Майчинството счетоводно-52

• 35 394
  • 777
  •   1
Отговори
# 105
здравейте
През 18те месеца на база на които се изчислява майчинството имам 3 месеца в които съм била безработна и за които не съм плащала осигуровки, ще повлияят ли те драстично в сумата която ще получавам и ако да мога ли да ги компенсирам сега по някакъв начин?

# 106
  • Русе
здравейте
През 18те месеца на база на които се изчислява майчинството имам 3 месеца в които съм била безработна и за които не съм плащала осигуровки, ще повлияят ли те драстично в сумата която ще получавам и ако да мога ли да ги компенсирам сега по някакъв начин?
Базата за обезщетението за бременност и раждане е 24 месеца, а не 18. За месеците, през които сте била безработна се взема минималната работна заплата за периода. Няма как сега да си внесете осигуровки и да компенсирате тези месеци.

Здравейте,
Смятаме с половинката ми да си правим бебе Simple Smile Проблемът е в работодателя ми. Работя в ъв фирмата от миналата година, а за това време две мои колежки родиха. Притеснява ме факта, че когато аз съобщя че съм бременна ще се намери начин да ме освободят. Има ли закон, който да ме защитава в такава ситуация или ако няма - какво мога да предприема , за да не се случи това.?

Предварително благодаря  Hug

Кодекс на труда е законът, който ви защитава, при положение че сте уведомила писмено работодателя си, че сте бременна- чл.333,ал5.

Здравейте, имам едно питане за болнични, надавам се да ми помогнете. Бременна съм и ползвам болнични от самото начало, заради проблеми. До момента съм ползвала 162 дни, питането ми е за 18-те дни, оставащи до 180 дни, които ми се полагат за една календарна година, може ли да ми бъде издаден болничен от ЛКК или трябва да си пускам отпуска.- ДА, може ЛКК да ви го издаде, после болничните се издават само с решение на ТЕЛК
И още нещо, веднага като разбрах, че съм бременна си взех няколко дни отпуск, след което започнах с непрекъснати болнични до момента. От работата ми казват, че когато има редуване на отпуск и болничен и пак отпуск, трябва да имам няколко работни дни преди следващ болничен.- Няма такова нещо. Малко объкано стана, дано сте ме разбрали. Благодаря предварително .

# 107
  • Варна
Здравейте,

имам следния въпрос. В момента съм бременна и ходя на работа. Осигуряват ме на реална заплата. Ползвала съм обаче болничен за м. Август и Септември и после пак се върнах на работа. Доколкото прочетох, за тези 2 месеца болничен ще ми се вземе осигурителния доход, за изчисляване на обещетението за майчинство, така ли е? Т.е. без значение е, дали работя или ползвам болничен  Thinking

Благодаря предварително   bouquet

# 108
  • Пловдив
Т.е. без значение е, дали работя или ползвам болничен  Thinking

Да,щом си на реален доход и един и същ доход от поне 18 м

# 109
  • Варна
Т.е. без значение е, дали работя или ползвам болничен  Thinking

Да,щом си на реален доход и един и същ доход от поне 18 м

На реален доход съм, но не е еднакъв за 18 месеца назад. На сегашната ми заплата съм от януари 2012. Преди това съм била на по-ниска  Tired

# 110
Здравейте, имам следния въпрос. По всяка вероятност съм бременна, а считано от утре прекратявам трудовите взаимоотношения  с работодателя си. Смятам да започна да се водя фиктивно в друга фирма. Някъде назад в темите прочетох, че за периодът в който ще се водя там дължа здравни и соц. осигуровки, а ако излязна в болничен - само здравни. Правилно ли съм разбрала?

# 111
  • София-Младост
Здравейте, имам следния въпрос. По всяка вероятност съм бременна, а считано от утре прекратявам трудовите взаимоотношения  с работодателя си. Смятам да започна да се водя фиктивно в друга фирма. Някъде назад в темите прочетох, че за периодът в който ще се водя там дължа здравни и соц. осигуровки, а ако излязна в болничен - само здравни. Правилно ли съм разбрала?
Да.

