Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 48

• 49 046
  • 757
  •   1
Отговори
# 225
Момичета помооощ:) Някъде из предишните теми някои беше качил клип на Халит Ергенч някаква рецитация с един убииствен глас.Не мога да го намеря от сутринта ровя.......Ако някои знае къде е и ако може да го качи пак Ще съм много много благодарна.....

За това клипче ли става въпрос newsm78

http://www.dailymotion.com/video/xu5vxv_yyyyyyyyyyyyy-yyy-67-yyy … ilms#.UKVKhuSpCbs

# 226
Давам си сметка, че понякога влагам символика в изказванията си и се налага да се упражни излишно усилие за да бъда разбрана. По този повод, ще се опитам да преведа това, което казах в днешното си изказване от български , на български:

В едно изречение би звучало така:

Момичета, не пробвайте методите на Хюрем в домашни условия - може да е опасно за здравето!  Naughty Laughing

# 227
ПП Защо пък Мария да е добра?Тя остана при нея ,защото нямаше друг избор,дори и затова тръгна с нея на заточение,страхуваше се да остане сама в харема,че Хюрем зло,ама без нея по-зло! А тънките сметки,за султанските постели дето си ги правеше? За какво стана мюсюлманка?
 И Хюрем НЕ сложи отрова на султанската трапеза! А "обработи" Mr. Green само гроздето на Фи и се погрижи за спокойния й сън! Laughing

ВИНАГИ  можем да изкараме един човек ангел , щом това ни е целта!!!!
разбирасе хюрремчето е невинно и безащитно ... а всички други са лоши лоши лоши ... и имаедин страшен кумчо вълчо наречен Сюлейман!

Хайде  да не сме деца моля ... А хюррем защо стана мюселманка???  сигурно  от любов към Аллах ? и тя никога ама занищичко не си направи сметката!
Ти видя ли я веднъж да отиде при Сюлейман с чисто сърце??  Аз всеки път я виждам да отива при него защото нещо иска!

Ето в последната серия - отиде за да го навива срещу Мустафа и Ибрахим.  Какво й пречат те?  Това че не й се подчиняват!!!  Същата каквато е вината и на Искендер Челеби ...

# 228
Цитат на Доре Ми "Ужасена съм в какъв свят живеем ,щом можете да харесвате една интригантка и убийца! ooooh!"

Всеки има право да хересва и защитава определен герой.То ако погледнем идеални хора няма ,затова нито един от представените ни герои не е идеален -всички имат положителни и отрицателни качества . Peace

# 229
Цитат
още с идването си тя на кого демонстрира уважение и признание..?!
А защо трябваше да демонстрира уважение и признание към  някого? Може би признание за това,че има "честта" да е робиня !? Или уважение към тези,които се отнасяха с нея като животно? (Само като се сетя за "медицинските им проверки" ми настръхва косата)
Уважение и признание се постигат, а не се изискват и дължат!

Съвсем права си - уважение и признание се постига!!!!
Но първо тя трябваше да покаже такова ... тя дойде обаче с рогата напред!  Кого почете?  Кого уважи?  Тя крещеше из парема още първият ден!! Тя се озъби и на Валиде и на всички други ... Пробвай днес този номер  и да видим дали няма да те изхвърлят.

Казваш "А защо трябва да демонстрира уважение и признание към някого?" -- а защо някой нея да я уважава?????   Логиката е абсолютно същата  !!!   Защо си мисля че ако някой те удари и ти ще му отвърнеш !!!  Тогава не е ли редно щом тя иска уважение и да уважава?!?!?!

