Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 48

• 49 053
  • 757
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Заглавието " Великолепния век" ми се струва подходящо. Пряко кореспондира с лирическия герои и времето за което става въпрос. Великолепен... защо??? Защото това време има голямо значение за Османската империя. Завладяване на  много територии, справедливо управление което води до възход. Не виждам Сюлейман да е представен като похотлив коцкар повече от който и друг султан ако трябва да се пише и говори за него. Има си харем - ползва си го. Какво лошо?
Колкото до Александра-Хюрем, тя прави това което трябва  за да оцелее и да спаси децата си. Не може да се отрече, че голямата любов която показа Сюлейман към нея я накара да прекрачи всички граници. Беше необходима една ДРУГА жена като Фирузе да я разтърси малко за да разбере, че не е незаменима.
Сега ще изстрада случващото се между "Муххиби" и Фирузе, ще си вземе урок и всичко ще си продължи по старо му...или поне така се надявам.

ПРАВА СИ, използвах неуместен жаргон,който най-малко,даже хич не се отнася за онова време Blush

# 181
Izabeleблагодаря за преводите Hug

# 182
pkaneva следя чехската и словашката преса ,но много пъти има публикувани неверни неща.Направи ми впечатление ,че в сайта на "Маркиза" отново споменават за евентуалното участие на Брад Пит -турците все още чакат одговора му . Thinking
Прочетох коментарите под статията и там не се харесва Ферузе...
Краси нищо лошо няма в коментара ти така ,че няма за какво да се извиняваш.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 16:52 от trendafilka

# 183
ПРАВА СИ, използвах неуместен жаргон,който най-малко,даже хич не се отнася за онова време Blush

На мен пък ми хареса - аз поне го разбрах като шега  bouquet Да не говорим, че отдавна спрях да гледам на сериала, като на исторически, а си коментирам сапунената пяна. Затова и повечето ми постове са далеч от сериозността Laughing

# 184
Заглавието " Великолепния век" ми се струва подходящо. Пряко кореспондира с лирическия герои и времето за което става въпрос. Великолепен... защо??? Защото това време има голямо значение за Османската империя. Завладяване на  много територии, справедливо управление което води до възход. Не виждам Сюлейман да е представен като похотлив коцкар повече от който и друг султан ако трябва да се пише и говори за него. Има си харем - ползва си го. Какво лошо?
Колкото до Александра-Хюрем, тя прави това което трябва  за да оцелее и да спаси децата си. Не може да се отрече, че голямата любов която показа Сюлейман към нея я накара да прекрачи всички граници. Беше необходима една ДРУГА жена като Фирузе да я разтърси малко за да разбере, че не е незаменима.
Сега ще изстрада случващото се между "Муххиби" и Фирузе, ще си вземе урок и всичко ще си продължи по старо му...или поне така се надявам.

Сори, станало е недоразумение. Изобщо нямах в предвид конкретен пост. Просто писах общо. Плюс това не забелязах само ти да мислиш така. Съжалявам ако съм те обидила с поста си.
И аз ще си издухвам сапунените мехурчета и ще си карам напред. В края на краищата от както я няма Мерал (мир на праха й) , всичко се обърна наопаки.
Мене примерно ме дразни  Хатидже напоследък, превърнала се е в свадлива стара лелка, която бих  определила като римейк на образа на Фюсун от 1001 нощ, ама това е тема на друг пост.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 17:02 от milata-tq

