Майчинството счетоводно-52

• 35 404
  • 777
  •   1
Отговори
# 495
здравейте, искам да попитам бременна съм в27седмица, имам син на 1г и 5 мес. той ходи на ясла от края на октомври, аз съм в болничен от 25.10 и с доки сме се разбрали да ми дава болничен докато стане време за раждането. счетоводния отдел ми обясниха, че след като съм болничен няма да имам право на 120лв месечно до навършването на сина ми на 2г., а ще получавам само болничен. днес обаче получих 120лв от НОИ, болничния за ноември още не съм го поличила. Дали е станала някаква грешка и аз после трябва да връщам тези пари? или пък счетоводителите са в грешка? много благодаря

# 496
  • София-Младост
здравейте, искам да попитам бременна съм в27седмица, имам син на 1г и 5 мес. той ходи на ясла от края на октомври, аз съм в болничен от 25.10 и с доки сме се разбрали да ми дава болничен докато стане време за раждането. счетоводния отдел ми обясниха, че след като съм болничен няма да имам право на 120лв месечно до навършването на сина ми на 2г., а ще получавам само болничен. днес обаче получих 120лв от НОИ, болничния за ноември още не съм го поличила. Дали е станала някаква грешка и аз после трябва да връщам тези пари? или пък счетоводителите са в грешка? много благодаря
Счетоводството са в грешка. Имаш право на 1/2 от обезщетението, защото не използваш отпуска за отглеждане на малко дете.

# 497
аз имам почти същото питане като desilinda, но не точно  Blush
Сина ми е на 1г.и 6м, бременна съм във 29-та седмица. 45 дневния болничен преди раждане ще ми издадат на 24-ти януари. Днес счетоводителката ми каза, че след промяната на обстоятелството (в 3 дневен срок от издаване на болничния) ще ми спрат майчинството от 240лв за първото дете и ще получавам болничен за второто. Понеже преди се рових и дори и тук питах, останах с впечатлението, че до навършване на 2г на баткото ще получавам освен болничния за бебето и 1/2 от 240лв. Счетоводителката днес ми каза, че няма как да взимам и болничен и обезщетение. Баткото не е на градина. Гледаме се. Може ли да ми кажете кое е истината, ще получавам ли въпросните 120лв на месец до 2г на баткото и ако да, счетоводителката трябва ли да подава нещо специално като документация?

# 498
  • София-Младост
аз имам почти същото питане като desilinda, но не точно  Blush
Сина ми е на 1г.и 6м, бременна съм във 29-та седмица. 45 дневния болничен преди раждане ще ми издадат на 24-ти януари. Днес счетоводителката ми каза, че след промяната на обстоятелството (в 3 дневен срок от издаване на болничния) ще ми спрат майчинството от 240лв за първото дете и ще получавам болничен за второто. Понеже преди се рових и дори и тук питах, останах с впечатлението, че до навършване на 2г на баткото ще получавам освен болничния за бебето и 1/2 от 240лв. Счетоводителката днес ми каза, че няма как да взимам и болничен и обезщетение. Баткото не е на градина. Гледаме се. Може ли да ми кажете кое е истината, ще получавам ли въпросните 120лв на месец до 2г на баткото и ако да, счетоводителката трябва ли да подава нещо специално като документация?
За момента не виждам промяна:
Чл. 54. (*) (1) (Изм. и доп. - ДВ, бр. 1 от 2002 г., в сила от 01.01.2002 г., доп. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г., изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 109 от 2008 г., в сила от 01.01.2009 г.) Майката (осиновителката), която е осигурена за общо заболяване и майчинство и е имала право на обезщетение по чл. 52а, получава парично обезщетение в размер 50 на сто от обезщетението по чл. 53, ако:
1. не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване;

В 3-дневен срок от 24-ти подавате прил.12, за да се спре обезщетението за първото дете и прил.4, за да получавате 1/2 от него.

# 499
Ала-Бала, благодаря  Hug
може ли да ми обясниш кой отпуск се има предвид ( не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване). Счетоводителката ми обясняваше, че ако си прехвърля майчинството за голямото дете, ще получавам и двете.
Допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете не е ли точно втората година от майчинството и ако е така, то аз го ползвам  Rolling Eyes
Извинявам се ако ми е тъп въпроса, искам да си изясня нещата и ще звънна на счетоводителката да си направи справка  Flutter

# 500
  • София
Здравейте. И аз ви чета и ви благодаря за инфото, което споделяте.  Hug
Имам един въпрос и ще съм благодарна, ако може да ми отговорите /предполагам, че вече сте го обсъждали, но не можах да го намеря/.

Работя на 2 ТД, по 4 часа. Сега искам да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.
Въпросът ми е: и на двете места ли трябва да подам заявления за него?