А за това какъв е бил реда .. ами такъв е бил реда ...  хюррем да не се беше натискала да става султанка ... щеше следя някоя година по живо по здравода напусне двореца
Ох, писах по-горе за предишния ти пост!
За този : Joy  Ако някой ме удари и му отвърна, аз ставам лошата, а той не?(чудно)
Съвета ти  за крясъците ще го подмина без  коментар за сега.
 Ама  ако (да не дава господ) те отвлекат и продадат как ще реагираш? Ще се бориш и роптаеш или смирено ще стоиш и чакаш съдбата си или пък ще се молиш да  си запазиш животеца!
 Аз примерно не знам как ще реагирам в такъв момент!?Само се моля да  мога запазя себеуважението си! Хората под стрес реагират по различен начин!
 Ние май си говорим на различни езици! Вие толкова се вманиачихте да нападате Хюрем, че на нас защитаващите я не ни  остана нищо друго! Ако сте чела постовете ми ще видите, че винаги съм казвала ,че тук няма добри и лоши герои и че оценявам доброто и лошото във всеки образ!    smile3540  когато несправедливо се клеймоса някой и край!

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 22:17 от vvi

# 230
  • Пловдив
Оооо въртящите дервиши:) Благодаря ...страхотно е Simple Smile Онова беше без музика на тъмен фон само лицето му и гласа...Много ти благодаря че намери този клип с дервишите:)

# 231
  • Пловдив
Благодаря за клипа чудесен е Simple Smile Онзи беше без музика на черен фон само лицето му и гласа ...

# 232
trendafilka  права си.    bouquet

Ох, писах по-горе за предишния ти пост!
За този : Joy  Ако някой ме удари и му отвърна, аз ставам лошата, а той не?(чудно)
Съвета ти  за крясъците ще го подмина без  коментар за сега.
 Ама  ако (да не дава господ) те отвлекат и продадат как ще реагираш? Ще се бориш и роптаеш или смирено ще стоиш и чакаш съдбата си или пък ще се молиш да  си запазиш животеца!
 Аз примерно не знам как ще реагирам в такъв момент!?Само се моля да  мога запазя себеуважението си! Хората под стрес реагират по различен начин!
 Ние май си говорим на различни езици! Вие толкова се вманиачихте да нападате Хюрем, че на нас защитаващите я не ни  остана нищо друго! Ако сте чела постовете ми ще видите, че винаги съм казвала ,че тук няма добри и лоши герои и че оценявам доброто и лошото във всеки образ!    smile3540  когато несправедливо се клеймоса някой и край!

Много избирателно прочете ...
Казваш "А защо трябва да демонстрира уважение и признание към някого?" -- а защо някой нея да я уважава?????   Логиката е абсолютно същата  !!!     Тогава не е ли редно щом тя иска уважение и да уважава?!?!?!

Да, хората са различни при стрес. може да се изненадаш дори в какво се превръщат. Ама нали не искаш да ми кажеш че 15 год хюррем се е под стрес.
Но ето Фирузе -- също я продадоха -- вижколко е различна.  и виж че кротко успя да спечели сърцата на всички.  Дори успя отново да спечели Михримах.
Така че е въпрос на характер!
и моля не почвайте пак със самозащитата  или как родила 5 деца на султана ... или какво построила ... Добрината се прави тук на земята,  а не се купува !

Впрочем тя дори вече си позволява да лъже Сюлейман !

# 233
  • Мюнхен
Спомних си изчезването на Изабела.Тогава СС "уведоми" Ибрахим,че знае всичко по случая и Ибо беше гузен,че не знае подробности...Та....мисля си,дали този път Ибо няма да се застрахова и натопи ХЮ пред СС за ФЗ и предложената сделка за детето на Нигяр newsm78 newsm78
Видяхме как се държа с Хатидже,без никакави задръжки,той толкова е "обсебен" да намери детето си,което е по-силно от него,даже подсъзнателно може да се надява,че СС би го разбрал като баща... newsm78 newsm78

Какви задръжки? та Хатидже най-нагло го излъга в очите ... а той винаги я е почитал и обичал. За него тя е нещо невинно и чисто, а в един момент се оказа , че нее по-различна от всички други жени!
И изобщо Ибрахим не се е чуствал гузен през Сюлейман за принцесата... те тогава просто се надлъгваха  един друг ... Просто Сюлейман както винаги обича да прави - каза че е отгоре ... и че не просто е отишла в манастир - твръдле лесно проследимо е ,  а как по труден и сложен път ... та който иска  да ходи да я търси горката принцеса,  която благодарение не на кой да е , а на Хюррем се оказа на дъното на Босфора!!!

