Халит Ергенч и новата продукция "Великолепният Век"( Muhteşem Yüzyıl) тема 48

• 49 028
  • 757
  •   1
Отговори
# 285
и от мен едно голямо БЛАГОДАРЯ на Изабеле и Фенката1968 за подробното резюме  Peace

# 286
Всичките деца на Мустафа ли са убити или само синовете? Нали е имал и две дъщери.

впрочем наистина в предишната тема някой беше публикувал, че само синовете му са били убити...

# 287
Иначе за спорове в темата. Двата лагера никога няма да постигнат мир  Mr. Green

Темата за това е интересна. Харесвам хората, които отстояват позиците си. Peace Grinning

А аз пък искам да призова като се превъзнасяте по СС, Хюррем и ОИ да не забравяте, че същите тези герои 5 века са ни таковали таковата. И в този аспект ужасно много ме изнервят възклицанията язък, машшала, ашкулсун и други подобни. Филма си е филм, ама чак пък толкова да им правим евала на съседите.

Тука цели лекции се изнесоха по турска история, а съм сигурна, че половината не знаем елементарни неща от собствената история. Е те това вече си е чист ЯЗЪК

# 288
Цитат
А аз пък искам да призова като се превъзнасяте по СС, Хюррем и ОИ да не забравяте, че същите тези герои 5 века са ни таковали таковата. И в този аспект ужасно много ме изнервят възклицанията язък, машшала, ашкулсун и други подобни. Филма си е филм, ама чак пък толкова да им правим евала на съседите.

Тука цели лекции се изнесоха по турска история, а съм сигурна, че половината не знаем елементарни неща от собствената история. Е те това вече си е чист ЯЗЪК

Joy Ние сме големи хора и много добре знаем за "таковането на таковата"  Никой никога не трябва да забравя миналото, но трябва да продължи напред към бъдещото!
 Колкото до възклицанията ами и да не ти се иска останали са в езика ни! Ти ще спреш ли да използваш думи като чанта,чадър, тефтер и т.н само защото са турски!?
 И нищо лошо не виждам с обогатяването на познанията по чужда история и това не е причината за  пропуските в познанията на нашата!
Предполагам, ако се направи достатъчно добър наш исторически сериал много хора ще се обогатят ,защото сухото поднасяне на исторически факти не се помни!Лично аз покрай "лекциите" по турска история попрочетох и много факти за нашата по това време!
 Общо взето като чуя за апели и призиви си представям "партииен" форум и меко казано ме избива на едни други мисли Mr. Green!
 Laughing

# 289

Как точно решихте, че образа на Хюррем е нереалистичен????
Явно съм пропуснала разказа ти за личните ти срещи на кафе с Хюррем!  прости ми!

Хюррем няма какво да пази децата си -- те са династията!  И какво толкова лошо има Мустафа да бъде следващият султан?  По-добре ли е станало като един пияница се е възкачил на престола!  Вземете да почетете история -- Селим е пияница благодарение на майка си!!! Защто майка му е смятала че той трябва да бъде контролируем!  А не като Мехмет да й се опълчва!
Това ли е вашата прекрасна Хюррем?
Която е продала дъщеря си, само и само да има верен везир!
Нима вие самите искате да бъдете с мъжа, който мама каже , щото така й е изгодно?  Няма ли да страдате за Михримах ?????

вие не харесвате Махидевран  за нещата които направи!  Ала Хюррем направи АБСОЛЮТНО същото!!! Сложи отрова на масата на султана, трепа неговите любимки, крещя пищя ....  Тя с нищо нее по-добра!

Казвате кой я почете -- уважението не се купува!!!!! Както си мисли самата Хюррем ... с пари купуваш слуги , които се боят от теб.  За да те уважават  трябват качества , които тя непритежава! Дори факта че смее да използва едно невинно дете само за да извие ръцете на пашата - показват колко е зла!

Казвате да я покажат в друга светлина - как строи ,как дава пари ... Човек не е добър защото дава пари , за да си изплаща греховете!  Добър е защото независимо от всичко е протегнал ръка на падналият!  Примерно Мария е добра ... въпреки всичкото зло, тя пак помагаше и подкрепяше Хюррем.  А Хюррем какво направи --  хвърли на вълците Нигяр - онази, която и отвори пътя и я направи султанка!  Дори и сега единственото нещо , заради което й помага е за да съсипе Ибрахим ... Изобщо на Хюррем не й пука дали Нигяр ще умре. Както не й пукаше дали щ умре Бали бей, Айбиге, .... Както и желаеше смърта на Искендер Челеби

Ужасена съм в какъв свят живеем, щом можете да харесвате една интригантка и убийца!  ooooh!

Dore Mi,
поздравления за този пост. Тъкмо вече бях решила че почти всички идеализират Хюрем. Почти същото бях писала преди и аз, но с други думи и не дотам подробно, както и да е, изразила си доста обосновано нещата. Вчера не съм влизала и се е заформила интересна дискусия.
Благодаря и поздрави:)

# 290

Темата за това е интересна. Харесвам хората, които отстояват позиците си. Peace Grinning

Всъщност "таковането" е от друг период. Аз бях писала и преди, при Сюлейман са се строили църкви и не са ни помохамеданчвали. Османската империя е била в своя апогей и тогава не го е имало насилието, за което ние знаем от по късните години на Османската империя. Най-голямото насилие е било, когато е настъпил упадъка на османската империя. Тук не става дума за такъв султан, да не смесваме нещата. Но аз и друго си мисля, някъде четох, че когато на трона е седнал както са го наричали Селим пияницата, сина на Хюрем, е започнало началото на края на османската империя.
Друго извън твоя пост, за фенките на Хюрем, четох че е била една от най-кървавите султанки, избила около 50 човека в двореца.