# 112
  • Добрич
Здравейте,

казах ами,че при смяна на работодателя по време на майчинство и връщане на работа през втората година,би трябвало да се получава 240лв,а не 120лв както е ако останеш при същия работодател.
Това така ли е,и кой закон го регламентира?

Благодаря

# 113
  • София-Младост
Здравейте,

казах ами,че при смяна на работодателя по време на майчинство и връщане на работа през втората година,би трябвало да се получава 240лв,а не 120лв както е ако останеш при същия работодател.
Това така ли е,и кой закон го регламентира?

Благодаря
Няма такова нещо. Обезщетението е 240лв, ако си седите вкъщи иси гледате детето. И 120лв. , ако сте се върнали на работа преди 2 РД на детето. Работодателя няма значение.

# 114
  • Пловдив
връщане на работа през втората година,би трябвало да се получава 240лв

Ще взимаш 240 лв майчинство+заплата,ако при основния работодател останеш в майчинство и започнеш работа при друг работодател.Твоя случай не е такъв,защото пишеш,че сменяш работодателя си т.е първия ще го напуснеш.
Като работеща майка имаш право на 120 лв майчинство.Детето може да ходи на ясла

# 115
  • Добрич
Благодаря ви момичета!

При мен всъщност,работодателя закри фирмата през първата година. В края на 410-те дни се регистрирах като Земеделски производител,за да мога да изляза в отпуск от 1 до 2 год.но ми отказаха в НОИ,да приемат документите,понеже през този период не трябва да бъда самоосигуряваща се.
Така ли е?

# 116
И аз имам въпрос Simple Smile.
Както е видно от лентичката ми, съм на финалната права, с термин 22.11. В 45-дневен болничен излезнах на 9.10 като преди това бях в болничен от 12.09.
18 месеца съм осигурявана на приблизително 480 лв, 2 месеца на 520 и останалите на 450. Та, да си дойда на въпроса. На 15.11 получих известие, че са ми превели г/д 96 лв по сметката - обезщетение и помощи, днес са ми превели още 334 лв пак обезщетение и помощи. Обаче как да разбера кое за какво е и колко ще ми е майчинството? Нямам пук код. Имате ли предположение коя сума на какво отговаря?

# 117
  • София-Младост
И аз имам въпрос Simple Smile.
Както е видно от лентичката ми, съм на финалната права, с термин 22.11. В 45-дневен болничен излезнах на 9.10 като преди това бях в болничен от 12.09.
18 месеца съм осигурявана на приблизително 480 лв, 2 месеца на 520 и останалите на 450. Та, да си дойда на въпроса. На 15.11 получих известие, че са ми превели г/д 96 лв по сметката - обезщетение и помощи, днес са ми превели още 334 лв пак обезщетение и помощи. Обаче как да разбера кое за какво е и колко ще ми е майчинството? Нямам пук код. Имате ли предположение коя сума на какво отговаря?
Чисто гадаене ще си е , но 96 лв за периода 01-8.10, останалите 334 за 09-31.10.

# 118
Значи, това не е майчинството, така ли?
Писах сумите ориентировъчно. Ако се обадя по тел в НОИ дали ще ми отговорят?

# 119
Благодаря ви момичета!

При мен всъщност,работодателя закри фирмата през първата година. В края на 410-те дни се регистрирах като Земеделски производител,за да мога да изляза в отпуск от 1 до 2 год.но ми отказаха в НОИ,да приемат документите,понеже през този период не трябва да бъда самоосигуряваща се.
Така ли е?
Не би следвало да откажат прием. Настоявай да ти ги приемат и да ти ги откажат евентуално с разпореждане за отказ, което може да обжалваш в съда.

Значи, това не е майчинството, така ли?
Писах сумите ориентировъчно. Ако се обадя по тел в НОИ дали ще ми отговорят?
Извади си ПИК. Става за 5 минути. Ще ти трябва през майчинството.

Общи условия

Активация на акаунт