Привет Hug

И аз очаквах  повече  от този епизод.
В отговора ,който даде  обаче султанът на Хюрем по повод това което тя каза за Ибрахим,
виждам причините за увлечението му  във Фирузе
и причините за промяна на държанието му към  Хюрем.
Преди да тръгне на поход той каза,че са му
омръзнали разправиите в харема./Където винаги в центъра е Хюрем/.
Трудно му е да преглътне това ,че тя пренебрегна вековни правила
и се настани в покоите на валиде.Видя синините на врата на Фирузе.
А колко предишни прегрешения има?
Винаги иска нещо от него,винаги говори срещу някой.
Кой мъж обича зли и мрънкащи жени?

В същото време Фирузе не иска нищо,не се оплаква,а хитро само с поглед
дава да се разбере кой и го е причинил,хитро обработва децата и демонстрира
любов и привързаност към тях,чуролика му нежно и единственото което иска е неговата любов.
Това,че е до нея и е достатъчно. Той има нужда от такава нежна, ,смирена, всеотдайна любов,
/все още   не знам дали е искрена/ която не  натоварва,а е балсам за душата ти след уморителен ден.
Мразя сценаристите затова,че в такъв нереалистичен образ ни представят Хюрем.
Образ,който е абсурдно да съществува при тези норми и закони,който са действали тогава.

Та какво повече .... Искам да допълня, че Хюрем няма вече кого и какво да спасява, от позицията на която е, нищо и никой не я застрашава вече, нито децата й. .....
 Peace

Копирам само това изказване, въпреки че има доста неща в поста ти, с които не съм съгласна. Първо бих те попитала някой въобще призна ли позицията на която е Хюрем? Аз това не го видях. Дори и след раждането на децата, след брака и със СС пак се опитаха да я горят, убиват, а виновниците останаха ненаказани. Видяхме ли Фирузе или Махито да и целуваха полите? Продължиха ли дори нормалните наложници да и се подиграват и да и се присмиват? Да продължиха. Кой въобще я зачита? Броят се на пръстите на едната ръка.
Сега да отговоря на написаното от теб. Тя и децата и са застрашени. СС дори не се интересува от нея. Остана само и Фирузе да роди и съвсем ще я забрави. Ако Мустафа се качи на трона какво ще стане с нея и децата и? Не видяхме ли намеренията на Махито когато СС беше на смъртно легло? Тогава дори Валиде я защити и пазеше от Махито. Не скриха ли децата от нея при Хатидже? Зашо ако тя не е застрашена? Ако нещо се случи на СС кой ще ги защити? А нея? Нали Ибрахим през цялото време това се опитва да направи, да види Мустафа на трона. А какво се е случвало с другите синове тогава? Докато Хюрем има поне малко влияние и е до СС, тя може поне да се опитва да защити децата и себе си. Но ако СС съвсем я пренебрегне или ако Фирузе роди, тя губи всичко!

Как точно решихте, че образа на Хюррем е нереалистичен????
Явно съм пропуснала разказа ти за личните ти срещи на кафе с Хюррем!  прости ми!

Хюррем няма какво да пази децата си -- те са династията!  И какво толкова лошо има Мустафа да бъде следващият султан?  По-добре ли е станало като един пияница се е възкачил на престола!  Вземете да почетете история -- Селим е пияница благодарение на майка си!!! Защто майка му е смятала че той трябва да бъде контролируем!  А не като Мехмет да й се опълчва!
Това ли е вашата прекрасна Хюррем?
Която е продала дъщеря си, само и само да има верен везир!
Нима вие самите искате да бъдете с мъжа, който мама каже , щото така й е изгодно?  Няма ли да страдате за Михримах ?????

