Майчинството счетоводно-52

• 35 460
  • 777
  •   1
Отговори
# 210
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Да ви питам, моя позната е била за 6 месеца на бюрото по труда от декември 2011 г., след което е работила няколко месеца, но в момента тече предизвестие.

Има ли право пак на обезщетение от бюрото по труда и за колко време?

4 месеца на минимално обезщетение (7.20лв. на работен ден) , без значение как е прекратена, щом е получавала обезщетение от БТ в последните 3 години.

# 211
Здравейте, имам един въпрос свързан с обезщетението през 2-рата година на детето. Синът ми е приет на ясла и аз ще се връщам на работа след около месец, мислех си, че в такъв случай имам право на 50% от 240 лв. Счетоводителката обаче е на друго мнение, цитирайки ми чл.54 от "Кодекса за социално осигуряване". По-напред в темата видях, че е дискутиран този проблем и останах с извода, че имам право на тези 120 лв. Така ли е в действителност или аз нещо не съм разбрала? И ако имам право, как да докажа на счетоводителката, че е така?! Благодаря предварително!
Имаш право на 120 лв. щом работиш и детето е на ясла. Счетоводителката да прочете по-внимателно чл. 54 от КСО.

Viva_123,здравей!

Моето дете също тръгва на ясла,но аз няма да се връщам на работа,първо ще си ползвам полагаемата отпуска.През този период ще получавам ли въпросните 120лв.?След това ще ме освободят по взаимно съгласие.Ако евентуално дотогава не съм си намерила работа предполагам ще имам право 4 месеца на обезщетение от БТ.Права ли съм?

# 212
Здравейте, имам един въпрос свързан с обезщетението през 2-рата година на детето. Синът ми е приет на ясла и аз ще се връщам на работа след около месец, мислех си, че в такъв случай имам право на 50% от 240 лв. Счетоводителката обаче е на друго мнение, цитирайки ми чл.54 от "Кодекса за социално осигуряване". По-напред в темата видях, че е дискутиран този проблем и останах с извода, че имам право на тези 120 лв. Така ли е в действителност или аз нещо не съм разбрала? И ако имам право, как да докажа на счетоводителката, че е така?! Благодаря предварително!
Имаш право на 120 лв. щом работиш и детето е на ясла. Счетоводителката да прочете по-внимателно чл. 54 от КСО.

Viva_123,здравей!

Моето дете също тръгва на ясла,но аз няма да се връщам на работа,първо ще си ползвам полагаемата отпуска.През този период ще получавам ли въпросните 120лв.? даСлед това ще ме освободят по взаимно съгласие.Ако евентуално дотогава не съм си намерила работа предполагам ще имам право 4 месеца на обезщетение от БТ.Права ли съм? да

# 213
Здравейте, вече няколко пъти сте давали отговори на моите въпроси, за което много благодаря.
Отново съм тук, за да намеря отговорите на моите два въпроса, които ме вълнуват последните дни.

1. Детенцето ми е на 5 1/2м. Може ли татко ми (дядо му) да вземе майчинството, имайки предвид, че март месец 2012г. претърпя трудова злопулука и от тогава до сега е в болничен, като болничните му свършват януари 2013. След края на болничния може ли да поеме майчинството? Осигурен е!

2. Родих 11 юни, последният ми болничен, който е от личния лекар на детето свърши средата на септември. Наскоро беше изплатен. Счетоводителката чак преди няколко дни (21.11) е подала документите за майчинство. Ще ми бъдат ли изплатени половината от септември, октомври и ноември, след като тя толкова късно е подала докуметите?

# 214
  • Пловдив
Здравейте, вече няколко пъти сте давали отговори на моите въпроси, за което много благодаря.
Отново съм тук, за да намеря отговорите на моите два въпроса, които ме вълнуват последните дни.

1. Детенцето ми е на 5 1/2м. Може ли татко ми (дядо му) да вземе майчинството НЕ,защото му е дядо.на 6 м може бащата да го поеме.Дядото може след като ти изтекат 410 те дни , имайки предвид, че март месец 2012г. претърпя трудова злопулука и от тогава до сега е в болничен, като болничните му свършват януари 2013. След края на болничния може ли да поеме майчинството? Осигурен е!

2. Родих 11 юни, последният ми болничен, който е от личния лекар на детето свърши средата на септември. Наскоро беше изплатен. Счетоводителката чак преди няколко дни (21.11) е подала документите за майчинство. Ще ми бъдат ли изплатени половината от септември, октомври и ноември, след като тя толкова късно е подала докуметите? ДА,ще ти ги изплатят

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 22:42 от ♥Elfita♥

# 215
410-ТЕ дни от кога се броят? от датата на раждане ли? На колко навършени месеца трябва да е бебето?
Само таткото ли може на този етап да поеме майчинството?
Неизплатеното майчинство наведнъж ли ще го получа? Кога ще ми бъде преведено след като документите са представени преди 4 дни?