# 501
  • В полите на Пирин планина
Ала-Бала, благодаря  Hug
може ли да ми обясниш кой отпуск се има предвид ( не ползва допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете или лицето, което ползва такъв отпуск, прекъсне неговото ползване). Счетоводителката ми обясняваше, че ако си прехвърля майчинството за голямото дете, ще получавам и двете.
Допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете не е ли точно втората година от майчинството и ако е така, то аз го ползвам  Rolling Eyes
Извинявам се ако ми е тъп въпроса, искам да си изясня нещата и ще звънна на счетоводителката да си направи справка  Flutter

След като излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто дете, то ще прекратиш ползването на отпуск за гледане на първото. Щом то няма още 2 години имаш право на 1/2 от 240 лева докато стане на 2 години. Подава се Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата и Приложение 4 за получаване на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете.

Здравейте. И аз ви чета и ви благодаря за инфото, което споделяте.  Hug
Имам един въпрос и ще съм благодарна, ако може да ми отговорите /предполагам, че вече сте го обсъждали, но не можах да го намеря/.

Работя на 2 ТД, по 4 часа. Сега искам да ползвам неплатен отпуск за отглеждане на дете до 8 г.
Въпросът ми е: и на двете места ли трябва да подам заявления за него?

Ако и на двете места ще ползваш неплатен отпуск - да.

Последна редакция: ср, 19 дек 2012, 04:13 от AnMary

# 502
  • София
Благодаря ти, Lady Brinne ! Не съм се изразила правилно. Мога ли да ползвам НО само на едното място?

# 503
  • София-Младост
Ала-Бала, благодаря  Hug
Допълнителния платен отпуск за отглеждане на малко дете не е ли точно втората година от майчинството и ако е така, то аз го ползвам  Rolling Eyes
Извинявам се ако ми е тъп въпроса, искам да си изясня нещата и ще звънна на счетоводителката да си направи справка  Flutter

След като излезеш в болничен 45 дни преди термин за второто дете, то ще прекратиш ползването на отпуск за гледане на първото. Щом то няма още 2 години имаш право на 1/2 от 240 лева докато стане на 2 години. Подава се Приложение 12 - за промяна на обстоятелствата и Приложение 4 за получаване на 1/2 от обезщетението за гледане на първото дете.
Ако прехвърлиш отпуска за голямото дете, обезщетението ще го получава този, на който си го прехвърлила, а не ти реално.
Ако не си както е при теб имаш право на 120лв, както и обезщетение за бременост и раждане за второто дете в размера като за първото, ако ти е по-изгодно.

# 504
  • В полите на Пирин планина
Благодаря ти, Lady Brinne ! Не съм се изразила правилно. Мога ли да ползвам НО само на едното място?

Да.

# 505
Ала-Бала, Lady Brinne, благодаря  Hug
Звъннах на счетоводителката и тя започна да ми обяснява, че това е ако не го ползвам...не и беше ясно ми се струва. Каза, че ще провери  какво е това прил.4.
Благодаря още веднъж  Hug

# 506
Здравейте! По време на бременността ползвах болнични, като всеки месец среднодневното ми обезщетение беше 13,07лв. След това, болничните за бременност и майчинство ми се изчисляваха на 15,26лв. След подаване на молбата за ползване на отпуск по майчинство обезщетението намаля на 13,80лв., колкото и когато бях в болничен. Защо се получава тази разлика? Знам, че се взима дохода 2 години назад, но всеки месец ли се променя този доход, т.е. за следващия месец взимат дохода от предходния? Аз бях останала с убеждението, че от 45-дневния се взимат 2 години назад и през следващата година се взима този доход.  newsm78

# 507
  • София-Младост
Здравейте! По време на бременността ползвах болнични, като всеки месец среднодневното ми обезщетение беше 13,07лв. След това, болничните за бременност и майчинство ми се изчисляваха на 15,26лв. След подаване на молбата за ползване на отпуск по майчинство обезщетението намаля на 13,80лв., колкото и когато бях в болничен. Защо се получава тази разлика? Знам, че се взима дохода 2 години назад, но всеки месец ли се променя този доход, т.е. за следващия месец взимат дохода от предходния? Аз бях останала с убеждението, че от 45-дневния се взимат 2 години назад и през следващата година се взима този доход.  newsm78
Дневното обезщетение за бременост и раждане се изчислява еднократно и не се променя до края на периода. Всеки месец обаче работните дни се менят, а с това и месечното обезщетение, предполагам това те е подвело.

# 508
За месечното ясно, че се мени, но при мен се променя среднодневното  newsm78

# 509
  • София-Младост
За месечното ясно, че се мени, но при мен се променя среднодневното  newsm78
Освен да е направено някакво преизчисление на база коригирани данни...
Не ми става ясно каква е тази молба за ползване на майчинство? ТИ си в отпуск за бременост и раждане съдейки по възрастта в линийката.

Общи условия

Активация на акаунт