вие не харесвате Махидевран  за нещата които направи!  Ала Хюррем направи АБСОЛЮТНО същото!!! Сложи отрова на масата на султана, трепа неговите любимки, крещя пищя ....  Тя с нищо нее по-добра!

Казвате кой я почете -- уважението не се купува!!!!! Както си мисли самата Хюррем ... с пари купуваш слуги , които се боят от теб.  За да те уважават  трябват качества , които тя непритежава! Дори факта че смее да използва едно невинно дете само за да извие ръцете на пашата - показват колко е зла!

Казвате да я покажат в друга светлина - как строи ,как дава пари ... Човек не е добър защото дава пари , за да си изплаща греховете!  Добър е защото независимо от всичко е протегнал ръка на падналият!  Примерно Мария е добра ... въпреки всичкото зло, тя пак помагаше и подкрепяше Хюррем.  А Хюррем какво направи --  хвърли на вълците Нигяр - онази, която и отвори пътя и я направи султанка!  Дори и сега единственото нещо , заради което й помага е за да съсипе Ибрахим ... Изобщо на Хюррем не й пука дали Нигяр ще умре. Както не й пукаше дали щ умре Бали бей, Айбиге, .... Както и желаеше смърта на Искендер Челеби

Ужасена съм в какъв свят живеем, щом можете да харесвате една интригантка и убийца!  ooooh!

Кога съм казала, че образа и е нереалистичен?  newsm78
Когато Махито искаше да премахне децата на Хюрем те не бяха ли династия?
Че Селим е бил пияница сме чели, поне аз, но въпреки това е успял много и е продължил делото на баща си достойно. Нали казваш да четем, но ти явно четеш само това, което ти изнася. И от къде знаеш, че цитирам "Селим е пияница (е бил искаш да кажеш) благодарение на майка си". Май ти намекваш, че ти си пила кафето си с Хюрем. От къде я вадиш тази информация? Явно си чела тук там някои неща и си запомнила това, което ти харесва най-много. Пък и аз не коментирам историята, а филма. Пък и от къде да знае Хюрем сега какъв ще стане Селим после и кой от синовете и, ако въобще е някой от тях ще е на трона?
Съгласна съм за Михримах, но пак говорим за други времена! Тук мнението ми се раздвоява! Не можем да сме сигурни как и защо е станало така, пък и когато я омъжи във филма, тогава можем пак да поговорим!
Хюрем притежава достатъчно качества за разлика от останалите бели птици в двореца. Едва ли без тях щеше да постигне това, което постигна. Едва ли Валиде, Махидевран и преди всички Ибрахим щяха да се страхуват от нея, ако и липсваха такива. Ибо винаги я е приемал като достоен противник. Защо ли? А Махито като плаща добре, та кой я подкрепя и какво успя? А колко плати Хюрем на Афифе за да мине на нейна страна? НИЩО!! Защото на умна жена като Афифе и трябваха точно 2 минути сама с Хюрем, за да види истината!
Дали Хюрем постъпва лошо като използва детето няма да коментирам. Но кой и помогна да може да го "използва"? Добрите Махидевран, Хатидже и Гюлфем, които бяха готови да жертват живота на целият харем, заради Фирузе. Или пък Хатидже която искаше да убие Нигяр и скри същото това дете от родителите му  и от любимият?
Съгласна съм, че Нигяр и помогна много, но не я ли предаде първа? И то колко пъти? Не умря ли Лео и заради нея? Не беше ли и Хюрем на косъм от смъртта заради нея?  Мога да пиша още много, но не искам да се повтарям.
Аз признавам много от грешките на Хюрем, но за кой ли път се повтарям, че времената са били такива и ако я бяха оставили да изживее спокойно любовта си със СС, едва ли щяхме да видим тези нейни лоши страни. Те я преварнаха в това, което е сега!

