Майчинството счетоводно-52

• 35 541
  • 777
  •   1
Отговори
# 435
Здравейте. Много моля някой да ми помогне с информация. Днес си взех върпосния ПИК код, с който да си проверявам болничните.
От 'Справки за парични обезщетения и помощи' обаче не ми дават да погледна функция 2: 'Справка за представени в НОИ документи и изплатени обезщетения и помощи от ДОО'. Нямам преведени пари за болничен за ноември и искам да погледна дали болничният ми е внесен в НОИ. Как да го направя, при положение, че не ми дава достъп до тази функция. Благодаря на всички, които имаха търпение да изчетат постинга ми.

# 436
  • Пловдив
здравейте,
след дълго ровене в интернет и отказ на служителките в нои да ми обяснят, нямам отговор на въпроса си, дано някой от вас знае: как мога да разбера какъв е минималният осигурителен доход за моята професия?? попаднах в интернет на някакви таблици с кодове, намерих уж и моят код, но кодовете в таблицата са двуцифрени, а този на професията е по-дълъг, и изобщо не мога да се ориентирам. доходът на който ме осигурява работодателят е двойно по-висок от реалната ми заплата и съответно много голям процент от малката ми заплата отива за осигуровки. сега съм болничен, предстои ми майчинство и ме зарадваха, че въпреки, че последните 2 години съм плащала всички тези високи осигуровки, ще получа малък болничен и съответно майчинство. Надявам се поне да не трябва да плащам занапред такива осигуровки, щом така или иначе не ги ползвам, това е пълен абсурд??  #Crazy
благодаря предварително

Няма как да си осигурявана на много последните 2 г и да взимаш малък болничен.Обезщетението за бр и раждане ще ти е сносно при големи осигуровки
Мин осиг праг се определя от типа търговска дейност на фирмата+длъжността на служителя
Примерно счетоводител във фирма със строителна дейност се осигурява на повече от колкото във фирма с производствена дейност.
Напиши си кода на длъжността и търговската дейност на фирмата

# 437
 Код на длъжността: 2269-5002

Код НКП 96:

Наименование на длъжността: Ерготерапевт

болница - ЕООД

в НОИ ми казаха единствено, че майчинството ще ми се начисли като 90% от брутната заплата, а не от сумата на която са ме осигурявали, тя е почти двойна

# 438
  • София
Нощна птица, пробвай да го направиш през друг браузър - примерно през Интернет експлорър.

# 439
  • Пловдив
Здравейте на всички и аз влизам с въпрос:
имам едни подозрения че работодателя ми ще ме съкрати та исках да попитам дали мога преди да ме съкрати (ако се случи де, че излизам често в болнични поради боледуване на малкия и като се върна на работа отношението е ужасно, затова подозирам така ) мога ли да си пусна болнични , т.е. да използвам колкото мога болнични ако реши да ми връчва молба? Малко странен въпрос ...  Thinking
Благодаря предварително   bouquet

# 440
Кога ще ми изплатят болничния, имайки в предвид, че е подаден днес.Благодаря, предварително за вниманието Simple Smile

# 441
  • В полите на Пирин планина
Кога ще ми изплатят болничния, имайки в предвид, че е подаден днес.Благодаря, предварително за вниманието Simple Smile

В срок от 15 работни дни.

Здравейте на всички и аз влизам с въпрос:
имам едни подозрения че работодателя ми ще ме съкрати та исках да попитам дали мога преди да ме съкрати (ако се случи де, че излизам често в болнични поради боледуване на малкия и като се върна на работа отношението е ужасно, затова подозирам така ) мога ли да си пусна болнични , т.е. да използвам колкото мога болнични ако реши да ми връчва молба? Малко странен въпрос ...  Thinking
Благодаря предварително   bouquet

Можеш, стига да ти дават, но това не означава, че като се явиш да представиш болничния лист няма да ти връчат предизвестие или да ти го изпратят по пощата с обратна разписка.

Код на длъжността: 2269-5002

Код НКП 96:

Наименование на длъжността: Ерготерапевт

болница - ЕООД

в НОИ ми казаха единствено, че майчинството ще ми се начисли като 90% от брутната заплата, а не от сумата на която са ме осигурявали, тя е почти двойна

90% от брутния осиг. доход се сравнява с нетното ти възнаграждение и се взема по-малкото число. Това означава, че няма как да вземаш обезщетение, което е по-високо от средната ти чиста заплата.

