват само отсъствието от работа.Като подчертавам за теб са отделно.Ти имаш 180 календарни дни с ЛКК

# 493
  • София
Здравейте, детето ми ще навърши 1 година на 05.01.2013 ( термина ми обаче беше 12.01, ако това има значение). В съвсем начална бременност съм в момента и бих искала да попитам следните неща:гледат се кога ти изтичат 410 те дни.предполагам искаш като ти изтекат тогава да се върнеш на работа

Благодаря много Елфита, само още един уточняващ въпрос, ако термина ми е бил 12.01.2012, то тези 410 дни изтичат именно на 12.01.2013 така ли? Тъй като това е събота, бих могла да си пусна отпуск от 14.01, правилно ли съм разбрала?

# 494
  • Пловдив

Благодаря много Елфита, само още един уточняващ въпрос, ако термина ми е бил 12.01.212, то тези 410 дни изтичат именно на 12.01.2013 така ли? Тъй като това е събота, бих могла да си пусна отпуск от 14.01, правилно ли съм разбрала?

Не мога да кажа кога точно ти изтичат 410 те дни .Виж в сайта на НОИ,преброи 410 календарни дни от началото на 45 дневния болничен,виж копието на декларацията 135-410 дни,ако си направила такова.Ако изтичат на 12 ти,може да пуснеш отпуска от 14 ти

Общи условия

Активация на акаунт