# 234
Цитат
Много избирателно прочете ...
Казваш "А защо трябва да демонстрира уважение и признание към някого?" -- а защо някой нея да я уважава?????   Логиката е абсолютно същата  !!!     Тогава не е ли редно щом тя иска уважение и да уважава?!?!?!

Да, хората са различни при стрес. може да се изненадаш дори в какво се превръщат. Ама нали не искаш да ми кажеш че 15 год хюррем се е под стрес.
Ти също го прочете избирателно! Отговорът ми е на въпрос в цитат!С ИДвването си тя не дължи уважение и признание на някого или по-скоро на никого, защото както знаем ,тя не дойде на приятелско посещение!
 И за пръв път чувам,че стресът зависи от възрастта! Все си мисля,че е от преживяванията! newsm78
 Да, за Фирузе си права! Тя е всичко,което Хюрем не е! Но това честно  казано повече ме плаши!
За мен тя дойде с някакви лоши намерения!Може и да не съм права,но ако е така ще излезе,че тя е по-добра само защото умее да се прикрива по-добре!
Затова ми се ще по-нататък да анализирам фирузе!
( превърнахме го на чат Grinning, страхувам се,че досадихме на момичетата)

# 235
Няма как да поставя на едни везни демонстративното и желание за благотворителност  и, срещу това, неистовото задоволство от мъката и болката на един баща и, най-вече, на една майка. Това мога да определя единствено като проява на садизъм...простете за силната дума, но не намирам друга  подходяща.

Не знам какво ще ни предложат сценаристите за в бъдеще, но тази мнима благотворителност, целяща единствено да натрие носа на Сюлейман  не е най-добрият начин за реабилитирането на образа на Роксолана...ако изобщо става въпрос за нея.

Благодаря за поста ти, fenkata!!!  Hug Heart Eyes  bouquet

Имаш превъзходен език и абсолютноточно си описала това, което е показано във филма.

Искам само да добавя към цитираният текст -- нейният садизъм е насочен към жената, която първа й подаде ръка и която години наред беше до нея и я пазеше от беди!!!!
А нейната благотворителност (каквато имат и Валиде и Махидевран, но надали някой тук ще им го признае)   има само една цел -- да отмие кръвта от ръцете си с надеждата, че ще й бъдат простени греховете. греховете, които тя ще продължи да трупа!

# 236
  • Истанбул
Доста информация споделхме тук, за почти всички герои от сериала. Дойде ред и за Махидевран, от устата на нейна пра-пра-внучка... Може да е малко повече благосклонна към нея, отколкото очаквате, но... няма какво да се прави Hug Внучка, все пак...

Скрит текст:
Саиде Перизад Темрукоглу, в един репортаж разказва за прапралеля си Махидевран:
Казвам се Саиде Перизад Темрукоглу. Родена съм през 1981 година, в Истанбул, но като много малка, заедно със семейството ми се пренесохме в Америка и по-голямата част от живота си прекарах там.  Порастнах в Чикаго и учих История на изкуството, в Чикагския университет. После се пренесох в Сиатъл, там работих. Когато постигнах успехи в работата си, се преместих в едно малко градче на Пасифика, Астория. Малко след това се разболях и лекарите ми поставиха диагноза рак. Разбира се, веднага почнах лечение.  После, сестра ми ме повика в Париж, при себе си, защото от семейството ми вече никой не беше останал в Америка. Родителите ми се бяха върнали в Турция, брат ми беше изпратен по работа в Англия, а сестра ме се беше установила в Париж, където беше отишла да учи. Нищо вече не ме свързваше с Америка, освен работата ми. Не исках да оставам сама по време на лечението си и се преместих в Париж. Там, познати лекари на сестра ми ме изпратиха да се лекувам в една болница, в Германия, при много добри лекари-специалисти, в областта на рака на панкреаса. С помощта на съпруга на сестра ми, германец, отидох в Германия, където при мен дойдоха и майка ми и баща ми. Така, съдбата ме  отведе в Европа...  
Чрез една приятелка разбрах за сериала Великолепният век. „Направили са сериал за Вашата прапралеля” ми каза тя. Разбира се, много се развълнувах и чрез интернет изгледах всички епизоди и се възхитих. Наистина, много хубав сериал е станал. Възбудили са интереса на хората към историята...
И тук имам едно голямо „обаче”...  Защото мисля че, разказаното за Махидевран е твърде грешно и недостатъчно. Детството ми е минало сред разказваните в семейството ми спомени за нея. В името на цялото семейство Темрукоглу умолявам (режисьорите) да представят пра-пра-леля ми Гюлбахар Махидевран султан, не като една обикновена наложница (джарие), а като законна съпруга на Сюлейман хан, защото тя беше такава, освен това беше една принцеса.
Моето семейство има голямо и славно минало. Произхождаме от древно и аристократично черкерзко семейство, от рода на владетелите на Кабардей, Темрук... В Русия, родът ми е известен под името Бекович- Черкаски. Основоположник на рода ми е, принцът на Кабардей, Темрук бей. Бил е владетел на Кавказ, между 1400 и 1500 години.  Внукът на Темрук, Идар бей, позволил дъщеря му Гошеней, да се омъжи за руския цар Иван IV. Целта на тази женитба е била сближаването на руския цар, с Кануни. Принцеса Гошеней е известна в историята като Мария Темрукова.
Моят прадядо е Идар Темруко. В Турция ни казват Темрук-Мирзаде. Дядо ми е избрал за фамилно името Темруко, но са го записали като Темрукоглу.
Махидевран султан е нашата пра-пра-леля. В детството ми чувах разни истории за нея, но по детски, не ми беше интересно. Татко ни казваше, че сме семейство с благородно и древно потекло и трябва да избягваме осъдителни постъпки, които могат да ни опетнят. Майка ми е с албански (арнаутски) произход и често се шегува с татко, че го е хванала черкезката жилка. Прекарах много хубаво детство и юношество. Много добре живяхме в Чикаго. Първо живяхме в апартамент, после, когато работите на татко се подобриха, (той беше архитект), се преместихме в еднофамилна къща. Тя имаше много хубав двор, с градина, където много съм играла, сред тишина, далеч от шума на града. Не мога да забравя онези дни. Татко четеше много, имаше огромна библиотека. Сред неговите книги беше възможно да се намери всичко, което търсиш. Горкият татко, имаше проблеми с очите. Оперираха го няколко пъти. Затова, рано се пенсионира и след като и ние се пръснахме по света, си каза, че ако ще ослепява, да ослепее в родината си и се върнаха, с мама, в Истанбул.