Здравейте Simple Smile
Имам няколко въпроса към вас, но първо да ви кажа ситуацията: В момента ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2год. Налага ми се да започна работа(заради финансови причини). Ще започна 2/2, защото и таткото е с такива смени и няма да пускаме детето на ясла. Чела съм, че ако започнеш работа при друг работодател - ще си взимам пак 240лв, а ако се върна при същия - 120лв. Въпросът ми е как става номера: хем да остана да се водя майчинство при стария работодател (уведомява ли се по някакъв начин, как? ) и трябва ли да бъде договора при другия работодател някакъв "по-специален"??? Бях чела и за някакви документи за смяна на обстоятелствата (в смисъл че започвам работа) - къде и кой трябва да ги подаде? аз или счетоводителя(и тук ? - кой от счетоводителите - на старата или на новата фирма)?
Мерси предварително!

Договорът при втория работодателя е тъй нареченото "външно съвместителство" - по чл. 111 от КТ. Първия работодател не се уведомява, ако изрично не е упоменато това в трудовия ти договор.

Последна редакция: чт, 13 дек 2012, 15:00 от AnMary

# 442
Здравей те имам и аз един въпрос.Зная че болничния ми се изчислява на базата на трудовият  ми договор .А майчинството на трудовият договор ли се изчислява или на колко пари ми пускат осигуровките в нои.

# 443
  • Пловдив
Lady Brinne благодаря ти за бързия отговор,а ако стане така с болничен не се ли поотлагат нещата или то ще си тече предизвестието и ако не съм там просто няма да се гледаме накриво.
Аз си мислех че ще мога да поотложа нещата така с болничен, т.е. по дълго да съм на трудов договор.

# 444
Здравейте Simple Smile
Имам няколко въпроса към вас, но първо да ви кажа ситуацията: В момента ползвам отпуск за отглеждане на дете до 2год. Налага ми се да започна работа(заради финансови причини). Ще започна 2/2, защото и таткото е с такива смени и няма да пускаме детето на ясла. Чела съм, че ако започнеш работа при друг работодател - ще си взимам пак 240лв, а ако се върна при същия - 120лв. Въпросът ми е как става номера: хем да остана да се водя майчинство при стария работодател (уведомява ли се по някакъв начин, как? ) и трябва ли да бъде договора при другия работодател някакъв "по-специален"??? Бях чела и за някакви документи за смяна на обстоятелствата (в смисъл че започвам работа) - къде и кой трябва да ги подаде? аз или счетоводителя(и тук ? - кой от счетоводителите - на старата или на новата фирма)?
Мерси предварително!

Договорът при втория работодателя е тъй нареченото "външно съвместителство" - по чл. 111 от КТ. Първия работодател не се уведомява, ако изрично не е упоменато това в трудовия ти договор.

Ако съм разбрала правилно - започвам си новата работа, като договора трябва да е по чл. 111 . Не е необходимо да се пускат декларации и други такива за пред социалните и НОИ...а какво става със стария работодател при положение, че аз нямам намерение да се връщам при него(заради работното време) - когато ми свърши отпускът за гледане на дете ме уволнява ли?

# 445
  • София
Да ви следя   bouquet

Mimkataaaaa, пусни си молба за напускане към първия работодател  Peace

# 446
  • Все още в къщи, но скоро може и в лудницата
Да ви следя   bouquet

Mimkataaaaa, пусни си молба за напускане към първия работодател  Peace

След като свърши отпуска за гледане на дете до 2 години

# 447
kremito , ДейзиГ   bouquet Благодаря ви!
и още едно въпросче .... т.к. съм от малко градче и първи работодател 100% ще разбере.... има ли вероятност да ми прекъсне отпуска за гледане на дете до 2г и да ме уволни, като така загубя правото за получаване на пълен размер на майчинството? В смисъл той ощетен ли е по някакъв начин?

# 448
  • В полите на Пирин планина
kremito , ДейзиГ   bouquet Благодаря ви!
и още едно въпросче .... т.к. съм от малко градче и първи работодател 100% ще разбере.... има ли вероятност да ми прекъсне отпуска за гледане на дете до 2г и да ме уволни, като така загубя правото за получаване на пълен размер на майчинството? В смисъл той ощетен ли е по някакъв начин?

Основният работодател не е ощетен от факта, че ти започваш втора работа.
Той самоволно не може да ти прекрати отпускът за гледане на дете. Ти имаш закрила от уволнение по КТ и при много от основанията за прекратяване на договора ти има изискване за разрешение от Инспекция по труда. Не вярвам сам да си създава главоболия  newsm78

# 449
Да ви питам за кои деца е наредбата за получаването на детски добавки, за децата СЛЕД 4 г. възраст, които не  посещават подготвителните групи в детските градини или в училищата ли?

Това предполагам не се отнася за децата до 3 г. възраст, дори да не посещават ясла?

Общи условия

Активация на акаунт