# 291
Не съм толкова запозната с историята на ОИ, както и съм новобранец в темата. И като такъв искам да кажа, че първата ми мисъл като започнах да я чета беше, че някои хора са загубили връзка с реалността.

И аз като MANOWAR съм съгласна с всяка дума от постта на DoreMI. Да допълня само, че в момента Хюррем използва и детето на НИгяр и ИБрахим, за да си разчисти пътя.

# 292
Лично на мен историята, която разказвате ми се струва по-интересна от сериалните интриги.

# 293
Не съм толкова запозната с историята на ОИ, както и съм новобранец в темата. И като такъв искам да кажа, че първата ми мисъл като започнах да я чета беше, че някои хора са загубили връзка с реалността.

Като например?
Ей, мине не мине и влезе някой с диагнозите! Joy Joy Joy Joy

# 294

А пък аз те призовавам да погледнеш по-добре в коя тема пишеш, темата е за Хюрем , СС, и ОИ и то за сериала , не за историята на ОИ. Правим евала на съседите , както и на всички останали страни ,които са направили такива изключително качествени продукции.
Аз със сигурност познавам по-добре Българската история от турската , но нямам вина ,че българските продуценти правят серияли за мутри и разни други простотии. Опитвах се да гледам ,но просто не стават за гледане - поне за мен.
Колкото до това ,че ни таковали таковата - е то и немците ни таковали пък си караме мерцедесите, руснаците ни таковали - пък си караме още ладите.
След като правите забележка на другите - не ползвайте и вие чуждици. Думата Аспект както и Лекции , мерси и мн. други не са български , но те не ви пречат.
И като за край моят съвет към вас е - Като не ви харесва това , което се пише в темата  "Великолепният Век" - просто не я четете.
На останалите съфорумци здрави нерви , за да изчакаме фрагмана без стрес.  Peace

# 295

Joy Ние сме големи хора и много добре знаем за "таковането на таковата"  Никой никога не трябва да забравя миналото, но трябва да продължи напред към бъдещото!
 Колкото до възклицанията ами и да не ти се иска останали са в езика ни! Ти ще спреш ли да използваш думи като чанта,чадър, тефтер и т.н само защото са турски!?
 И нищо лошо не виждам с обогатяването на познанията по чужда история и това не е причината за  пропуските в познанията на нашата!
Предполагам, ако се направи достатъчно добър наш исторически сериал много хора ще се обогатят ,защото сухото поднасяне на исторически факти не се помни!Лично аз покрай "лекциите" по турска история попрочетох и много факти за нашата по това време!
 Общо взето като чуя за апели и призиви си представям "партииен" форум и меко казано ме избива на едни други мисли Mr. Green!
 Laughing

vvi, хубав пост, подкрепям:) Аз също не виждам лошо в познаването на чуждата история, още повече че по това време е и свързана с нашата и освен това не е лошо да се запознаваме с чуждата история защото това ще ни накара да вникнем още повече в нашата.
И друго, това от известно време си го мисля, за наш достатъчно добър сериал или филм, да би било добре да се направи, но нека си признаем колкото и неприятно да ни е, че нашето кино сега в днешния момент не е на завидно ниво, а турското е по напред, факт. Ако обаче говорим за нашето кино не само от днешния ден, имаме много хубави филми и сериали исторически, които са наистина произведения на изкуството. Но сега не знам дали бихме могли да направим филми добри толкова, колкото сме правили преди. За съжаление пак казвам в момента нашето кино не е ок според мен. Затова и явно някои пишещи тук не случайно харесват този сериал, като кинопродукция турците са направили наистина нещо много добро.

Поздрави и на теб:)

# 296

И аз като MANOWAR съм съгласна с всяка дума от постта на DoreMI. Да допълня само, че в момента Хюррем използва и детето на НИгяр и ИБрахим, за да си разчисти пътя.

Ако искаш потърси в темите преди има много интересни неща за конкретния исторически период. Времето на Сюлейман не е свързано с познатото ни насилие от учебниците по история, напротив законите са били много либерални в завоюваните от тях територии. Аз съм особено вечатлена от това, че не е имало насилствено принуждаване за помюсюлманчване, напротив строяли са се църкви както вече казах. Има и още много интересни неща, които можеш да научиш. Дори в нашите българските филми, които пък са за един друг много мрачен период от българската история, нашите сценаристи и режисьори са показали, че не всички турци са били лоши само защото са турци. Спомни си образите на Сюлейман ага и Исмаил бей от "Време разделно". Но все пак тук в тази тема ние говорим за друг исторически период. Почети повече, казвам го най добронамерено:)

# 297
Да разбирам ли, че събитията във Време разделно стават след царуването на Сюлейман?

# 298
В сладки приказки избутахме до петък  Laughing Достатъчно е да не влезна един ден в темата и после имам четиво за месеци напред  smile3529.
Днес се задава нов трейлър, така че сменяйте маслото на метлите и полирайте оръжията си. Сигурна съм, че ще имаме причини за нови дебати.

Много виртуални чичеци  newsm51 newsm51, прегръдки  Hug и турски кафета   food010 Coffee за фенката, Изабел и за Мистик. Благодарско за всички преводи   love001 Скромно, но от сърце.

# 299
  • Атлантис, Галактика Пегас
Да разбирам ли, че събитията във Време разделно стават след царуването на Сюлейман?
Не съм сигурна, но поне едни век след него.
Ако греша да ме поправят.

Общи условия

Активация на акаунт