За съжаление много малко опознах покойният си дядо, Джемал бей. Почина през 1988 година, когато бях седемгодишна. Помня, че беше много културен и начетен човек. Баща му, Джелялеттин бей, е бил на служба в двореца, при султан Абдулхамид.  Дядо отдавал голямо значение на фамилната ни история. Така възпитал и децата си. Даже често е посещавал Маниса, Амася и Бурса, където са живели и са гробовете на принц Мустафа и Махидевран султан. Бил е и по други места, свързани със семейната ни история. Даже е искал да иде в Кавказ, но тогава условията не са позволили. Но, онези големи гробници на султаните, на Султанахмет, изобщо не посетил. Само гробницата на султан Абдулхамид посещавал. Татко ни е разказвал, как като минавали с дядо покрай Топкапъ сарай, той много се разстройвал. Сигурно, заради спомените, не знам...  
Сестрата на татко, леля Муаззез, все ни разказваше за миналото. Но не я слушахме много. Един ден, когато я посетихме в дома ѝ, в Еренкьой, почна да ни разказва за Махидевран султан. Не помня тогава на колко години съм била, може би 9 или 10, но помня че много бях впечатлена. Според леля, бащата на Махидевран султан я пратил в Османския дворец съвсем малка, нямала и 11. Направо, за да се омъжи за Сюлейман, тогава още принц. Първо са я образовали и обучили в дворцовите порядки, после я омъжили за принца. След една година се родил синът им Мустафа. Според леля, те имали още две деца- момч   е и момиче. Дъщеря им починала още като бебе, но синът им доживял до юношеството. Не знам причината за смъртта му, може би е бил убит като принц Мустафа. И името му вече никой не помни.
Махидевран султан се е виждала само със братята и сестрите си, Белкъз и Акиле. Особено сестрите ѝ въобще не са се разделили с нея. Заедно са живели беден живот, в Бурса. И двете не са се омъжили. Само с брат си, Мустафа паша, не се е виждала често. След като Хюррем се установила изцяло в двореца, го заточили в Малатя. Само с неговата материална помощ успявали да преживяват, в Бурса. Сигурно са щели да умрат от глад, ако не е бил той. На него е кръстен и принц Мустафа. Принцът много обичал вуйчо си и лелите си... Особено Белкъз... Тази Белкъз, когато убили принца, се изправила пред Кануни и му рекла:”Как уби чедото си? Как уби нашия Мустафа? Единствения му грях беше да е син на такъв безмилостен падишах, като тебе. Дано се удавиш в кръвта на останалите си деца!”. Така и станало, защото Кануни убил Баезид и синовете му. Белкъз я затворили, за тези ѝ думи. Май е прекарала 20 години, в една малка къща, на сух хляб. Малко преди смъртта ѝ проводили вест на Махидевран и другата ѝ сестра. Те поискали да са до нея, в последните ѝ дни, но не им позволили. Акиле хатун също починала преди Махидевран. Колко тъжно... Как е възможно човек да издържи на толкова болка и тегло? И дълго е живяла... Била е свидетел на всичко. Не умряла рано, да се отърве...
За мен Махидевран е една истинска кралица, даже императрица. Не е прекарала живота си в непрекъснати интриги, като Хюррем. Държейки се подобаващо за положението си на съпруга на падишах, тя е заслужила напълно да бъде съпруга на Сюлейман. Но тежка е била орисията ѝ.
 Раказва се, че синът на Хюррем, Жълтият Селим е помогнал на Махидевран и че ѝ е давал пенсия. Доколкото знам, тази пенсия е била давана само и само, за да се запази престижът на държавата. Защото гражданите на Бурса са недоумявали, как съпругата на такъв падишах, може да живее в немотия. Значи, тази пенсия не е била в резултат на човечаността и добрината на Селим, а политически ход. Бог знае, сигурно са го посъветвали пашите, едва ли се е сетил сам. Че той, Жълтия Селим, прекарал живота си бохемски, нямал си сякаш друга грижа, та да дава пенсия на съперницата на майка си...
По материал на в-к Джумхуриет- 06. 10. 2012  

