Майчинството счетоводно-52

• 35 451
  • 777
  •   1
Отговори
# 135
  • София
Lady Brinne, БЛАГОДАРЯ за инфото сега само трябва да го разясня на счетоводителката, че малко не е в час Simple Smile

# 136
  • София, България
Лейди Брин, пак благодаря, значи ще взема да си извадя една бележка за 12 месеца назад, пък да видим. А относно помощта, не е за неосигурени майки, досега рових из законите, ето:

ето ... ама не мога да го копирам

Закон за семейни помощи за деца

Та от този закон, чл.2, ал.1, точка 1 и чл. 4

# 137
  • В полите на Пирин планина
Лейди Брин, пак благодаря, значи ще взема да си извадя една бележка за 12 месеца назад, пък да видим. А относно помощта, не е за неосигурени майки, досега рових из законите, ето:

ето ... ама не мога да го копирам

Закон за семейни помощи за деца

Та от този закон, чл.2, ал.1, точка 1 и чл. 4

Отнася само за неосигурени жени или такива, които нямат изискуемия осигурителен стаж към момента на излизане в болничен 45 дни преди термин - чл.5а за справка.

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 13:53 от Lady Brinne

# 138
  • София, България
Член 5а отново препраща към чл. 4.

В чл. 5а пише, че бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-никък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер .....

А пък в чл. 4, пише че Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т.1, 6-8, имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в ЗДБ на РБ за съответната година, но не по-малък от предходната година. - ей туй нещо не мога да го изтълкувам. Не виждам да пише за неосигурени нищо  newsm78

А ето това е от ЗДБ на РБ за 2012 г.

§ 10. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2012 г. е 350 лв.

Дано не досаждам, но ми се иска да го изясним, допускам, че може и аз нещо да не тълкувам както трябва  Thinking

# 139
  • София-Младост
Член 5а отново препраща към чл. 4.

В чл. 5а пише, че бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-никък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер .....

А пък в чл. 4, пише че Право на семейни помощи по чл. 2, ал. 1, т.1, 6-8, имат семействата и бременните жени със средномесечен доход на член от семейството за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на дохода, определен за целта в ЗДБ на РБ за съответната година, но не по-малък от предходната година. - ей туй нещо не мога да го изтълкувам. Не виждам да пише за неосигурени нищо  newsm78

А ето това е от ЗДБ на РБ за 2012 г.

§ 10. (1) Средномесечният доход по чл. 4 от Закона за семейни помощи за деца за 2012 г. е 350 лв.

Дано не досаждам, но ми се иска да го изясним, допускам, че може и аз нещо да не тълкувам както трябва  Thinking
Закон така не се чете откъслечно Simple Smile Я сега прочети чл. 5а, ал. 1, но до края, особено важно е след последната запетая какво пише Simple Smile

# 140
  • София, България
абе аз цялото го четох, но не ми се преписваше всичко, че не дава да се копира ... ама айде ще го препиша цялото да го обсъдим Simple Smile

Чл. 5а. Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-никък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, ......., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.

И кое точно е това обезщетение за бременност и раждане  newsm78 - 45 дневния болничен преди термина ли?

# 141
  • София-Младост
абе аз цялото го четох, но не ми се преписваше всичко, че не дава да се копира ... ама айде ще го препиша цялото да го обсъдим Simple Smile

Чл. 5а. Бременните жени, чийто доход на член от семейството е по-никък или равен на дохода по чл. 4, имат право на еднократна помощ при бременност в размер, ......., когато нямат право на обезщетение за бременност и раждане по реда на Кодекса за социално осигуряване и живеят постоянно в страната.

И кое точно е това обезщетение за бременност и раждане  newsm78 - 45 дневния болничен преди термина ли?
Да, от началото на 45-дневния  до 410-тия ден се води отпуск за бременост и раждане и ако си осигурена получаваш съответното обезщетение от НОИ. Ако не си, имаш право на обезщетение по този член.

# 142
  • София, България
Ясноу, една приятелка ме подведе и затова се разрових. Сега остава да си извадя служебна бележка и да видя дали пък няма поне за детски да се класирам  Wink

# 143
Здравейте!Пиша ви с молба за съвет PraynigСинът ми е на година и половина и януари месец му предстои тръгване на ясла.На мястото което работех обаче зимата съкращават персонала,лятото наемат нов.Та въпроса ми е ако се съглася доброволно ще получавам ли някакво обезщетение и какво ще е то.Другият вариант е само да се водя на работа и да си вземам половин майчинство,докато намеря нова работа.Ще съм много благодарна за съвет и разяснение за процедурите и в двата случая(за да не ме прецака нещо работодателя)

# 144
В кой нормативен документ е посочен давностният срок,в който може да се търсят майчински и детски?

# 145
  • София-Младост
В кой нормативен документ е посочен давностният срок,в който може да се търсят майчински и детски?
Да се търсят...за детските изплащането става след подаване на декларация. Не може сега да подадеш за 2010 примерно, защото тогава си имала право на детски. Това ли питаш?

# 146
Казусът ми не е за вярване и за това  попитах така-10 /десет годишно дете/ и майката никога нищо не е получавала,осигурява се от 2010г.като самоосигуряваща се на високия процент и иска със задна дата #Crazy каквото може да получи.Не е работила на трудов договор.
Просто мисля,че доста срокове са изпуснати за каквото и де е,но все пак ми трябва и нормативна подкрепа. Hug

# 147
  • София-Младост
Казусът ми не е за вярване и за това  попитах така-10 /десет годишно дете/ и майката никога нищо не е получавала,осигурява се от 2010г.като самоосигуряваща се на високия процент и иска със задна дата #Crazy каквото може да получи.Не е работила на трудов договор.

Със задна дата детски не може да получи, ако отг. на условият нека сега си подаде декларация.
За обезщетенията си наясно, че се получават след подаване на необходими документи в НОИ...

# 148
Благодаря,за отговора просто доста шокиращи ми се видяха изходните параметри и за това писах. Embarassed

# 149
Здравейте! Прегледах подробно темата, но на нищо подобно като моят въпрос не попаднах, затова излагам най-общо моя случай: за периода от април 2007 до юли 2012 не съм работила и ден в България. Разведена съм с едно дете. През тези години в САЩ съм си плащала всички видове данъци. Приключих с трудовия си ангажимент там през юли и се прибрах в родината през август. Забременях почти веднага и термина ми е на 14. Май 2013.
Въпросите ми са следните: Ще имам ли право на някакво майчинство? За целта трябва ли да се регистрирам някъде? Ако да - къде? Трябва ли да представям някакви документи от "Social Security Administration" в САЩ? Тъй като с половинката ми нямаме сключен брак, трябва ли да декларирам неговите доходи?
Много се извинявам, че звуча тъй неграмотно, но откак бях бременна последно са минали 8 години и освен моят социално-икономически статус забелязах, че и правилата и законите тотално са се променили. Надявам се на вашата помощ или поне на идеи от къде мога да я получа!  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт