Майчинството счетоводно-52

• 35 394
  • 777
  •   1
Отговори
# 630
Здравейте, искам да задам един въпрос, на който предполагам сте отговаряли много пъти, но все пка- бременна съм и терминът ми е 14 май 201г.В болнични съм от 13.11.2012, а във фирмата работя от 08.2011 , преди това съм се самоосигурявала на около 450лв, сега във фирмата ме осигурявам на 350лв.Като от 13.11.2012 нямам прекъсване на болничния и мисля, че не е на общо заболяване за заради бременността.Можете ли да ми кажете колко горе долу се очаква а ми я майчинството, предполагам, че няма да е под минималната работна заплата или може би аз не съм разбрала?Предваително благодаря за отеленото Ви внимание

# 631
  • Пловдив
Здравейте, искам да задам един въпрос, на който предполагам сте отговаряли много пъти, но все пка- бременна съм и терминът ми е 14 май 201г.В болнични съм от 13.11.2012, а във фирмата работя от 08.2011 , преди това съм се самоосигурявала на около 450лв, сега във фирмата ме осигурявам на 350лв.Като от 13.11.2012 нямам прекъсване на болничния и мисля, че не е на общо заболяване за заради бременността.Можете ли да ми кажете колко горе долу се очаква а ми я майчинството, предполагам, че няма да е под минималната работна заплата или може би аз не съм разбрала?Предваително благодаря за отеленото Ви внимание

Болничния ти е за общо заболяване.За бременност е 45 дневния преди термин и последващите два болнични листа.На първа страница има калкулатор.Изчисли си бъдещото обезщетение

# 632
  • София
Здравейте, момичета и Честита Нова Година!
Искам да попитам дали е възможно да не подавам 45-дневния болничен и това ще има ли отношение към изчислението на майчинството - ще се смята ли то 24 месеца преди болничния издаден в родилното?
Благодаря предварително за отговора.

# 633
  • Пловдив
Здравейте, момичета и Честита Нова Година!
Искам да попитам дали е възможно да не подавам 45-дневния болничен и това ще има ли отношение към изчислението на майчинството - ще се смята ли то 24 месеца преди болничния издаден в родилното?
Благодаря предварително за отговора.

Можеш да не ползваш 45 дневния болничен.Тогава базата ще ти е 24 м назад от този за раждане.Но 45 дни преди термин ги губиш и няма да ти бъдат компенсирани с болничния от педиатъра.Така вместо 410 дни обезщетение за бременност и раждане ще ползваш 365 дни

# 634
Честита нова година на всички!

Въпросите ми са 2:

1. По време на болничен (в случая за рискова бременност, но явно се води общо заболяване) - кой ми поема осигуровките - НОИ или работодателя?

2. Знам, че ако излезеш болничен без прекъсване до самото раждане, това че си бил в болничен не ти влияе (т.е. не ти намаля) на размера на обезщетението за майчинство след раждането. Правилно ли е това, да съм сигурна Simple Smile

Благодаря предварително    bouquet

# 635
  • Пловдив
Честита нова година на всички!

Въпросите ми са 2:

1. По време на болничен (в случая за рискова бременност, но явно се води общо заболяване) - кой ми поема осигуровките - НОИ или работодателя?-работодателя,но през за този период се плаща само здравна 20.16 лв

2. Знам, че ако излезеш болничен без прекъсване до самото раждане, това че си бил в болничен не ти влияе (т.е. не ти намаля) на размера на обезщетението за майчинство след раждането. -не може да се каже,че болничния не влияе.тези месеци ще ти влязат в базата значи влияе.няма да има отрицателно влияние,ако 18 м преди него си осигурена на едно и също равилно ли е това, да съм сигурна Simple Smile

Благодаря предварително    bouquet

# 636
Благодаря ти. Аз се извинявам, че ще продължа, но съм си подробна попринцип  Wink - 18 месеца назад съм осигурявана на едно и също. По време на боничен се води, че се осигурявам на същата заплата, така ли?

# 637
  • Пловдив
Благодаря ти. Аз се извинявам, че ще продължа, но съм си подробна попринцип  Wink - 18 месеца назад съм осигурявана на едно и също. По време на боничен се води, че се осигурявам на същата заплата, така ли?