# 237
Ти също го прочете избирателно! Отговорът ми е на въпрос в цитат!С ИДвването си тя не дължи уважение и признание на някого, защото като знаем ,тя не дойде на приятелско посещение!
 И за пръв път чувам,че стресът зависи от възрастта! Все си мисля,че е от преживяванията! newsm78
 Да, за Фирузе си права! Тя е всичко,което Хюрем не е! Но това честно  казано повече ме плаши!
За мен тя дойде с някакви лоши намерения!Може и да не съм права,но ако е така ще излезе,че тя е по-добра само защото умее да се прикрива по-добре!
Затова ми се ще по-нататък да анализирам фирузе!
( превърнахме го на чат Grinning, страхувам се,че досадихме на момичетата)

Ако се съглася с теб - то когато тя реши да остане вече дължеше уважение! Но тя никога не се спря!

Стресът не зависи от годините!  Но не си в стрес нон стоп ...  още  тогава и мина стреса ... тя хаднокръвно взе решение, за пътя по който ще върви.

Ще приема даговорим за Фирузе натам ... просто мисля че като дипломат можеш да постигнеш повече ... Ето мойта любимка сред жените - Нигяр -- колко кротко  постигна МНОГО.  При това сам сама!   Нямаше си СС зад гърба  Hug

# 238
Аз не харесам Хюррем, да не кажа, че ми е отвратителна. Такава каквато ни я представят сценаристите. Най-вероятно не бих харесала и действителната Хюррем, защото съм далече от мисълта, че е имало голяма любов. Но явно е била много умна и напредничава за времето си жена. Това оценявам

Иначе във филма ми липсва да видя любовта на Ибрахим и Нигяр, това може би санай- истинските емоции , пресъздавани досега

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 22:58 от r@L0na

# 239
  • Мюнхен
Спомних си изчезването на Изабела.Тогава СС "уведоми" Ибрахим,че знае всичко по случая и Ибо беше гузен,че не знае подробности...Та....мисля си,дали този път Ибо няма да се застрахова и натопи ХЮ пред СС за ФЗ и предложената сделка за детето на Нигяр newsm78 newsm78
Видяхме как се държа с Хатидже,без никакави задръжки,той толкова е "обсебен" да намери детето си,което е по-силно от него,даже подсъзнателно може да се надява,че СС би го разбрал като баща... newsm78 newsm78

Да натопи, едва ли - той се чувства гузен пред СС , че е натъжил любимата му сестра и едва ли би си позволил да му говори за това. Да, може да се надява подсъзнателно на разбиране (нормално е, нали бяха братя), но иначе едва ли...Това дете е само негова (и на Нигяр) грижа..

bggirl22 , аз не очаквах да си съгласна с мен и очаквах напълно твоя отговор.  Wink  Но нека и аз да попитам тогава, още с идването си тя на кого демонстрира уважение и признание..?! Крушката винаги си има опашка... Naughty  Но Хюрем вече е управител на Харема и е защитена от СС като такава, той я назначи , както и децата й. Що се касае до това кой какво казал в пристъп на ярост и гняв като част от некви интриги..е несериозно за мен като аргумент. Иначе говорим за битка за власт, не за защита на живот - различно е.  Peace Така или иначе само едно от децата й би поело трона, както и става..

Кое е било казано в пристъп на гняв?? Съгласна съм, че и Хюрем не уважаваше никого в началото. Но тя беше още дете на около 15г (не съм сигурна на колко). Тя е такъв характер. Но нейното бяха предимно само думи, колкото и горда да беше, тя пак се прекланяше. Малко ли пъти посягаха на живота и, биха я тровиха я и тя пак се примиряваше, но ако не беше винаги сама, едва ли щеше да и се налага да е такава каквато е. Тя винаги е знаела коя е валиде, коя е Хатидже и т.н. Тя не сломи глава защото е горда и буйна, защото това е тя. Но това е характер, докато Хатидже, Махидевран и Валиде, никога не приеха нейният възход. Дори сега когато получи шамари от Хатидже, тя пак си замълча. Това ако не е постъпка на някой, който си знае мястото и от къде е дошла, та на кого ще е? А Махито не удари ли Айбиге? С какво право? В моите очи Хюрем постигна много, но въпреки всичко, дори и тя никога не можа да го усети! За разлика от някои, които си придават повече важност отколкото имат!
Що се отнася за сигурността и в момента, и тази на децата и не споря. Говорех ако нещо се случи на султана, ако Фирузе роди или тя изгуби позицията си. А това там може лесно да се случи!
Ти може да говориш само за битка за власт, аз говоря и за двете.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 23:07 от bggirl22

Общи условия

Активация на акаунт