Майчинството счетоводно-52

• 35 498
  • 777
  •   1
Отговори
# 165
Здравейте, моля за спешен отговор.
Изполвала съм точно 40 дни болничен за гледане на малко дете (4 от които са за мен, а 36 за детето).
Въпросът ми е от тук нататък имам ли право на болничен - знам, че имам право с комисия - ЛКК (поправете ме ако греша) - но дали ще е платен или ще се води само като "извинение" за отсъствие от работа - това е мнението на нашата мед. сестра.
Ако днес съм била на работа до обяд, болничния нали може да е от утре?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

# 166
  • Някъде там край морето
Много ти благодаря, Ала-Бала.

# 167
  • В полите на Пирин планина
Здравейте, моля за спешен отговор.
Изполвала съм точно 40 дни болничен за гледане на малко дете (4 от които са за мен, а 36 за детето).
Въпросът ми е от тук нататък имам ли право на болничен - знам, че имам право с комисия - ЛКК (поправете ме ако греша) - но дали ще е платен или ще се води само като "извинение" за отсъствие от работа - това е мнението на нашата мед. сестра.
Ако днес съм била на работа до обяд, болничния нали може да е от утре?
БЛАГОДАРЯ ПРЕДВАРИТЕЛНО.

Издадени от ЛКК болнични листове ще се заплащат от НОИ. Може да се издаде и от утре б. лист, щом днес си била на работа.

# 168
Много благодаря!
А максимума 60 дни ли е за календарна година? 40 от които са от личната лекарка, а другите 20 от ЛКК? Така ли да тълкувам информацията от тук:
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5

Извинявам се предварително, че в един въпрос не си зададох питането, но чак сега намерих този чл.45.

# 169
  • София-Младост
Много благодаря!
А максимума 60 дни ли е за календарна година? 40 от които са от личната лекарка, а другите 20 от ЛКК? Така ли да тълкувам информацията от тук:
Чл. 45. (1) Парично обезщетение при условията и в размера на паричното обезщетение за временна неработоспособност поради общо заболяване се изплаща и за:
2. гледане или належащо придружаване за медицински преглед, изследване или лечение в страната или в чужбина на болно дете до 18-годишна възраст - до 60 календарни дни през една календарна година общо за всички осигурени членове на семейството; в този срок не се включва времето за гледане на дете по т. 3-5

Извинявам се предварително, че в един въпрос не си зададох питането, но чак сега намерих този чл.45.
36 са ти от личната лекарка за детето. Другите 4 не влизат в този член.
И да 60 календарни дни за една календарна година се изплащат.

# 170
Олее, съвсем се омотах. Означава ли тогва, че мога да взема утре болничен от личната лекарка за тези оставащи 4 дни? Тъй като аз й казах, че съм изполвала всички 40 дни, но не споменах, че са общо моите и на детето и затова тя ме праща утре при ЛКК?
Върпосът е да се пръщам ли утре при личната лекарка на детето за болничен или трябва при ЛКК?
МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ, ЧЕ ПАК ПИТАМ, МНОГО СЛОЖНО СТАНА.

# 171
  • Бургас

Здравейте!
Имам бебе на два месеца и 10 дни. Към момента ми предстои изплащането на третия болничен, в сайта на НОИ обаче видях, че за предният болничен, който обхваща два месеца, имам разлика в среднодневното обещетение. За единият месец е едно, за другия друго. В болнични съм била от 15 май. 45 дневния ми е издаден на 10 август. Защо се получава тази разлика?
Мени се в зависимост от работните дни за месеца или периода.
[/quote]

Знам обаче за август е 13 лв. на ден, за септември е 15лв, за 6 дни от октомври е 15 лв, за останалите 17 от октомври е 13лв. Не трябва ли за един и същ месец да е еднакво възнаграждението?

# 172

Здравейте!
Имам бебе на два месеца и 10 дни. Към момента ми предстои изплащането на третия болничен, в сайта на НОИ обаче видях, че за предният болничен, който обхваща два месеца, имам разлика в среднодневното обещетение. За единият месец е едно, за другия друго. В болнични съм била от 15 май. 45 дневния ми е издаден на 10 август. Защо се получава тази разлика?
Мени се в зависимост от работните дни за месеца или периода.

Знам обаче за август е 13 лв. на ден, за септември е 15лв, за 6 дни от октомври е 15 лв, за останалите 17 от октомври е 13лв. Не трябва ли за един и същ месец да е еднакво възнаграждението?
[/quote]

Дневното обезщетение не може да се мени, нещо бъркаш в сметките.

# 173
  • Бургас
Преписах го от сайта на НОИ

# 174
  • софия
Здравейте, в момента съм в болничен за бременност и раждане. Тъй като първият болничен  беше 43 вместо 45 дни, болничният който издава педиатъра на детето трябва ли да е до 133 дни,или това няма значение и той го издава до 135 дни? Извинявам се , стана малко объркано, дано да сте ме разбрали. Благодаря предварително! Hug

# 175
Здравейте, в момента съм в болничен за бременност и раждане. Тъй като първият болничен  беше 43 вместо 45 дни, болничният който издава педиатъра на детето трябва ли да е до 133 дни,или това няма значение и той го издава до 135 дни? Извинявам се , стана малко объркано, дано да сте ме разбрали. Благодаря предварително! Hug

Трябва да е 133 дни общо.

Пиши един мейл до НОИ.

# 176
Здравейте,бих искала да Ви помоля за съвет.В момента съм по майчинство,детето ми е на 1г. и 1 месец и съм бременна в 1 месец.Кой е най-добрият вариант за мен,тъй като знам,че ако разликата на децата е по-малка от 2 години ще взимам същия размер майчинство както с първото ми дете.Но се чудя дали е разумно да прекратя сега майчинстовто си (с цел да избегна тези 240лв,които взимам в момента) и да взема болничен или пък да започна работа 10 дни и след това да си взема натрупания отпуск,тъй като аз съм учителка и имам доста отпуск за 2 години.Кажете ми моля какво е най добре да направя.Благодаря Ви предварително. Simple Smile

# 177
Олее, съвсем се омотах. Означава ли тогва, че мога да взема утре болничен от личната лекарка за тези оставащи 4 дни? Тъй като аз й казах, че съм изполвала всички 40 дни, но не споменах, че са общо моите и на детето и затова тя ме праща утре при ЛКК?
Върпосът е да се пръщам ли утре при личната лекарка на детето за болничен или трябва при ЛКК?
МНОГО СЕ ИЗВИНЯВАМ, ЧЕ ПАК ПИТАМ, МНОГО СЛОЖНО СТАНА.
Ако през тази кал. година си ползвала болнични 40 дни еднолично издадени за теб или детето вече нямаш право. Болничния дори и за 1 ден да е трябва да се издаде от комисия.
Правилно те праща на ЛКК лекарката.

# 178
Много благодаря за отговора!

# 179
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата

Трябва да е 133 дни общо.  Аз знам, че дните са 135 с болничен лист

Пиши един мейл до НОИ.

Общи условия

Активация на акаунт