Майчинството счетоводно-52

• 35 402
  • 777
  •   1
Отговори
# 120
Моят въпрос е следния - бях в болничен за около 3 месеца, през които обезщетението ми беше около 32 лева. Сега вече съм в майчинство - т.е. 45 дни преди термин и в сайта на НОИ видях, че обезщетението ми е изчислено на 32,50 лв. Въпросът ми е защо 80% са 32 лв, а 90% само 50 ст. почече? Дали бих могла да получа някакво обяснение и разяснение от НОИ за начина и сумите на изчисляване или да не се надявам на повече?

# 121
  • Русе
Моят въпрос е следния - бях в болничен за около 3 месеца, през които обезщетението ми беше около 32 лева. Сега вече съм в майчинство - т.е. 45 дни преди термин и в сайта на НОИ видях, че обезщетението ми е изчислено на 32,50 лв. Въпросът ми е защо 80% са 32 лв, а 90% само 50 ст. почече? Дали бих могла да получа някакво обяснение и разяснение от НОИ за начина и сумите на изчисляване или да не се надявам на повече?
Защото за база за бременност и раждане се взема 24 месеца назад доход, а за общо заболяване 18 месеца назад. Ако през тези 6 месеца сте била на по-нисък доход, е нормално да не се увеличава дневното обезщетение по бременност и раждане.

# 122
Може да получите обяснение, но имайте пред вид, че обезщетението се ограничава до нетното възнаграждение.

# 123
Благодаря за отговорите, но през тези 18 месеца, както и през 24-те месеца дохода ми е все горе-долу един и същ...а иначе аз както и да го изчислявам трябва да взема повече пари.

# 124
  • Пловдив
Благодаря за отговорите, но през тези 18 месеца, както и през 24-те месеца дохода ми е все горе-долу един и същ...а иначе аз както и да го изчислявам трябва да взема повече пари.

Обезщетението е ограничено до нетото.Нетото ти е едно и също,и няма как да очакваш обезщетението за бр и раждане да е повече.Независимо,че се изчислява на 90 процента.
Разгледай първа страница.Ще ти стане ясно

# 125
  • София, България
Привет, ето моя казус:

Когато забременях с третото си дете, второто не беше навършило 1 година. В деня, в който ми изтече отпуска за гледане на дете до 1 година се върнах фиктивно на работа, и от същия ден излязох в болничен за проблемна бременност (консултирах се с вас тогава, и май това беше най-добрия вариант, за да не ми падне базата за предстоящото майчинство). Оттогава насам всеки месец ми подновяват този болничен без прекъсване. И така ще ми се явят 10-тина дни разлика между края на последния едномесечен болничен и началото на 45-дневния такъв преди раждането. От консултацията не могат да ми оправят тия дни, защото щели да бъдат в отпуск тогава. Посъветваха ме да си пусна отпуск. Но една приятелка ми каза, че ако имам прекъсване в болничния щели нещо да ме преизчисляват, и така да ми падне базата за майчинството. Та въпросът ми е следният: да си взема ли болничен от друго място (например от болница, имам тази възможност) или да си пусна отпуск? Как ще ми се отрази това на обезщетението впоследствие?

# 126
Здравейте! Този месец има ли проблем с изплащането на детските,тъй като през миналите месеци винаги са идвали до 20 число , а сега нищо?

# 127
  • София-Младост
Привет, ето моя казус:

Когато забременях с третото си дете, второто не беше навършило 1 година. В деня, в който ми изтече отпуска за гледане на дете до 1 година се върнах фиктивно на работа, и от същия ден излязох в болничен за проблемна бременност (консултирах се с вас тогава, и май това беше най-добрия вариант, за да не ми падне базата за предстоящото майчинство). Оттогава насам всеки месец ми подновяват този болничен без прекъсване. И така ще ми се явят 10-тина дни разлика между края на последния едномесечен болничен и началото на 45-дневния такъв преди раждането. От консултацията не могат да ми оправят тия дни, защото щели да бъдат в отпуск тогава. Посъветваха ме да си пусна отпуск. Но една приятелка ми каза, че ако имам прекъсване в болничния щели нещо да ме преизчисляват, и така да ми падне базата за майчинството. Та въпросът ми е следният: да си взема ли болничен от друго място (например от болница, имам тази възможност) или да си пусна отпуск? Как ще ми се отрази това на обезщетението впоследствие?
Вземи си отпуск, така или иначе 45 дневният болничен се изчислява отново.

# 128
  • София, България
В какъв смисъл се изчислява отново  newsm78

# 129
  • В полите на Пирин планина
В какъв смисъл се изчислява отново  newsm78

Ползването на платен отпуск не влияе негативно върху бъдещото обезщетение за бременност и раждане. Самото обезщетение, което започва да тече 45 дни преди термин се изчислява на база предходните 24 месеца, т.е. има си самостоятелна база, а не досегашната за болничните за общо заболяване, ползвани по време на бременността.

# 130
  • София, България
Ахам, значи ако си бях ползвала първо наличната отпуска (след навършване 1 година на баткото), а после да изляза болничен до края на бременноста, щеше да има някакъв негативен ефект върху базата за болничния за Общо заболяване. А сега вече няма да има значение, защото в тия 24 месеца ще влязат като база месеците, в които съм била болничен по общо заболяване и отпуск.  Което е едно и също, защото базата за изчисляване на болничния за общо заболяване е същатата като заплатата, така ли е  newsm78
Даже за мен ще е по-добре, защото като съм в отпуск ще си взема цялата заплата, а не 70% от нея, нали?

# 131
  • София
Здравейте, искам да попитам следното имам прекратен договор/по чл.325 взаимно съгласие/ за трудово правоотношение в момента съм на нов договор на друго работно място. При подаване на документи за детски социалните ми изискват:Заповед за прекратяване на трудово правоотношение и Служебна бележка за изплатени обезщетения. Как трябва да изглежда и какво да пише в тази служебна бележка? И ако не се дължи обезщетение т.е. ползван е отпуск пак какво трябва да съдържа?

# 132
Ахам, значи ако си бях ползвала първо наличната отпуска (след навършване 1 година на баткото), а после да изляза болничен до края на бременноста, щеше да има някакъв негативен ефект върху базата за болничния за Общо заболяване. А сега вече няма да има значение, защото в тия 24 месеца ще влязат като база месеците, в които съм била болничен по общо заболяване и отпуск.  Което е едно и също, защото базата за изчисляване на болничния за общо заболяване е същатата като заплатата, така ли е  newsm78
Даже за мен ще е по-добре, защото като съм в отпуск ще си взема цялата заплата, а не 70% от нея, нали?

Горе-долу  Thinking
Няма значение дали сега ще ползваш отпуск или по-рано. Впрочем болничният се плаща 80% от осиг. доход, но не повече от нетния на база осреднен за 18 месеца, така че все вземаш около чистото си възнаграждение.

Здравейте, искам да попитам следното имам прекратен договор/по чл.325 взаимно съгласие/ за трудово правоотношение в момента съм на нов договор на друго работно място. При подаване на документи за детски социалните ми изискват:Заповед за прекратяване на трудово правоотношение и Служебна бележка за изплатени обезщетения. Как трябва да изглежда и какво да пише в тази служебна бележка? И ако не се дължи обезщетение т.е. ползван е отпуск пак какво трябва да съдържа?

Служебната бележка съдържа данни за изплатени обезщетения на някакво основание, например за неизползван отпуск при прекратяване на договора. Ако няма такива - се пише, че не са изплащани и толкова.

# 133
  • София, България
И още нещо ако не е мнооого нагло  Embarassed

Досега не съм получавала детски надбавки. Когато се роди третото дете дохода вече ще ми бъде достатъчно нисък и ще подам документи. Мислех си обаче, предвид това, че от 4 месеца съм в болничен по общо заболяване, а преди това съм била в отпуск за отглеждане на дете до 1 година, дали това няма пък да ми свали малко от базата и да успея да се класирам още сега за детски надбавки, защото наистина съвсем малко не ми достига. По договор съм на 1150 лв, а за мен и двете деца минимума ми се явява 3*350 лв= 1050 лв.

Заинтересувах се, защото чух, че има и някаква еднократна помощ за бременни, която се отпуска при същите критерии.

Чета Закона за семейни помощи и този за държавния бюджет, но там не пише как се определя базата за изчисляване.

След като не сме женени дохода на таткото не се включва, нали?

# 134
И още нещо ако не е мнооого нагло  Embarassed

Досега не съм получавала детски надбавки. Когато се роди третото дете дохода вече ще ми бъде достатъчно нисък и ще подам документи. Мислех си обаче, предвид това, че от 4 месеца съм в болничен по общо заболяване, а преди това съм била в отпуск за отглеждане на дете до 1 година, дали това няма пък да ми свали малко от базата и да успея да се класирам още сега за детски надбавки, защото наистина съвсем малко не ми достига. По договор съм на 1150 лв, а за мен и двете деца минимума ми се явява 3*350 лв= 1050 лв. - Освен да си вземеш служебна бележка за дохода и да видиш всички, преведени ти обезщетения и да сметнеш внимателно, няма как да се разбере дали надвишаваш дохода

Заинтересувах се, защото чух, че има и някаква еднократна помощ за бременни, която се отпуска при същите критерии. - тя е за неосигурени майки

Чета Закона за семейни помощи и този за държавния бюджет, но там не пише как се определя базата за изчисляване.

След като не сме женени дохода на таткото не се включва, нали? - не се вкл

Общи условия

Активация на акаунт