Боядисани мандарини!

• 2 473
  • 9
  •   1
Отговори
  • На острова
За втори път купувам мандарини за сезона - първия път от пазара на Графа, втория път вчера от Пикадили, мол София. При първите, докато ги белех, ръцете ми станаха много оранжеви, при тези вчерашните - не чак толкова, но то си личи как мандарината е на точици и с пръст като потъркаш, се чисти. Реално от оранжеви стават жълти.

За мен майната му, ама имам дете, от къде да знам с каква боя е пръскано? На мрежата на Пикадилските мандарини има фирмата производител и телефон.

Мога ли някъде да се оплача, да направят проверка или просто...да не си купувам мандарини???

# 1
  • ...живея на последния етаж...
Вероятно можеш да се оплачеш. Принципно всеки за всичко може да се оплаче. Ефектът обаче какъв ще е, не е ясно. От собствен опит да споделя - едното ми дете е алергично към оцветители, с доказан тест в лаборатория, и по-точно към жълти оцветители.  Изприщва се от разни гадни сокчета, бонбони, вафли, кебапчета даже, лютеница......... Беше в първи клас, когато го установихме, сега е на 20г. представи си какво ограничение е за едно дете да не яде зелен гумен червей например, обаче се свиква.
Към плодове алергия не сме установили, даже и боядисани. Яде в промишлени количества, нищо й няма, но ако хапне само една локумена вафла ягодка, пъпките са гарантирани.

# 2
  • Варна

Мога ли някъде да се оплача, да направят проверка или просто...да не си купувам мандарини???

Не си купувай от боядисаните. Те си личат.

# 3
  • Valencia-estadio de Mestalla, Barcelona-estadio de Camp Nou
Плодовете като портокали и мандарини които се берат "на зелено" се дообработват във алмасена(склада) със химикали чрез които се "доозряват". Тези химикали са безвредни за човешкия организъм.

# 4
  • Варна
Плодовете като портокали и мандарини които се берат "на зелено" се дообработват във алмасена(склада) със химикали чрез които се "доозряват". Тези химикали са безвредни за човешкия организъм.

В случая мисля, че става дума за боя, която придава добър търговски вид. Едва ли е безвредна, но общо взето мисля, че не прониква в самия плод през корите. Неприятно цапа ръцете обаче.
Забелязала съм че мандарините внос от Гърция рядко са боядисани, докато турските почти винаги.

# 5
... докато турските почти винаги.
Може да са къносани  Joy

# 6
  • На острова
Да, и аз се разрових из нет-а и точно за турските пишеше, че ги боядисват.

В Гърция съм живяла, въобще не съм се и чудела дали ги боядисват, там ти падаха лимони, портокали и мандарини по главата направо..

Надявам се да е безвредна, защото малкият днес налапа една с кората  Twisted Evil

# 7
  • София
И аз се сблъсках със същото неприятно откритие. Купувам мандарините от пазара или от кварталния плод и зеленчук - и в двата случая ми боядисват ръцете. Confused А иначе отвътре са сочни и сладки, напълно узрели...

# 8
Производителите могат да боядисват цитрусите, като има разрешени оцветители за целта.
Единственото, което не се спазва, че на етикета с цената трябва да пише, че плодовете са боядисани и да се посочи сигнатурата на боята.

# 9
Ако това ще ви успокои, В Германия масово се консумират боядисани плодове (внос от Испания).

Общи условия

Активация на акаунт