# 185
Izabele   bouquet  bouquet  bouquet

На мен пък точно това ми харесва, че не лъскат имиджа на "великолепния". Grinning В противен случай щеше да изглежда като "ода за възхвала" и типично по комунистически "не човек, а желязо" султан, достоен пример за подражание, извършил велики дела. Mr. Green Харесва ми, че представят човешки лик с всичките му недостатъци, критическа възраст и т.н., защото е присъщо на човека да има и не дотам хубави страни, в противен случай всички бихме били канонизирани за светци.... Joy Всички герои в сериала са "шарени", няма изцяло добри, няма изцяло лоши. Много добре е показано и това, че въпрехи завоеванията и успехите на Османската империя, времената са тежки, живота е труден, свободите и правата на хората са силно ограничени, да не кажем, че липсват дори. Всеки човек е собственост и формален или неформален роб на султана, пък било то съпругата му( дори и след като уж официално получи свободата си) или великия везир. Всичко и всеки в крайна сметка зависят от волята на един единствен човек, пък макар и "Великолепен". Mr. Green Животът в такава крайна несигурност и напрежение със сигурност вади на показ и най-лошите черти на характера.
smile3501
 Изключително добре си се изразила в целия си пост! Hug
 Аз също  мисля,че не гледаме приказка (е напоследък го докарват до сапунка Mr. Green ама карай), за да очакваме само  "бели" или само "черни" пешки на  масата. Хората са точно такива каквито са: със своите недостатъци и преимущества,със своите силни и слаби страни и това ги прави от плът и кръв! Т.е няма ангели и демони! Затова понякога се озадачавам от назидателният тон на някой,който се опитва да ни обясни, защо не трябва да харесваме(харесваме )даден образ!
Лично аз мога да видя и положителните,и отрицателните страни на любимите си герои и на нелюбимите си такива, да се опитам да ги разбера, защото не съм във времето, в което живеят и следователно не мога да съм обективна!  И това,че съм намерила "оправдание" за нещо,което  днес е абсолютно необяснимо, не означава,че непременно трябва да се замисля за психическото си здраве! Mr. Green  
Разбира се в много случаи "харемните" интриги,които ни представят във филма само  могат да дишат прахта на днешните такива(в обществото) ,така че  и нашето време не ни позволява да бъдем безупречни съдници  на тогавашното!
Izabele Hug,благодаря за превода!

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 17:23 от vvi

# 186
Аз също не мисля, че така лесно ще се отървем от Фирузето.
Не знам защо си мисля, че тя сама ще си изиграе играта, а може и Михримах малко да се намеси  Heart Eyes

# 187
И аз очаквах  повече  от този епизод.
В отговора ,който даде  обаче султанът на Хюрем по повод това което тя каза за Ибрахим,
виждам причините за увлечението му  във Фирузе
и причините за промяна на държанието му към  Хюрем.
Преди да тръгне на поход той каза,че са му
омръзнали разправиите в харема./Където винаги в центъра е Хюрем/.
Трудно му е да преглътне това ,че тя пренебрегна вековни правила
и се настани в покоите на валиде.Видя синините на врата на Фирузе.
А колко предишни прегрешения има?
Винаги иска нещо от него,винаги говори срещу някой.
Кой мъж обича зли и мрънкащи жени?
В същото време Фирузе не иска нищо,не се оплаква,а хитро само с поглед
дава да се разбере кой и го е причинил,хитро обработва децата и демонстрира
любов и привързаност към тях,чуролика му нежно и единственото което иска е неговата любов.
Това,че е до нея и е достатъчно. Той има нужда от такава нежна, ,смирена, всеотдайна любов,
/все още   не знам дали е искрена/ която не  натоварва,а е балсам за душата ти след уморителен ден.
След този негов отговор на Хюрем обаче,стигам и до заключението ,че тя си му е на сърцето
и за това той отпрати Фирузе,затова и не взима по драстични мерки,а я наказва
по начин, гдето най-много ще я заболи.След всичко ,което направи той не я маха от двореца.Четвъртаците са нейни,значи не може без нея.Това,че я лиши от последния четвъртък показва, че чашата е преляла.Е,имаше и наказания,но нейните прегрешения са толкова много,че тя трябва да бъде непрекъснато наказана.Мразя сценаристите затова,че в такъв нереалистичен образ ни представят Хюрем.
Образ,който е абсурдно да съществува при тези норми и закони,който са действали тогава.
Разбирам султана,но в същото време съм бясна на все по-голямата му близост с Фирузе,на
това,че с нея и децата на Хюрем седна на една трапеза като семейство.
Единствено ще бъда удволетворена,ако това не е края на Фирузе,а нещо се случи
и Сюлейман се разочарова от нея.Ако пък я затрие със собствената ръка,направо
ще почерпя.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 17:34 от nadejda2639

