Машина за хляб - 48-ма тема

  • 52 100
  • 737
  •   1
Отговори
# 615
  • София
  • Мнения: 102
Вчера взех от Лидълските смеси и се поизложих. Хлябът стана вкусен но отгоре е един нагърчен. Не знам дали е превтасал или нещо му е липсвало.  newsm78

Мисля, че е превтасал, тоест много му е дошла маята. Тогава отгоре става така и не бухва, а даже се спихва леко при печене.

Как така му е много маята, нали се добавя само вода , а маята е в сместта?


С риск да стана досадна ще пиша отново за моя опит с тези смески: тъй като на пакета няма упътване за програмата, която трябва да се използва, аз го направих по инструкцията от един друг пакет с готова немска смеска. Там пише специално да не се използва програма за пълнозърнест хляб (тъй като при нея има предварително подгряване), препоръчва се програма с продължителност 2:15 - 2:30 часа максимум. Лично аз на готовите смески от Лидл слагам 30 мл по-малко вода, 1-2 с.л.зехтин и пека на основна бърза програма (при мен е 2:12 за 750 мг хляб, докато иначе основната ми е 3:13, Мулинекс 3000). Става отлично хлебче, и днес пекох от ръжения им хляб. По същия начин правих селския хляб и хляба със слънчогледови семки. Само с чабата не съм опитвала. Явно хлябът превтасва на по-дълга програма, друго обяснение нямам.

# 616
  • София
  • Мнения: 15 833
  С готовата смес си пуснах първо само месене и втасване и после само печене.

# 617
  • Мнения: 1 884
 С готовата смес си пуснах първо само месене и втасване и после само печене.
Ще пробвам другия път чабатата да направя така. При мен месенето и втасването е 1 ч. 50 мин. ,а печенето е 1 час.
 Вода и аз слагам по-малко.
Вчера забърках едно тесто в пекарната и не ми втаса. После го оставих на стайна температура да втасва, по едно време слагах тенджера с гореща вода под купата с тестото. С  две думи голяма мъка беше, но накрая втаса тестото и си направих завъртяната пита.
Но защо така се получи, така и не разбрах. Thinking Програмата месене  и  втасване съм я ползвала и преди и тестото е ставало фантастично. Маята също ми беше хубава, предишния ден правих хляб от същото кубче и  ми втаса много хубаво. Но питата стана много вкусна ,домочадието я излапа, даже се скараха за последното парче.

# 618
  • София
  • Мнения: 15 833
  При мен месене и втасване са 1.30 и 1 печене.

# 619
  • Мнения: X
Вчера забърках едно тесто в пекарната и не ми втаса. После го оставих на стайна температура да втасва, по едно време слагах тенджера с гореща вода под купата с тестото. С  две думи голяма мъка беше, но накрая втаса тестото и си направих завъртяната пита.
Но защо така се получи, така и не разбрах. Thinking Програмата месене  и  втасване съм я ползвала и преди и тестото е ставало фантастично. Маята също ми беше хубава, предишния ден правих хляб от същото кубче и  ми втаса много хубаво. Но питата стана много вкусна ,домочадието я излапа, даже се скараха за последното парче.

И на мене ми се е случвало да не изпълни казанчето. Оттогава реших да слагам повече мая, ако бързам и искам само месене и втасване, а ако не е спешно, слагам мая както за хляба и после го изчаквам да си втаса след програмата. Но общо взето правя няколко неща наведнъж, т.е. минава повече време от програмата и дори ми се налага да го премеся леко тестото, че тръгва да ме търси. Случва се да използвам втасване във фурната на около 40-50 градуса.

# 620
  • Мнения: 1 934
Горе някой се е дивил на коментарите ми и затова искам да поясня-маята е гъбичка и зависи не само от количеството, което слагате, а и от времето, което й давате, за да се размножи, както и от темепратурата на водата и вътре в машината  Peace

Щом маята е била заложена в сместта, тогава причината е била продължителността на втасване  Peace

# 621
  • БГ
  • Мнения: 1 264
На мен с брашното на София мел винаги хляба ми опира в капака.

Вчера за пръв път си купих от Метро 5кг брашно (синя опаковка) на София мел и направих хляб с него. Досега действах с друга марка брашно и резултата за средна големина хляб (1150гр) беше изпълнено на 2/3 казанче с готов хляб. Нямам представа какво съдържат двете брашна, но хляба е коренно различен, вчерашния изглежда като селски хляб, вътре е като на конци и изпълни казанчето догоре, а вътрешността на предните ми хлебчета бих сравнила с тази на кекс?!   Thinking   

Скрит текст:



# 622
  • Мнения: 3 428
Следващия път пробвай да сложиш 20-30 гр по-малко брашно и хляба ще бухне още повече. На този тестото му е било с една идея по-твърдо Peace

# 623
  • Мнения: X
А пък моите хлябове напоследък са все като гъба. В Мулинекса май се престаравам с хладката вода, а вчера в Панасоника сложих една голяма супена лъжица кисело мляко и оставих малко по-меко тесто и пак излезе. Половинката ми се смее, че един свестен хляб не мога да направя, а той като прави хляб, винаги е ОК.

# 624
  • Мнения: 685
alys, неговият става сигурно, защото слага по-малко от продуктите или поне посочените в рецептата  Mr. Green  Hug

 Crazy Аз пък последните дни открих, че простия хляб, правен само с вода, брашно, захар, сол и малко олио ми харесва повече от другите, където слагах какво ли не - прясно мляко, кисело мляко, яйца, зехтин, масло ...в разни комбинации, разбира се не вс общо  Mr. Green

 ooooh! нооо групово установяваме вкъщи, че прекаляваме с яденето  Joy

# 625
  • Мнения: 8 559
ooooh! нооо групово установяваме вкъщи, че прекаляваме с яденето  Joy
                 Аз пък установих,че това става когато само меся и втасва в машинката , а пека във фурната! Laughing За това пека в машинката и ядем един хляб без значение големината,а когато е във фурната цял ден ми работи машинката и все в кухнята се мотая,а сме само двама.

# 626
  • Перник
  • Мнения: 5 061
ooooh! нооо групово установяваме вкъщи, че прекаляваме с яденето  Joy
За вас не знам, но ние сме 3-ма (синът ми почти не яде хляб, освен ако не е току що изваден от машината, ние с мъжа ми липсваме от къщи по 12 часа на ден,) и правя по кило хляб през ден  Embarassed

# 627
  • Мнения: X
alys, неговият става сигурно, защото слага по-малко от продуктите или поне посочените в рецептата  Mr. Green  Hug


Подозирам, че маята ми прави номера. Едната рецепта я спазвам без отклонения и не променям почти нищо. Леко хладка вода през зимата реших, че е оправдано. Преди това имах два недостатъчно втасали хляба, защото ползвах една турска суха мая, а бях останала с впечатлението, че е като френската. Има начин да пека точния хляб, но не ми се занимава да следя втасването. Ще намаля маята, пък ще видим. Ако половинката пак е изпекъл хубав хляб, ще го карам само той да зарежда машината.  Mr. Green Забравих да кажа, че превтасалите хлебчета ми се получават с прясната мая Виво. А слагам уж 1 грам мая на 100 г брашно (следващото кубче ще го разделя на 6 и ще видим дали кантарът ще показва 7 г при зареждане).

# 628
  • Мнения: 759
някой с хлебопекарна Финлукс?

# 629
  • Мнения: 3 428
Баща ми и майка ми имат Финлукс - прави страхотен хляб Peace

Общи условия

Активация на акаунт