да и болничния по време на бремеността не ти влияе отрицателно на обезщетението ти за бр и раждане

# 638
Здравейте,
имам следните  въпроси:
На 14.12.2012г.ми изтече последния болничния,който се дава от педиатъра на бебето.От 15.12. вече съм по майчинство.Днес са ми превели парите от болничния от 01,12 до 14,12.Кога ще ми бъде изплатено това от 15,12 нататък до края на декември и кой ще ми го изплаща НОИ или работодателя?Също така искам да попитам има ли значение кога си си взимал заплатата, и дали ще си вземаш майчинството по същото време?Заплатите ни ги превеждаха от 1 до 5 число на месеца,означава ли че и майчинството тогава ще си го взимам?Дано разбрахте какво искам да питам Simple Smile

# 639
  • София-Младост
Здравейте,
имам следните  въпроси:
На 14.12.2012г.ми изтече последния болничния,който се дава от педиатъра на бебето.От 15.12. вече съм по майчинство.Днес са ми превели парите от болничния от 01,12 до 14,12.Кога ще ми бъде изплатено това от 15,12 нататък до края на декември и кой ще ми го изплаща НОИ или работодателя?Също така искам да попитам има ли значение кога си си взимал заплатата, и дали ще си вземаш майчинството по същото време?Заплатите ни ги превеждаха от 1 до 5 число на месеца,означава ли че и майчинството тогава ще си го взимам?Дано разбрахте какво искам да питам Simple Smile
Като начало след последният болничен до 410 ден от началото на първия болничен се нарича отпуск за бременост и раждане, а не майчинство. За целта предполагам си подала прил.3 за да получаваш обезщетение за периода 135-410 ден. Би следвало да е направено през м.12, счетоводството са длъжни да я предадат в НОИ до 15.01, така че до 31.01 ще си получиш парите за втората половина на м.12, след това всеки месец в началото.

# 640
Здравейте,
имам следните  въпроси:
Като начало след последният болничен до 410 ден от началото на първия болничен се нарича отпуск за бременост и раждане, а не майчинство. За целта предполагам си подала прил.3 за да получаваш обезщетение за периода 135-410 ден. Би следвало да е направено през м.12, счетоводството са длъжни да я предадат в НОИ до 15.01, така че до 31.01 ще си получиш парите за втората половина на м.12, след това всеки месец в началото.

Извинявам се,че незнам точната терминология Embarassed Много ти благодаря за отговора,да подала съм приложение 3 предполагам,защото  попълних два-три документа декември месец и към единия приложих копие от акта за раждане на бебето.Отново ти благодаря.

# 641
Здравейте и Честита Нова Година. При мен ситуацията е следната:малкия навършва 2 години този месец и съответно свършва и майчинството. Аз сигурно няма да се връщам на работа и ще искам да отида на борсата за повечко време.Докато бях в майчинство фирмата е минала в друг собственик(макар и шефа ми да продължава да си движи нещата) и е сменено и мястото на действие(друг град имам предвид), та въпроса ми е дали мога да бъда съкратена по чл.328т.7 и да не се иска разрешение на инспекцията по труда?

# 642
  • София
Здравейте, на 01.02.2013 ми изтича майчинството. Старият ми работодател няма възможност да продължи съществуването на частната си фирма, затова оставам без работа. В момента съм бременна в 5-ти месец и реално няма кой да ме назначи на работа. В случай, че отида на борсата за месеците февруари, март и април, докато изляза в 45-дневния, по какъв начин това ще ми се отрази на второто майчинство?

# 643
Здравейте!

До 12.11. получавах обезщетение за гледане на дете до 1 г., след това получавам майчинство.
В справката на НОИ, в т.17.2, за тези дни до 12.11. има доход нои, за останалите след това дохода е 0, въпреки че е подадена справката на 19.12..

Въпроса ми е, за изчисляване на доходите, за получаване на детски добавки от 35 лв., 0 ли се взема за база за втората половина на м.11. и за м.12.?

# 644
  • София
Записвам се,за да следя темата wavey

Общи условия

Активация на акаунт