# 188
И аз очаквах  повече  от този епизод.
В отговора ,който даде  обаче султанът на Хюрем по повод това което тя каза за Ибрахим,
виждам причините за увлечението му  във Фирузе
и причините за промяна на държанието му към  Хюрем.
Преди да тръгне на поход той каза,че са му
омръзнали разправиите в харема./Където винаги в центъра е Хюрем/.
Трудно му е да преглътне това ,че тя пренебрегна вековни правила
и се настани в покоите на валиде.Видя синините на врата на Фирузе.
А колко предишни прегрешения има?
Винаги иска нещо от него,винаги говори срещу някой.
Кой мъж обича зли и мрънкащи жени?
В същото време Фирузе не иска нищо,не се оплаква,а хитро само с поглед
дава да се разбере кой и го е причинил,хитро обработва децата и демонстрира
любов и привързаност към тях,чуролика му нежно и единственото което иска е неговата любов.
Това,че е до нея и е достатъчно. Той има нужда от такава нежна, ,смирена, всеотдайна любов,
/все още   не знам дали е искрена/ която не  натоварва,а е балсам за душата ти след уморителен ден.
След този негов отговор на Хюрем обаче,стигам и до заключението ,че тя си му е на сърцето
и за това той отпрати Фирузе,затова и не взима по драстични мерки,а я наказва
по начин, гдето най-много ще я заболи.След всичко ,което направи той не я маха от двореца.Четвъртаците са нейни,значи не може без нея.Това,че я лиши от последния четвъртък показва, че чашата е преляла.Е,имаше и наказания,но нейните прегрешения са толкова много,че тя трябва да бъде непрекъснато наказана.Мразя сценаристите затова,че в такъв нереалистичен образ ни представят Хюрем.
Образ,който е абсурдно да съществува при тези норми и закони,който са действали тогава.
Разбирам султана,но в същото време съм бясна на все по-голямата му близост с Фирузе,на
това,че с нея и децата на Хюрем седна на една трапеза като семейство.
Единствено ще бъда удволетворена,ако това не е края на Фирузе,а нещо се случи
и Сюлейман се разочарова от нея.Ако пък я затрие със собствената ръка,направо
ще почерпя.

Прекрасен пост.

# 189
Ееееее Наде и аз искам такъв край  Hug Heart Eyes и аз ще черпя !  bouquet

# 190
Ееееее Наде и аз искам такъв край  Hug Heart Eyes и аз ще черпя !  bouquet

То и аз, тааа .... направо един банкет да спретнем Laughing

# 191
 newsm47
Ако сценаристите четат форуми и ако в другите форуми се обсъжда толкова много Фирузето, подозирам,че скоро няма да я изпратим newsm75. За тях е важно да има интерес, а не дали  я харесваме или не!

# 192
vvi  Joy
Питам се -от толкова време Ферузето ходи на халвети ,Сюлейман постоянно изработва бижута ,но за Ферузето -йок , защо ли ?

# 193
vvi  Joy
Питам се -от толкова време Ферузето ходи на халвети ,Сюлейман постоянно изработва бижута ,но за Ферузето -йок , защо ли ?
Нейното още не е готово. Има много работа по него, та накрая ни халвет, ни пръстен.

# 194
vvi  Joy
Joy
Аааа ,много го мъчи оня пръстен със "синия"камък!  Не е готов! Като му стане ще видим на кой ще го даде! Wink

Общи условия

Активация на акаунт