Майчинството счетоводно-52

• 35 309
  • 777
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Здравейте!

До 12.11. получавах обезщетение за гледане на дете до 1 г., след това получавам майчинство.
В справката на НОИ, в т.17.2, за тези дни до 12.11. има доход нои, за останалите след това дохода е 0, въпреки че е подадена справката на 19.12.. - така трябва да е - при получаване на обезщетение за гледане на дете до 2 год. възраст осиг. доход е 0.00
Въпроса ми е, за изчисляване на доходите, за получаване на детски добавки от 35 лв., 0 ли се взема за база за втората половина на м.11. и за м.12.? - за декларацията за детските се вписва получената сума на обезщетението, вкл. и такова за гледане на дете - реално изплатеното за месеца.

# 646
Здравейте, момичета! Радвам се много, че имате търпението и желанието да ни помагате със съвети и информация Hug Та ето какъв е и моят въпрос:

Накратко аз съм самоосигуряващо се лице, в отпуск за бременност и раждане, остатъкът ми от 135-410 дни започна на 26.11.2012 г., ще съм в отпуск до 28.08.2012 г. Започнах да се осигурявам от декември 2011 г. на минималния праг за самоосигуряващи се (420 лв), преди този период съм без внасяни осигуровки, съответно изчисленото ми обезщетение сега е минималното - т.е. до декември 2012 г. беше 290 лв. Въпросът ми е дали смятам правилно и от 01.01 с повишаването на МРЗ следва то да стане съответно 310 лв, а през втората годинка на бебо следва да получавам 240 лв? Питам, защото си направих изчисление в калкулатора на КиК и ми излезе следното, което не ми се струва коректно изчисление:

ето моето изчисление

Благодаря ви предварително!  bouquet

# 647
  • София-Младост
Здравейте, момичета! Радвам се много, че имате търпението и желанието да ни помагате със съвети и информация Hug Та ето какъв е и моят въпрос:

Накратко аз съм самоосигуряващо се лице, в отпуск за бременност и раждане, остатъкът ми от 135-410 дни започна на 26.11.2012 г., ще съм в отпуск до 28.08.2012 г. Започнах да се осигурявам от декември 2011 г. на минималния праг за самоосигуряващи се (420 лв), преди този период съм без внасяни осигуровки, съответно изчисленото ми обезщетение сега е минималното - т.е. до декември 2012 г. беше 290 лв. Въпросът ми е дали смятам правилно и от 01.01 с повишаването на МРЗ следва то да стане съответно 310 лв, а през втората годинка на бебо следва да получавам 240 лв? Питам, защото си направих изчисление в калкулатора на КиК и ми излезе следното, което не ми се струва коректно изчисление:

ето моето изчисление

Към момента 240лв. е обезщетението за втората година, ще въведа данни и ще видя така ли се получава грешно 310 и при мен,  и ще им пиша да го оправят Simple Smile
А считено от 01.01.2013 трябва да взимаш 310лв.
Ще го оправят, някой е допуснал грешка, която веднага ще отстранят.

Последна редакция: пт, 04 яну 2013, 13:28 от Ала-Бала

# 648
Здравейте отново,
въпроса ми е 45-дневния болничен преди раждане,този ,който ти издават от болницата след раждането, и този от педиатъра на какъв % от заплатата се изплащат и кога започват да се изплащат 90% от заплатата и при тях или след това от 135 до 410 ден.Дано ме разбрахте.Предварително благодаря за отговора.

# 649
Здравейте отново,
въпроса ми е 45-дневния болничен преди раждане,този ,който ти издават от болницата след раждането, и този от педиатъра на какъв % от заплатата се изплащат и кога започват да се изплащат 90% от заплатата и при тях или след това от 135 до 410 ден.Дано ме разбрахте.Предварително благодаря за отговора.

Целият период от 410 дни отпуск за бременност и раждане се плаща на 90% от брутния осигурителен доход, но не повече от нетния такъв.

# 650
Здравейте,
Имам следния въпрос. Първите 135 дена болничен ми изтичат на 12 януари и после трябва да се подава декларации за остатъка до 410 дена. Какъв е срокът за подаване на декларацията, защото виждам, че не ми е подадена още, а не искам да препирам излишно счетоводителката ни

Благодаря предварително

# 651
Здравейте,
Имам следния въпрос. Първите 135 дена болничен ми изтичат на 12 януари и после трябва да се подава декларации за остатъка до 410 дена. Какъв е срокът за подаване на декларацията, защото виждам, че не ми е подадена още, а не искам да препирам излишно счетоводителката ни

Благодаря предварително

15.02.2013 г.

# 652
  • София-Младост

ето моето изчисление

Към момента 240лв. е обезщетението за втората година, ще въведа данни и ще видя така ли се получава грешно 310 и при мен,  и ще им пиша да го оправят Simple Smile
А считено от 01.01.2013 трябва да взимаш 310лв.
Ще го оправят, някой е допуснал грешка, която веднага ще отстранят.
Оправени са  вече несъответствията, КиК ви се извиняват за допуснатите грешки при актуализацията!

# 653
Ала-Бала, мерси за бързия отговор! Е, хареса ми първоначалната грешка в изчисленията на КиК Wink, но какво да се прави - явно първоначалните ми изчисления са били точни. Радвам се, че калкулаторът вече работи коректно!

# 654
Здравейте и от мен bouquet! Въпроса ми е относно 45-дневния болничен преди раждане - от кого се изплаща, смисъл работодателя плаща ли част от него или не?

# 655
Здравейте и от мен bouquet! Въпроса ми е относно 45-дневния болничен преди раждане - от кого се изплаща, смисъл работодателя плаща ли част от него или не?

Работодателят не плаща нищо понего, а изцяло се заплаща от НОИ.

# 656

Работодателят не плаща нищо понего, а изцяло се заплаща от НОИ.

Lady Brinne, благодаря за отговора   bouquet

# 657
  • Плевен
Здравейте,извинявам се педварително,ако въпросът ми не е за тук или е зададен неправилно,но спешно ми трябва отговор.След изтичане на майчинство юни 2012,юли и август неплатен отпуск и до края на ноември регистрация в бюро по труда,декември започнах нова работа.Налага ми се да ползвам отпуск за очни в края на януари.Въпросът ми е имам ли право на платен отпуск като нямам много месеци в новата фирма или трябва да е неплатен?Ако има значение засега договорът ми е на 6 часа.Благодаря Ви предварително и дано да сте разбрали нещо от обърканото ми писание.  bouquet

# 658
Здравейте момичета,

интересуваме в сайта на НОИ къде в кои раздел мога да проверявам за превод на майчинство, предполагам че не е там където болничните?

Благодаря! newsm51 newsm51 newsm51

# 659
Здравейте отново,

Целият период от 410 дни отпуск за бременност и раждане се плаща на 90% от брутния осигурителен доход, но не повече от нетния такъв.
Lady Brinne - това не го разбрах Thinking 

Общи условия

Активация на акаунт