Последна редакция: нд, 25 ное 2012, 22:57 от Плодчe

# 216
  • Пловдив
410-ТЕ дни от кога се броят?от първия ден на 45 дневния преди термин от датата на раждане ли? На колко навършени месеца трябва да е бебето?да са минали 410 те дни
Само таткото ли може на този етап да поеме майчинството?да
Неизплатеното майчинство наведнъж ли ще го получа? зависи за кои месеци е подала информация.ако е за всички наведнъж,да,всички пари наведнъж Кога ще ми бъде преведено след като документите са представени преди 4 дни? в рамките на 15 работни дни от датата на подаване

# 217
  • Варна
    Здравейте, нуждая се от съвет по следния  въпрос.
   В майчинство съм, детенцето ми е на 4 месеца. Последният ми болничен от личния беше до 26 октомври. Днес погледнах за справка в НОИ и ми направи впечатление, че в справката за социално осигуряване има едни 24 изработени часа, които ме озадачиха. Не ми е ясна много процедурата за изплащането на тези майчински които следват и дали е нормално, да има такива часове, или просто нещо е объркано. Моля, запознатите да ми разяснят!

# 218
  • София, България
Привет, и аз пак с въпрос:
Цялата бременност бях в болнични (първо от болницата, после 30 дневни продължения от ЖК). Сега ще имам 10 дни пауза между последното продължение и 45-дневния преди раждането. От ЖК не могат да ми оправят паузата и ме посъветваха да си взема отпуск. И вие казахте, че така е по-добре, но в работата щяло да им е много сложно и казаха да си взема болничен от друго място. Ще си го взема от болницата, но там в самия болничен трябва ли някак да упоменат, че е продължение  newsm78 Или щом почва от следващата дата, автоматично се приема като продължение, независимо, че е издаден от друго място  newsm78

# 219
Разликата можеш да я оправиш с ТЕЛК. Гинеколога ти трябва да ти обясни как да минеш там. Другият вариант е да влезеш в болница и от там да ти издадът болничен за тези 10 дни. Моят съвет е да говориш отново с гинеколога си. А за отпуска от работа не би трябвало да има абсолютно никакъв проблем да ти я пуснат. Това е все едно от обикновен болничен да си пуснеш отпуска - няма никаква разлика.

# 220
  • София, България
Мерси Агнесана, говорих с гинеколога, той участва в комисията, която ми пускаше продълженията (предполагам, че това е въпросната ТЕЛК), но декември щял да е в отпуск и вероятно ще го затрудня, затова каза да взема болничен от друго място, или от ДжиПи-то, или от болница. Пък тва с болницата не е проблем, затова ще взема от там, но то пак ли ще е продължение, или вече ще си е нов болничен, щом е от друга институция newsm78 Питам, първо за да нямам прекъсване, и второ защото при нов болничен пак ще трябва да имам 3 дни от работодателя ... пък после ще идем чак в новата година ... и затова  Confused

# 221
Гинеколога ти е в комисия за ЛКК, комисия, която до сега ти е издавала болничен. Личния лекар до колкото аз съм запозната не може да ти издаде болничен. Имаш право на 180 дни болничен в годината, а след това се явяваш на ТЕЛК ако има нужда от още. Мисля, че другата вратичка беше ако влезеш в болница за нужния период, но не съм особено сигурна, та затова ти предложих отново да говориш с гинеколога си.

# 222
  • София, България
Ахам ... Но пък аз още нямам 180 дни болничен, защото излязох от 15-ти август (тогава ми изтече първата година от майчинството). Четири месеца ... около 120 дни са ...

# 223
Здравейте, имам следните въпроси: Имам платен отпуск около 45 дни, които не съм ползвала. Ако сега реша да си ги ползвам, знам със сигурност, че работодателят ми няма да ми ги изплати, мога ли след като изтекат да напусна по Чл. 327 за неизплатени възнаграждения? Колко месеца ще имам право да получавам обезщетение от БТ /при осигурителен стаж до 10 години/? И как се изчислява размерът обезщетението: 60% от дохода за 24 месеца назад или по друг начин?

# 224
Здравейте! Детето ми на 1г. и 3 м., възнамерявам пролетта да го пусна на ясла, тоест да прекратя и ползването на майчинството си. Фирмата, в която работех, преустанови дейността си преди няколко месеца и в момента в нея фигурирам само аз, тъй като нямат право да ме съкратят, докато съм по майчинство. затова в момента, в който пусна детето на ясла и се върна на работа, ще ме съкратят и мен и поне за първите месец-два ще се регистрирам в бюрото по труда, докато си намеря друга работа. Интересува ме ще получавам ли 50% от майчинството, ако взимам обезщетение за безработица?

Общи условия

Активация на акаунт